Roemenië, Boekarest en het paleis van het Volk

Roemenië, Boekarest en het paleis van het Volk Boekarest is een stad die bijna 550 jaar oud is. Er gaat een legende over de stichting van de stad, maar historisch gezien was het prins Dracula. Ten tijde van het regime van Ceausescu werd een begin gemaakt met de bouw van het paleis van het Volk. Ceausescu beschouwde zich als het volk, dus het paleis behoorde hem toe. Nu ruim 15 jaar na zijn dood is het paleis nog steeds niet klaar.

Algemeen

In de kromming van de Dâmbovita rivier, in het midden van het Roemeense land ligt Boekarest. In de Middeleeuwen was het een belangrijke stad, want het was een kruispunt van de handelsroute tussen de Karpaten en de Donau.

In de stad wonen ongeveer 2.300.000 inwoners, circa 10% van de totale bevolking.

De stichting van Boekarest

Aan de stichting van Boekarest is ook een legende verbonden. De stad zou zijn opgericht door een herder die de naam Bucur droeg. Literair vertaald betekend zijn naam `vreugde`. Zijn fluitspel was zo fantastisch dat de mensen hierdoor verblind werden. Hij brouwde een hartige wijn, die gretig aftrek vond bij de handelaars uit de buurt. Het waren deze handelaars die de stad naar de herder vernoemde.

Historisch gezien is de stad gesticht door Vlad Tepeş in 1459. Vlad was een Walachijense prins, beter bekend onder de naam Dracula. Deze naam betekend “zoon van de draak”. Dit was precies de juiste naam, want zijn vader was een ridder in de orde van de draak. Vlad was geen vampier, maar wel een bloeddorstig vorst. Hij had de vervelende gewoonte zijn vijanden op staken te spietsen, die hij langs de kant van de weg liet plaatsen.

Boekarest als hoofdstad

De stad werd in de laatste periode van de 17e eeuw de hoofdstad van Walachije. Vanaf 1862 werd Boekarest de hoofdstad van het land Roemenië.

Nadat de monarchie werd afgeschaft en een president zijn intrede deed, kwam ook het communisme. Onder dit bewind is de stad achteruitgegaan. Er werden hele wijken woningen gesloopt om er flats voor in de plaatst te bouwen. Gelukkig is hier een einde aan gekomen en sinds de jaren ´90 van de vorige eeuw probeert men weer uit het dal te komen.

De huidige regering stimuleert gelukkig investeringen. Ook westerse invloeden worden met open armen ontvangen.

Bezienswaardigheden van Boekarest

Boekarest is een oude stad, dus dat er het één en ander te bezichtigen valt, is normaal. Het heeft een aantal verschillende perioden meegemaakt, die elk hun sporen hebben achtergelaten. Het land was een monarchie, Russische vazal, het communisme heeft gewoed, en nu is een democratisch gekozen president aan de macht.

Het Paleis van het Volk

Op zijn Roemeens is dit het Casa Poporului en is gebouwd door Nicolae Ceausescu. Hij was aan de macht van 1974 tot 1989, toen hij na een schijnproces werd geëxecuteerd. Dit paleis heeft hij laten bouwen als hoofdkwartier van zijn communistische regering. Het Pentagon in Amerika is nog groter. In ieder geval is het gebouw het grootste van Europa.

Leuk om te weten

  • De oppervlakte van het paleis is ruim 350.000 m²
  • Het heeft meer dan 1.000 vertrekken.
  • Er zijn 400 architecten mee bezig zijn geweest
  • Het is ruim 80 meter hoog en 92 meter diep
  • Het gedeelte van het gebouw is ondergronds groter dan bovengronds.
  • Het gebouw heeft een omtrek van 270 x 240 meter
  • Het paleis is 12 verdiepingen hoog
  • Er waren ruim 20.000 arbeiders nodig om dit project te voltooien
  • Er is 3.500 ton kristal gebruikt voor 480 kandelaars
  • Er werden bijna 1.500 lampen en spiegels gemaakt
  • Er is ruim 700.000 ton staal en brons gebruikt voor deuren, ramen, pilaren en kandelaars
  • Ruim 900.000 m³ hout is gebruikt voor parket en wandbekleding
  • Ongeveer 200.000 m² voor grote wollen karpetten. In dit paleis ligt het op één na grootste tapijt ter wereld.

In het gebouw zijn materialen te vinden die allen afkomstig zijn van de Roemeense bodem, zoals:
  • Marmer, de gehele marmerproductie was tijdens de bouw van het paleis, voor dit paleis bestemd.
  • Kersenhout
  • Walnoot
  • Regionale wandkleden, vloerkleden en gordijnen

Heden ten dage is het een internationaal conferentiecentrum en de zetel van het Roemeense parlement. Ook is er een theater te vinden, alsmede een galerie en restaurant. Het paleis ligt aan de boulevard Unirri.

Voor de aanleg van deze boulevard en paleis zijn duizenden huizen en kerken gesloopt. Het Prins Mihai klooster heeft Ceausescu ruim 250 meter laten verplaatsen. Nadat Ceausescu ten val was gebracht heeft men gewoon doorgebouwd aan het paleis want het was toen, en is nu nog steeds, niet klaar.

Wel begint het gebouw in verval te geraken, de gevel komt op sommige plaatsen naar beneden. Er wordt toch geprobeerd om de schade te herstellen en voorkomen. Dit om het uiteindelijke onvermijdelijk te voorkomen; de sloop van het paleis.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roemenië, Boekarest de overige bezienswaardigheden, 2Roemenië, Boekarest de overige bezienswaardigheden, 2De bijna 500 jaar oude stad heeft een leuke historie. Als het kon spreken, dan werden er ongetwijfeld veel biografische…
Roemenië, Boekarest de overige bezienswaardigheden, 1Roemenië, Boekarest de overige bezienswaardigheden, 1Een stad als Boekarest, die al honderden jaren oud is, is genoeg te beleven. De geschiedenis van de stad alleen al is vr…
Goedkoop op Wintersport in RoemeniëGoedkoop op Wintersport in RoemeniëGoedkoop op wintersport dat kan in Roemenië. Roemenië is een van landen waar je echt spotgoedkoop op wintersport kunt. D…
Vampirisme nog altijd actueelEr zijn gevallen opgetekend die erop wijzen dat ook heden het vampirisme nog actueel is. Het bestaat op zijn minst in de…

Wales, een eerste kennismakingCroeso y Cymru: Welkom in Wales. Als je de grens tussen Engeland en Wales overgaat word je verwelkomt met deze tekst. Be…
Zimbabwe, een tastbare magieZimbabwe is het vroegere Rhodesië. Zimbabwe was eens het land bekend van de Bosjesmannen en Bantoes en alles met eigen k…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 18-11-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.