InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Evenementen > Culinair Slovenië

Culinair Slovenië

Slovenen zijn van nature uit gepassioneerde koks. Honger brengt hen op fantastische ideeën en ze weten dat de weg naar het hart langs de maag loopt. Zij halen inspiratie uit een culinaire traditie en ze houden van lokale ingrediënten. Dat resulteert in heerlijke Sloveense gerechten, met een moderne touch en het resultaat van een pak eigen creativiteit.
Wie naar Slovenië reist, zal kennismaken met die fantastische keuken, in familierestaurants, dorpsherbergen waar zowel eten als drank van het eigen huis is, dat wil zeggen home made. Ontdek de smaken van Slovenië! Dat kan via Gostilna Slovenija, een groep van 40 restaurants die typische Sloveense gerechten aanbieden. De Sloveense specialiteiten worden doorgaans vergezeld van uitstekende Sloveense wijnen. Kortom, Slovenië is een topbestemming voor zij die houden van gastronomie en dus een land voor de lekkerbekken.

De smaken van Centraal Slovenië en de Gorenjska Regio

Een gastronomische reis door Slovenië kan best starten in Ljubljana. De hoofdstad werd in 2015 door het gourmetmagazine Fine Dining Lovers gerangschikt bij de top acht van wereldwijde culinaire bestemmingen. In Ljubljana kan je de restaurants met het label Okusi Ljubljana opzoeken. Daar vind je de typische gerechten zoals de heerlijke Vodnik salade. Van maart tot oktober is er telkens op vrijdag Open Keuken (Odprta kuhna), een markt in openlucht waar topchefs aan het kookfornuis staan. Een belangrijk gerecht van Centraal Slovenië is Trnič, ook wel ‘liefdes kaas’ genoemd omdat de herders die aan hun lief schonken. In de stad Bled moet je alleszins kremšnita proeven, een crème cake, en op het eiland in het meer van Bled kan je zien hoe het dessert potica, een gerolde cake, op 80 manieren wordt gevuld. Ook de stad Radovljca, op slechts 30 minuten van Ljubljana, is bekend om zijn regionale keuken die je kan proeven in talloze restaurants en tijdens het Flavours of Radol’ca Festival in de herfst.

De wijngebieden van Slovenië

Er zijn negen wijnregio’s en er wordt wijn van topkwaliteit geproduceerd, soorten van eigen bodem zoals zelen, vitovska, rebula, pinela en teran. De oudste wijnrank van de wereld, 400 jaar, groeit in Slovenië en je maakt er kennis mee langs de Ljubljana Wijnroute. Ook de wijnfestivals zijn een bezoek waard zoals het Old Vine Festival en de druivenoogst in Lendava, nog een evenement in het teken van de wijntraditie. In het ganse land, in alle wijnbieden, wordt in de herfst Saint Martin’s Day (Martinovo) gevierd. Het is de dag dat de most wijn wordt.

Proeven van wijn kan perfect gecombineerd worden met proeven van prosciutto en daarvoor ga je naar de Kras regio voor het Festival van Teran en Prosciutto.

Land van bieren en vleesdelicatessen

De kranjska klobasa worsten zijn wereldberoemd en je kan ze best eten vergezeld van zuurkool of zure raap. Ook koud zijn ze lekker met een broodje en een glas bier. In Gorenjska is er tijdens de maand augustus het Kranjska klobasa Sausage Festival en in Laško, de stad met de langste biertraditie, wordt in juli het Beer & Flower Festival georganiseerd.

Een harmonie van zout en zoet

De geheimen van de bekende keukenchefs liggen in de kruiden. Een leven zonder zout kan men zich niet voorstellen en zeker niet in Slovenië waar zoveel zout wordt gewonnen. De zoutproductie is eeuwenoud en wil je er meer over weten dan ga je in april naar het Zoutpannen Feest in Piran. Deze stad is rijk geworden door de zoutwinning die vroeger handmatig gebeurde. De opvolgers van de zoutwinning traditie maken nu originele producten en souvenirs zoals chocolade met een vleugje zout. Nog maar zoetigheid kan je proeven in Radovljica tijdens het Chocolade Festival.

Fruit in overvloed

Slovenië is dankzij het goede klimaat een grote fruitproducent. In de Brda heuvels groeien meer dan 50 soorten kersen en daar wordt jaarlijks het Kersen Festival georganiseerd. Door het kersenlandschap lopen enkele ‘Cherry Blossom wandelroutes’.

In de herfst worden in West-Slovenië massaal druiven en persimmons geoogst. In november kan je in Stunjan het Persimmon Festival bijwonen en genieten van talloze culinaire delicatessen. Wie van olijven houdt reist naar Izola waar je de olijfolie kan proeven en kopen en waar in de lente het Fish, Olive Tree & Wine Festival plaatsvindt.

Slovenië, een jaar vol culinaire evenementen

Mei
  • Vinska vigred Wijnfestival in Metlika
  • Delicatessen van Sloveense boerderijen in Ptuj
  • Rebula en Olijfolie Festival in Višnjevik
  • Refosk Wijnfestival in Marezige
  • Ljubljana Wijncompetitie

Juni
  • Kersenfestival in Dobrovo
  • Ljubljana Wijnroute
  • Dag van de Olijven in Izola
  • Traditioneel Olijven Festival in Dekani
  • Cviček Wijn Festival in Čatež
  • Open wijnkelder dag in Brda

Juli
  • Traditioneel toeristisch event ‘Beer & Flowers Festival’ in Laško
  • Polenta Festival in Šempas
  • Dag van de Vijgen van Istrië in Smokvica

Augustus
  • Bogračfest in Lendava
  • Kranjska klobasa Sausage Festival, Sora pri Medvodah
  • Festival van Teran en Prosciutto in Dutovlje
  • Saltpans Feast in Piran
  • Festival in Prvačina
  • Dagen van de Honing in Gradec
  • Visserman Festival in Izola

September
  • Old Vine Festival in Maribor
  • Lendava druiven Festival in Lendava
  • Sweet Istria in Koper
  • Idrijski žlikrofi Festival in Idrija
  • Pompoenen Festival in Bodonci
  • Days of Pristava Festive Breads in Ljutomer
  • Cabbage Festival in Ljubljana

Oktober
  • Kastanje Zondag in Ljubljana
  • Kozjansko Appel Festival in Podsreda
  • Traditioneel kastanje Festival in Lig village, Kanal ob Soči

November
  • St-Martins Day in gans het land
  • Persimmon Festival in Strunjan
  • Vipava Vallei Wijnkelders in Vipava
  • Moštna gavda must Festival in Prevalje

December
  • Kerstmarkten met gastronomische standjes in gans Slovenië
© 2015 - 2017 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Culinaire festivals in NederlandCulinaire festivals in NederlandCulinaire evenementen genoeg in Nederland. Het hele jaar door kunt u in verschillende steden in Nederland de lekkerste c…
Amsterdam Culinair 200723 t/m 26 augustus 2007 wordt het Amsterdam Culinair 2007 georganiseerd op het Museumplein in Amsterdam. 25 restaurants…
Grunn Bier - bier uit GroningenGrunn Bier - bier uit GroningenIn een Groningse stadsbrouwerij, het Brouw & Eethuys Grunn, wordt speciaal Gronings Bier gebrouwen. Men kan hier terecht…
Malheur 12, beste donker bier 2014Het Belgische Malheur 12 mag zich in 2014 voor het tweede jaar op rij de winner noemen van de World Beer Awards, het wer…
René Pluijm – culinaire nomadeRené Pluijm – culinaire nomadeRené Pluijm kreeg de liefde voor eten met de paplepel ingegoten. Zijn moeder hield van lekker koken en bracht die liefde…
Bronnen en referenties
  • www.slovenia.info/press

Reageer op het artikel "Culinair Slovenië"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Avalon
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!