België als vakantieland
Elk jaar gaan veel Nederlanders voor een kortere of langere vakantie naar België. België is vanuit Nederland snel en gemakkelijk te bereiken. Zowel op eigen gelegenheid of via een geboekte reis via een reisbureau blijft België een populaire vakantiebestemming. De Ardennen bieden veel natuurschoon en de Belgische steden en de kust zijn ook geliefd. België is voor velen buitenland, maar toch een beetje thuis.
Geschiedenis
België werd in 1830 onafhankelijk van Nederland. Gedurende de beide wereldoorlogen was België bezet door Duitsland. Nadat in de eerste helft van de 20ste eeuw vooral Wallonië bijdroeg aan de welvaart, zijn vandaag de dag de rollen omgedraaid en is het Vlaanderen wat grotendeels aan de welvaart van het land bijdraagt. De spanningen tussen de Vlamingen in het noorden en de Wallonen in het zuiden zorgen voor de nodige spanningen in het land. De nodige staatshervormingen om tot enige vorm van autonomie te komen brengen al jaren de nodige spanningen, vooral op politiek niveau, met zich mee. Recent heeft het ruim een half jaar geduurd voordat er na de verkiezingen van 2007 een regering kon worden gevormd. Deze sneuvelde echter al weer op 14 juli 2008 toen premier Leterme zijn ontslag aan de koning aanbood.
Geografie
België is gelegen aan de Noordzee ten zuiden van Nederland en ten noorden van Frankrijk. Het land heeft een oppervlakte van 30,278 km2. De grenzen strekken zich uit over een lengte van 1.385 km., waarvan met Frankrijk 620 km, Duitsland 167 km, Luxemburg 148 km, en Nederland 450 km. De kustlijn is 66.5 km lang. Het laagste punt bevindt zich aan de kust op 0 meter, het hoogste punt is Signal de Botrange met een hoogte van 694 meter.
Bevolking
Er wonen 10,403,951 inwoners in België (juli 2008). 16.3% van de bevolking is jonger dan 15 jaar. De gemiddelde leeftijd ligt op ruim 41 jaar en de gemiddelde levensverwachting ligt op ruim 79 jaar. De Vlamingen vormen met 58% van de bevolking de grootste bevolkingsgroep, de Walen zijn met 31% vertegenwoordigt. De bevolking bestaat voor het grootste gedeelte uit Rooms Katholieken.(75%). België kent 3 officiële talen, het Nederlands wat door 60% van de bevolking wordt gesproken, het Frans wat goed is voor 40% en het Duits, wat door minder dan 1% van de Belgen wordt gebruikt.
Economie
België heeft een moderne op private ondernemingen gebaseerde economie. Het is centraal gelegen en heeft een uitstekend transport netwerk. De industrie is hoofdzakelijk geconcentreerd in het door Vlamingen dichtbevolkte noordelijke deel van het land. België beschikt zelf over weinig natuurlijke bronnen, en moet dan ook het overgrote deel van de grondstoffen importeren. Doordat België veel eindproducten exporteert is het land gevoelig voor de situatie van de wereldeconomie. In januari 2002 werd de Belgische Frank afgeschaft en vervangen door de Euro. De beroepsbevolking bestaat uit een kleine 5 miljoen mensen en de werkeloosheid bedraagt 7,5% (2007). De belangrijkste exportpartners zijn Duitsland 19.7%, Frankrijk 16.9%, Nederland 12%, Verenigd Koninkrijk 7.9%, Verenigde Staten van Amerika 6.2%, en Italië met 5.2%. De grootste importpartner is Nederland met 18.3%, gevolgd door Duitsland 17.3%, Frankrijk 11.2%, Verenigd Koninkrijk 6.6%, Ierland 5.7%, en de Verenigde Staten van Amerika met 5.4%.