Doorbreek de sleur en ga op micro-avontuur!

Ben je het zat om iedere avond voor de tv door te brengen of elke zondag weer op familiebezoek te gaan? Maak een eind aan de verveling en word een heuse micro-avonturier! Het concept van micro-avontuurtjes is bedacht door de Britse avonturier en auteur Alastair Humphreys, als een soort mini-vakantie tussen de dagelijkse verplichtingen in. We worden in de tijd tussen 9 en 5 vaak geleefd door ons werk, maar de vrije tijd tussen 5 en 9 kunnen we prima gebruiken om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en ons weer op te laden met nieuwe energie.

Wat is een micro-avontuur?

Alastair Humphreys heeft meerdere grote avonturen op zijn naam staan, zoals 4 jaar rond de wereld fietsen, India te voet doorkruisen en met een roeiboot de Atlantische oceaan oversteken. Maar hij werd pas echt bekend toen hij begon te schrijven over de micro-avonturen die hij een jaar lang beleefde, in een poging mensen aan te sporen om erop uit te gaan.

Een micro-avontuur is een uitje, dicht bij huis, simpel en niet duur, waarbij je iets doet dat je nog niet eerder gedaan hebt. Het gaat om de nieuwe ervaring, om het verder kijken dan je neus lang is op mentaal, fysiek of cultureel gebied. Dat helpt om de dagelijkse sleur te doorbreken en de stress van alledag van je af te laten glijden.

Welk micro-avontuur kies jij?

De inhoud van een micro-avontuur kan voor iedereen anders zijn en kun je helemaal zelf bepalen, zolang het maar spannend en leuk is. Volgens Alastair Humphreys werkt het avontuurtje het beste als je tenminste een nacht van huis bent, maar een uitje van een middag of avond kan natuurlijk ook. Hieronder volgen een aantal tips om je te inspireren en op ideeën te brengen.

Slaap onder de sterrenhemel

Als het weer het toelaat, gaat er niks boven een nacht in de buitenlucht doorbrengen. Dat kan in een tent, maar leuker is nog om vanuit je slaapzak naar de sterren te kunnen kijken. Als je het geen prettig idee vindt om in de vrije natuur te overnachten, probeer het dan eerst een keer uit in je achtertuin. Bovendien zijn er in Nederland diverse kampeerlocaties waar je midden in de natuur mag overnachten. Meestal zijn de faciliteiten behoorlijk primitief en staat er alleen een waterpomp op het terrein. Des te avontuurlijker, toch?

Doe mee aan een wedstrijd

Er wordt in de buurt vast wel ergens een wedstrijd of sportactiviteit georganiseerd waaraan je mee kunt doen. Meestal zijn er verschillende categorieën, zodat er altijd wel een passende uitdaging te vinden is. Denk bijvoorbeeld aan een hardloopwedstrijd in het lokale park of een tennistoernooi op de plaatselijke tennisbaan. Winnen is niet belangrijk, het gaat erom dat je ervan geniet en je eigen grenzen opzoekt.

Maak een nachtwandeling

Als het donker is, ziet de wereld er heel anders uit. Zeker als je naar een gebied gaat waar geen straatlantaarns zijn, bijvoorbeeld naar het bos. Als je in je eentje gaat nachtwandelen heb je dus sterke zenuwen nodig. Heb je die niet, vraag dan een vriend of vriendin mee, wel zo gezellig. Niet vergeten om je warm aan te kleden en een zaklamp mee te nemen!

Fotografeer een plaatselijk evenement

Kijk eens met andere ogen naar de lokale folklore. Dat gaat goed als je als objectieve fotograaf rondloopt en probeert om originele foto’s te maken. Een mooie gelegenheid daarvoor is de jaarlijkse dorpskermis of bloemencorso, of misschien wordt er in jouw stad wel een lichtjestocht in het donker georganiseerd die heel fotogeniek is. Snuffel door de lokale krantjes om een interessant evenement te vinden en ga erop uit met je camera! Naderhand kun je de meest geslaagde foto uitprinten of op het bureaublad van je computer zetten als herinnering aan het leuke avontuur.

Bezoek een UNESCO werelderfgoed

Als je een mooi bouwwerk of landschap bewondert, ga je daarin op en vergeet je de dagelijkse beslommeringen. Dus een bezoekje aan één van Nederlands meest unieke plekken kan heel ontspannend en inspirerend werken. Op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan negen locaties in Nederland, onder andere het Rietveld-Schröderhuis, Schokland en de molens bij Kinderdijk. Als voorpret voor de trip kun je je alvast verdiepen in de geschiedenis van het erfgoed, zodat het meer gaat leven en nog meer indruk maakt als je er eenmaal bent.

Ga skinnydippen in een meer

Een spannende activiteit is naaktzwemmen in een van de lokale zwemwatertjes. De beste tijd daarvoor is een zwoele zomernacht, zodat het niet te koud is en je hopelijk ongezien blijft. Door de stille, donkere omgeving let je meer op je zintuigen en kun je het water en de lucht heerlijk op je blote huid voelen. Helemaal mooi wordt het als je tegen zonsopgang gaat zwemmen: dubbel genieten!

Doe een dagje vrijwilligerswerk

Stap uit je comfort-zone en doe eens werk dat je normaal niet doet. Er worden regelmatig vrijwilligers gezocht om een dag of enkele dagen te helpen met diverse klussen, van het schilderen van een verpleeghuis tot het knotten van treurwilgen. Kijk maar eens op de websites van NLdoet of Natuurmonumenten. Ook een paar dagen in je buurt collecteren voor een goed doel kan een heel nieuwe ervaring zijn. Je maakt zo kennis met veel verschillende mensen in je wijk en draagt ook nog een steentje bij aan het verbeteren van je leefomgeving.

Pak een willekeurige trein

Wil je een spontaan micro-avontuur, ga dan naar het station en stap op de eerste de beste trein. Je ziet wel waar je uitkomt! Je kunt met jezelf afspreken dat je na 50 minuten uitstapt, of je laat je leiden door je gevoel en stopt in een plaats die je aanspreekt. Bekijk het stadje, maak een wandeling, praat eens met een local of trakteer jezelf op een lekkere kop koffie. Als je het helemaal spannend wil maken, ga je aan het eind van de dag op reis zodat je ook nog een slaapplaats moet zien te regelen.
© 2015 - 2020 Liesbos, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De luie vakantie…De luie vakantie…Vakantie, we willen (gelukkig) allemaal wat anders. De een wil lekker actief zijn en de ander komt pas bij als hij/zij h…
Haal meer uit je vakantieHaal meer uit je vakantieMede door de economische crisis gaan we minder op vakantie en is het zeker zo belangrijk dat je optimaal geniet van die…
Geen geld voor vakantie, maar wel op vakantieGeen geld voor vakantie, maar wel op vakantieIn de zomervakantie een paar weken op vakantie, kost u eenvoudig een paar duizend euro. Met enige moeite kunt u geld bes…
Leukste Dagje Uit in Nederland - verkiezing van ANWBLeukste Dagje Uit in Nederland - verkiezing van ANWBSinds 2011 organiseert ANWB een verkiezing van Het Leukste uitje van Nederland. Voor elke provincie zet de ANWB leuke ui…

Openingstijden, adressen en aanbod van alle ANWB winkelsOpeningstijden, adressen en aanbod van alle ANWB winkelsDe ANWB telt anno 2018 maar liefst 86 winkels verspreid over het hele land. Alle 4 miljoen leden van de ANWB kunnen er t…
Gerust op reis met een vakantiechecklistGerust op reis met een vakantiechecklistEen vakantiechecklist is zeer handig. Hiermee verkleint u de kans aanzienlijk dat u iets vergeet. Een aantal benodigdhed…
Bronnen en referenties
  • http://www.alastairhumphreys.com/microadventures-3/year-microadventure/

Reageer op het artikel "Doorbreek de sleur en ga op micro-avontuur!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Liesbos
Gepubliceerd: Oktober 2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!