Vakantiehuis: hoe houd je de kou buiten als je er niet bent?

Vakantiehuis: hoe houd je de kou buiten als je er niet bent? Eindelijk heb je je lang gedroomde vakantiehuis! Probleem is, je zal er niet altijd naartoe kunnen en er niet altijd zijn. En dus zal het er flink koud zijn wanneer je er aankomt in de winter. En ook in de zomer kan het best frisjes zijn binnen. Niet iedereen kan of wil beroep doen op een behulpzame buur. Hoe houd je dus zo veel mogelijk de kou buiten uit je vakantiehuis in zomer en winter? En hoe krijg je het warm wanneer je aankomt? Een aantal tips en trucjes.

Vakantiehuis

Velen dromen er van. Enkelen zetten de stap. Een eigen vakantiehuis. Op een warme, tropische, idyllische plek. Voor de meesten zal het echter een vakantiehuis in de buurt zijn. Ook niet slecht natuurlijk. De Belgische of de Franse Ardennen, Duitsland, Frankrijk, Nederland, de Belgische kust. Plaatsen waar je makkelijk naartoe kan rijden dus. En soms ook plaatsen waar het flink koud kan zijn in de winter. Aangezien je niet altijd in het vakantiehuis aanwezig zal kunnen zijn, zou het dus best wel eens goed koud kunnen zijn wanneer je aankomt. Soms wil of kan je geen beroep doen op een behulpzame buur. Niet erg leuk, die koude, maar met een paar eenvoudige trucjes kan je hem zoveel mogelijk buitenhouden en het huis zo snel mogelijk warm krijgen wanneer je aankomt.

Je vakantiehuis beschermen tegen de winter

Een eerste vereiste is natuurlijk om je vakantiehuis te beschermen tegen de winter. Doe je dat niet, dan zou je wel eens voor onaangename verrassingen kunnen komen te staan. Een gesprongen leiding bijvoorbeeld. Of een verstopte schoorsteen.

Bescherm de leidingen
Leiding die te lijden hebben van de vrieskou, kunnen ze wel eens springen. Om de leidingen te beschermen, kan je ze inpakken met speciale tubes uit mousse. Heb je dit niet, dan kan je de buizen ook met stof omwikkelen.

Houd de kelder zo warm mogelijk
Meestal is de plaats waar de buizen liggen de kelder. Je kan dus maar best de kelder zo warm mogelijk houden. Dicht alle kieren, gaten en spleten. Zet piepschuim voor de openingen en plak daarna af met plastic. Aangezien de warmte naar boven trekt, kan je eventuele houten plafonds met veel gaten en kieren ook afplakken met plastic.

Laat alle leidingen leeglopen
Voor je weggaat, laat je alle leidingen leeglopen. Hiervoor draai je eerst de hoofdwaterkraan dicht. Daarna zet je overal in huis de kranen open (keuken, bad, lavabo, etc). Laat ze volledig leeglopen. Trek ook het toilet door, zodanig dat de toiletbak ook leeg is. Koppel indien mogelijk ook de verwarmingsketel los.

Laat de schoorsteenveger komen
Laat de schoorsteenveger eenmaal per jaar komen voor de grote kou toeslaat. Laat hem alles nakijken en schoonmaken. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan wanneer je je kachel in de winter wilt aansteken. Roet in de schouw of nesten van vogels kunnen tot schouwbranden leiden. Om vogels in je schouw te voorkomen kan je netjes of gaas rond je schoorsteen kleven. Voorkomen is beter dan genezen.

Sluit alle ramen en deuren
Sluit overal alle ramen en deuren, ook tussendeuren. Stop alle gaten en kieren. Trek overgordijnen dicht. Heb je rolluiken, laat ze naar beneden.

Aankomen in een koud huis

In de winter

Het is bijna onvermijdelijk. In de winter zal je aankomen in een koud en kil vakantiehuis. Probeer daarom zo vroeg mogelijk te vertrekken thuis. Je zal dan in de late voormiddag of in de vroege namiddag aankomen bij je vakantiehuis. Steek onmiddellijk de kachel aan. Daarna kan je de auto gaan uitpakken. Daarvan krijg je het vanzelf warm. Is het echt koud binnen, dan kan je bijvoorbeeld eerst boodschappen gaan doen of iets gaan bezoeken. Wanneer je enkele uren later terug binnenkomt, zal het al een beetje opgewarmd zijn. De eerste nacht zal je waarschijnlijk wel een beetje kou lijden, maar 's anderendaags zal de temperatuur al aangenamer zijn en de kilte al een beetje uit het huis zijn getrokken. Verwarm desnoods een beetje bij met elektrische vuurtjes. Trek een dikke pyjama aan, zet een slaapmuts op en leg een extra deken op het bed. Eventueel kan je een sleutel geven aan de buren en hen een dag op voorhand bellen om te vragen of ze de kachel willen aansteken. Maar niet iedereen heeft graag vreemden in huis.

In de zomer

Ook in de zomer kan een huis dat lang leeg heeft gestaan koud en kil aanvoelen. Is het buiten warm, zet dan even alles open. Zo komt de warmte het huis binnen en zal het snel aangenaam zijn. Anders moet de kachel ook even aan om de kilte en de vochtigheid te verjagen.

Hoe verwarm je je vakantiehuis?

Houtkachel: houtvoorraad opslaan
Op vele plaatsen op het platteland zijn geen gasleidingen aanwezig. De handigste en eenvoudigste manier is dan om het huis te verwarmen met een houtkachel. De warmte is gezellig. Let er op om genoeg hout in te slaan voor de winter. En vergelijk de prijzen en de kwaliteit van het verkochte hout goed. Die durft wel eens verschillen van winkel tot winkel en van land tot land. Bekijk of het misschien niet goedkoper is om het hout in je eigen land te kopen en dan mee te nemen naar het vakantieland. Leg zelf het ganse jaar een voorraadje aan. Ken je mensen die bomen uitdoen, vraag dan of je ze mag hebben. Snoei je thuis je bomen, houd dan zeker ook je hout bij. Let op houtoverschotten, paletten die weg mogen of sprokkel zelf wat hout op plaatsen waar het mag.

Elektrisch vuurtje
Is het erg koud, dan kan je bijwarmen met een elektrisch vuurtje in de kamer waar je op dat ogenblik bent (bijvoorbeeld de slaapkamer of de keuken) of tot de temperatuur genoeg is gestegen.

Kachel met gasfles
Er bestaan ook kachels die op gasflessen werken. Sommige hebben ook een elektrische aanjager waarmee de warme lucht in de kamer wordt geblazen. Sommige zijn zelf verplaatsbaar. Ook handig om een bepaalde plaats warm te krijgen.

Centrale verwarming
Je kan natuurlijk ook centrale verwarming laten leggen in je vakantiehuis. Dit is wel een grote kost. Je moet toch wel rekenen op zo'n 10.000 euro voor een middelgroot huis. Voordeel is dat je de verwarming dan altijd op een laag pitje kan laten opstaan. Ook wanneer je weg bent. Minder kans op gesprongen leidingen en steeds aangenaam wanneer je binnenkomt in je vakantiehuis. Maar hier staat natuurlijk een kostenplaatje tegenover.
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uw Franse huis warm stokenUw Franse huis warm stokenU komt midden in de winter aan bij uw huis in Frankrijk. Het is koud binnen. Snel de kachel aan. Maar muren van 80 cm di…
Een particulier vakantiehuis hurenEen particulier vakantiehuis hurenEr zijn diverse manieren waarop je vakantie kan vieren. Zo kan je bijvoorbeeld een keuze maken tussen verblijven in een…
Vakantiehuis in Frankrijk kopenVakantiehuis in Frankrijk kopenFrankrijk. We gaan er graag heen op vakantie vanwege de mooie bezienswaardigheden, het lekkere eten en de ontspannen sfe…
Winnen van aardwarmte voor woningverwarmingDe temperatuur van de eerste meters onder de aardoppervlakte schommelt per seizoen en varieert meestal tussen 17 en 4 gr…

Klimaat Egypte door het jaar heenKlimaat Egypte door het jaar heenVeel mensen bezoeken Egypte om van de zon, de zee en het strand te bezoeken. Ook de oude schatten van Egypte zoals de pi…
Duitsland: kerstactiviteiten aan de MoezelDuitsland: kerstactiviteiten aan de MoezelDuitsland is gekend voor zijn kerstmarkten. De kerstmarkten dicht bij de Belgische en Nederlandse grens kennen een groot…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 27-06-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.