Den Bosch heeft veel bezienswaardigheden

Den Bosch staat een aantal dagen per jaar volledig in het teken van carnaval. De naam wordt dan tijdelijk omgezet in Sint Oeteldonk. Voor de overige tijd van het jaar is Den Bosch een fantastische stad om te bezoeken. Er zijn diverse bezienswaardigheden te bezoeken, een prachtige kerk om te bezoeken en natuurlijk is het er heerlijk winkelen of zitten op een van de vele terrasjes.

Algemeen

Den Bosch, of eigenlijk officieel ’s-Hertogenbosch, is een ruim 800 jaar oude stad. Ondanks dat de stad oud is, bloeit en groeit hij nog steeds. De stad wordt goed onderhouden en onder handen genomen. Zo wordt de bestrating van de Markt, het historische stadsmidden, heden ten dage onder handen genomen. Binnen de stad zijn genoeg bezienswaardigheden te vinden.

Geschiedenis vanaf 1430

  • Doordat hertog Filips van Sint Pol ongehuwd en kinderloos overlijdt, valt Brabant vanaf dat moment onder Filips de Goede hertog van Bourgondië. Er breekt een periode aan waaraan volledig aan de Sint Jan gebouwd wordt, er staan mondjesmaat aanhangers van Luther op in de zwaar katholieke stad.
  • In de jaren 1475 en 1525 beleeft de stad zijn hoogtepunt in bloei, de kerk is klaar. De kunstschilder Jeroen Bosch (die anno 2008 nog steeds een belangrijke rol in de stad speelt) leefde in deze periode. Hij werd geboren in 1450 en overleed in 1516. Karel V en Philips II waren enorme bewonderaars van zijn werken.
  • Dan breekt een periode van 200 jaar aan waarin de stad afwisselend bloeit en in verval raakt.
  • In 1810 bezoekt Napoleon de stad en geeft de katholieken de Sint Jans kathedraal terug. Vanaf 1815 is ’s-Hertogenbosch officieel de hoofdstad van Noord-Brabant. In 1882 wordt de Oeteldonkse Club opgericht, die zich ten doel stelde het carnaval te organiseren.
  • Na de Tweede Wereldoorlog begint de stad weer langzaam op te leven, cultuur begint weer een belangrijke plaats in te nemen. In 1985 werd het 800 jarig bestaan van de stad gevierd.

Huize de MuntHuize de Munt

Bezienswaardigheden

Huize De Munt

In de Postelstraat staat nog steeds huize “De Munt”, complete met spiltorentje en laatgotisch torentje. Op 18 juni 1578 kreeg de stad toestemming van koning Philips om binnen haar muren munten te mogen slaan. Van 1613 tot 1629 werd hier de gouden, zilveren en koperen Bossche munten geslagen. De gloeiend hete, net geslagen munten, werden in de Binnendieze afgekoeld. Het huis staat aan deze stroom. Ooit heeft het pand dienst gedaan als woning van Hertog van Medina Coeli, de opvolger van Alva.

Begijnenhofje

Heel vroeger beschikte ook Den Bosch over een begijnenhofje. Uiteraard lag dat aan het Begijnenstraatje. Dit is een heel smal straatje waar ooit een klein hofje heeft gestaan. Er is nog een mooi oud hoekpandje waarvan de voorgevel versierd is met mooie leeuwenkopjes. De muurankers van het pand vermelden dat het gebouwd is in 1147. In werkelijkheid dateert het pand vanuit de 17e eeuw. De naam van de woning is dan ook heel toepasselijk “Méprise”, dat misverstand betekend.

Het stadhuisHet stadhuis

Stadhuis

De plaats waar in bijna iedere stad het stadshuis is neergezet is aan de markt. Oorspronkelijk had het monument een laatgotische gevel, maar die is in 1670 vervangen door deze mooie classicistische barokgevel. De ontwerper van de gevel is Pieter Minne. Vlak voordat het dak begint, is een driehoekig fronton aangebracht. Hierin is een beeldengroep neergezet die het wapen van Den Bosch uitbeeld. Onder dit stadswapen bevinden zich het ruiterspel “De Perdjes”. Ieder half uur rijden vier ruiters op elkaar in.

Het smalste huis van de stad

Ingeklemd tussen het stadhuis en V&D, staat het smalste huis van de stad. Heel toepasselijk heeft het de naam “De Schietspijp”. Oorspronkelijk stond het pandje op een groot breed perceel. Toen in 1670 de nieuwe gevel van het stadhuis werd gebouwd, ontstond grote schade. De gemeente heeft toen het huisje in de huidige stijl vernieuwd, waarna het de naam “klein stadhuis” kreeg, gezien de zelfde bouwstijl als het stadhuis zelf.

Voor die tijd was het pand bekend onder de naam “Voermans Welvaren”, een herberg met houten vloer. Het huidige pand is maar 2,60 meter breed en 18 meter diep.

De schietspijpDe schietspijp

Bisschoppelijk paleis

Vlak bij de Sint Jans kathedraal staat het mooie statige bisschoppelijke paleis. Het heeft een prachtig middengedeelte met mooie daklijst en balkonpartij. Het werd in 1769 gebouwd in opdracht van Samuele T. van Voorburgh. Voorheen stond hier het “Coffyhuis” en daarvoor stond er een koffie- en theewinkel. In 1827 werden de panden (huisnummers 10 en 11) gekocht door de staat ten behoeve van Bisschoppelijk Paleis. Helaas werd het van 1830 tot 1833 in gebruik genomen als kazerne en de daaropvolgende 6 jaar was het een militair ziekenhuis.

In 1839 kwam er een Openbare school op huisnummer 10. Op 14 maart 1864 kocht de toenmalige bisschop Zwijsen het pand en liet het volledig restaureren. Een half jaar later werd het in gebruik genomen als bisschoppelijk paleis. Pas in 1932 werd huisnummer 11 gekocht door Mgr Diepen. Hij realiseerde op de benedenetage het Bisschoppelijk Museum en boven jeugdwerk. In 1982 is er een stuk nieuwbouw bijgekomen, ontworpen door Jan de Jong.

Bisschoppelijk paleisBisschoppelijk paleis

Sint Janskathedraal

De kerk is gebouwd in de laatgotische stijl en dateert van 1380 tussen 1520. De onderbouw van de kerk behoorde tot de Romaanse kerk die hier in de 13e en 14e eeuw heeft gestaan. Bovenop de Romaanse onderbouw heeft men een gotische bouw opgezet. De toren van de kerk was ooit gepland aan de overkant van de kerk, maar men zag hiervan af en moest improviseren. Het middenschip van de kerk is ongeveer 28 meter hoog. In en aan de kathedraal zijn meer dan 600 beelden te vinden. In 1584 vernielde een brand de hoge houten kruisigingstoren en een deel van het dat tot aan het orgel. Door geldgebrek is er geen toren, maar een koepel gebouwd. In 1830 was er brand in de Westertoren die twaalf jaar later geheel hersteld was.

De kerk werd in 1559 verheven tot kathedraal en kreeg in juni 1929 de eretitel basiliek. De kerk behoort tot de top 100 van UNESCO van de Nederlandse monumenten. De kerk is één grote bezienswaardigheid, zowel binnen als buiten. Het is alleen jammer voor de toerist dat anno 2008 delen in de kerk en delen buiten de kerk in de steigers staan, en zijn afgeschermd voor bezichtiging.

Buitenzijde kerk / Bron: Havang(nl), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Buitenzijde kerk / Bron: Havang(nl), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Jheronimus Bosch Art Centre

Vlak achter de kathedraal bevindt zich het Jehroninmus Bosch Art Centre. Deze is gehuisvest in een voormalige kerk. Hier wordt het leven, gedachtegoed en werken van de in Den Bosch geboren kunstschilder Jeroen Bosch tentoongesteld.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
‘Jeroen Bosch-Jaar’: vijf eeuwen na de duivelskunstenaar‘Jeroen Bosch-Jaar’: vijf eeuwen na de duivelskunstenaarJheronimus van Aken werd rond 1450 geboren in Den Bosch en overleed er in augustus 1516. Veel bekender is deze kunstschi…
Stadswandeling in de voetsporen van Jeroen BoschStadswandeling in de voetsporen van Jeroen BoschDe beroemde schilder Jeroen Bosch, die eigenlijk Hieronymus van Aken heette, woonde en werkte in ’s-Hertogenbosch. Deze…
recensieDe geheime boodschap van Jeroen BoschOogverblindend mooi. Dat is het boekwerk over Jeroen Bosch (1450-1516) van de auteur Dick Heesen. Dit naslagwerk met maa…
Inspiratie van een kunstenaarInspiratie van een kunstenaarWaar haalt een kunstenaar zijn inspiratie vandaan? Soms is dat duidelijk van de titel van het werk af te leiden. “La Mer…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 11-11-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.