Nederlandse Caravan club; activiteiten en eigen terreinen

Nederlandse Caravan club; activiteiten en eigen terreinen De Nederlandse Caravan club ofwel de NCC is een vereniging van mensen die enthousiast en actief zijn in het kamperen met de camper of caravan. Deze Vereniging heeft 12 terreinen in Nederland die allen gelegen zijn in prachtige gebieden. Deze terreinen zijn alleen toegankelijk voor leden en er wordt van de kampeerders verwacht dat ze zelf ook de verantwoording nemen voor een schoon en aantrekkelijk terrein. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd en men ontvangt het clubblad.

Wat doet de Nederlandse Caravanclub

Deze caravanclub wil het toeristisch gebruik van camper en caravan stimuleren in Nederland en daarbuiten. Het is van oorsprong een vereniging van caravangebruikers maar ook met vouwwagen of camper en zelfs met een tent kan men lid worden. In Nederland had de caravanclub maar liefst 28 terreinen, dit is in de loop van een paar jaar teruggebracht naar 12 terreinen. Hier kan men zich als men lid is aanmelden voor een kort of wat langer verblijf. De terreinen liggen altijd in een prachtige omgeving. De facilitaire voorzieningen zijn eenvoudig en het sanitair is schoon. Het onderhoud wordt door de leden zelf verzorgd waardoor de prijzen laag blijven en het gevoel van verantwoordelijkheid voor het terrein hoog is. Naast het kamperen op een van de terreinen worden er ook evenementen georganiseerd. Jaarlijks worden er reizen georganiseerd waar men als lid aan kan deelnemen. Wie lid is van de Nederlandse caravanclub ontvangt elf keer per jaar het blad de caravan. Dit blad is geschreven voor leden en door leden.

De terreinen

De 12 terreinen die de NCC in beheer heeft liggen verspreid over heel Nederland. Het zijn geen normale campings en soms liggen ze verscholen. Door het regelmatig bezoeken van een terrein leer je Nederland heel goed kennen omdat ze in verschillende delen van het land liggen. Meestal is het mogelijk om de fiets mee te nemen zodat men op verkenning kan gaan in de omgeving. Overnachten op een van de terreinen is behoorlijk goedkoop door de inzet van veel vrijwilligers. De beheerders zijn vrijwilligers echtparen die actief optreden en steeds aanwezig zijn. Bijna overal zijn de warme douches gratis. Ieder is verplicht douche en toilet mede schoon te houden en te zorgen dat het terrein netjes blijft. Sommige terreinen hebben een eigen kleine bibliotheek en er is altijd informatie over de omgeving voorradig. Zeewolde is een van de terreinen die vaak bezocht worden evenals Ugchelen waar men heerlijk door het bos kan fietsen en lopen en prachtige tochten over de Veluwe kan maken. Belt- Schutsloot is een van de terreinen waar men lekker van het water in de omgeving kan genieten. Als men als lid een terrein wil bezoeken dan dient men zich tevoren telefonisch aan te melden. Zo voorkom je teleurstelling want een terrein kan volgeboekt zijn. Voor gezinnen die een druk leven hebben is het erg mooi om op vrijdagavond naar een terrein te kunnen rijden en daar tot zondag heerlijk in de natuur te verblijven. Kinderen leren elkaar kennen en kunnen in de vrije natuur spelen. Oudere en gepensioneerde mensen blijven soms een paar weken op een bepaald terrein staan. In Geulle is er een gedeelte van het commerciële terrein afgeschermd. Dit gedeelte is speciaal voor de leden van de NCC. Auto's mogen niet op het terrein blijven staan maar gaan op de parkeerplaats.

Terreinen van NCC

In 2020 zijn de terreinen van de NCC gelegen in:
 • Alphen aan de Rijn
 • Belt Schutsloot
 • Blerick
 • Brielle
 • Callantsoog
 • Dronten
 • Ellewoutsdijk
 • Hardenberg
 • St. Oedenrode
 • Ugchelen
 • Zeewolde
 • Zuidwolde

Evenementen

Maar ook gaat men al jarenlang in augustus met een aantal caravans naar Scheveningen. Daarbij staan alle caravans dan aan de haven. Ook Sail wordt bezocht waarbij men dan georganiseerd op grote parkeerterreinen overnacht. Kerstmarktkamp werd georganiseerd in Valkenburg en een midwintertreffen vindt plaats in Helden. Als je lid wordt van de Nederlandse caravanclub dan ben je verplicht om deel te nemen aan een kennismakingskamp. Dit was erg prettig omdat je hierbij op speelse wijze een aantal vrijwilligers leert kennen en tevens op de hoogte wordt gebracht van het reilen en zeilen van de vereniging. Ook worden door de vereniging lessen gegeven in het achteruit rijden met de caravan. Hiervoor gebruikt men dan een hele grote klomp. Tijdens het instructie weekend krijg je een bepaalde tijd op wanneer je met de klomp mag gaan rijden. Tevens worden er andere vaardigheden op het gebied van rijden met de caravan aangeleerd. Bij sommige evenementen is het mogelijk om je in te schrijven voor een maaltijd bijv. stamppot of snert. Bij de NCC krijg je ook kennis aangereikt omtrent elektriciteit. Vroeger hadden de meeste terreinen slechts 2 ampère en een enkel terreintje had zelfs helemaal geen elektriciteit. Maar je leerde precies wat je wel en niet tegelijk kon gebruiken. Wel een kleine T.V. en koelkast aan maar koffie zetten met de hand. Dit is inmiddels veranderd. De terreinen hebben nu over het algemeen 4 ampère en sommige zelfs 6 ampère.

Reizen of Rally's

Naast het bezoeken van de terreinen en het deelnemen aan evenementen is het ook mogelijk om deel te nemen aan een groepsreis. Men ontmoet elkaar dan op een tevoren afgesproken startpunt en komt op dezelfde camping aan. Vooral voor gebieden die je zelf niet gauw zult gaan bezoeken zijn deze reizen erg mooi. Denk bijvoorbeeld aan Schotland.

Nederlandse Caravanclub en het buitenland

De NCC heeft afspraken gemaakt met buitenlandse zusterverenigingen waardoor je ook in het buitenland terecht kunt op terreinen van clubs. Dit is o.a. het geval in Frankrijk, Zweden en Finland. De NCC is aangesloten bij de federatie die het Internationale Kampeercarnet uitgeven. De Féderation Internationale de Camping et Caravanning. De CCI kaart ontvangt men gratis bij het lidmaatschap.

Kampjes

Regelmatig worden er specifieke weekenden georganiseerd waarop bijzondere activiteiten plaatsvinden. Zo kun je een instructiekamp volgen waarbij je leert rijden en parkeren met de caravan. Leuk en zeer leerzaam. Meestal vinden deze evenementen op eigen terrein plaats maar soms ook op andere campings waar de clubleden dan te gast zijn.

Seizoensplaaten

Ook zijn er seizoensplaatsen te verkrijgen op de diverse terreinen. Enkele terreinen zijn ook in de winter geopend. In een goed verwarmde caravan in de winter midden in het bos staan is een sprookjesachtige belevenis. De vogels komen vlak bij en de eekhoorns zitten bij de caravan. In het bos kun je soms herten tegen komen.

Wanneer men in Europa een caravan of camper ziet rijden met het logo van een klompje zullen velen zich wel eens hebben afgevraagd wat dit te betekenen heeft. Leden en oud-leden weten dan dat het mensen zijn die lid zijn van de NCC.
© 2011 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…
Camper kopen: Waarop letten en wat kost een kampeerauto?Ook wel eens jaloers op mensen met een eigen camper? Vrij om te gaan en staan waar je wilt en altijd je eigen huisje bij…
Camperverzekering of caravanverzekering afsluitenCamperverzekering of caravanverzekering afsluitenGaat u ook op vakantie met de populaire camper of caravan op vakantie? Vergeet dan niet om ook een goede camperverzekeri…
De kleinste en langzaamste camper ter wereldTijdens de crisis gaan producten van luxe-artikelen hun maten aanpassen aan de omstandigheden en de vraag. Dethleffs ont…

Camping Le Paradis in de Périgord, DordogneCamping Le Paradis in de Périgord, DordogneDoor de ANWB in 2012 uitgeroepen (score 9,1) tot mooiste camping gelegen aan een rivier: camping Le Paradis. Gelegen in…
Viersterrencamping le Provençal in de ArdècheBen je op zoek naar een geschikte locatie voor je verblijf in de Ardèche? Dan is een van de honderden mogelijkheden vier…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
 • Eigen ervaring
 • Website Nederlandse Caravanclub.
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 03-09-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.