Doorbreek de sleur en ga op micro-avontuur!

Ben je het zat om iedere avond voor de tv door te brengen of elke zondag weer op familiebezoek te gaan? Maak een eind aan de verveling en word een heuse micro-avonturier! Het concept van micro-avontuurtjes is bedacht door de Britse avonturier en auteur Alastair Humphreys, als een soort mini-vakantie tussen de dagelijkse verplichtingen in. We worden in de tijd tussen 9 en 5 vaak geleefd door ons werk, maar de vrije tijd tussen 5 en 9 kunnen we prima gebruiken om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en ons weer op te laden met nieuwe energie.

Wat is een micro-avontuur?

Alastair Humphreys heeft meerdere grote avonturen op zijn naam staan, zoals 4 jaar rond de wereld fietsen, India te voet doorkruisen en met een roeiboot de Atlantische oceaan oversteken. Maar hij werd pas echt bekend toen hij begon te schrijven over de micro-avonturen die hij een jaar lang beleefde, in een poging mensen aan te sporen om erop uit te gaan.

Een micro-avontuur is een uitje, dicht bij huis, simpel en niet duur, waarbij je iets doet dat je nog niet eerder gedaan hebt. Het gaat om de nieuwe ervaring, om het verder kijken dan je neus lang is op mentaal, fysiek of cultureel gebied. Dat helpt om de dagelijkse sleur te doorbreken en de stress van alledag van je af te laten glijden.

Welk micro-avontuur kies jij?

De inhoud van een micro-avontuur kan voor iedereen anders zijn en kun je helemaal zelf bepalen, zolang het maar spannend en leuk is. Volgens Alastair Humphreys werkt het avontuurtje het beste als je tenminste een nacht van huis bent, maar een uitje van een middag of avond kan natuurlijk ook. Hieronder volgen een aantal tips om je te inspireren en op ideeën te brengen.

Slaap onder de sterrenhemel

Als het weer het toelaat, gaat er niks boven een nacht in de buitenlucht doorbrengen. Dat kan in een tent, maar leuker is nog om vanuit je slaapzak naar de sterren te kunnen kijken. Als je het geen prettig idee vindt om in de vrije natuur te overnachten, probeer het dan eerst een keer uit in je achtertuin. Bovendien zijn er in Nederland diverse kampeerlocaties waar je midden in de natuur mag overnachten. Meestal zijn de faciliteiten behoorlijk primitief en staat er alleen een waterpomp op het terrein. Des te avontuurlijker, toch?

Doe mee aan een wedstrijd

Er wordt in de buurt vast wel ergens een wedstrijd of sportactiviteit georganiseerd waaraan je mee kunt doen. Meestal zijn er verschillende categorieën, zodat er altijd wel een passende uitdaging te vinden is. Denk bijvoorbeeld aan een hardloopwedstrijd in het lokale park of een tennistoernooi op de plaatselijke tennisbaan. Winnen is niet belangrijk, het gaat erom dat je ervan geniet en je eigen grenzen opzoekt.

Maak een nachtwandeling

Als het donker is, ziet de wereld er heel anders uit. Zeker als je naar een gebied gaat waar geen straatlantaarns zijn, bijvoorbeeld naar het bos. Als je in je eentje gaat nachtwandelen heb je dus sterke zenuwen nodig. Heb je die niet, vraag dan een vriend of vriendin mee, wel zo gezellig. Niet vergeten om je warm aan te kleden en een zaklamp mee te nemen!

Fotografeer een plaatselijk evenement

Kijk eens met andere ogen naar de lokale folklore. Dat gaat goed als je als objectieve fotograaf rondloopt en probeert om originele foto’s te maken. Een mooie gelegenheid daarvoor is de jaarlijkse dorpskermis of bloemencorso, of misschien wordt er in jouw stad wel een lichtjestocht in het donker georganiseerd die heel fotogeniek is. Snuffel door de lokale krantjes om een interessant evenement te vinden en ga erop uit met je camera! Naderhand kun je de meest geslaagde foto uitprinten of op het bureaublad van je computer zetten als herinnering aan het leuke avontuur.

Bezoek een UNESCO werelderfgoed

Als je een mooi bouwwerk of landschap bewondert, ga je daarin op en vergeet je de dagelijkse beslommeringen. Dus een bezoekje aan één van Nederlands meest unieke plekken kan heel ontspannend en inspirerend werken. Op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan negen locaties in Nederland, onder andere het Rietveld-Schröderhuis, Schokland en de molens bij Kinderdijk. Als voorpret voor de trip kun je je alvast verdiepen in de geschiedenis van het erfgoed, zodat het meer gaat leven en nog meer indruk maakt als je er eenmaal bent.

Ga skinnydippen in een meer

Een spannende activiteit is naaktzwemmen in een van de lokale zwemwatertjes. De beste tijd daarvoor is een zwoele zomernacht, zodat het niet te koud is en je hopelijk ongezien blijft. Door de stille, donkere omgeving let je meer op je zintuigen en kun je het water en de lucht heerlijk op je blote huid voelen. Helemaal mooi wordt het als je tegen zonsopgang gaat zwemmen: dubbel genieten!

Doe een dagje vrijwilligerswerk

Stap uit je comfort-zone en doe eens werk dat je normaal niet doet. Er worden regelmatig vrijwilligers gezocht om een dag of enkele dagen te helpen met diverse klussen, van het schilderen van een verpleeghuis tot het knotten van treurwilgen. Kijk maar eens op de websites van NLdoet of Natuurmonumenten. Ook een paar dagen in je buurt collecteren voor een goed doel kan een heel nieuwe ervaring zijn. Je maakt zo kennis met veel verschillende mensen in je wijk en draagt ook nog een steentje bij aan het verbeteren van je leefomgeving.

Pak een willekeurige trein

Wil je een spontaan micro-avontuur, ga dan naar het station en stap op de eerste de beste trein. Je ziet wel waar je uitkomt! Je kunt met jezelf afspreken dat je na 50 minuten uitstapt, of je laat je leiden door je gevoel en stopt in een plaats die je aanspreekt. Bekijk het stadje, maak een wandeling, praat eens met een local of trakteer jezelf op een lekkere kop koffie. Als je het helemaal spannend wil maken, ga je aan het eind van de dag op reis zodat je ook nog een slaapplaats moet zien te regelen.
© 2015 - 2023 Liesbos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezellige verjaardagshapjesSoms wil je wel eens iets anders op een verjaardag dan de standaard hapjes. Iets wat makkelijk klaar te maken is en wat…
Verveling: tips om je niet te vervelen in de zomervakantieVerveling: tips om je niet te vervelen in de zomervakantieSommige mensen kijken met gemengde gevoelens uit naar de zomervakantie: ze willen er wel van genieten, maar vrezen tegel…
Tips voor een romantisch dagje uitTips voor een romantisch dagje uitIn het jachtige leven van alledag schiet het er vaak bij in om tijd voor elkaar te maken. Wordt het daarom niet weer een…
Tips voor een ontspannen gevoel tijdens en na je vakantieTips voor een ontspannen gevoel tijdens en na je vakantieHet moment van het jaar waar we lang naar toeleven: vakantie. Zon, zee, strand, lange avonden met goed eten en drinken,…
Gerust op reis met een vakantiechecklistGerust op reis met een vakantiechecklistEen vakantiechecklist is zeer handig. Hiermee verkleint u de kans aanzienlijk dat u iets vergeet. Een aantal benodigdhed…
Bronnen en referenties
  • http://www.alastairhumphreys.com/microadventures-3/year-microadventure/
Liesbos (54 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.