Vliegveld Teuge, nabij Apeldoorn

Vliegveld Teuge, nabij Apeldoorn Vliegveld Teuge is een centraal gelegen vliegveld voor parachutespringen, zweefvliegen en rondvluchten. Ook kan je op vliegveld Teuge terecht voor passagiersvluchten en diverse opleidingen. Het vliegveld is gelegen in het oosten van Nederland, tussen Apeldoorn en Deventer, in het dorp Teuge. Dit vliegveld wordt sinds 1935 gebruikt voor de nationale- én internationale burger luchtvaart. Vliegveld Teuge zet zichzelf dan ook in de markt als International Airport Teuge. Het vliegveld kent een rijke geschiedenis en is sinds jaar en dag een publiekstrekker.

Historie Vliegveld Teuge

Vliegveld Teuge dankt zijn oorsprong aan de vraag naar een noodlandingsveld voor vliegtuigen die vanaf Schiphol onderweg waren naar Duitsland. Hiervoor werd destijds een grasbaan gebruikt in de weilanden nabij Deventer. Ondernemers uit Deventer zagen hierin een kans om een vliegveld te starten. Het gebied van de grasbaan, niet geheel toevallig Deventer-Teuge genaamd, voldeed echter niet en zodoende werd er uitgeweken naar het dorp Teuge. Hier werd in 1935 officieel vliegveld Teuge geopend.

Op 22 augustus 1950 landde het vliegtuig met daarin Prinses Juliana en haar twee dochters. Zij kwamen terug uit Canada waar zij verbleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de Duitse bezetting kreeg het vliegveld een hoofdzakelijk recreatief karakter. Vanaf de jaren 60 werd vliegveld Teuge meer en meer voor zakelijke vluchten gebruikt. Ook werd er vanaf deze periode de opleiding tot piloot verzorgd.

Pas in 1979 werd de grasbaan verhard en had Teuge hiermee een 720 meter lange start- en landingsbaan. Hiermee begon het aantal bedrijven rondom het vliegveld ook te groeien. In 1995 werd het onderzoek afgerond naar uitbreiding van het vliegveld en eind 2010 heeft dit geresulteerd in de oplevering van een 1199 meter lange start- en landingsbaan.

Vliegveld Teuge anno 2013

Heden ten dage is Vliegveld Teuge een modern en vooruitstreven vliegveld dat op tal van manieren zowel particuliere als zakelijke gasten aan zich weet te verbinden. Zo is met de recente oplevering van bedrijventerrein Oost een vijftal ondernemingen naar het vliegveld toe gehaald. Met de organisatie van evenementen en een goede marketing van het vliegveld weet men ook particuliere bezoekers dagelijks naar het vliegveld te trekken.

Hoewel dit op weerstand van omwonenden stuit zijn er plannen het vliegveld van baanverlichting en GPS voorzien. Hiermee wordt het mogelijk om ook na zonsondergang te stijgen en landen op vliegveld Teuge. Dit zorgt tevens voor de bouw van een nieuw havendienst gebouw.

De omgeving van Vliegveld Teuge

Gelegen tussen Apeldoorn en Deventer combineert Teuge het beste van zowel de Veluwe als de IJsselvalei. Tijdens een rondvlucht kijk je uit over grote groene gebieden van bos en weilanden. Steeds meer toeristen kiezen dan ook voor Teuge. Dit heeft geleid tot de opening van twee hotels in Teuge en enkele campings rondom het vliegveld. Vanaf hier rijdt of fietst u snel naar de steden Apeldoorn en Deventer of kunt u heerlijk genieten van de natuur op de Veluwe en in de IJsselvalei.

Bereikbaarheid van Vliegveld Teuge

Teuge ligt op acht kilometer afstand van zowel Apeldoorn als Deventer. Op de snelwegen A1 en A50 wordt het vliegveld aangegeven en rijdt u vanaf de afrit binnen 10 minuten naar het vliegveld. Ook per openbaar vervoer is Teuge goed bereikbaar. Vanaf station Apeldoorn en Deventer rijden twee bussen die je in 15 minuten op het vliegveld afzetten. Het vliegveld heeft door zijn landelijke ligging meer dan voldoende gratis parkeerplaatsen. Met de aanleg van diverse fietspaden rondom het vliegveld in 2013 kan vanaf alle kanten het vliegverkeer bekeken worden.

Reistijd auto vanaf Amsterdam: 1 uur
Reistijd auto vanaf Utrecht: 45 minuten
Reistijd auto vanaf Zwolle: 30 minuten
Reistijd auto vanaf Arnhem: 30 minuten

Parachutespringen

Voor de waaghalzen is het mogelijk om op vliegveld Teuge parachute sprongen te maken. Je kan kiezen voor een tandemsprong of een opleiding om zelf te gaan parachutespringen. Bij een tandemsprong ga je samen met een ervaren parachutist aan één parachute het luchtruim in gaat. Je maakt al een tandemsprong voor 210,- maar wanneer je dit met een groep doet kan de prijs dalen naar 160,-. De opleidingen om zelf te mogen parachutespringen zijn er in vele varianten. Zo is het mogelijk om static-line te springen waarbij de parachute zichzelf ontvouwt zo gauw je uit het vliegtuig springt. De opleiding voor static-line parachutespringen inclusief vijf sprongen kost 420,-. Wil je ook de vrije val maken dan zijn er verschillende opleidingen afhankelijk van de hoogte waar vanaf gesprongen wordt. Met een parachutespring diploma op zak kan je vervolgens voor een paar tientjes zo vaak je wilt losse sprongen maken.

Vergelijk de prijzen voor verschillende parachutesprongen en parachutespring opleidingen bij verschillende parachutespring verenigingen in Nederland op: Parachutespringen in Nederland

Rondvluchten

Vrijwel dagelijks worden er rondvluchten aangeboden op vliegveld Teuge. Hierbij vliegt je in vierpersoons Cesna vliegtuig over de omgeving van Teuge. Afhankelijk van de duur van de rondvlucht vlieg je over Apeldoorn, de Veluwe, Deventer en de IJsselvalei. Kies je voor een langere rondvlucht dan kan je zelfs tot het Veluwemeer en de Betuwe vliegen. Ook biedt vliegveld Teuge de mogelijkheid om zelf een route te bepalen. Er is een ruim aanbod aan diverse rondvluchten, je maakt al een rondvlucht met maximaal drie personen vanaf 84,-

Vlieglessen

Altijd zelf al eens willen vliegen? Ook dat is mogelijk op vliegveld Teuge. Je mag tijdens een rondvlucht al even zelf plaats nemen achter de knuppel maar als je ook zelf wil opstijgen en landen kan je lessen nemen. Om te kijken of het vliegen wat voor je is biedt de vliegschool van vliegveld Teuge een proefles aan. Hierbij maak je een korte rondvlucht van 15, 30 of 50 minuten waarbij je zelf mag sturen en ook een full-stop landing mag uitvoeren. Dit kan al vanaf 129,-. Heb je de smaak te pakken dan kan je je vliegbrevet halen. Tijdens deze lessen leer je alle theorie rondom het vliegen en doe je met vlieglessen de nodige praktijk ervaring op. Omdat de vliegschool zeven dagen per week lessen aanbiedt is het behalen van een vliegbrevet voor iedereen mogelijk.

Zweefvliegen

Vliegveld Teuge heeft een eigen zweefvlieg club, zweefvliegclub Teuge genaamd. Bij deze club is het mogelijk om mee te vliegen in een zweefvliegtuig of een opleiding te volgen om zelf een zweefvliegtuig te kunnen besturen. Tijdens de zomer wordt er bijna dagelijks zweef gevlogen op vliegveld Teuge. De zweefvliegclub beschikt over een ruime vloot zweefvliegtuigen waarmee rondvluchten en opleidingen worden verzorgd. Hierbij wordt je door middel van een lier de lucht in getrokken of wordt je op sleeptouw genomen door een gemotoriseerd vliegtuig om vervolgens zelfstandig het luchtruim door te zweven.

Lees verder

© 2013 - 2024 Larry, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto slim parkeren bij een vliegveldAuto slim parkeren bij een vliegveldGoedkoop uw auto parkeren bij een vliegveld in Nederland? Wat zijn de mogelijkheden, waar laat u uw auto bij een vliegve…
Top 5 gevaarlijkste vliegveldenTop 5 gevaarlijkste vliegveldenWereldwijd zijn er vele gevaarlijke vliegvelden; te korte landingsbanen of gevaarlijke ligging. De 5 gevaarlijkste zijn…
Vliegen met KLM CityhopperVliegen met KLM CityhopperEr zullen weinig mensen in Nederland zijn die nooit van KLM gehoord hebben. Maar kent u ook de KLM Cityhopper? Met deze…
Vulkaaneifel: dier- en pretpark KlottenVulkaaneifel: dier- en pretpark KlottenWie Vulkaaneifel zegt, denkt vooral aan natuur en wandelen. Toch valt er ook nog wat anders te beleven in deze mooie str…
Bronnen en referenties
  • http://www.teuge-airport.nl/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegveld_Teuge
  • http://vliegschoolteuge.com/index.html
  • http://www.paracentrumteuge.nl/Tandemspringen/Prijzen.aspx
Larry (10 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.