Skiën of snowboarden, welke keuze maken?

Skiën of snowboarden, welke keuze maken? Wie voor het eerst op wintersport gaat zal een keuze moeten maken tussen skiën en snowboarden. Het doel is hetzelfde, namelijk van de berg afdalen, maar de uitvoering is geheel anders. Wat het beste bij je past is afhankelijk van diverse factoren en er is geen uniforme leidraad. In dit artikel lees je meer over de verschillen tussen skiën en snowboarden. Wat is er bijvoorbeeld eenvoudiger om te leren, wat zijn de kosten en wat is er gevaarlijker of blessuregevoeliger?

Wat is makkelijker om te leren?

Vooropgesteld: zowel voor skiën als voor snowboarden geldt dat het vele weken duurt voordat je het écht goed kan. Wanneer je voor het eerst op wintersport gaat is het uiteraard niet realistisch om te verwachten dat je binnen enkele dagen subliem de zwarte pistes af gaat. Maar je wilt uiteraard wel fatsoenlijk de wat eenvoudigere afdalingen kunnen doen. Dit is voor zowel skiërs als snowboarders goed mogelijk. De basishandelingen bij skiën zijn het sturen en remmen, maar bij snowboarden heb je meer evenwichtsgevoel nodig. Je moet namelijk constant je gewicht correct verdelen om niet om te vallen. Om dit onder de knie te krijgen hebben de meeste mensen al één of meer dagen extra nodig. Als beginnend snowboarder moet je rekening houden met veel blauwe plekken vanwege de valpartijen. Het evenwicht houden is bij skiën eenvoudiger omdat je beter kunt corrigeren (je hebt immers je benen los van elkaar). Wie zo snel mogelijk een eenvoudige piste op een fatsoenlijk wijze wil bedwingen kan dus het beste gaan skiën. Overigens wil dit niet zeggen dat goed skiën makkelijker is dan snowboarden. Wie een gevorderd niveau wil behalen op de ski's moet minstens zoveel moeite doen als een snowboarder. Dit proces duurt zoals eerder verteld meerdere weken.

Kosten

Een wintersportvakantie is altijd een prijzige aangelegenheid. Maar zit er ook een verschil in kosten wanneer je gaat skiën of snowboarden? Qua skipas en eventuele leskosten liggen de prijzen bijna overal gelijk, dus daarin zit in principe geen verschil in kosten. Ook qua koop of huur van ski’s of snowboards zijn er geen noemenswaardige verschillen, hoewel meestal de basisski’s iets voordeliger zijn. De koop of huur van stokken compenseert dit echter weer. In de praktijk zal je al snel zien dat er zowel ski- als snowboardspullen in alle prijsklassen te koop en te huur zijn: je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Je kan de kosten flink drukken door tweedehands spullen via internet te kopen.

Wat is blessuregevoeliger?

Jaarlijks lopen vele tienduizenden wintersporters een blessure op. Snowboarders lopen meer kans op het oplopen van een blessure dan skiërs, maar de blessures zijn vaak anders van aard en vaak ook minder ernstig. Typische snowboardblessures zijn polsfracturen en hoofd- en schouderwonden. Skiërs hebben de meeste kans op blessures aan de knieën. Andere blessures die vaak voorkomen zijn blessures (vaak breuken) aan het onderbeen, pols, onderarm en enkels. Ook hoofdletsel komt relatief vaak voor. Voordat je een keuze maakt tussen skiën en snowboarden is het raadzaam om te kijken of je zwakke knieën hebt (kies dan niet voor skiën) of zwakke polsen hebt (kies dan niet voor snowboarden).

Uitstraling, imago en plezier

Uitstraling en imago zijn geheel afhankelijk van smaak en perceptie. Waar de ene persoon snowboarden een hippe uitstraling vindt hebben, vindt een ander persoon snowboarden weer minder sportief. Toch kan worden vastgesteld dat jongeren over het algemeen liever gaan snowboarden. De ski wordt meer als traditioneler gezien. Overigens is de ski voor de inwoners van echte Alpenlanden als Zwitserland of Oostenrijk wel populairder, dit zal veel te maken hebben met de skitraditie die in die landen heerst. Deze landen brengen altijd vele kampioenen op de ski voort, wat ook de jongeren aanspreekt. De factor plezier is per persoon afhankelijk. Echte snelheidsduivels komen beter aan hun trekken op de ski, terwijl mensen die houden van het funpark de snowboard zullen kiezen. De factor plezier is echter meer afhankelijk van hoe goed iemand is dan dat het afhankelijk is van of je je voortbeweegt per ski of per snowboard.
© 2012 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snowboardlessen volgen: thuis of op vakantie?Stel je gaat dit jaar voor het eerst op wintersport. Of je wilt eens een jaartje gaan snowboarden in plaats van skiën. H…
Wintersport voor de eerste keerWintersport voor de eerste keerVelen dromen jaarlijks van een witte kerst maar dat komt niet zo vaak voor. Een groot aantal Nederlanders is daar echter…
Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…

Winterberg, wintersport om de hoekWinterberg, wintersport om de hoekVoor ski-, snowboard- en sneeuwplezier, hoef je niet ver weg te gaan. Op ongeveer twee uur rijden vanaf de Duits-Nederla…
Wintersport in de herfstvakantieWintersport in de herfstvakantieWie aan wintersport denkt, denkt aan de wintermaanden. Maar ook buiten de wintermaanden kan er prima worden geskied of g…
Bronnen en referenties
  • www.wintersporters.nl
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 26-10-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.