Dagtrip vanuit Praag: Kutna Hora met bottenkapel

Dagtrip vanuit Praag: Kutna Hora met bottenkapel Wie Praag wil bezoeken heeft 3 à 4 dagen nodig, maar trek nog een extra dag uit voor een korte trip naar het nabijgelegen plaatsje Kutna Hora, eenvoudig te bereiken met de trein of bus. Beroemdste attractie is hier de bottenkapel ook wel een knekelhuis of ossuarium genoemd. Maar naast de wat macabere kapel zijn er ook nog wat andere bezienswaardigheden die de reis de moeite waard maken.

Achtergrond

Kutna Hora ligt zo'n 60 kilometer ten oosten van de Tsjechische hoofdstad Praag. In de veertiende eeuw waren hier belangrijke zilvermijnen en was het stadje vrijwel net zo belangrijk als Praag. De rijkdom van de mijnen resulteerde in prachtige gebouwen. In 1726 was het zilvererts op en werd Kutna Hora het slaperige stadje dat het nu is. Dit betekent dus dat alles nog vrijwel hetzelfde is als sinds de Middeleeuwen. Sinds 1996 staat Kutna Hora op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De bottenkapel: Sedlec Ossuarium

Het is wat verwarrend, maar deze kapel staat onder verschillende namen bekend. Meestal noemen mensen het gewoon de "bone chapel". Op borden staat echter de Tsjechische naam Kostnice aangegeven, terwijl Sedlec Ossuarium de officiële naam is. Wie vanaf het treinstation loopt, moet dus de borden naar Kostnice volgen.

Beker van bottenBeker van botten
De kapel op de begraafplaats is gebouwd aan het eind van de 14e eeuw. De botten van mensen die daar begraven waren, werden opgegraven en in 1511 door een halfblinde monnik in piramides opgestapeld. In 1870 kocht de Schwarzenberg familie het Sedlec klooster. Een plaatselijke houtbewerker mocht toen de botten opnieuw arrangeren. Het resultaat daarvan is nu te zien. Naar schatting bevinden zich de botten van 40.000 mensen in de kapel.

Er zijn 4 piramides uit 1511, maar het interessants zijn de decoraties van botten uit 1870. Je ziet een monstrans (katholieke hostiehouder), een grote kelk, kruizen, bottenslingers en het wapen van de Schwarzenberg familie. Centraal in de kapel hangt een kroonluchter die minstens een van alle 206 botten uit het menselijk lichaam bevat. Eromheen staan vier kaarsenhouders met schedels. De naam van de houtbewerker, F. Rint, staat uiteraard ook met botten op de muur "geschreven".

Een bezoek aan de kapel is een vreemde gewaarwording. Hoewel mensenbotten macaber zijn, is de decoratieve toepassing ervan geslaagd. Kaakbotten en heupbeenderen vormen rondingen, terwijl been-, arm- en vingerbotten rechte stukken vormen. Het is zeker niet eng, dus ook kinderen kunnen gerust naar binnen. Het beste woord om een bezoek te omschrijven is bizar.

Praktisch

De kapel is in het zomerseizoen (april tot september) dagelijks open van 8.00 tot 18.00 uur. In het laagseizoen opent het om 9.00 uur en is het open tot 17.00 (oktober) of 16.00 uur (november tot maart). Volwassenen betalen 60 kr., kinderen en studenten (met internationale studentenkaart) 30. Je kunt ook een combinatieticket kopen waarmee je ook toegang krijgt tot de nabijgelegen kathedraal voor 70/40 kr. Gezinnen kunnen een familiepas kopen.

Een van Petr Brandls schilderijen / Bron: Daniel Baránek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een van Petr Brandls schilderijen / Bron: Daniel Baránek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kathedraal van Maria Tenhemelopneming

Op ca. 200 meter van de bottenkapel, aan de overkant van de hoofdweg, ligt een redelijk onopvallende kathedraal. Tenminste, van buiten voor voorbijgangers. De basis van kathedraal is gebouwd tussen 1282 en 1320 als kloosterkerk voor de eerste Cisterciënzer klooster in de regio. De kerk brandde af tijdens de Hussitische Oorlogen en herbouwd in de 17e en 18e eeuw. Het barokke wit met rood marmeren altaar is bijzonder, net als de verschillende schilderijen van Petr Brandl. Koop dus een combinatieticket en bezoek ook deze kathedraal onder het motto "nu we er toch zijn". De kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Kathedraal van Sint Brabara

Het stadje Kutna Hora wordt gedomineerd door deze Notre Dame-achtige kathedraal aan de zuidwestkant van het centrum. Sint Barbara is de patroonheilige van mijnwerkers, dus dat verklaart deze aan haar gewijde kathedraal in een mijnstadje. De bouw van de kerk begon in 1388 en is een perfect voorbeeld van gotische architectuur. Pas 500 jaar na de start van de bouw was de kathedraal in 1905 af.

Op weg naar de kathedraal loop je over een soort brug die doet denken aan de Praagse Karluv Most (Charles bridge). Het is geen brug over een rivier, maar een soort balustrade met aan de rechterkant het 17e-eeuwse Jezuïetencollege. De gelijkenis komt van de beelden van heiligen die op de kolommen staan. Sint Barbara staat er ook tussen: het tweede beeld met een beker in haar hand en een minatuurtoren aan haar voeten.

Fresco in Sint BarbaraFresco in Sint Barbara
De kathedraal zelf heeft wat weg van Sint Vitus in Praag. Het dak is elegant en versierd met een spitsbogen en familiewapens. Natuurlijk zijn er ook de typische hoge glas-in-lood ramen. Op de balustrade van het schip staan 3,5 meter hoge houten heiligenbeelden. Maar wat deze kerk zo bijzonder maakt zijn de fresco's op de muren. Dit zijn originele schilderingen uit de 15e eeuw. Dit is duidelijk te zien door het gebrek aan goed perspectief. De fresco's tonen mijners aan het werk, engelen, maar ook de rijkere burgerij.

Naast de kerk ligt de Corpus Christi kapel die ten tijde van mijn bezoek helaas gesloten was voor renovatie.Dit was oorspronkelijk ook een ossuarium van twee verdiepingen. Nadat de Jezuïeten vertrokken, werd de kapel niet meer gebruikt. Van het eind van de 19e eeuw tot de Tweede Wereldoorlog was hier een orgelwerkplaats gevestigd.

Praktisch

De kathedraal is eenvoudig te vinden: volg de bordjes. Entree is 45 kr. voor volwassenen, 30 voor kinderen en studenten. Bij de ingang kun je gratis uitleg over de kerk krijgen in verschillende talen. Er staan geletterde broden opgesteld die overeenkomen met de uitleg. Dit maakt een bezoek beduidend interessanter. Geef de uitleg terug als je weer vertrekt.

Andere bezienswaardigheden

Naast kerkelijke bezienswaardigheden heeft Kutna Hora ook wat andere interessante plekken:
  • Het Italiaanse Hof was ooit het koninklijke munthuis. Al in 1300 werden hier zilveren munten geslagen. Aan het eind van de 14e eeuw werd dit een tijdelijke koninklijke residentie. Naast het muntenmuseum is er ook een 15e-eeuwse Audiëntie Hal met muurschilderingen uit de 19e eeuw. De schilderingen tonen de verkiezing (ja! verkiezing) van Vladislav Jagiello als koning van Bohemen en het Decreet van Kutna Hora door Wenceslas IV en Jan Hus in 1409. Jan Hus is de man waarvoor op het Oude Plein in Praag een monument staat.
  • De stenen fonteinDe stenen fontein
    In het Hradek (klein kasteel) uit 1420 is het zilvermuseum waar je kunt zien hoe vroeger het zilver werd gemijnd. Je kunt ook een deel van de mijn bezoeken met een gids.
  • De stenen fontein is een twaalfkantig waterreservoir van zandsteen. De rijkversierde fontein laat zien dat Kutna Hora vroeger een rijke stad was.
  • De Pest Kolom is tussen 1713 en 1716 gemaakt als smeekbede voor het einde van de Zwarte Dood. Ruim 6000 inwoners van de stad stierven aan de pest.
  • De kerk van St. Johannes van Nepomuk is de enige barokke kerk in de stad met een zoetroze buitenkant. Gebouwd tussen 1734 en 1754 eert het vooral Tsjechische helden.
  • De Sint Jacobus (St. James) kerk uit 1330 is alleen van de buitenkant te bezichtigen.

Praktische informatie

De bussen naar Kutna Hora vertrekken in Praag vanaf Florenc busstation nabij het gelijknamige metrostation. Met de bus duurt het ruim een uur, maar deze vertrekken wel ieder uur. Verschillende touroperators in Praag bieden georganiseerde halve dagtrips aan naar Kutna Hora, maar het is echt heel eenvoudig zelfstandig te bezoeken. De trein gaat vanaf het centrale station (hlavní nádraží afgekort als hl. n.), maar er zijn slechts 7 treinen per dag. Deze reis duurt een uur.

Het busstation van Kutna Hora ligt aan de rand van het centrum, maar het treinstation ligt ca. 3 kilometer buiten het centrum en op ongeveer 1 kilometer van het Sedlec ossuarium. Je kunt dus eenvoudig van de trein naar het knekelhuis lopen en dan eventueel verder lopen of de bus nemen. Er rijden maar enkele openbare bussen, maar in de toeristische periodes zijn er ook privé minibussen beschikbaar. Vlakbij het ossuarium is een nieuw informatiecentrum met folders, brochures, etc. Er is een ander informatiepunt in het centrum. Binnen het stadje is alles goed te lopen en zijn overal bordjes geplaatst.

Voor mensen die niet terug naar Praag willen, maar verder Tsjechië in richting Brno, is het handig te weten dat je op het treinstation van Kutna Hora je bagage kan achterlaten. Het kost slechts 15 Kr per dag per tas/koffer. De mensen op het station spreken geen Engels of Duits maar handgebaren werken altijd. Je laat de bagage achter in een klein kamertje achter het loket. Het station (en daarmee het bagagedepot) is tot 23.30 uur bemand. Omdat Kutna Hora eenvoudig in een halve dag te bezichtigen is, kun je dus zeker hier een tussenstop maken vanuit Praag naar het oosten van Tsjechië.

Lees verder

© 2009 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mooiste plekken van TsjechiëJe hebt gekozen om dit jaar op vakantie te gaan naar Tsjechië, en nu ben je natuurlijk benieuwd wat daar allemaal te bel…
Tsjechië, een land voor cultuur- en natuurliefhebbersTsjechië, een land voor cultuur- en natuurliefhebbersTsjechië is een land in Europa dat gelegen is tegen de landen Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk. Voor 1993 was T…
Etymologie van de tijdEtymologie van de tijdWat is tijd? Tijd is een ongrijpbaar begrip. Mensen houden niet van ongrijpbare dingen. We willen alles in de hand houde…
Sweet Basil seeds – Gedroogde zaden van de Thaise BasilicumHet kruid Basilicum (Ocimum basilicum) kennen de meeste van ons wel. Voor culinaire toepassingen wordt het blad van Basi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
  • Lonely Planet Central Europe
  • Folder: Kutna Hora - Walk around the town
  • Ervaringen tijdens bezoek aan Kutna Hora in juli 2009
  • Afbeelding bron 1: Daniel Baránek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 28-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.