Hoedspruit Zuid-Afrika, poort naar het Kruger

Hoedspruit Zuid-Afrika, poort naar het Kruger Hoedspruit is een kleine stad in Limpopo, in het noorden van Zuid-Afrika. De stad is gericht op landbouw, met een toenemende rol voor toerisme. Hoedspruit ligt in het westen van het Kruger nationaal park. Buiten het Kruger park zijn er diverse natuurgebieden in de buurt waar veel wild zit. Hoedspruit kent drie grote evenementen, het Blyde Xfest, gericht op water, het Sustainable living festival over duurzaamheid en het Hoedspruit Wildfees over de wilde dieren.

Wat is Hoedspruit?

Hoedspruit, als u er nooit van heeft gehoord is dat geen uitzondering. Dit kleine stadje in Zuid-Afrika was oorspronkelijk afhankelijk van agricultuur. Tegenwoordig vormt ook toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Als toerist is er dan ook veel te doen. Vooral het Kruger Nationaal park, wat op een steenworp afstand ligt, trekt veel bezoekers. Ook buiten het park liggen veel ‘game reserves’ en ‘private game farms’ waar tal van wilde dieren te zien zijn, onder andere de ‘Big Five’. Ondanks het aanwezige toerisme is er nauwelijks tot geen sprake van massa-toerisme.

De ligging van Hoedspruit, bron: googlemaps / Bron: Google MapsDe ligging van Hoedspruit, bron: googlemaps / Bron: Google Maps

Het verhaal van Hoedspruit

Hoedspruit klinkt wellicht als een vreemde naam. Volgens de verhalen is de naam afkomstig van de oprichting van de stad. Een groep pioniers kwam aan in het gebied. Na een zware tocht gooide een van de pioniers zijn hoed in de Sandspruit rivier, waarmee de beslissing was genomen om te blijven. Hier werd de stad opgericht, die de toepasselijke naam Hoedspruit kreeg.

Waar ligt hoedspruit?

Hoedspruit ligt in de provincie Limpopo in Zuid-Afrika. Het ligt aan de voet van Klein Drakensberg. De stad ligt in een vallei die bekend staat als de ‘vallei van de olifanten’, in het centrale lowveld van Zuid-Afrika.

Overnachten en eten in Hoedspruit

In Hoedspruit zijn diverse mogelijkheden om te overnachten. Voor iedereen is wel wat te vinden. Een simpel B&B, een safarikamp, een hotel of een camping, het is er allemaal. Er zijn ook diverse restaurants en cafés te vinden. Wat dat betreft heeft Hoedspruit de faciliteiten van een toeristische stad.

Wat is er te doen in Hoedspruit?

De link naar de natuur zorgt voor de belangrijkste activiteiten in Hoedspruit. Wild kijken in Kruger is zeker de moeite waard. Behalve het wild is het hele gebied ook de moeite waard om te bekijken. Het landschap is uitgestrekt, en er is altijd wel iets te zien.
Buiten Kruger, maar in de directe omgeving van Hoedspruit, zijn diverse parken met een uitzonderlijk hoge wildstand. Hier kun je bijna een garantie krijgen om de ‘big five’ te zien. Verder is hier meer toegestaan, zoals door het gebied lopen en de auto te verlaten.
Een bijzonder punt van aandacht is het ‘Hoedspruit Endangered Species Center’, waar diverse bedreigde soorten worden gefokt om vrij te laten in het wild. Hier wordt ook informatie gegeven. Er worden vanuit hier diverse excursies georganiseerd. Vanuit Hoedspruit worden vele excursies naar Kruger en andere parken georganiseerd. Of u nu vroeg boekt of pas ter plekke kijkt, er is vrijwel altijd nog ergens plaats.

Behalve de safari vanuit de auto, is het ook mogelijk om te paard op safari te gaan of het gebied vanuit een luchtballon te bekijken. Een boottocht is ook een echte aanrader, aangezien veel wild minder snel schrikt van een boot als van een auto.

Vervoer

Hoedspruit heeft een eigen vliegveld. Om in de stad te komen is vliegen dan ook verreweg het makkelijkst. Vanuit andere steden in Zuid-Afrika kan een treinverbinding een makkelijkere mogelijkheid zijn. Zelfs de bus kan een mogelijkheid zijn, hoewel deze veel tijd in beslag kan nemen. Binnen hoedspruit rijdt ook een bus. Verder kun je hier een taxi pakken of een auto huren.

Festivals

Hoedspruit kent drie jaarlijkse festivals. Het Blyde Xfest (26-27 februari) is een waterevent. Hierin worden kajakwedstrijden georganiseerd waar ook beginners aan mee kunnen doen. Verder is het een foto/film festival. In het Sustainable living festival (30 September- 2 oktober) staat duurzaamheid centraal. Het draait om toegang tot water, voedsel en medicijnen. Educatie is hierin een sleutelwoord. Het Hoedspruit Wildfees is het oudste evenement in de regio. Oorspronkelijk draaide het rond de veilingen rondom jachtrechten in het gebied. Inmiddels draait het om de wilde dieren, tentoonstellingen en veel meer.

Veiligheid

Hoedspruit is een naar Zuid-Afrikaanse begrippen veilige stad. Toch is het aan te raden voorzichtig te zijn op straat. Neem nooit grote bedragen mee en berg waardevolle spullen goed weg. Belangrijk is ook rekening te houden met gevaarlijke dieren en bacteriën. Het is bijvoorbeeld af te raden om te zwemmen in natuurwater, zelfs als het stroomt. Verder zijn slangen en schorpioenen een potentieel gevaar.
© 2011 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in Zuid-AfrikaZuid-Afrika is een land met veel tegenstellingen zoals het verschil tussen armoede en rijkdom. In Zuid-Afrika zijn veel…
Goud: de Krugerrand kopen en verkopenGoud: de Krugerrand kopen en verkopenDe Zuid-Afrikaanse Krugerrand is de meest verhandelde gouden munt wereldwijd. De munt is veel waard, zeker met de hoge k…
Zuid-Afrika, geniet van cultuur en natuurZuid-Afrika, geniet van cultuur en natuurZuid-Afrika is bijna 30 keer zo groot als Nederland. Een groot gedeelte van de bevolking is lid van een Christelijke ker…

De gemeente ZeevangGemeente Zeevang is een kleine gemeente gelegen in Noord-Holland. Deze gemeente bestaat uit meerdere kleine dorpjes waar…
Amersfoort: stad voor jong en oudAmersfoort: stad voor jong en oudSinds het verkrijgen van stadsrechten in 1259, is de stad Amersfoort gestaag gegroeid tot de tweede stad van de provinci…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Papaya45, Pixabay
  • www.limpopohappenings.co.za
  • www.sa-venues.com
  • www.hoedspruit.co.za’
  • www.hesc.co.za
  • Kruger2canyons.com
  • Afbeelding bron 1: Google Maps
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 26-06-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.