Reizen met een lichamelijke handicap

Vakantie vieren, er even helemaal uit zijn; het is dé manier om de sores van alledag van u af te zetten en lichamelijk en geestelijk tot rust te komen. Voor mensen met een lichamelijke handicap is dit vaak wat minder vanzelfsprekend dan voor de gemiddelde Nederlander. Met de juiste voorbereidingen ligt een geslaagde vakantie echter óók voor veel gehandicapten binnen bereik.

Manier van reizen

Voordat u op reis gaat, is het goed om na te gaan op welke manier u vakantie wilt vieren: bent u liever vrij om uw eigen tijd in te delen en gaat u dus bij voorkeur individueel op reis, of vindt u het juist fijn om deel te nemen aan een georganiseerde (groeps-)reis? In het eerste geval hebt u veel vrijheid, maar ook meer werk met het organiseren van en treffen van voorbereidingen voor uw reis. In het tweede geval wordt u veel werk uit handen genomen, maar bent u gebonden aan reisschema’s en door de organisatie geboekte accommodaties. Voor het boeken van een georganiseerde (groeps-)reis kunt u bij de bekende reisorganisaties terecht, maar ook bij speciale reisorganisaties voor mensen met een handicap. Als u een reis bij een ‘gewone’ reisorganisatie boekt, dient u wel met het volgende rekening te houden:
 • De (rolstoel-)toegankelijkheid van de accommodatie(s);
 • Het feit dat niet elke organisatie (transfer-)bussen heeft waar uw rolstoel in past;
 • Het aantal activiteiten op een dag en het reistempo.

Als u op reis gaat met een reisorganisatie voor lichamelijk gehandicapten, hoeft u zich hierover geen zorgen te maken. Bovendien gaan er bij sommige organisaties ook verzorgenden mee, wat handig kan zijn als u voor ADL afhankelijk bent van anderen.

Accommodaties

Let u er bij het boeken van uw reis op of de accommodatie voldoet aan uw persoonlijke eisen voor toegankelijkheid. Hierbij kunt u denken aan:
 • de aanwezigheid van een lift
 • De ligging van de accommodatie
 • Aanpassingen aan badkamer en toilet
 • De breedte van de deuren
 • Eventuele drempels
 • De ruimte die u in de accommodatie heeft om met een rolstoel te manoeuvreren

Hoewel sommige accommodaties als rolstoeltoegankelijk worden aangeprezen, kunt u er niet zomaar van uitgaan dat ze dat ook daadwerkelijk zijn. Neemt u daarom vóór het definitief boeken contact op met de reisorganisatie of verhuurder om erachter te komen in hoeverre de accommodatie die u op het oog heeft, voor u geschikt is.

Vliegen met een rolstoel

Voordat u gaat vliegen, dient u aan de reisorganisatie of aan de luchtvaartmaatschappij door te geven dat u met een rolstoel reist, wat de afmetingen ervan zijn, of het om een vastframe of opvouwbare rolstoel gaat, en of uw rolstoel handbewogen of elektrisch is.

U kunt met uw handbewogen rolstoel tot aan het toestel zelf komen, maar een elektrische rolstoel moet tegelijk met de bagage worden ingecheckt. Daarna kunt u overstappen in een handbewogen of duwrolstoel die op de luchthaven klaarstaat of die u zelf meeneemt. Let er wel op dat u kwetsbare onderdelen van de rolstoel goed beschermt door ze in te pakken; tijdens het vliegen kan de stoel namelijk beschadigd raken.

Op de luchthaven kunt u assistentie krijgen die u helpt om van de incheckbalie tot in de vliegtuigstoel te komen en van de vliegtuigstoel tot aan de bagageband. Als u deze assistentie nodig heeft, geeft u dat dan vóór de reis bij de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij aan.

Medicijnpaspoort

Als u medicijnen meeneemt op reis, kunt u bij de apotheek een medicijnpaspoort laten opstellen. Hiermee heeft u een volledig document met al uw medicatiegegevens bij de hand, wat handig kan zijn bij de douane en bij eventueel verlies of diefstal van uw medicijnen.

Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zoals Ritalin en bepaalde sterke pijnstillers, volstaat een medicijnpaspoort echter niet. Om deze toch mee te kunnen nemen op vakantie, zijn er twee mogelijkheden:
 1. Gaat u op reis naar een van de Schengenlanden, dan kunt u een Schengenverklaring (laten) invullen. Deze kunt u hier downloaden.
 2. Gaat u naar een niet-Schengenland, dient u van tevoren contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van het desbetreffende land. Doet u dit tijdig, aangezien de ambassade of het consulaat enige tijd nodig kan hebben om de aanvraag te behandelen.

Als u niet over de juiste papieren voor uw medicatie beschikt, kan dit u op een strenge straf komen te staan!

Verzekeringen

Uiteraard is een goede reisverzekering van groot belang als u op reis gaat. Deze is eenvoudig af te sluiten bij tal van verzekeraars. Minder simpel is het verzekeren van uw rolstoel tijdens vliegreizen. Vaak is de waarde ervan te groot om door de gewone reisverzekering gedekt te worden, en bovendien worden elektrische onderdelen van verzekering uitgesloten. Ook de luchtvaartmaatschappij keert maar een relatief klein bedrag uit als uw stoel tijdens de vlucht beschadigd raakt.
Om dit te ondervangen kunt u met de hulp van een assurantie tussenpersoon een transportverzekering via de beursmakelaar afsluiten voor uw rolstoel.

Fijne vakantie!
© 2010 - 2024 Lieske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werk zoeken met een lichamelijke handicapWerk zoeken met een lichamelijke handicapMensen met een vorm van lichamelijke handicap hebben meer moeite om een baan te vinden. Ze moeten compensatiepunten hebb…
Het verschil tussen een stoornis, beperking en een handicapHet verschil tussen een stoornis, beperking en een handicapIn de maatschappij wordt veel gesproken over mensen met stoornissen, beperkingen en handicaps. Vaak wordt de definitie v…
Verschillende soorten lichamelijke handicapsVerschillende soorten lichamelijke handicapsIedereen heeft of kent wel iemand met een lichamelijke handicap. Deze mensen zijn vaak beperkt in hun doen en laten. Lic…
Gedragsproblemen bij lichamelijke handicapMensen met een lichamelijke handicap hebben soms veel moeite om hun handicap te accepteren. Sommigen zijn hier toe nooit…

Toeren met een 'lelijk eendje'Toeren met een 'lelijk eendje'Vakantie? Dagje weg? Goed, maar dan wel op je eigen manier. Per deux-chevaux, ofwel 'lelijke eend'. Een idee dat perfect…
VakantiegevoelensDe lente begint en een logisch gevolg daarvan is het heerlijke gevoel dat je krijgt als je denkt aan de komende en afgel…
Lieske (5 artikelen)
Laatste update: 25-04-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.