Meer beenruimte in het vliegtuig
“Een beetje beenruimte in een vliegtuig is best belangrijk”. Eigenlijk is iedere reiziger het hier wel mee eens. Krap zitten in een vliegtuigstoel wordt door velen ervaren als een grote ergernis. En dan moet je vakantie nog beginnen. Omdat “voorkomen beter dan genezen is”, is het verstandig om je een beetje te verdiepen in de mogelijkheden. Hoe kan je extra beenruimte krijgen? Welke stoelen in het vliegtuig geven de meeste beenruimte en welke stoelen kan je maar beter mijden?
Beenruimte
Als beenruimte een belangrijk punt voor je is, begin dan met het selecteren van de juiste vliegtuigmaatschappij. Goedkope maatschappijen bieden vaak de minste beenruimte. Bij een korte vlucht is de prijs wellicht belangrijker dan een paar centimeters extra ruimte. Bij een lange vlucht ligt dat waarschijnlijk iets anders. De verschillen per maatschappij kunnen behoorlijk groot zijn. Bij de zoektocht naar de meeste beenruimte is het selecteren van de juiste maatschappij dan ook een goed begin. Het verschil tussen de minste en de meeste beenruimte kan zomaar 10 centimeter zijn.
Definitie beenruimte
De beenruimte is de afstand tussen de rugleuning van je eigen stoel tot de achterkant van de stoel die voor je staat.
Betalen voor extra beenruimte
Voor geld is veel te koop. Ook extra beenruimte. Bij veel maatschappijen kan je wat extra beenruimte krijgen als je iets bijbetaalt. Door bijbetaling kan je een stoel krijgen in een ander deel van het vliegtuig waar de stoelen wat verder uit elkaar staan. Vaak scheelt dat ongeveer 10 centimeter. De meerprijs van deze extra beenruimte verschilt per maatschappij en is ook afhankelijk van de bestemming. Bij langere vluchten moet je vaak wat meer betalen dan bij relatief korte vluchten. Wil je heel veel meer beenruimte? Dan is de Business Class een goede oplossing. In de Business Class kan de beenruimte zomaar tweemaal zo groot zijn dan de beenruimte in de Economy Class. Jammer genoeg zijn de prijzen van de Business-Class-tickets vaak ook tweemaal zo hoog. Sommige maatschappijen bieden ook nog de zogenaamde First Class aan. Hierbij is de beenruimte echt extreem; een beenruimte van twee meter is dan geen uitzondering.
Extra beenruimte zonder bijbetalen
Gelukkig is het ook mogelijk om wat extra beenruimte te scoren zonder bij te betalen. Bekende plekken zijn de stoelen bij een nooduitgang. Om er voor te zorgen dat de nooduitgang goed gebruikt kan worden, hebben de stoelen daar iets meer beenruimte. Bij het inchecken kan je gewoon vragen om deze plek, maar men is niet verplicht om deze plek aan je toe te wijzen. Sommige maatschappijen bewaren deze plekken voor de wat langere mensen. Ook wordt de plek niet gegeven aan kinderen of mensen met een lichamelijke beperking. In geval van nood moet degene naast de deur namelijk wel in staat zijn om de deur te openen. Een plek bij de nooduitgang heeft overigens niet alleen maar voordelen. Soms is het wat kouder bij de deur en is er niet altijd een raampje aanwezig. Ook zit het opklaptafeltje vaak in de armleuning van de stoel verstopt. Hierdoor kan de armleuning soms niet omhoog gedaan worden, waardoor je wat krapper komt te zitten. Tenslotte beseffen veel maatschappijen dat de stoelen bij de nooduitgang geliefd zijn en vragen om een kleine toeslag.
Stoelen met de minste beenruimte
Als beenruimte belangrijk voor je is, zijn er een ook paar stoelen in het vliegtuig die je beter kan mijden. Zoals gezegd, geven de stoelen bij de nooduitgang over het algemeen de meeste beenruimte. De stoel die direct naast de nooduitgang zit kan hier echter een uitzondering op zijn. Om in geval van nood het vliegtuig te kunnen verlaten, wordt gebruik gemaakt van een soort opblaasbare glijbaan. Deze glijbaan zit in de vloer bij de nooduitgang verstopt. Als gevolg hiervan is er bij sommige vliegtuigen sprake van een flinke bobbel in de vloer. Hierdoor wordt de beenruimte flink beperkt en zou je zelfs beter af zijn op een andere plek. De tweede en derde stoel naast de nooduitgang hebben dit probleem niet. Ook de stoelen in de voorste rijen kan je beter niet boeken. Deze stoelen lijken aantrekkelijk. Je hebt immers geen passagiers direct voor je en ook de beenruimte lijkt lekker ruim. Helaas is de beenruimte bij deze stoelen meestal niet ideaal. Bij een gewone zitplek kan je je benen strekken door ze onder de stoel van je voorganger te laten verdwijnen. Deze extra ruimte heb je op de eerste rij helaas niet. Hierdoor zijn het vaak niet de plekken in het vliegtuig die de beste beenruimte bieden.
Tip:
Wil je vooraf kijken waar de stoelen zich in het vliegtuig bevinden en wat de voor- en nadelen van de verschillende plekken zijn? Ga dan naar
www.seatguru.com. Op deze website kan je je vluchtnummer invoeren en precies bekijken hoe “jouw” vliegtuig is ingedeeld. Per stoel kan je vervolgens eenvoudig de voor- en nadelen checken.
Lees verder