Wandelen van Leuven (Wilsele) tot in Maastricht

Wandelen van Leuven (Wilsele) tot in Maastricht Tijdens de Paasvakantie van 2012 wandelden we langsheen het grote routepad (GR) 5. Onze route start in Wilsele (België) via de GR 128 en de GR Hageland. Het einddoel is het gezellige Maastricht (Nederland).

Dag 1 (1 april): van Wilsele tot Gelrode (ongeveer 20km)

De route GR Hageland is op onze eerste wandeldag niet zo goed aangeduid. Hierdoor zijn we enkele malen zigzaggend door Holsbeek moeten wandelen. Gelukkig kennen we deze streek goed waardoor we ons toch nog konden oriënteren. Het middagmaal hebben we genuttigd op een bankje vlakbij het Kasteel van Horst met prachtig zicht over de groene velden.

Slaapplaats: via CouchSurfing (het grootste internationale op internet gebaseerde gastvrijheidsnetwerk) bij Alain Wauthier

De eerste overnachting was onmiddellijk een voltreffer. Alain is zeer vriendelijk en gastvrij! Hij woont vlakbij de Moedermeule. Dit is een graanmolen waarnaast een prachtige taverne is gebouwd (tel. 016/56.49.83). Ook is het handig dat deze taverne op de route ligt zodat je even kan rusten en kan proeven van verschillende Hagenlandse specialiteiten.


Dag 2: van Gelrode tot Zichem en daarna met de trein en bus verder tot Schaffen bij Diest (ongeveer 24 km)

We staan versteld van zoveel natuurschoon zo dicht bij huis. Onderweg komen we de mensen tegen die de codering aan het bijschilderen zijn. Op die manier weten ze dat al hun noeste arbeid niet voor niets is. Omdat het onmogelijk is om op 1 dag naar Diest te wandelen hebben we de keuze: ofwel stoppen in Zichem en de trein nemen tot in Diest of doorstappen tot in Scherpenheuvel en daar de bus nemen tot Diest.

Slaapplaats: B&B Bed & Bokes

Kriekelswarande 1, 3290 Schaffen-Diest
info@bedenbokes.be +32 (0) 477 910 913

Dit is een ideale overnachtingsplek in een gerenoveerde boerderij in het rustige Schaffen. Op wandelafstand is er een leuk restaurantje. Indien je daar teveel gedronken hebt, komt de gastvrouw je met veel plezier ophalen.

Dag 3: van Diest station tot Lummen (ongeveer 16km)

Dit was een kortere wandeldag met wat meer asfalt. Stel dat je Lummen niet wil zien, kun je nog 4 à 5 km verder wandelen zodat de volgende dag Hasselt station bereikbaar is. Een ideale picknickplaats is aan de duizendjarige eik. Net iets verder vind je het café/restaurant Het Beukenhof waar je kan genieten van streekgebonden producten. ’s Avonds zijn we hier opnieuw naartoe gegaan en hebben we genoten van een heerlijk 3-gangen menu.

Slaapplaats: hotel ’t Buskruid

Het hotel ’t Buskruid is eerder functioneel. Het is jammer dat het op zo’n drukke steenweg ligt waardoor je nachtrust wel eens verstoord kan worden. Wanneer je niet teveel van de route wil afwijken is logeren in het ParkHotel ook een optie.

Dag 4: van Lummen tot Kuringen (ongeveer 23,3km)

We beginnen onze wandeling met een dipje daar ze start op het industrieterrein van Zolder/Lummen. Dit is nodig omdat we het Albertkanaal moeten kruisen. Dit wordt echter snel goedgemaakt door een eerste hoogtepunt: Bolderberg! Indien het circuit van Zolder geen lawaai maakt is het volop genieten van deze prachtige natuur: een mengeling van naaldbomen, berken en mooie meren.
De abdij van Herkenrode is een indrukwekkend domein. De grootsheid en rust van de abdij doen het geruis van de autosnelweg snel vergeten.
Doordat de wegmarkering niet altijd duidelijk is kan het GR-boekje zeker een hulpmiddel zijn. De nieuwere groen/blauwcodering brengt je ook tot in Kuringen.

Slaapplaats:

Wij hebben gekozen voor een overnachting bij vrienden. Maar in een stad zoals Hasselt is er vast en zeker een alternatief te vinden.

Dag 5 : van Hasselt station tot Genk(erheide) (ongeveer 18,10km)

We starten aan het station om dan kris kras doorheen Hasselt te wandelen. Bokrijk ligt er wat verlaten bij. Het natuurdomein de Maten is met haar verschillende waterpoelen een echte aanrader om volop van te genieten!

Slaapplaats:

Wij vonden een slaapplaats bij kennissen in Waterschei die ons nog een korte rondleiding in Genk gaven voordat ze ons opnieuw in Genkerheide dropten

Dag 6: van Genkerheide naar Stalkersschans (ongeveer 21,20 km)

Om de drukke ringweg rond Genk te mijden hebben we de variant onder Genk gekozen wat een zeer mooie traject is. We wandelen naar Stalkerschans waar we een drankje nuttigen aan de ‘visweyer’. Via een binnenweg gaan we te voet terug richting Zutendaal naar het gezellige landhuis De Vrekel.

Slaapplaats: landhuis De Vrekel

Vrekelerstraat 6 3690 Zutendaal
+32 089 61 43 53 +32 477 75 62 84 landhuis.devrekel@gmail.com

We verblijven in een zeer mooie ruime kamer met een zicht waar je niet genoeg van krijgt. Het is een plekje om langer te verblijven. ’ s Morgens kunnen we genieten van een heerlijk ontbijt en er is zelfs een mogelijkheid om een lunchpakket mee te nemen. De vriendelijke gastvrouw heeft ons met de wagen naar het vertrekpunt in Stalken gebracht.

Dag 7: van Stalken naar Sint Pietersberg (ongeveer 24.2km)

Heel de omgeving rond Zutendaal is om van weg te smelten! Het is een zeer bosrijke omgeving waardoor Lanaken alleen wat teleurstellend kan zijn. De codering net voor Lanaken is niet zo goed maar met behulp van ons boekje kwam dit in orde! Het Bressemcafé, het eerste dat je op de route in Lanaken tegenkomt, is een echte aanrader! Je kan het lunchpakket van De Vrekel hier nuttigen bij een lekker drankje.
Door werken aan de weg, wat regen en zelfs hagel, was het eerste stuk na Lanaken niet aangenaam. Dichterbij het Albertkanaal is het weer mooi wandelen. Vóór Sint Pietersberg (de brug van Veldwezelt) zijn we Maastricht binnen gedrongen richting onze slaapplaats Villa Loca.
Voor moedige wandelaars kan je doorstappen tot Sint Pietersberg en van daaruit met het openbaar vervoer richting stad gaan.
Lekker eten vinden in Nederland kan soms een probleem zijn. Wij waagden onze kans in Il Treno maar zullen er niet meer binnen gaan voor een pizza!

Slaapplaats: Villa Loca

Inge & Floris Brusselseweg 488 6219 NP Maastricht
info@villaloca.nl

Villa Loca is een leuke B&B! Het is een woning van rond 1900 die op een zeer originele en mooie wijze gerenoveerd is. De prachtige badkamer is ideaal om na een lange wandeling even de spieren te laten weken in een warm bad. En, nu we toch in Nederland zitten, het is een prima prijs! Villa Loca ligt net buiten het centrum van Maastricht maar je kan met een Belgische bus (nr. 63) naar het centrum of het station.

Dag 8: trein naar huis!

Wij hebben ons voorgenomen om terug te komen naar deze gezellige stad. Maastricht wordt het vertrekpunt voor een volgende wandeltocht!

Totaalbudget: maximum 750€ voor 2 personen
© 2012 - 2023 Druide, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
Afvallen met wandelenAfvallen met wandelenKun je afvallen met wandelen? Heel veel mensen vinden het heerlijk om te gaan lopen. Ze willen liever niet rennen en hop…
Wandelen en gewicht verliezenWandelen en gewicht verliezenDoor te wandelen kunnen we gewicht verliezen. Daarnaast is het een goede manier om aan je gezondheid te werken, zonder d…
Afslanken met wandelenAfslanken met wandelenHeb je het doel om je gewicht onder controle te krijgen en te houden? Wandelen kan helpen om dit doel te bereiken. In fe…

Fátima, bedevaartplaats in PortugalFátima is een van de grootste bedevaartplaatsen ter wereld. In mei en oktober worden elk jaar de bedevaartdagen gehouden…
Venetië is meer dan de San Marco en het Canal GrandeVenetië is meer dan de San Marco en het Canal GrandeVenetië is het meest bekend om zijn San Marco kathedraal en het Canal Grande met zijn prachtige gebouwen, maar de stad h…
Druide (23 artikelen)
Gepubliceerd: 12-05-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.