Groot-Brittannië: de wet en handhaving

De ‘Bobbies’ of ‘Pigs’ zoals de politie in Groot-Brittannië wordt genoemd heeft door de jaren heen geschommeld in zijn reputatie, hoe kwam dit nou? Behalve schuldig en onschuldig kan er in Schotland ook nog de uitspaak ‘niet bewezen’ gedaan worden, hoe kan dat? Lees alles hierover in dit interessante artikel.

Politie

Vroeger kon je in elke reisgids een foto vinden van een typische Britse politieagent: een strak pak, puntige helm en vooral: geen pistool. Mensen hadden toen nog het gevoel dat ze de politie volledig konden vertrouwen en ze voelden zich veilig met politie in de buurt. In de jaren ’60 veranderde dit allemaal, criminaliteit vermeerderde zich en ook werd er meer politie ingezet bij demonstraties en dergelijke. Ze maakten zich zo niet populair. Tegenwoordig is dit beeld weer beetje bij beetje bijgetrokken en er is sympathie voor de politie. Desondanks de vele camera’s die overal hangen (Groot-Brittannië heeft het groter aantal publieke camera’s hangen dan ieder ander land) voelen mensen zich veiliger hierdoor in plaats van bekeken.

Criminaliteit

Veel mensen hebben het idee dat de cijfers van criminaliteit omhoog gaan. Ook in Nederland is dit een actueel onderwerp. Dit is niet zo gemakkelijk om te meten, er wordt lang niet altijd aangifte gedaan van criminaliteit en de cijfers kunnen dus niet altijd geheel correct zijn. Het is wel duidelijk dat de angst voor criminaliteit is verdubbeld, bedrijven die privé komen bewaken zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten en is een van de snelst groeiende sectoren.

Rechtssysteem

In Engeland en Wales is er een beginsel van hoor en wederhoor dit houdt in dat er niet onderzocht wat de waarheid is maar dat er een beslissing wordt genomen hoe hoog de straf gaat worden. Het is dan al zeker dat de persoon schuldig is bevonden.
90 procent van alle zaken die met criminaliteit te maken hebben gaan door ‘the Magistrates’ courts’ hierin zitten mensen die aangewezen zijn door een comité, het zijn normale mensen van allerlei standen en lagen op vrijwillige basis. Wanneer de zaak niet wordt behandeld door the Magistrates Court, gaat het door naar een ‘Crown Court’ hierin is een jurypanel te vinden die besluiten of de verdachte schuldig of onschuldig is. Een professionele rechter zal dan een straf bepalen. De mensen van de jury zijn weer vrijwilligers.

Schotland heeft zijn eigen rechtssysteem wat vergelijkbaar is met het Nederlandse rechtssysteem. Het grootste verschil is dat ze behalve schuldig en onschuldig ook nog ‘niet bewezen’ kunnen toedelen. Dit betekend dat het niet helemaal bewezen is dat een persoon schuldig is (door bijvoorbeeld te weinig bewijs) maar dat ze ook niet denken dat hij volledig onschuldig is.

Solicitors en Barristers

In Groot-Brittannië zijn er twee typen advocaten: dit zijn ‘Solicitors’ en ‘Barristers’ solicitors zijn vaak verantwoordelijk voor civiele rechtszaken zoals scheidingen, erfenissen en dergelijke. Ook nemen ze zaken aan die voorkomen in the Magistrates Court.

Een Barrister vertegenwoordigt cliënten in Higher Court en geven advies waar nodig.

Vroeger was het zo dat wanneer je een Sollicitor was, je met je clienten mocht spreken, dit in tegenstelling tot een Barrister die dit niet mocht. Een Barrister mocht alleen adviezen geven over zaken die zich al vaker hebben voorgedaan en met de zaak konden worden vergeleken. Sollicitors en Barristors moeten ook verschillende opleidingen doen maar kunnen hierna met een cursus zich nog verdiepen in het andere beroep.
© 2011 - 2024 Petteflet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het recht: toetsingsverbodHet recht: toetsingsverbodDe rechter mag door het toetsingsverbod wetten niet toetsen aan de Grondwet. Over dit verbod is veel onenigheid en besta…
Soorten strafrechtSoorten strafrechtHet Nederlandse rechtssysteem kent vele soorten rechten en wetten die allemaal onder de noemer 'strafrecht' vallen. In d…

Brno, leuke bestemming voor een stedentrip naar TsjechiëBrno, leuke bestemming voor een stedentrip naar TsjechiëWil je een stedentrip naar Tsjechië maken, denk dan eens aan Brno in plaats van Praag. Brno ligt in het zuid-oosten van…
Groot-Brittannië: de natiesDe officiële naam is ‘Het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland’. Toch is deze term voor Groot-Britt…
Bronnen en referenties
  • Britain for learners of English, James O'Driscoll
Petteflet (51 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.