Cruise vanaf Italië, via Turkije en Egypte naar Athene

Cruise vanaf Italië, via Turkije en Egypte naar Athene In november 2009 maakten wij een 15 daagse Cruise vanaf Rome (Civitavecchia), via Turkije en Egypte naar Athene. Deze cruise in dit jaargetijde was een prachtige belevenis waar we nog met veel plezier aan terugdenken. De cruise werd gemaakt met de de rederij Azamara. De Azamara Quest is een klein schip dat als voordeel heeft dat het kleinere havens in kan varen. De service op dit schip is uitstekend, de route bijzonder interessant.

Cruise met Azamara Quest

Op 14 november 2009 vlogen wij naar Rome en gingen vervolgens na een overnachting in een hotel met de trein naar Civitavecchia om daar aan boord te gaan van de Azamara Quest. Dit schip biedt plaats aan 710 passagiers. Het is een zeer luxe boot met alle mogelijke service. Een theater, casino en zwembad ontbreken niet en de maaltijden zijn super de luxe. Wat bijzonder opvalt op dit schip is dat zowel de kapitein als de cruisedirector alle mogelijke moeite doen om een persoonlijk contact met de gasten te krijgen.

Sorrento

De eerste haven die werd aangedaan was Sorrento. Een shuttlebus brengt je van de haven naar het centrum, waar wat winkels en mooie restaurants te vinden zijn. Terug naar de haven kun je gemakkelijk naar beneden lopen en dan heb je een prachtig uitzicht op de baai van Sorrento en de omringende heuvels. De volgende morgen vaarden we langs de Stromboli, de vulkaan die regelmatig vuur spuwt. Nu was er slechts een rookpluim te zien. Onvoorstelbaar dat er zoveel mensen wonen op de hellingen van deze vulkaan.

Chios

Chios is bergachtig met veel kastelen en pijnboombossen. Mastiekstruiken in het zuiden van Chios geven hars (mastiek), wat ook de belangrijkste inkomstenbron van dit eiland is. Er zijn hier villa's van de rijke Griekse vlooteigenaren, die in de zomermaanden hier verblijven.In de haven van Chios stad liggen veel grote prachtige jachten.

grote Bazaargrote Bazaar

Istanbul

Het schip meerde aan vlak voor de Galatabrug en we bleven hier twee dagen. De eerste middag hebben we het oude gedeelte van Istanbul bezocht. De Blauwe Moskee is prachtig met zes minaretten en drie lagen koepels boven elkaar. Het is de meest indrukwekkende Moskee van Istanbul. Alleen al de grote voorpleinen zijn prachtig. De Moskee werd in de zeventiende eeuw gebouwd.Tegenover de Blauwe Moskee ligt de Aya Sophia, de kerk van de Heilige Wijsheid. Het was de grootste christelijke kerk van de oudheid. Gedurende 500 jaar diende ze als Moskee en thans is zij ingericht als museum.

De tweede dag bezochten we het Taksim plein en de wijk Beyoglü, de grote Bazaar en het TopKapipaleis. De grote Bazaar telt 17 ingangen en je moet goed oppassen dat je niet verdwaalt in het labyrint van gangetjes. De markt is op traditionele wijze geordend naar ambachten en men vindt er dan ook lederwaren, tapijten, kleding, kruiden, koperslagers en kleermakers.
Het TopKapipaleis was gedurende meer dan vier eeuwen het centrum van de Osmaanse wereldmacht. Er zijn diverse binnenplaatsen en de keukens en de haremverblijven geven een prachtig beeld van het vroegere leven van de sultan. Er leefden vaak rond de 5000 mensen in dit grote Paleis. 's Avonds werd een prachtige show aan boord gegeven door een dansgroep uit Istanbul.

Kusadasi

Deze plaats heeft een leuke sfeer. Het eilandje Güversin (Duiveneiland) was in de zestiende eeuw het bolwerk voor piraten.Het is door een dam met het vasteland verbonden.Vanuit Kusadasi hebben we de bus genomen naar Ephesus. Tijdens de Romeinse tijd was Ephesus een rijke stad en een intellectueel centrum. Paulus verbleef hier van 55 tot 58 na Christus. De stad had veel te lijden onder de aanvallen van de Arabieren en veel is dan ook verdwenen maar deze ruïnestad geeft een goed beeld van een vroegere Grieks- Romeinse stad.Te bezoeken zijn o.a.
  • Het Theater
  • De Marmerstraat
  • De Hadrianustempel

 theater theater

Bodrum

De naam van Bodrum was in de oudheid Halikarnassos en hier stond een van de zeven wereldwonderen, het Mausoleum van Halikarnassos. De stenen hiervan werden in 1420 gebruikt voor de bouw van het Sint Petruskasteel. In dit kasteel bevindt zich het museum voor oudheden en tevens het grootste Onderwater Archeologisch museum van Turkije. Een wandeling door deze stad is zeer de moeite waard.

Fethiye

Fethiye is een mooie plaats gelegen aan een prachtige baai. De stad werd na de aardbeving van 1958 herbouwd met witte huisjes. Het wordt omgeven door dennenbossen. In de Bazaar wordt dennenhoning verkocht en veel Turkse kruiden. In deze tijd van het jaar zijn er nauwelijks toeristen en was het heel rustig.

Antalya is een mooie stad

Deze stad ligt schitterend aan de voet van het Taurusgebergte in een beschutte vlakte. Het heeft een zeer gunstig klimaat.
De Hadrianuspoort werd rond 130 gebouwd voor een bezoek van de Romeinse keizer Hadrianus. De belangrijkste winkelstraat is de Atatürk Cadessi. De Yvli Minaret is een Minaret en het herkenningspunt van Antalya. De stad heeft zich enorm uitgebreid en is zeer westers met veel souvenirwinkeltjes langs de haven die snel openden toen ze merkten dat er een cruiseschip arriveerde. Wij waren blijkbaar de laatste in de reeks.

Limassol

We hebben Turkije verlaten en komen aan in Cyprus in de vroege ochtend. Met een bus ga je naar Limassol. Hier is het eigenlijk een mengeling van Griekse en Turkse invloeden. Er zijn leuke souvenirwinkels en het is heerlijk toeven op de terrasjes.

SfinxSfinx

Alexandrië is een wereldstad

De boot legt aan in Alexandrië en hier hebben we deelgenomen aan een dagexcursie naar Caïro. Dit was nodig omdat de afstand ruim 230 kilometer is. De bus reed in Konvooi met politiebegeleiding en direct al begon de gids met verkooppraatjes. Men kon zijn of haar naam in hiërogliefenschrift laten plaatsen op een sieraad en als men dit 's morgens bestelt dan wordt het 's middags afgeleverd. De route was bijzonder want we zagen veel verschillende voertuigen onderweg. Kleine auto's met koeien erop vastgebonden. Families met hun hele huisraad, ezeltjes volgepakt, het was een schitterende vertoning. En dan kom je na een rit van meer dan twee uur bij de Piramide van Gizeh. Dit is de enige van de zeven wereldwonderen die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. Volgens de overlevering heeft men 20 jaar over de bouw gedaan. De piramide is 146 meter hoog. Wanneer je staat voor de Sfinx dan voel je jezelf heel onwerkelijk. Er zijn in totaal drie grote en zes kleine piramiden. Er zijn nauwelijks woorden te vinden om de schoonheid hiervan te beschrijven en het is dan ook niet voor te stellen hoe men zoiets heeft kunnen bouwen. Enerzijds waant men zich in de woestijn, anderzijds is de grote stad Caïro zo dichtbij. Natuurlijk lopen er ook veel handelaren met hun kamelen,want er valt wat te verdienen.

Vervolgens hadden we een korte vaart over de Nijl met lunch en daarna een bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum. De laatste stop was bij een papyrus fabriek waar allerlei souvenirs verkocht werden en ook de bestelde sieraden werden opgehaald. Grappig detail is dat toen we terugkwamen bij de boot de rode loper was uitgelegd en de Kapitein zelf de gasten welkom heette met muziek en champagne. Dan ben je wel echt op expeditie geweest

Piraeus havenstad van Athene

Na een laatste dag op zee kwamen we in de vroege morgen aan in Piraeus waar de ontscheping plaatsvond. Wij hebben het weekend nog doorgebracht in Athene en vlogen daarna zeer voldaan naar huis.
© 2010 - 2020 Celientje1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Middellandse Zee Cruise: Wil je ook op luxe cruise vakantie?Voor een cruise vakantie om nooit meer te vergeten hoef je niet perse naar de Carribean. Ook binnen Europa kun je een zo…
Profielwerkstuk: geschiedenis & aardrijkskunde combinerenProfielwerkstuk: geschiedenis & aardrijkskunde combinerenAls je in de bovenbouw van havo of vwo zit, is het zover: je moet een profielwerkstuk (pws) maken. Het onderwerp van je…
Stedentrips in EuropaVeel mensen zijn toe aan een lekker weekendje weg naar een grote stad. In Europa zijn veel verschillende grote steden om…
Party eiland Ios in Griekenland: via Paros te bevliegenParty eiland Ios in Griekenland: via Paros te bevliegenHet party-eiland Ios is erg in trek bij de jeugd. Het is bereikbaar vanaf Athene met de boot, maar ook vanaf Piraeus en…

Cruise door de Caribbean is een droomreisCruise door de Caribbean is een droomreisIn 2019 maakten wij een cruise door de Caribbean. We vertrokken in St. Juan te Puerto Rico. Deze cruises had een duur va…
Cruise van Beijing naar Hong Kong met de NauticaCruise van Beijing naar Hong Kong met de NauticaIn maart 2010 hebben wij een 16 daagse cruise gemaakt van Beijing naar Hong Kong met het cruiseschip de Nautica van rede…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Concrete rose, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • ANWB extra Turkse kust.
  • http://www. wikipedia.org/wiki/piramide van Cheops.

Reageer op het artikel "Cruise vanaf Italië, via Turkije en Egypte naar Athene"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Celientje1
Laatste update: 31-08-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!