Chicago, de stad van de grootste meren

Aan de grens van Canada ligt één van de fascinerendste omgevingen van Amerika: Het gebied met de grootste meren met eenzame landstreken, schilderijachtige kunstenaarswijken en enorme metropolen. Dit is Chicago, de mooiste stad van het Midden Westen.

Algemene informatie

Ook als de Amerikanen wel eens overdrijven, vooral als het over de omschrijving van hun thuisland gaat, de omschrijving van de grootste meren is niet overdreven. Tezamen tellen Lake Superior, Lake Michigan, Lake Huron, Lake Erie en Lake Ontario een oppervlakte van meer dan 245.000 km2 en zijn daarmee meer als de helft zo groot dan de Oostzee.

Aan Lake Michigan ontstaat het hart van de stad en één van de belangrijkste financiële en culturele centrum van Amerika: Chicago. De stad met de fascinerendste gebouwen van het land is aan één kant door het meer begrensd, aan de andere kanten van eindeloze velden. Dankzij deze ligging kann de wind ongehinderd waaien, wat haar de bijnaam ‘Windy City’ (Windige Stad) geeft. Chicago bezit vandaag de dag adembenemende architectuur, goede winkels en een perfect (muzikaal) amusements- en cultuurprogramma. Niet voor niets is de metropool ook de ‘stad van de blues’.

Eten en drinken

Ook op culinair gebied is Chicago het devies: Veelvoudig. Wereldberoemde gourmettempels, uitstekende etnische keuken en het beste Fast Food ter wereld, een bezoek aan de grootste meren is een streling voor de maag.

Door de ligging aan het water wordt vis hier bijzonder vers klaargemaakt. Met de ‘catch of the day’ is men bijna altijd goed. De meeste lokalen bieden dagelijks een ander soort aan. Voor elk seizoen smaakt hecht, forel en witvis. Witvis is vooral in Michigan de specialiteit. Hier wordt het als ‘Door County Fishboil’ naar Zweedse manier met uien en aardappels boven open vuur gebraden en met salade serveert. Toch, wie liever vlees eet, is er ook genoeg keuze. Steeds had Chicago het grootste slachthuis van Amerika en nog steeds krijgt men hier de beste steaks.

Wie ‘slecht’ over Fast Food spreekt, komt in Chicago wel beter te weten. Hier is de Pan Pizza uitgevonden, die niet knapperig is, maar dik en rijk belegd. En de pizza wordt niet zomaar uit de hand gegeten, maar moet met een mes gesneden worden. En ook de Hot Dogs zijn duidelijk verschillend dan die in andere delen van Amerika. Nergens anders is de voorbereiding zo luxueus als in Chicago, waar bij de worsten in broodjes en zuurkool ook diverse kruiden, paprika, tomaten, uien en vele andere ingrediënten horen.

Activiteiten

Voor alle, die graag in de buitenlucht sport beoefenen, is het gebied van de grote meren een waar paradijs. Mooie duinstranden nodigen uit voor zwemmen, ongeroerde landschappen voor wandelen en vele meren voor kanoën.

De mooiste stranden vindt men aan Lake Erie, Lake Ontario en aan de zuidelijke kuststrook van Lake Michigan, waar ook Chicago ligt. Lake Superior is niet geschikt om te zwemmen, hier komt het watertemperatuur niet hoger dan 10˚C. Wandelen, skaten of fietsen, de schoonheid van het landschap maakt deze activiteiten tot een bijzonder plezier. Fietsen kunnen in de meeste parken gehuurd worden. Zeer geliefd is het kanoën, dat op vele plekken ook voor beginners geen problemen geeft. Het mooiste plekje om te kanoën is Nord-Minnesota, waar men in de Boundary Waters Canoe Area Wilderness dagenlange kanotochten tussen duizend meren kan maken. Toch ook andere gebieden zijn hiervoor geschikt, zoals in Point Pelee National Park of op de St. Croix River bij Taylor Falls.

Wie graag tennis of golf speelt, vindt bijna in elke stad goede openbare plaatsen. Bovendien bezitten talrijke hotels eigen tennis- of golfbanen.

Uitgaan

Ook bij het thema uitgaan is Chicago een wereldstad. Verzorgde restaurants, perfecte tonelen, gekke disco’s en de bekende bluesclubs geven de stad na zonsondergang een nieuw, opgewekt gezicht.

Wat Chicago daarbij van andere metropolen onderscheidt, is de onvergelijkbare atmosfeer. Alles schijnt te glanzen. Daarbij is het meteen of het gaat om de wereldbekendste restaurants, beroemde tonelen of historische bioscopen. Het bruisende nachtleven vindt men in de wijken River North, Wicker Park of Loop. Hier zijn goede discotheken, waar men tot ’s ochtends vroeg genieten kan en gekke, gezellige lokalen. Toch komt men niet naar Chicago voor de disco’s, maar voor de blues. In talrijke gezellige clubs, vaak met nostalgische flair, kan men de beste blues en rock ter wereld horen.

Wie graag naar de bioscoop gaat, moet een bezoek brengen aan Music Box Theatre, een filmpaleis uit de gouden twintigerjaren. Ook voor theater op niveau en comedu is Chicago beroemd: Op meerdere tonelen worden voorstelling op wereldniveau gegeven. Komedieliefhebbers moeten een bezoek aan The Second City niet laten gaan, daar de beste opvoeringen van Amerika hier vertoond worden.

Land en bevolking

Het zal weken duren om alle bezienswaardigheden te bezoeken. Toch ook voor diegene die niet zoveel tijd hebben, loont een bezoek, omdat bij Chicago en de grote meren het niet om het bekijken gaat, maar om het beleven.

Hier is het landschap geliefder als in het zuiden en zuidwesten van Amerika. Rond om de meren strekken zich eindeloze velden en beboste vlakte uit. Zelfs lange stranden zijn er hier. En zo afwisselingrijk als het landschap zijn ook de plaatsen. Historische steden, schilderijachtige kunstenaarswijken of bruisende grote steden, voor elk wat wils. Chicago zelf geldt als één van de belangrijkste metropolen van Amerika en is sinds meer dan 100 jaar één van de belangrijkste verkeersknooppunten en handelscentrum van het land.

Water Tower / Bron: Didier B (Sam67fr), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Water Tower / Bron: Didier B (Sam67fr), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Bezoekers vinden vooral de veelvoudige en soms gewaagde, aanmoedigende architectuur fascinerend. Dit dankt de stad door een verschrikkelijke catastrofe. Op 9 oktober 1871 was er een grote brand die bijna heel Chicago verwoestte. Het enige vrijgewaarde bouwwerk, de mooie Water Tower, geldt vandaag de dag als kenmerk van de stad. De wederopbouw riep architecten uit heel de wereld op om hier hun fantasie de vrije loop te laten, er was namelijk bijna geen beperking door politieker of overheid. Hier ontstond de eerste wolkenkrabber en daarom bevindt zich de hoogste toren van Amerika in Chicago, de Sears Tower, die tot 1997 het hoogste gebouw ter wereld was en vandaag de dag nog steeds in de Top Ten staat.

Door de straten van de stad wandelend, heeft men vaak het gevoel zich in een gigantisch architectuurmuseum te bevinden.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fast and Furious 7Fast and Furious 7Het opnames voor de zevende deel van de Fast and Furius filmreeks werden opgeschrikt door het overlijden van Paul Walker…
Een blik op … Michigan, de staat met zijn grote merenMichigan is zeker niet bij de bekendste staten van Amerika, maar zeker wel één van de mooiste. Het pareltje is uitgezond…
Gitaar: Het BluesschemaBlues muziek is één van de oudste muziekvormen van Amerika en heeft andere muziekgenres als rock ’n roll, rock en jazz o…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.