Speciale plantendagen bij kwekerijen, parken en open tuinen

Speciale plantendagen bij kwekerijen, parken en open tuinen Kwekerijen en ook tuineigenaren verzorgen het gehele jaar door speciale plantendagen. Op deze dagen staan bepaalde planten in het zonnetje. Het gaat dan uiteraard om plantgroepen die op dat moment volop in bloei staan. Kwekerijen hebben op die dagen een extra grote voorraad van de betreffende plantsoort. Dit is een bijzondere mogelijkheid voor jou als bezoeker van deze speciale plantendagen om bij gespecialiseerde kwekers bijzondere planten aan te schaffen. Wanneer tuineigenaren speciale plantendagen organiseren, dan hebben ze de betreffende plant in eigen tuin in overvloed en vaak in vele verschijningsvormen aangeplant.

Speciale plantendagen bij kwekerijen

Als je als tuineigenaar geïnteresseerd bent in een bepaalde plantgroep, dan loont het de moeite om eens naar een speciale plantendag te gaan. Kwekerijen organiseren het gehele jaar door speciale plantendagen. Uiteraard is een kweker het gehele jaar open en zijn de planten altijd te zien en te koop, maar op de speciale plantendagen staat een bepaalde plantgroep vaak volop in bloei. De planten zijn dan op zijn mooist en het is voor de bezoeker en plantliefhebber dan een eldorado om op de betreffende kwekerij rond te lopen. Ook zal de kweker zorgen dat er extra voorraad van de betreffende plant aanwezig is. Dit is vaak ook de uitgelezen kans om bijzondere soorten aan te schaffen.

Sneeuwklokjesdagen bij kwekerij De Boschhoeve

De Galanthus (Sneeuwklokje) is vaak de eerst bloeiende bloembol, die daardoor voor veel tuineigenaren de aankondiging is van het nieuwe tuinjaar. Naast de meest gangbare Galanthus nivalus zijn er nog vele andere soorten. In Engeland is een ware sneeuwklokjesrage ontstaan, zijn er tal van sneeuwklokjesverenigingen en worden er voor bijzondere en zeldzame soorten hoge bedragen geboden. Op de open dag bij De Boschhoeve is ook een Engelse vereniging aanwezig, worden lezingen gegeven en zijn uiteraard heel veel soorten sneeuwklokjes te bewonderen én te koop.
Locatie: Kwekerij De Boschhoeve, Boshoeve 3, 6874 NB, Wolfheze

Helleborusdagen bij kwekerij De Morgen en de helleboruscollectie van kwekerij De Hessenhof

Helleborus bloeit soms al vanaf januari en gaat door tot in maart. Het is een hele dankbare, volkomen winterharde, vaste plant. En omdat het een winterbloeier is, is hij ook heel aantrekkelijk. De Nederlandse naam kerstroos wordt niet veel gebruikt en is ook minder bekend. Rond de kerst wordt Helleborus vaak aangeboden in de tuincentra. Het is een leuke plant om de tuintafel in de winter mee op te fleuren. Daarna kan hij uiteraard de volle grond in. Er zijn ontelbaar veel soorten, enkelbloemig of gevuld bloemig en kleuren die uiteenlopen van geel, groen, wit, roze tot diep paars.

Diverse Nederlandse kwekers organiseren aan het begin van het jaar Helleborusdagen. Kwekerij De Morgen in Obdam doet dit in 2020 elke vrijdag en zaterdag van maart. Kwekerij De Hessenhof in Ede is gestopt met het organiseren van speciale Helleborusdagen. Maar vanaf 12 maart 2020 is de kwekerij, na de wintersluiting, weer geopend en zijn er volop bloeiende Helleborussen te bewonderen.

Grassendagen bij Nederlandse kwekers

De laatste jaren zijn siergrassen steeds meer in de belangstelling komen te staan. En dit is volkomen terecht. Grassen geven door hun afwijkende bladvorm lucht aan de border en zorgen tot ver in het najaar nog voor een spectaculaire bloei. Begrijpelijk dus dat aan deze plantgroep extra aandacht wordt besteed door diverse kwekers. Kwekerij De Morgen in Obdam organiseert iedere vrijdag en zaterdag in oktober 2020 speciale grassendagen. Bij kwekerij Jacobs in Vriescheloo ben je welkom op 19 en 20 september 2020 om de dan prachtig bloeiende grassen te bewonderen. Als laatste hebben we dan nog kwekerij In Goede Aarde in Biervliet. Hier worden de grassendagen gecombineerd met de asterdagen en wel op 4, 5 en 6 september en nog een keer op 4, 5 en 6 oktober 2020.

Speciale plantendagen in open parken en/of Botanische tuinen

Ook bekende parken in Nederland en België organiseren speciale plantendagen. Vaak zijn het botanische tuinen die bezitten over één of meerdere plantencollecties. In de bloeiperiode van een dergelijke plantencollectie is een bezoek aan het park dan extra aantrekkelijk. Ook hier worden rondom de open dagen extra activiteiten georganiseerd en zullen vaak diverse standhouders aanwezig zijn en planten te koop aanbieden.

Hamamelisdagen in Arboretum Kalmthout

In Arboretum Kalmthout worden in het begin van het jaar, rondom de spectaculaire bloei van de Hamamelis, speciale open dagen georganiseerd. Midden in de winter tref je volop bloeiende en ook nog eens heerlijk geurende bomen aan! Kalmthout is een prachtig arboretum met voornamelijk houtachtige gewassen. Sommige bomen zijn zelfs meer dan 150 jaar oud. Sinds 2008 zijn er ook vaste planten borders, die ontworpen zijn door Piet Oudolf, te bewonderen. Naast de reguliere openingstijden is de tuin ook voor groepen (incl. rondleiding) op afspraak te bezoeken. Het is echt een bijzonder ervaring om midden in de winter (januari/februari), de zogenaamde Hamamelisfeesten te bezoeken.

Locatie: Arboretum Kalmthout, Heuvel 2, Kalmthout (België)

Agapanthusdagen op Kasteel Rosendeal

In juli worden de Nederlandse Agapanthusdagen georganiseerd. In het prachtige landschapspark rondom kasteel Rosendael vind je alles op het gebied van de Agapanthus. Speciale kwekers bieden Agapanthussen te koop aan, maar je kunt ook de grote Agapanthus-collectie (meer dan 90 soorten!) van het kasteel zelf bewonderen. Er worden in deze periode ook lezingen georganiseerd. De bezoekers van dit evenement kunnen tevens het kasteel bezichtigen.

Locatie: Kasteel Rosendeal, Rosendeal 1, 6891 DA Rozendaal

Speciale plantendagen bij tuineigenaren

Ook tuineigenaren gaan de laatste jaren steeds vaker over tot het organiseren van speciale plantendagen. Het zijn dan meestal tuineigenaren die zich extra toegelegd hebben op de aanplant van één bepaalde soort plant. Rond de periode waarop deze planten volop in bloei staan worden dan (extra) open dagen georganiseerd. Vaak zijn er, meestal tegen een schappelijke prijs, ook planten van eigen kweek te koop. Soms nodigen tuineigenaren ook kwekers of verenigingen uit die de plantsoort nog eens extra aanbieden en/of in het zonnetje zetten.

De Warande Stinzenplantendagen

Bostuin met volop stinzenplanten. Er wordt uitleg gegeven over het tuinieren met stinzenplanten en er zijn tevens stinzenplanten te koop.

Locatie: De Warande Stinzenplantendagen open Tuin, Jan de Jagerlaan 2, 6998 AN Keppel

Rozendagen

De eigenaar van Kasteel Hex stelt zijn tuin open om de vele bloeiende rozen te tonen. In de tuin staan veel oude- en botanische rozen. Zelfs nog originele struiken uit de 18e eeuw. Naast de prachtige rozencollectie zijn er ook tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen en natuurlijk tal van rozenkwekers die prachtige struiken te koop aan bieden.

Locatie: kasteel Hex, Heks-Heers (België)
© 2010 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Helleborus een opvallende winterbloeierHelleborus een opvallende winterbloeierDe vaste plant Helleborus, ook wel kerstroos of stinkend nieskruid genoemd, is een ware aanwinst voor de tuin. Helleboru…
Botanische tuinen in NederlandBotanische tuinen in NederlandNederland herbergt een groot aantal botanische tuinen. De Latijnse naam voor een botanische tuin is Hortus Botanicus. Vo…
Hortus Botanicus: tuin van groot wetenschappelijk belangHortus Botanicus: tuin van groot wetenschappelijk belangMet Hortus Botanicus wordt een botanische tuin bedoeld. Een botanische tuin is een tuin met een wetenschappelijk karakte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Schwoaze, Pixabay (bewerkt)
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 20-02-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.