Toerisme Israël: Skiën op de Hermonberg (Golan)

Toerisme Israël: Skiën op de Hermonberg (Golan) Je zou het niet zo snel verwachten, maar in Israël kan in de winter ook geskied worden. Dit kan sinds 1967 toen Israël de Golan veroverde op Syrië en zo in het bezit kwam van een groot deel van het Hermon-gebergte. Het is eigenlijk wonderbaarlijk dat je in een klein land als Israël binnen twee uur rijden vanuit de gortdroge woestijn in de sneeuw terechtkomt. Hoewel de berg Hermon geen skicentrum is van wereld allure, is het toch een geliefde plek voor veel Israëliërs en buitenlandse toeristen om er een dag te skiën. Gemiddeld is de berg Hermon 50 dagen in de winter (meestal in januari tot en met maart) toegankelijk voor skiërs. Jaarlijks bezoeken ongeveer 300.000 sportliefhebbers de berg om er te skiën, te snowboarden of te sleeën. Het resort heeft 14 skipistes en 11 stoeltjesliften. Zoals met elk skigebied, kunnen bezoekers lessen volgen en materiaal huren in het centrum, en de skiliften staan open voor toeschouwers en voor skiërs.

Fysische geografie van de Golan Hoogvlakte

Basalt en kalksteen
Het gebied van de Golan is ongeveer 61 km lang en varieert in breedte van 14,5 tot 26 km (714,5 vierkante kilometer). De Banyas-rivier stroomt door de regio en de Yarmuk-rivier scheidt de Golan van Jordanië. De Golanhoogten ligt op een hoogte van 122 tot 518 meter in het noordoostelijke deel van Israël. De hoogste berg van Israël, de Hermonberg, ligt hier. Het plateau was ooit actief vulkanisch en de noordelijkste punten blijven verweerd en verlaten. De Golan Hoogvlakte bestaat uit twee geologisch verschillende gebieden, gescheiden door de Sa'ar-rivier: de eigenlijke Golan Hoogvlakte (ongeveer 1.070 km²) en de hellingen van de berg Hermon (ongeveer 100 km²). Terwijl de Hermonberg voornamelijk uit kalksteen bestaat, wordt de Golan Hoogvlakte gevormd door basalt en andere soorten vulkanisch gesteente. De Hoogvlakte daalt af naar de rivier de Jordaan en het Meer van Galilea (in de Syrisch-Afrikaanse Riftvallei) in het westen, en naar de Yarmouk rivier in zuidelijke richting. Het plateau wordt doorkruist door een aantal seizoensgebonden beken die door valleien lopen, soms erg diep, die westwaarts de Jordaan of het Meer van Galilea in stromen. De Golan kan worden verdeeld in drie regio's: noordelijk (tussen Nahals Sa'ar en Gilabon), centraal (tussen Nahals Gilabon en Dilayot) en zuidelijk (tussen Nahal Dilayot en de Yarmouk-vallei).

Water
De noordelijke Golan heeft het dubbele van de gemiddelde regenval van de zuidelijke Golan en ontvangt vaak sneeuw in de winter, net als de berg Hermon. Hydrologisch ligt bijna de gehele Golan in het stroomgebied van het Meer van Galilea, dat 30% van de waterbehoeften van Israël levert. Twee van de belangrijkste bronnen van de Jordaan, de Dan en de Banias rivieren, liggen op de hellingen van de Berg Hermon. In 1964 probeerde Syrië de bronnen van de Jordaan om te leiden en te voorkomen dat het water Israël bereikte, waardoor een reeks grensincidenten ontstond; het Syrische plan werd uiteindelijk gedwarsboomd door IDF-operaties in het voorjaar van 1965. In de oudheid en klassieke tijden was de Golan zwaar bebost (zie Ezechiël 27: 5-6). Tegenwoordig zijn kleine resten van deze bossen in de buurt van Odem en Mt. Avital in het noorden, en in de buurt van Yehudiya in de centrale Golan terug te vinden. De helft van alle soorten zoogdieren en reptielen van Israël, en alle amfibieën, zijn te vinden op de Hoogten.

Fysische geografie van de Hermonberg

De Hermonberg, die in de Joodse Bijbel reeds genoemd wordt (o.a. Psalm 89:13), ligt zowel in Israël, Libanon als Syrië op de noordwest grens van Trans-Jordanië. Hoewel de hoogste berg van de Hermon meer dan 2814 meter hoog is, ligt de hoogste berg onder Israëlische controle Mizpe Shelagim, het 'Sneeuwobservatorium', op ongeveer 2224 meter hoogte. De berg is tot op 100 kilometer afstand te zien in het landschap. In het zuiden grenst de Hermon aan de rand van het basaltplateau van de Golan; in het westen tegen de vallei van de Senir rivier (Ar Ḥaṣbānī rivier en de voortzetting ervan Wadi al-Taym); in het noorden aan de snelweg Beiroet-Damascus, die door de bovenste vallei van de Parpar-rivier gaat (tegenwoordig de Barada-rivier genoemd); en in het oosten aan het plateau van Damascus. De Hermon kan worden beschouwd als een geblokt blok waarvan de anticlinale as, die naar het noordoosten en zuidwesten loopt, de zuidelijke voortzetting van het Anti-Libanon-gebied vormt. De hellingen van het massief dat naar het zuidoosten en het oosten draait, zijn veel steiler dan die in het westen. De lengte is 45 km en de breedste breedte ligt in het zuiden en is 25 km. Tektoniek heeft, samen met erosieprocessen, secundaire verdiepingen gecreëerd, waarvan de meeste parallel lopen met de richting van de as. De hoogste top, die 2814 m (2830 m) boven de zeespiegel reikt, wordt Qaṣr'Antar genoemd, 'het fort van'Antar', de zwarte held van de Arabische legende. De bovenste laag van het Hermon-massief bestaat voornamelijk uit Jurassic-kalksteen, terwijl jongere lagen zich alleen in de omtrek van de berg hebben bewaard. De berg heeft geen alpiene kenmerken, wel erosie van karst gesteente wat geleid heeft tot de vorming van rotsen, keien, zinkgaten, etc. en het ontbreken van aardegrond in een groot deel van het gebied. Dat laatste heeft geleid tot gebrekkige vegetatie ondanks de vele neerslag. Het water verdwijnt in de poreuze rotsen. De top van de berg is voor twee derde van het jaar met sneeuw bedekt.


Skiën, snowboarden en sleeën op de berg Hermon

Zo'n 300.000 skiliefhebbers bezoeken elke winter de berg Hermon om er te skiën. De berg kent anno 2018 14 pistes en 11 stoeltjesliften. Er is voor 45 kilometer lengte aan skibanen uitgelegd waar kan worden geskied of gesnowboard. Er is een skischool, ski-uitrusting en een kledingwinkel. Ook zijn er eetgelegenheden (waaronder een koosjer restaurant). Bezoekers kunnen genieten van een verscheidenheid aan andere recreatieve activiteiten; sneeuwsleeën voor kinderen, alpine achtbaan (bergsleeën alpine coaster) voor kinderen ouder dan 3 jaar, een rit per stoeltjeslift (voor alle leeftijden) naar het bergstation en sneeuwspellen. Er zijn ook sneeuwbuizen voor kinderen van 5 jaar en ouder. Voor kinderen tot 12 jaar is sleeën alleen in het aangewezen gebied toegestaan. Er zijn twee plekken voor het huren van plastic sleeën beschikbaar op het onderste en bovenste niveau (plastic sleeën kunnen niet worden vervoerd door een stoeltjeslift).

Openingstijden, bereikbaarheid en prijslijst van het skioord

 • Openingstijden 08:00 - 16:00 uur
 • Toegang voertuigen tot 15:00 uur
 • Laatste rit op stoeltjeslift 15:30 uur

Het skioord is per auto of taxi (sheroet) bereikbaar. Er is geen openbaar vervoer richting de Hermon. De prijzen van het skioord zijn te lezen op de website van de Hermon.

Skiwinkel

In Neve Ativ, aan de voet van de berg Hermon, op 15 minuten van het skigebied, is een winkel voor skispullen en winterkleding. De winkel ligt aan de weg die leidt naar de Hermon. De openingstijden in het skiseizoen zijn van half 6 in de ochtend tot 5 uur in de middag. Voor Joods religieuze bezoekers is een synagoge aanwezig naast de winkel. Overigens kunnen op de berg zelf ook skispullen worden gehuurd/gekocht.

Skischool

Al meer dan 30 jaar is een skischool aanwezig op de Hermon. Hier geven professionele ski-instructeurs les aan individuen (een uur per les) en groepen (anderhalf uur per les) in skiën en snowboarden op verschillende niveaus. Deze instructeurs hebben een opleiding gevolgd aan de Wingate Instituut en Ohalo College. De voertaal is Hebreeuws, Arabisch, Russisch of Engels.

In het skigebied van de school is er een gemiddelde piste voor beginners, waaronder twee skiliften. Na de voltooiing van de initiële training en oefening op het school terrein, wordt de middelgrote kabelbaan gebruikt voor verdere training en verbetering. Studenten krijgen allerlei instructies, zoals het op tijd aanwezig zijn, het dragen van skikleding, geen extra spullen meenemen zoals tassen, etc.

Overnachting

In de omgeving van het skigebied kan ook overnacht worden. Op de website van de Hermon worden verschillende slaapgelegenheden aangeboden.

Reisadvies veiligheidssituatie en weersomstandigheden

Veiligheidssituatie

Omdat de Israëlische Golan grenst aan Libanon en Syrië waarmee Israël in staat van oorlog verkeert is het gebied niet altijd veilig. Vooral sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 wordt de Israëlische Golan af en toe 'getrakteerd' op raketten vanuit de Syrische Golan waar terroristische groeperingen vechten tegen het Syrische regime. Meestal gaat het om afzwaaiers en is de Israëlische Golan niet echt doelwit, maar soms wordt er wel gericht geschoten. Op de Golan zijn dan ook veel Israëlische militairen en legervoertuigen aanwezig. Het is voor het Israëlische leger tevens militair oefenterrein. Regelmatig worden er grootschalige oefeningen gehouden.

Het is dus verstandig om het reisadvies van de Nederlandse overheid op te volgen. Maar Israël zal zelf ook aangeven wanneer het veilig is om te reizen naar de Golan. Het leger zal geen toeristen toestaan in het gebied ten tijde van spanningen.

Het weer

Ook het weer speelt een belangrijke rol bij de toegankelijkheid van het skioord. Veranderingen in het weer (wind en mist) kunnen de activiteiten in de faciliteiten beïnvloeden en de leeftijd van de kinderen die de stoeltjeslift mogen gebruiken beperken.
© 2018 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toerisme Israël: De Golan Hoogvlakte de GolanDe Golan Hoogvlakte is sinds 1967 in handen van Israël. Het werd veroverd op Syrië die het hooggelegen gebied gebruikte…
Israëlisch-Arabisch conflict: Vrede voor vredeIsraëlisch-Arabisch conflict: Vrede voor vredeHet voorstel om land te ruilen voor vrede is ongehoord in de annalen van de geschiedenis. Wanneer heeft een natie gebied…
Toerisme Israël: een paradijs voor vogels en vogelspottersToerisme Israël: een paradijs voor vogels en vogelspottersElke herfst is de lucht van Israël gevuld met zo'n 500 miljoen vogels die vanuit Zuid-Europa naar warme klimaten in Azië…

Skiën en snowboarden: fysiek voorbereid op wintersportSkiën en snowboarden: fysiek voorbereid op wintersportBinnenkort op wintersport? Een goede voorbereiding is essentieel voor een geslaagde trip. Niet alleen om pijnlijke bless…
Vijf goede en sneeuwzekere skigebieden in ZwedenVijf goede en sneeuwzekere skigebieden in ZwedenWintersport in Zweden gaat er relaxed aan toe. Hier geen wachtrijen voor de lift of overvolle pistes maar ruime skigebie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Flavio~, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.jewishvirtuallibrary.org/history-and-overview-of-the-golan-heights
 • http://www.jewishvirtuallibrary.org/vie-the-golan-heights
 • https://www.touristisrael.com/golan-heights/447/
 • https://www.touristisrael.com/mount-hermon-ski-resort/2446/
 • http://www.skihermon.co.il/
 • http://www.skihermon.co.il/en/winter-activities/
 • http://www.skihermon.co.il/en/ski-equipment-store/
 • http://www.skihermon.co.il/en/ski-school/
 • http://www.skihermon.co.il/en/zimmers/
 • http://www.skihermon.co.il/en/opening-hours/
 • http://www.skihermon.co.il/en/price-list-skiers/
 • https://www.timesofisrael.com/on-golan-heights-idf-fights-to-keep-israel-safe-and-out-of-syria/
 • https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/israel
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 14-06-2021
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.