InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Wintersport > Tips bij drukte tijdens wintersport
mijn kijk op

Tips bij drukte tijdens wintersport

Tips bij drukte tijdens wintersport Eindelijk je wintersportakantie is aangebroken maar eenmaal aangekomen op plaats van bestemming is het overal erg druk. Lange wachtrijen voor de liften. De pistes zijn erg vol en in de restaurants op de piste is ook geen tafel meer te krijgen. Wat blijkt het is hoogseizoen en vanwege de schoolvakanties is het overal erg druk. Wat kun je nu doen om toch de drukte te vermijden? Er zijn een aantal tips die ervoor zorgen dat je een stuk minder last hebt van de drukte tijdens je wintersport.

Inhoudsopgave


Hoogseizoen wintersport tips

Eindelijk het is zover de wintersport is begonnen maar je bent gebonden aan de schoolvakanties of te wel de Kerst- en Krokusvakantie. Heel veel Nederlanders zijn gebonden aan de vakanties wanneer ze naar de wintersport willen. Het is hoogseizoen en de Kerstvakantie, krokusvakantie en carnaval zijn volop aan de gang en alles is stampvol in het wintersportgebied. Je wilt dit natuurlijk niet meemaken als je lekker door wilt skiën en niet voor elk restaurant een uur moet wachten op een zitplaats. In dit artikel wil ik je een aantal tips geven hoe je het beste om kunt gaan met drukte in het hoogseizoen.

Plan je vakantie buiten het hoogseizoen

Het is cliché maar als het even kan, plan je wintersport vakantie zoveel mogelijk buiten het hoogseizoen. Dit is de beste manier om de drukte van het hoogseizoen te vermijden. Lukt het om je vakantie buiten het hoogseizoen te plannen kijk dan ook wanneer de Duitsers en Oostenrijkers vakantie krijgen. Duitse en- Oostenrijkse deelstaten hebben in verschillende weken voorjaarsvakantie. Met name de carnavalsweek is het vaak druk op en rondom de pistes van een wintersportgebied. Is het mogelijk plan je vakantie buiten de bovengenoemde tijden. De hele extreme drukte naar de skigebieden is dan al geweest.

Drukte pistes

Extreme drukte op de pistes ook daar heeft menig wintersporter wel eens mee te maken gehad. Vaak zijn de populaire pistes (veelal blauw) het drukst. Ook op pistes waar kruisingen zijn van meerdere afdalingen is het vaak erg druk, zeker in het hoogseizoen. Dit leidt nog wel eens tot ongelukken en ergernissen bij wintersporters.

Een slimme methode die hierbij kan helpen is om drukke kruisingen en pistes te vermijden. Om deze punten te vermijden loont het om over een rode of zwarte piste af te dalen. Beginnende skiërs moeten dit natuurlijk niet doen je kunt dan het beste rond etenstijd en als iedereen naar het dalstation wil aan het eind van de dag deze kruisingen en pistes te vermijden.

Regelmatig komt het voor dat iedereen aan het einde van de dag met dezelfde afdaling naar het dal skiet. Dit leidt tot grote drukte, niemand wil natuurlijk met de lift naar beneden en dit kan ook niet altijd. Daarnaast zorgt dit nog wel eens voor ongelukken, omdat men vaak moe in de benen is en soms een beetje overmoedig, gevolg is dat je sneller uit balans raakt en valt, of je botst tegen iemand aan met alle gevolgen van dien. Probeer daarom voor de drukte uit te gaan aan het eind van de dag en alternatieve pistes te gebruiken. Met deze tips zijn overvolle pistes prima te vermijden.

Wachtrijen liften

Eén van de grootste ergernissen voor een skiër of snowboarder zijn lange wachtrijen voor de liften. Helemaal vervelend is als je soms meer dan vijf minuten moet wachten terwijl de afdaling een stuk korter is.

Dalstations

Regelmatig komt het voor dat op spitsuren in de ochtend (9:30 tot en met 11:00 uur) er wachtrijen staan voor de gondels die ons naar de top van de berg brengen. Is men eenmaal boven dan valt het vaak nog wel mee met de drukte. Maar als je nu niet wilt wachten, probeer dan om buiten de spitstijden om de gondel te pakken. Zeker in het hoogseizoen en in populaire skigebieden loont dit dan, en het voorkomt natuurlijk de ergernis van het wachten.

Bergstations

Op de top van de berg wil het ook nog wel eens druk zijn voor de liften. Oorzaak is ook hier weer of het hoogseizoen of een skigebied met onvoldoende liftcapaciteit. Wachtrijen voor liften komen het meest voor bij blauwe pistes. Wat je dan kunt doen als gevorderde skiër is om een lift te pakken die aansluit op een rode of zwarte piste, meestal is de rij hier veel minder lang of zelfs helemaal niet aanwezig. Als beginnende skiër is dit natuurlijk niet aan te raden. Wel kun je kijken of de lift bij de zwarte piste ook een uitstappunt heeft richting een blauwe piste, zodat je geen zwarte of rode piste over moet.

Etenstijd

Wat ook kan is om te skiën op tijden dat men eet of rust. Dit houdt in vroeg op de latten (8:30 - 9:00 uur) en als je merkt dat het rond 11:00 uur aanzienlijk drukker begint te worden een hapje gaan eten in het restaurant. Vervolgens rond etenstijd de latten weer om, de meeste mensen zitten dan te eten en jij kunt door skiën. Na etenstijd wordt het weer wat drukker en rond 13:30 uur stop je voor een thee of koffie pauze. Na de pauze ga je nog een aantal afdalingen maken en ski je naar het dalstation uit voor de grote drukte. Hiermee heb je minder last van wachtrijen en overvolle pistes.

Helemaal ontkomen doe je natuurlijk nooit aan de drukte. Wel kun je met bovenstaande tips ervoor zorgen dat je minder last hebt van de drukte in het hoogseizoen tijdens je wintersportvakantie.
© 2009 - 2018 Marinos, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…
Goedkoop op Wintersport in ItalieGoedkoop op Wintersport in ItalieWintersport is meestal erg duur, maar er zijn mogelijkheden om de kosten beperkt te houden. In Italië kun je heerlijk ge…
Schoolvakanties België 2018, 2019 en 2020Schoolvakanties België 2018, 2019 en 2020In België vinden er gedurende het jaar diverse vakanties plaats. Voornamelijk scholen maken gebruik van de vaststaande v…
Wintersport: SneeuwkettingenWintersport: SneeuwkettingenSneeuwkettingen, een verplicht onderdeel van de auto tijdens de wintersport. Waar moet ik opletten als ik ze aanschaf? I…
Goedkoop op Wintersport in Alta Badia, ItalieGoedkoop op Wintersport in Alta Badia, ItalieSteeds meer mensen kiezen voor een betaalbare wintersport. Hier vind je een aantal handige tips om de wintersport zo goe…

Reageer op het artikel "Tips bij drukte tijdens wintersport"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Marinos
Laatste update: 03-08-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!