Leiden: bereikbaarheid, winkelen, bezienswaardigheden, musea

Leiden: bereikbaarheid, winkelen, bezienswaardigheden, musea Leiden is een stad waar veel te beleven en te bezichtigen valt. Het is dan ook een geschikte stad voor een dagje uit of voor een verblijf van een paar dagen. In de stad zijn veel bezienswaardigheden, een groot winkelaanbod, musea, theaters en ook de innerlijke mens kan goed aan zijn trekken komen met het grote aanbod van restaurants en cafés. Leiden is een universiteitsstad waar het leuk uitgaan is. De binnenstad is autoluw gemaakt en doet rustig aan als je er doorheen loopt, maar dit gaat zeker niet ten koste van gezelligheid. De bereikbaarheid van Leiden is goed, het station ligt op loopafstand van het centrum en er zijn voldoende parkeermogelijkheden rond het centrum van de stad.

Leiden: bereikbaarheid, winkelen, bezienswaardigheden, musea


Bereikbaarheid Leiden

Per trein is de stad Leiden goed bereikbaar, er rijden regelmatig treinen en het station ligt maar op ongeveer 5 minuten loopafstand van het centrum. Voor mensen die slecht ter been zijn of die niet willen lopen rijden er regelmatig bussen naar allerlei gebieden in de stad.

Per auto is de stad goed bereikbaar, maar houdt er rekening mee dat de binnenstad autoluw gemaakt is. Rond het centrum van de stad zijn veel parkeerplaatsen te vinden, waarvandaan het maar een paar minuten lopen is naar het stadscentrum. Met rond de 3000 parkeerplaatsen, verdeeld over vijf parkeergarages en zeven parkeerterreinen, moet het over het algemeen geen probleem zijn om een parkeerplek te vinden. Twee van de parkeerlocaties:
 • Parkeerterrein Haagweg is het grootste parkeerterrein van de stad met als serviceverlening gratis pendelbusjes naar het centrum, zowel overdag als ís avonds.
 • Parkeergarage Centrum Morspoort is een vrij nieuwe parkeergarage die op 4 minuten lopen van het centrum ligt. Voor 2 euro kunt u er een uur staan en het derde uur is het parkeren gratis. Tussen 21:00 en 07:00 uur is het parkeren 1 euro per uur.

VVV Leiden

Vlak voor het station Leiden is de VVV te vinden. Hier kun je terecht met allerlei vragen, voor informatiefolders e.a.
 • Adres: Stationsweg 41
 • Telefoon: 071-516 60 00
 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag 07:00 tot 19:00 uur, zaterdag 10:00 tot 16:00 uur, zondag 11:00 tot 15:00 uur.

Winkelen in Leiden

Wie van winkelen houdt is in Leiden aan het goede adres. Er zijn rond de 650 winkels in de binnenstad te vinden en met rond de 300 horecagelegenheden moet het niet moeilijk zijn om een geschikt plekje te vinden om wat te eten of drinken. Er zijn twee grote winkelstraten, de Haarlemmerstraat (autovrij), waar o.a. de grote winkelketens gevestigd zijn die in allerlei steden te vinden zijn en de Breestraat, waar veel horecagelegenheden te vinden zijn en speciaalzaken. In de straatjes tussen deze twee grote winkelstraten zijn ook nog veel winkels te vinden die zeker de moeite waard zijn. Andere leuke winkelgebieden zijn het Pieterskwartier, de Burgsteeg, de Nieuwstraat en de winkelstraat Hogewoerd aan de rand van de stad. Verder is er iedere woensdag en zaterdag markt in winkelgebied Hartje Leiden.

Stadswandelingen

In Leiden zijn verschillende stadswandelingen te doen. Je kunt er voor kiezen om met een rondleiding mee te gaan of om zelf een rondwandeling te lopen. Bij de VVV zijn stadswandelingsboekjes te koop. Verder kun je ook de bordjes Leidse Loper volgen, een interessante rondwandeling door de stad.

Enkele bezienswaardigheden van de stad Leiden

 • Morspoort: de poort dankt zijn naam aan het moerassige gebied buiten de stad. Voorheen was de naam van deze poort Galgpoort. De Morspoort is één van de twee stadspoorten die er nog zijn. Ooit waren er tien stadspoorten in de stad te vinden.
 • Gravensteen: dit was ooit de gevangenis van de graven. Vanaf 1463 werd het gebouw de stedelijke gevangenis.
 • Doelenpoort: de beelden op de poort verbeelden St. Joris die de draak verslaat. De poort is in 1645 ontworpen door de architect Arent van ís Gravesande.
 • Academiegebouw: de eerste universiteit van Nederland. Het wordt nu nog steeds gebruikt voor gelegenheden als afstuderen en promotie en voor colleges.
 • Koornbrug: dit is de oudste overdekte brug. Op de brug werd lange tijd koren verhandeld. In 1834 werd de overkapping gebouwd die het koren droog moest houden en diende voor opslag van het koren.
 • Burcht: oorspronkelijk bedoeld voor bescherming tegen de vijand, later tegen het water van de Rijn. Nu heb je vanaf de omringende muur een mooi uitzicht over de hele stad.
 • Pieterskerk
 • Hooglandse kerk
 • Rembrandtplein: Rembrandt van Rijn is in Leiden geboren en heeft er een tijd gewoond. Hij kreeg in Leiden zijn schildersopleiding en schilderde er zijn eerste schilderijen. Het geboortehuis van Rembrandt is aan het begin van de 20ste eeuw afgebroken. Er is nu nog wel een gevelsteen in de nieuwbouw terug te vinden ter herinnering.

Hofjes in Leiden en het Van der Werf Park

Er zijn in Leiden 35 hofjes uit de 17de eeuw. De hofjes werden gesticht door rijke mensen en waren bestemd voor de opvang van arme en oude mensen. Deze mensen mochten er gratis wonen en kregen vaak ook gratis eten. Bij de VVV is een hofjeswandeling verkrijgbaar die langs 12 van de 35 hofjes voert, veel hofjes zijn overdag te bezoeken. De hofjeswandeling is goed te combineren met De Leidse Loper-wandeling en zorgt voor mooie rustpunten tijdens de stadswandeling.

Het Van der Werf Park is ontstaan nadat er in 1807 een ramp had plaatsgevonden. In dat jaar ontplofte er een schip, geladen met buskruit. Door de ontploffing was een complete woonwijk vernietigd. Lange tijd is het gebied onbebouwd gebleven, in 1884 is er een park gemaakt.

Musea Leiden

Leiden heeft 13 musea waarvan er vier Rijksmusea zijn; het Rijksmuseum van Oudheden, Museum Volkenkunde, Boerhaave en Naturalis.

Enkele musea uitgelicht

 • Lakenhal: gelegen aan de Oude Singel is dit gebouw te vinden waar vroeger het laken gekeurd werd van de lakenindustrie die in Leiden gevestigd was. Het gebouw is nu tegen betaling te bezoeken en is een museum met o.a. werken van Rembrandt van Rijn, Jan Steen Lucas van Leyden en Jan van Goyen. Adres: Oude Singel 32, Leiden. Telefoon: 071 516 5360
 • Naturalis: in dit museum, dat ook voor kinderen een fantastische belevenis is, zijn meer dan 10000 dieren, planten, stenen en fossielen te bezichtigen. Adres: Darwinweg 2, Leiden. Telefoon 071 751 9600
 • Hortus Botanicus Leiden: aan het Rapenburg ligt de oudste botanische tuin van Nederland. De tuin werd opgericht in 1590 door de Weense Carolus Clusius. In de tuinen en kassen is een grote collectie bijzondere planten te vinden. De Hortus is tegen betaling te bezoeken. Adres: Rapenburg 73 Leiden. Telefoon: 071 527 5144
 • Rijksmuseum van Oudheden: dit museum heeft een prachtige collectie oudheden uit de culturen van de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Het museum wordt verbouwd en gaat half december 2015 weer open. Adres: Rapenburg 28, Leiden. Telefoon: 071 516 3163
 • Museum Volkenkunde: prachtige kunst uit Afrika, Azië, China, Indonesië, Japan, Korea, Amerika, de Noordpoolgebieden en Oceanië. Het museum is leuk voor jongen oud. Adres: Steenstraat 1, Leiden. Telefoon: 088 004 2800

Grachten en Singels van Leiden

Leiden is na Amsterdam de stad met het meeste water binnen haar poorten. De singels en grachten meten samen 28 km. Er zijn rondvaarten te doen en op meerdere plekken in de stad zijn bootjes, waterfietsen en kanoís te huur om zelf op stap te gaan. Vanaf het water ziet een stad er weer heel anders uit en zeker in de zomer biedt een rondvaart veel gezelligheid vanwege de vele terrasboten langs de grachten.

Uitgaan in Leiden

 • Theaters: Leidse Schouwburg, Stadsgehoorzaal Leiden, Scheltema Leiden en Theater Ins Blau. Deze theaters zorgen samen voor een afwisselend programma het hele jaar door.
 • Bioscopen: Trianon (Breestraat 1), Lido (Steenstraat 39), Kijkhuis (Vrouwenkerksteeg 10)
 • Clubs: discotheek Next (Langebrug 6a), Poptempel Gebr. De Nobel (Marktsteeg 8), studenten discotheek Hifi (Vrouwensteeg 14)
© 2015 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoeningen bij overgewicht en ondergewichtWat kun je nu krijgen voor aandoeningen als je overgewicht hebt of ondergewicht. Maar het gaat nu ook eens over ondergew…
Factor V LeidenFactor V Leiden, wat nu? Factor V Leiden is een nog wat onbekende aandoening waarvan redelijk wat mensen in Nederland la…
Medisch onderzoek: CHDR in LeidenMedisch onderzoek: CHDR in LeidenBij CHDR in Leiden is het mogelijk om medicijnen te laten testen op je lichaam. Het gaat om nieuwe medicijnen en er word…

Parijs bezoeken: 10 dingen die je zeker moet doenParijs bezoeken: 10 dingen die je zeker moet doenParijs, de hoofdstad van Frankrijk en de stad die symbool staat voor de liefde. Naast de wereldbekende Eiffeltoren, zijn…
Lekker eten in Las Vegas: de beste buffetten en restaurantsLekker eten in Las Vegas: de beste buffetten en restaurantsLas Vegas was altijd al een paradijs voor gokkers en liefhebbers van entertainment. Maar ook op culinair vlak heeft de s…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eigen foto
 • Deze informatie het laatst geraadpleegd 19-10-2015:
 • http://www.visitleiden.nl/nl/plan-jouw-bezoek/naar-leiden/parkeren
 • http://www.visitleiden.nl/nl/plan-jouw-bezoek/informatie/vvv-leiden/adres-en-openingstijden
 • http://www.bioscopenleiden.nl
 • http://www.studereninleiden.nl/stad/uitgaan-in-leiden/
 • Leiden citymap
 • Leiden cityguide
 • Stadswandeling Leidse Loper
Wilmo (308 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.