Kleding voor de tropenreis

Als je op reis gaat naar de tropen moet je aan veel dingen denken waaronder inentingen, reisverzekering, de reis zelf, de overnachtingen enzovoorts. Daarnaast is het ook belangrijk om je van tevoren goed in te laten lichten over de kleding die je daar gaat dragen. In de tropen heb je onder andere te maken met hoge temperaturen en (malaria)muggen. Voor deze omstandigheden is speciale kleding op de markt, waardoor je zo comfortabel mogelijk op reis kunt gaan. Als je op reis gaat naar de tropen moet je aan veel dingen denken waaronder inentingen, reisverzekering, de reis zelf, de overnachtingen enzovoorts. Daarnaast is het ook belangrijk om je van tevoren goed in te laten lichten over de kleding die je daar gaat dragen. In de tropen heb je onder andere te maken met hoge temperaturen en (malaria)muggen. Voor deze omstandigheden is speciale kleding op de markt, waardoor je zo comfortabel mogelijk op reis kunt gaan.

Materialen

Om te beginnen heb je in de tropen vaak te maken met hoge temperaturen, waardoor je flink kan gaan transpireren. Kleding die goed vocht reguleren zijn daardoor een must. Wat echt afgeraden wordt is het dragen van katoen. Katoen neemt vocht op en droogt daardoor erg traag waardoor je de hele dag met natte kleding blijft lopen. Ook is het niet prettig als je het ’s avonds snel wilt uitwassen. Het droogt namelijk erg traag. Een ander nadeel van katoen is dat het redelijk zwaar is, in tegenstelling tot andere materialen. Wat wel geschikt is om te dragen in de tropen zijn synthetische kleding. Synthetische kleding, van bijvoorbeeld polyamide of polyester, is licht en droogt snel, waardoor je na het transpireren niet lang met een nat shirt blijft lopen. Ook na het uitwassen is het in een mum van tijd droog. ’S Avonds snel je geurende of vieze kleding uitwassen is dus geen probleem. Op de markt is ook kleding van (merino)wol te krijgen. Merinowol heeft als voordeel dat het geen geurtjes opneemt, in tegenstelling tot synthetische kleding. Daarnaast is het goed vochtregulerend en licht. Tegenwoordig is merinowol zo ver ontwikkeld dat het niet prikt.

Ook tegen de (gevaarlijke) muggen in de tropen, zijn speciale materialen ontwikkeld, waardoor je hier geen last van hebt. De gespecialiseerde buitensportzaak heeft in zijn assortiment ‘mugafwerende’ kleding. Hierin heb je twee types. Het eerste type is een synthetisch materiaal dat zo fijn geweven is dat muggen hier niet door heen steken. Het tweede type is een synthetisch materiaal dat geïmpregneerd is tegen muggen. Het verschilt per merk hoeveel wasbeurten dit mee gaat. Zeker in gebieden met malariamuggen is het aan te raden zowel een broek als een blouse hiervan te dragen.

Type kleding

Reizigers naar de tropen vinden het vaak fijn om een blouse te dragen omdat dit lekker luchtig draagt. Let hierbij in de eerste plaats op dat het comfortabel zit. Speciale blouses voor de tropen hebben vaak extra luchtige gaatjes op de rug en onder de oksel, waardoor je het niet te warm krijgt. Ook hebben ze een mogelijkheid om de mouwen op te stropen. Het is aan te raden om een blouse met lange mouwen mee te nemen omdat je dan iets meer beschermd bent tegen de muggen. Let er wel op dat als je geen mugwerende kleding draagt, dat je je goed insmeert met Deet!

Afritsbroeken zeer ook zeer geschikt voor de tropen omdat je in feite twee en soms drie ‘verschillende’ broeken bij je hebt. Besteed bij het passen vooral aandacht aan het comfort. Zorg dat de broek niet schuurt bij de naden tussen de benen. Ook de ritsen mogen niet irriteren. Je zult ze wel altijd blijven voelen. Probeer ook veel soorten broeken uit, want elk model is anders.
Tot slot: Laat je altijd goed adviseren bij een gespecialiseerde buitensportzaak, want zij zijn altijd op de hoogte van de merken, modellen en materialen die te verkrijgen zijn!
© 2011 - 2024 Celede, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Katoen van kwaliteit: pima katoenKatoen van kwaliteit: pima katoenZoals er van andere stoffen veel variaties zijn, zijn er ook veel variaties van katoen. Pima katoen is zo’n variatie. Pi…
Malaria desastreusMalaria desastreusMalaria kan verwoestend werken terwijl het zo eenvoudig te voorkomen zou zijn. Wat is malaria eigenlijk.
Mogelijkheden klamboeMogelijkheden klamboeStrikt genomen is de klamboe niets meer of minder dan een muskietennet. Zeer fijnmazig en in bepaalde landen een must om…
Kleding van bamboeKleding van bamboeEr zijn vele voordelen voor het dragen van kleding van bamboe. Het grootste voordeel is dat het veel beter voor het mili…

Alles over vliegangstAlles over vliegangstVoor de een is het een geweldig begin van de vakantie voor de ander is het zijn of haar grootste angst, vliegen. Mensen…
12V naar 230V omvormerBent u onderweg en wilt u gebruik maken van apparatuur die alleen werkt op het 230 volt lichtnet? Een omvormer die 12V v…
Celede (4 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.