Sotsji plaats aan de Zwarte Zee

Sotsji is een stad in Rusland aan de Zwarte Zee, niet ver van de grens met Georgië. De regio Sotsji genaamd: Groter Sotsji heeft een reikwijdte van 147 kilometer langs de kust van de Zwarte Zee richting het Kaukasus gebergte. Hierdoor wordt Sotsji de langste stad van Europa. Sotsji ligt in de federale regio Kraj Krasnodar, een regio zo groot als de Benelux in het zuiden van Rusland.

Sotsji

De stad Sotsji heeft een subtropisch klimaat en veel Russen komen er in de zomer om te genieten van het warme klimaat. Binnen het kader van bestuurlijke afdelingen is het tezamen met de semi-stedelijke nederzetting en zevenennegentig meer landelijke plaatsen verenigd in de stadsregio Groter Sotsji.
Sotsji heeft een vochtig subtropisch klimaat echter de erbij behorende Kaukasus regio heeft een kouder hooggebergte klimaat.
Sotsji is de meest zuidelijke regio van Rusland en daarmee gelijk de meest warme regio van heel het land, hierdoor is de plaats bijzonder geschikt als badplaats mede door het warme zeewater van de Zwarte Zee. Ondanks dat ben je vanaf de kust binnen slechts 50 km in het hooggebergte van de Kaukasus en vind je er een uitermate geschikte plaats voor wintersport. In de zomer kan de temperatuur er oplopen tot 25 a 30 graden in de winter wordt het in de kustregio ongeveer 10 graden. Door dit gunstige klimaat is het een gebied waar voor Rusland een aantal unieke bedrijvigheden voorkomen zoals het verbouwen van thee en het verbouwen van wijn. Mocht je toevallig in Sotsji op bezoek zijn dan kun je kennis maken met deze voor Rusland ongebruikelijke specialiteiten.

Cultuur

Sotjsi is een Russische plaats en wordt sterk beïnvloed door de Kaukasus, die als vanouds bekend staat als weinig vredelievend en eerder ten onder is gegaan aan bekrompen lokaal nationalisme en de bijbehorende negatieve sfeer. Rusland is er pas sinds 19e eeuw dominanter aanwezig en dit heeft op een bepaalde manier toch zijn vruchten afgeworpen; mede door de Sovjet-Unie. Dit gebeurde omdat door het gelijkheidsbeginsel van het communisme de Kaukasus landen in een meer vredelievende regio veranderden. Na de val van de Sovjet-Unie is het nationalisme en de bijbehorende haatdragendheid echter weer opgelaaid. In Sotsji vinden we daardoor invloeden van verschillende bevolkingsgroepen en volkeren met allemaal een eigen geschiedenis en een eigen cultuur. Van oudsher wonen er onder andere nog soennitische Moslims die er voor de russificatie al leefden, maar je vind er vooral oosters orthodoxe christenen en voorts zijn er nog invloeden van volkeren uit de Kaukasus zoals Georgiërs, Armenen en Osseten.

Natuur

Sotjsi ligt aan de voet van de westelijke Kaukasus, het hooggebergte in het zuiden van Rusland. De flora en fauna van de Kaukasus zijn erg divers, zo vind je er herten, reeën maar ook wolven, beren en everzwijnen. De overheden en natuurorganisaties doen er eigenlijk alles aan om deze ook zo goed mogelijk de kans te geven om in een voor deze dieren prettig leefbare omgeving te gedijen. In Kraj Krasnodar ligt één van de oudste natuurparken van Rusland genaamd het Sotsji nationaal park, dat overigens op de wereld erfgoed lijst staat. Het park bestaat echter pas sinds 1983. Het heeft een grootte van ruim negentien honderd vierkante meter.
In de westelijke deel van de Kaukasus bevindt zich ook de hoogste berg van Rusland genaamd de Elbrus, die een hoogte heeft van 5642 meters en daarmee gelijk ook de hoogste berg van Europa wordt.

Russische eetgewoonten

Een maaltijd in Rusland is lekker en bedoeld om te genieten. Natuurlijk verschillen smaken maar als je houdt van soep, brood met salami, salade, gerookte vis of paté en eventueel taart dan kun je gerust een hapje mee eten ook in Sotsji. De warme maaltijden bestaan net als bij ons uit vleesgerechten met een stevige saus. Meestal wordt er brood bij gegeten. De lunch heet in Rusland: 'obeyd', het diner noemen ze 'oozhen'. De maaltijden zijn meestal warm en de lunch is in tegenstelling dan bij ons vaak zwaarder dan het diner.
© 2013 - 2024 Jaccow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Olympische Winterspelen Sotsji – bijzondere feitenOlympische Winterspelen Sotsji – bijzondere feitenRusland is trots op zijn Olympische Winterspelen die in de maand februari van 2014 in het land plaatsvonden. Het draait…
Olympische Winterspelen 2014 in SotsjiOlympische Winterspelen 2014 in SotsjiDe Olympische Winterspelen van 2014, officieel genaamd XXII Olympic Games, vinden plaats is de Russische stad Sotsji. De…
IOC en antidiscriminatie contract voor gaststedenIOC en antidiscriminatie contract voor gaststedenHet Internationaal Olympisch Comité (IOC) hanteert nieuwe regels voor de gaststedencontracten. Steden waar Olympische Sp…
Olympische Winterspelen Sotsji in Rusland– slotceremonieOlympische Winterspelen Sotsji in Rusland– slotceremonieDe afsluiting van de Olympische slotceremonie is altijd een feest: het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verbindt aa…

Brno in Moravië, TsjechiëBrno in Moravië, TsjechiëNa Praag is Brno de grootste stad van Tsjechië. De stad ligt in Moravië, het oostelijk deel van Tsjechië. In Moravië vin…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Sochi
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Sochi_National_Park
  • http://sochimagazine.com/about-sochi-magazine/
Jaccow (17 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.