Praia da Pipa: ontstressen in Brazilië

Praia da Pipa: ontstressen in Brazilië Praia da Pipa is een populaire badplaats in de noordoostelijk regio van Brazilië, gelegen ten zuiden van provinciehoofdstad Natal, in de provincie Rio Grande do Norte. Praia da Pipa, of kortweg Pipa, trekt jaarlijks grote aantallen toeristen uit Argentinië, Brazilië, Europa, en in mindere mate Noord-Amerika. Pipa staat vooral bekend om haar mooie stranden en ongerepte natuur. Ook Nederlanders komen hier op vakantie naar de zon.

Praia da Pipa

Praia da Pipa was niet altijd een dorp. Het oorspronkelijke dorp is Tibau do Sul, 5 kilometer ten noorden van Pipa. Pipa was een strand met enkele families gevestigd in de omgeving. Er gaan verschillende verhalen rond over de oorsprong van de naam van het dorp. Volgens sommigen komt de naam Praia da Pipa van de lokale gewoonte pijpjes en wiet te roken. Volgens anderen verwijst het Portugese ´pipa´, wat vat betekent, naar een vroegere gewoonte om aan de stranden van Pipa de boten te lossen en te laden. Zodoende Praia da Pipa, oftewel strand van het vat/de vaten. En volgens de officiële Pipa-website is het dorpje vernoemd naar een uitstekende rots in de oceaan dat aan een vat deed denken.

Bevolking

Pipa begon zich pas in de jaren '70 uit te breiden van klein vissersdorpje tot hotspot toen Braziliaanse surfers uit Natal en andere delen van Brazilië de potentie van Pipa´s stranden ontdekten. Het hedendaagse dorp is volledig op toeristen afgesteld; de straten zijn van klinkers, er is een veelvoud van leuke boetiekjes en talrijke restaurants, een aantal bars zorgt voor live optredens en discotheken gaan door tot in de vroege uurtjes.

Pipa trekt niet alleen toeristen aan. Backpackers, avonturiers, en investeerders komen hun geluk beproeven. De bevolking van Pipa bestaat zodoende grotendeels uit Argentijnen op zoek naar betere economische mogelijkheden dan in hun eigen land. Het aantal Argentijnen wordt onofficieel op 40 á 60 procent geschat. Naast Braziliaans Portugees wordt er dan ook veel Spaans gesproken. Ook Europeanen zijn ruim vertegenwoordigd, en met name de Nederlanders.

Stranden

Praia dos Minos

De belangrijkste trekpleister van Brazilië en dus ook van Pipa is natuurlijk het strand. Praia da Pipa bestaat eigenlijk uit vier stranden: Praia do Amor, Praia do Centro, Praia dos Golfinhos, en Praia do Madeiro. Een vijfde strand is Praida dos Minos, dit strand is gelegen voorbij Praia do Amor en is minder populair. Praia dos Minos wordt veelal afgeraden vanwege de sterke en gevaarlijke stromingen.

Praia do Amor

Praia do Amor is waarschijnlijk het meest bekende strand. Net buiten het centrum gelegen is het net als Praia do Centro op loopafstand van vrijwel alle hotels en pousadas. Maar het is niet alleen hierom dat het strand populair is. Langs het strand steken aan de ene zijde dramatische rotsformaties omhoog en aan de andere zijde torenen de kliffen boven je uit. Het is een indrukwekkend aangezicht.

Praia do Amor is ook bekend vanwege haar surfers. Minder bekend is dat de oorspronkelijke naam veranderd is van Praia dos Afogados naar Praia do Amor. Praia dos Afogados betekent strand van de drenkelingen. Het strand wordt door de lokale bevolking dan ook wel beschreven als onveilig voor zwemmers en ongeoefende surfers, dit vanwege sterke stromingen.

Praia do Centro

Zoals de naam al zegt is het strand Praia do Centro gelegen in het centrum van Pipa, dit strand heeft veel populaire eettentjes en terrassen in het zand. Met hoogtij vormen zich natuurlijke baden tussen het strand en de verder gelegen rotspartijen. Hierdoor is het water altijd aangenaam en is het een veilig strand voor kinderen.

Praia dos Golfinhos

Het strand Praia dos Golfinhos is bekend vanwege de dolfijnen die dagelijks gezien kunnen worden jagend of spelend in deze baai. Het water is er kalm en plezierig. Dit strand is alleen bereikbaar via Praia do Centro of het aan haar andere zijde gelegen Praia do Madeiro. Met hoogwater kan het strand afgesloten zijn en is het onmogelijk om terug te keren, het is daarom verstandig altijd goed het tij in de gaten te houden en bij voorkeur dit strand met laagtij te bezoeken.

Praia do Madeiro

Het vierde strand is Praia do Madeiro. Dit prachtige strand heeft net als Praia dos Golfinhos de eer dagelijks bezocht te worden door dolfijnen. Voor wie wel de dolfijnen wil zien maar niet wil lopen vertrekken er boten vanaf Praia do Centro die toeristen naar de baai van Madeiro brengen waar zij kunnen zwemmen, eventueel met dolfijnen in het water. De stranden van Pipa zijn ook broedplaatsen voor schildpadden.

Surfen

Praia da Pipa heeft ook bekendheid verworven vanwege haar golven. Ondanks dat de golven niet dezelfde kwaliteit hebben als de meer zuidelijk gelegen surfgebieden van Brazilië, het aangename klimaat en het warme water het hele jaar door maken veel goed. In en rondom Pipa zijn verschillende point en beachbreaks te vinden. Het beste surfseizoen is de Braziliaanse zomer, oftewel de Europese winter. Dit komt doordat de noordkust van Brazilië vooral de swell van de noordelijke Atlantische Oceaan ontvangt.

Activiteiten

In Pipa worden verschillende excursies georganiseerd. Behalve boottochtjes, zijn er excursies per jeep naar verder gelegen gebieden. Men kan er paardrijden, kanoën, squadtochten maken, en ecologische wandeltochten maken. Ook wordt er eens per jaar in augustus een Jazz festival georganiseerd met nationale en internationale artiesten. En in oktober vinden het literair festival en het gastronomisch festival plaats.

Praktische informatie

Wat betreft accommodatie is in Pipa voor ieder wat wils. De goedkoopste hostels beginnen bij 30 Reaal (ongeveer 11 Euro), dit zijn gedeelde kamers en meestal inclusief ontbijt. Voor wie een ruimer budget heeft is van alles mogelijk, van hotelkamers, tot appartementen, tot volledig voorziene chique chalets in ecologische pousadas. Veel pousadas (hotels) hebben een restaurant op hun terrein, maar wie iets anders wil proberen kan terecht in een van de vele internationale restaurants van Pipa.

Het hoogseizoen is tijdens de Braziliaanse wintervakantie in juli en tijdens de Braziliaanse zomervakantie in januari en februari. Tijdens het hoogseizoen kunnen de prijzen oplopen. Hetzelfde geldt voor nationale feestdagen en tijdens festivals.
© 2013 - 2024 Dmalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verhuizen naar Brazilië: het noordoostenVeel mensen lopen al geruime tijd rond met het idee om te emigreren. Traditionele emigratiebestemmingen zoals Australië,…
De mooiste stranden rond PenicheDe westkust van Midden- Portugal is het ontdekken meer dan waard. Want behalve de Algarve heeft Portugal nog veel meer i…
De mooiste stranden rond SetúbalDe mooiste stranden rond SetúbalSetúbal is een schiereiland in Portugal en ligt onder Lissabon aan de zuidoever van de Taag en ten noorden van het gebie…
De mooiste stranden aan de Middellandse ZeeEen verlaten baai, daarbij het ruizen van de zee en een luchtmatras voor z’n tweeën: Wie droomt daar niet van? Ondanks h…

recensieRocha Brava in Carvoeiro, PortugalIn de Algarve in Portugal ligt het vakantiecomplex Rocha Brava. Dit vrij grote vier sterren complex is gelegen op een kl…
Orkney-eilanden – Orcaden EilandengroepOrkney-eilanden – Orcaden EilandengroepDe Orkney Eilanden worden ook wel de Orcaden genoemd. Het is een groep van 200 groene en heuvelige eilanden die ten noor…
Dmalon (11 artikelen)
Laatste update: 14-09-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.