Voordelige musea in Göteborg, Zweden

Voordelige musea in Göteborg, Zweden De Zweedse overheid vindt dat cultuur en historie voor iedereen toegankelijk moet zijn. Veel historisch erfgoed is daardoor gratis te bezoeken of tegen een sterk gereduceerd tarief. Voor andere culturele uitjes wordt wel een normaal entreebedrag gevraagd. Voorkom dus verrassingen en kijk vooraf goed naar entreeprijzen. De webpagina’s zijn meestal actueel. Ook kunnen ze je verder helpen bij een informatiebalie. De grote Zweedse steden bieden vaak verschillende voordeelpassen aan. Een daarvan is een spotgoedkope jaarkaart voor diverse grote musea in Göteborg.

Heb je in Göteborg bijna gratis toegang tot musea?

Als je geïnteresseerd bent in cultuur en historie is de jaarkaart voor vijf musea in Göteborg een aanrader. Voor slechts een keer de toegang voor een museum kun je het hele jaar door in vijf musea terecht. En laat een ticket per persoon al niet veel zijn. Je krijgt bijna gratis toegang. Voor het jaar 2016 stond een jaarkaart op SEK 40 per persoon. Dat is omgerekend iets van 5 euro per individu. Bovendien heb je onder de 25 jaar vrij toegang. Afhankelijk van de soort expositie kan een kleine toeslag worden gevraagd. De toegangspas kan bij de ingang van een deelnemend museum worden gekocht en geldt voor dat kalenderjaar bij alle deelnemende musea.

Welk museum werkt mee aan de jaarkaart in Göteborg?

In de jaarpas zit toegang inbegrepen van een kunstmuseum, een designmuseum, een maritiem museum inclusief aquaria, een natuurhistorisch museum en een stadsmuseum. Meer onderscheid tussen musea kun je eigenlijk niet hebben. Toch hebben deze musea veel gemeen. Zo staan zij op historische plekken en bevatten ze waardevolle collecties. Al deze deelnemers hebben zithoeken, restaurants en speelhoeken voor kinderen. Elk museum biedt voldoende uitdaging voor kinderen met speelse, leerzame activiteiten. Niet elk museum is gemakkelijk begaanbaar voor kinderwagens en rolstoelen, maar in overleg met de medewerkers is veel mogelijk. Bovendien zijn de historische panden zo uniek, dat dat ongemak voor lief te nemen is.

Göteborgs konstmuseum – kunst met een hoofdletter ‘K’

Het kunstmuseum in Göteborg heeft met ca. 70.000 stukken een van de grootste collecties in Noord-Europa. Werken vanaf de 15de eeuw tot en met nu worden tentoongesteld met belangrijke internationale namen als Rembrandt, Picasso, Van Gogh, Monet en Munch. Daarnaast zijn regelmatig exposities van verschillende kunstenaars uit diverse perioden te bewonderen. Ook worden lezingen en workshops aangeboden. Het huidige aanbod met de actuele openingstijden kun je vinden op https://www.goteborgskonstmuseum.se.

Göteborgs stadsmuseum – ontwikkeling van een metropolis

In het museum van Göteborg wordt circa 12.000 jaar aan stadshistorie getoond. In het pand vind je een authentiek vikingschip, archeologische vondsten, unieke objecten en veel meer. De ontwikkeling van Göteborg naar de vooraanstaande metropolis die de stad nu is, is zichtbaar gemaakt in diverse exposities. Er is aandacht voor muziek, cultuur en commercie. Welke exposities en activiteiten te vinden zijn bij jouw bezoek, vind je op https://www.goteborgsstadsmuseum.se net als de meest recente openingstijden.

Sjöfartsmuseet Akvariet – maritiem museum en aquarium in een

In het hart van het oude havengebied in Göteborg vind je een pand vol exposities en aquaria. Een grote collectie modelschepen en onderdelen van oude schepen geven de sfeer van vroeger weer. De schepenindustrie in Zweden was en is nog steeds groot. Het ontstaan van het havengebied in Göteborg, de opkomst van handel en de verre zeereizen worden goed belicht. Indringend wordt het leven op zee tentoongesteld. Ook per aquarium is veel aandacht voor het maritieme leven. De aquaria laten zien hoe divers dat kan zijn. Ook worden een aantal unieke dieren getoond. De actuele exposities en openingstijden kun je vinden op de webpagina https://www.sjofartsmuseum.goteborg.se van dit maritiem museum.

Röhsska museet – design, mode en decoratie

Geïnteresseerd in design, mode en decoratie? Loop dan het Röhsska museum binnen. De collectie bestaat uit meubels, textiel, keramiek, glas en nog veel meer. Ook vind je werken van belangrijke stijliconen, zoals Jan-Paul Gaultier met zijn mode en Stig Lindberg met zijn porselein. Daarnaast vind je informatie over zaken als de allereerste iPhone. Voor de huidige exposities en entree kun je het beste op de webpagina https://www.rohsska.se van het museum terecht.

Göteborgs Naturhistoriska museum – natuur en historie

Dit natuurhistorisch museum trekt alles uit de kast voor bezoekers. Je vindt hier oeroude dinosaurusskeletten en fossielen, een opgezette blauwe vinvis, een Afrikaanse olifant en nog veel meer geconserveerde dieren. Ook kleine dieren, zoals vlinders en teken, worden niet over het hoofd gezien. Huidige tentoonstellingen en toegang staan vermeld op https://www.gnm.se.

Kwam je bij je bezoek tijd tekort?

Dat geeft niet. Je kunt de rest van het jaar profiteren van je ticket. Kijk op de betreffende webpagina’s en houd nieuwe exposities in de gaten. Ben je geïnteresseerd in andere exposities rond Göteborg? Een goede webpagina waar je terecht kunt voor actueel nieuws over tentoonstellingen en extra’s is https://www.goteborg.se/kultur.
© 2016 - 2024 Vera04, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Naar een museum voor kinderen in AmsterdamNaar een museum voor kinderen in AmsterdamHet is geen probleem om in Amsterdam een museum te vinden dat geschikt is om met kinderen te bezoeken. Sommige zijn gehe…
De grootste en mooiste musea van NederlandDe grootste en mooiste musea van NederlandNederland heeft veel mooie en internationaal bekende kunststukken in beheer bij diverse mooie musea. Door het bezoeken v…
Musea in BoedapestDe twee belangrijkste en grootste musea in Boedapest zijn het Hongaars Nationaal Museum en de Hongaarse Nationale Galeri…
Dagjes uit met een bijbelse betekenisDagjes uit met een bijbelse betekenisNatuurlijk zijn dagjes uit leuk om te doen, maar zijn ze dan ook leerzaam? Misschien wil je je kinderen ook wel iets bij…

De variatie aan bunkers in ZwitserlandDe variatie aan bunkers in ZwitserlandDe overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog kan je nog overal vinden, zoals in de vorm van overgebleven bunkers. Zwitse…
Khao Sok National Park, ThailandKhao Sok National Park, ThailandHet Khao Sok National Park is gelegen in het zuiden van Thailand op 100 kilometer van Surat Thani. Het gebied bestaat ui…
Bronnen en referenties
  • https://www.goteborg.se/kultur
  • https://www.gnm.se
  • https://www.rohsska.se
  • https://www.sjofartsmuseum.goteborg.se
  • https://www.goteborgsstadsmuseum.se
  • https://www.goteborgskonstmuseum.se
Vera04 (19 artikelen)
Laatste update: 15-08-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.