Kuurvakantie in Duitsland
Duitsland is een zeer gevarieerd vakantieland dat de laatste jaren bezocht wordt door steeds meer Nederlanders. Een groot voordeel is uiteraard dat Duitsland zo dicht bij Nederland ligt en dat de Duitse taal voor de meesten van ons weinig problemen oplevert. Ook het prijsniveau speelt een relevante rol; Duitsland is in het algemeen goedkoper dan ons land. Wat Duitsland ook erg aantrekkelijk maakt zijn de talloze thermale baden, al dan niet gecombineerd met uitgebreide therapievormen.
Kuuroorden
In Duitsland zijn ca. 350 geneeskrachtige badplaatsen en kuuroorden te vinden, verspreid over alle deelstaten. De ene nog luxer dan de ander. Vaak uitgebreid met diverse sauna's en stoombaden. Accommodatievoorzieningen worden meestal ook aangeboden, al dan niet direct gelegen op hetzelfde terrein. De gezondheidsbevorderende werking van al deze oorden wordt regelmatig gecontroleerd volgens strenge criteria. Eén van de bekendste kuuroorden bevindt zich in Baden-Baden, gelegen aan de rand van het Zwarte Woud. Hier kan men het uit 1877 stammende Friedrichsbad bezoeken als ook de Caracalla Thermen. Laatstgenoemde thermen zijn vernoemd naar de Romeinse keizer Caracalla die zo'n 2000 jaar geleden aldaar de geneeskrachtige bronnen ontdekte.
Verschillende categorieën
Hieronder volgt een lijst van verschillende soorten kuren c.q. behandelingen. Elk kuuroord heeft zijn specifieke aanbod.
Minerale en thermale bronnen
De minerale en thermale bronnen bevatten een hoog gehalte aan opgeloste mineralen, sporenelementen en zouten. Deze bronnen worden benut voor allerlei soorten aandoeningen, zoals klachten aan de huid, spier- en gewrichtsklachten of klachten aan de luchtwegen. Ook als je nergens aan lijdt, heeft een bezoek aan een thermaal bad een zeer ontspannend effect.
De meeste bronnen bevinden zich in het westelijk, zuid-westelijk en zuidelijk deel van Duitsland.
Modderbaden
Modder, veen,slik, fango, krijt en zand (de zogenaamde peloïden) zijn natuurlijke geneesmiddelen, ofwel middels baden ofwel middels pakkingen. Modder vitaliseert en regenereert en zorgt voor goed doorbloede spieren. Daarom heeft modder een reinigende werking op de huid als ook een ontspannende werking op gewrichten en spieren. Deze behandelingen worden aangeboden in de Peloïde Spa's. Acht stuks in totaal.
Klimaatkuuroorden
Klimaatkuuroorden kennen een evenwichtig klimaat dat als natuurlijk plaatsgebonden geneesmiddel een therapeutische werking heeft. Afhankelijk van de ligging kunnen uiteenlopende klimaatfactoren worden toegegepast. Bekende vormen van klimaattherapie zijn de ligkuur, het luchtbad, de heliotherapie (zonnekuur) en de klimatische terreinkuur (outdoor -walking). De klimaattherapie werkt met name bij luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten en huidziekten. Aan onder andere de noordkant van de Beierse Alpen zijn dergelijke oorden aan te treffen. Uiteraard vanwege de aanwezige berglucht.
Radon
De radontherapie is gebaseerd op de werking van het natuurlijke edelgas radon. Dit gas zit overal in de lucht en in de aardkost in uiteenlopende concentraties. Radon werkt ontstekingsremmend en pijnverzachtend en wordt toegepast bij gewrichtsaandoeningen, huidziekten en luchtwegaandoeningen. Stilgelegde mijnen en grotten worden benut voor radontherapie. De kuuroorden in Aalen en Bad Kreuznach bieden deze vorm van therapie aan.
Thalasso
"Thalassa" is het griekse woord voor "de zee". Daarom wordt deze vorm van therapie enkel aan de Oostzeekust geboden.
De thalalassotherapie combineert al het goede uit de zee. Zeekuren vormt de natuurlijke en chemische gelijkenis van het zeewater ten opzichte van het menselijke bloedplasma. Bloedplasma is bijna identiek aan zeewater, zowel in de samenstelling, als in de concentratie van minerale zouten, proteïnen en sporenelementen. Toepassing: darm- en circulatieproblemen, reumatische arthritische problemen en dermatologische problemen als eczeem en psoriasis.
Kneipp, Felke en Schroth
Halverwege de 19e eeuw ontwikkelde de arts Kneipp de nog steeds beroemde Kneipp-kuur. De pastoor Felke ontwikkelde de Felke-therapie en de natuurgeneeskundige Schroth introduceerde de Schroth-afvalkuur.
- De Kneipp-kuur bestaat uit waterbehandelingen, voedingstherapie, baden met geneeskrachtige kruiden/planten, bewegingstherapie en het aanleren van een gezonde levensstijl.
- De elementen van de Felke-therapie bestaan uit lucht, licht, water en leem, gecombineerd met veel beweging en gezonde voeding.
- De Schroth-afvalkuur is gebaseerd op de beginselen van het heilvasten, gecombineerd met pakkingen.
Kuurklinieken
Indien je lijdt aan een serieuze aandoening, is het wellicht raadzaam een speciale kuurkliniek te bezoeken, waarin je onder toeziend oog van artsen aan een kuur begint. Of de zorgverzekeraar dergelijke kuren wil vergoeden, is nog maar de vraag, daar deze therapieën vaak niet onder de reguliere zorg vallen. Ook dien je te kunnen bewijzen dat je daadwerkelijk baat zult hebben bij de kuur en dat een vergelijkbare kuur c.q. behandeling niet aanwezig is in Nederland.