Hanoi, reizen naar de Vietnamese hoofdstad

Hanoi, reizen naar de Vietnamese hoofdstad Hanoi is de prachtige nostalgische hoofdstad van Vietnam. Wanneer u door Vietnam reist zal deze prachtige stad zonder twijfel een van de indrukwekkende hoogtepunten van uw reis zijn. De stad is een fascinerende combinatie van oost en west. Eeuwenlang hebben de Chinezen de stad en de cultuur beïnvloed, maar de croissantjes bij de bakker bewijzen dat ook de Franse koloniale invloed nog niet geheel vergeten is. In dit artikel beschrijven wij alles wat u beslist moet weten over deze stad. Hanoi is met een geschatte 6,5 miljoen inwoners in grootte de tweede stad van het land. De stad is gelegen aan de oever de van Rode Rivier op ongeveer 60 km van de golf van Tonkin.

Geschiedenis Hanoi

Al sinds de 7e eeuw is Hanoi de Vietnamese hoofdstad. De oorspronkelijke naam van de stad luidde Đông Kinh. De naam veranderde in de 11e eeuw in Thang Long. In 1873 werd Vietnam door de Fransen ingenomen, zijn noemden de stad Tonkin en maakten haar in 1887 de hoofdstad van de Unie van Indochina, het Franse koloniale gebiedsdeel in Zuid-Oost Azie.
Aan het begin van de tweede wereldoorlog nadat de Fransen in Europa capituleerden, werd Hanoi bezet door de Japanners. Na de Tweede Wereldoorlog werd Hanoi de regeringszetel van de Viet Minh, de bevrijdingsbeweging van Ho Chi Minh. De Fransen gaven Hanoi echter niet zomaar op en tussen 1946 en 1954 werd er zware strijd geleverd waarbij de Fransen uiteindelijk het onderspit delfden. Op 21 april werd Vietnam officieel de hoofdstad van het onafhankelijke Noord-Vietnam, na ondertekening van de akkoorden van Geneve.

Tijdens de Vietnamoorlog werd Hanoi zwaar gebombardeerd en vooral de infrastructuur zoals bruggen en spoorlijnen leed hier zwaar onder. Na het einde van de Vietnamoorlog werd Hanoi op 2 juli 1976 de officiële hoofdstad van de socialistische republiek Vietnam.

Bezienswaardigheden

Door velen wordt Hanoi als een van de mooiste en prettigste steden van Zuid-oost Azie beschouwd. De stad heeft een geschiedenis van meer dan 1000 jaar en dat is te merken. De stad staat vol met culturele en historische monumenten, meer dan enige andere stad in Vietnam. Hieronder zijn maar liefst meer dan 600 pagodes en tempels. De meeste monumenten zijn goed bewaard gebleven en worden goed onderhouden. Hieronder een overzicht van de interessantste bezienswaardigheden in de stad.

Het Oude Kwartier of Old Quarter rond het Hoan Kiem meer. Deze wijk heeft nog het originele stratenpatroon van het oude Hanoi. Aan het begin de twintigste eeuw bestond de stad uit slechts 36 straten welke voor het grootste gedeelte in het Oude Kwartier lagen. Elke straat was opgedeeld in gedeeltes met handelaren die waren gespecialiseerd in een bepaalde handelswaar, zoals zijde, juwelen of voedsel. De wijk is beroemd om zijn vele kunstenaars en handelaren, waaronder vele zijdewinkeltjes. Ook vind men hier veel restaurantjes waar lokale kost genuttigd kan worden en cafés en bars. De nachtmarkt, waar men souvenirs, voedsel en kleding verkoopt, is het hart van de wijk en is elke vrijdag, zaterdag en zondag geopend.
Andere belangrijke plaatsen zijn de Tempel van de literatuur, de plek waar de oudste universiteit van Vietnam is opgericht in 1070. Verder staat er in deze wijk de Vlaggentoren van Hanoi en de Chùa Một Cột pagode.

Hanoi heeft vele prachtige meren binnen de stadgrenzen en daarom wordt de stad wel de "Stad van de Meren" genoemd. Van alle meren is de Hoan Kiem meer (Hoan kiem lake) het bekendste. Midden in het meer staat de pittoreske Schildpadpagode. Ook het Lago Tây meer, het Halais Meer , en het Bay Mau meer zijn zeer de moeite waard. In het park rond het Lago Tây wordt er door de lokale bewoners veel gerecreëerd. Het is het grootste meer in Hanoi en rond het meer staan veel tempels. Er is verder een drijvend hotel en men kan er bootjes huren om mee op het meer te varen.

Onder de Franse heerschappij werd Hanoi het administratieve centrum van Frans koloniaal Indochina. Dit ziet men terug in de koloniale Franse architectuur. Hiervan zijn nog veel voorbeelden te vinden. De boulevards en de landhuizen en villa's, het operagebouw, de Staatsbank van Vietnam, het Presidentieel paleis en zeker ook de Sint- Jozef kathedraal zijn in een prachtige koloniale stijl opgebouwd. Veel andere gebouwen zijn in een eclectische mix van Franse en Vietnamese bouwstijlen gebouwd zoals het Nationaal Museum van de Vietnamese geschiedenis, het Vietnamees museum voor fijne kunsten en het Indochinese medische faculteit.

Andere bezienwaardigheden:
  • Vietnam Etnologisch Museum
  • Vietnamees Revolutie Museum
  • Ho Chi Minh Museum

Entertainment

In Hanoi worden vele tentoonstellingen gegeven van het waterpoppentheater. Deze traditionele Vietnamese manier van theater wordt uitgevoerd door poppen die bestuurd worden door in het water staande waterpoppenspelers, die de poppen in het water laten spelen. Het bekendste theater is het Thăng Long theater. In de stad zijn vele traditionele en moderne theaters te vinden. Ook is de stad goed voorzien van bioscopen, clubs, bowlingbanen en de bij Vietnamezen immens populaire karaoke bars.

Uit eten

Hanoi heeft een hele rijke culinaire traditie. Een paar van de bekendste lokale gerechten zijn phở, chả cá, bán en cốm.
Phở is een simpele rijstnoedelsoep die vaak als ontbijt gegeten wordt, thuis of in straatcafe's. Op straat vind u twee variaties; Phở Bò, de variant met rundvlees en Phở Gà, dat kip bevat.

Conclusie

Hanoi is voor iedere Vietnam reiziger een must-see. De stad biedt aan ieder wat wils en elke toerist komt er ruim aan zijn trekken. Of men nu houdt van trendy clubs en karaoke bars of juist op zoek in naar het echte traditionele Vietnam, Hanoi heeft het.
© 2011 - 2024 Pernambuco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vietnam, een land met een fijne sfeerVietnam, een land met een fijne sfeerVietnam is een land gelegen in Azië. Het grenst aan China, Cambodja en Laos. Ook grenst Vietnam aan de zee Golf van Tonk…
Het Tonkin-incident, waargebeurd of verzonnen?Het Tonkin-incident vond plaats op 2 augustus 1964. Twee jaar ervoor had Johnson het Congres er toe gebracht hem onbeper…
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…
WayToStay, onbekende concurrent Interhome en Belvilla!WayToStay.com: de onbekende concurrent van Interhome en Belvilla! WayToStay is een gespecialiseerde website, gericht op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen werk Pernambuco
  • http://wikitravel.org/en/Hanoi
Pernambuco (62 artikelen)
Laatste update: 29-10-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.