Hondenstranden in Zuid-Holland

Hondenstranden in Zuid-Holland Even lekker uitwaaien met uw hond op het strand! Op veel stranden in Zuid-Holland bent u helaas niet welkom met uw trouwe viervoeter(s), maar gelukkig zijn er uitzonderingen. Zo zijn er hondenstranden in Scheveningen, Katwijk, Noordwijk, Rockanje, Oostvoorne, Wassenaar, Monster, Kijkduin en Hoek van Holland. Wanneer mag u waar lopen met uw hond en waar kunt u (gratis)parkeren?

Scheveningen

Bron: Jvhertum, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Jvhertum, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Het strand in Scheveningen is een van de meest populaire strandbestemmingen in Nederland voor dagjesmensen en toeristen. De pier, casino’s, grote boulevard gecombineerd met strandtenten en de vele uitgaansgelegenheden zorgen ervoor dat een dag Scheveningen nooit kan vervelen. Een tocht door de duinen met de hond (wel aangelijnd) behoort ook tot de opties.

Hondenstrand

Het strand in Scheveningen is alleen vanaf 1 oktober tot en met 15 mei voor honden beschikbaar. In de zomer, als het vol met toeristen en dagjesmensen zit, zijn u en uw hond niet welkom. Op het gebied ten noorden van strandpaal nummer 47 (Noorderstrand, na het bekende Carlton Beach Hotel) en ten zuiden van strandpaal 36 (Zuiderstrand) zijn honden het hele jaar door welkom. Hier vindt u ook strandtenten waar de honden welkom zijn.

Gratis parkeren?

Helaas zijn er geen goede plekken waar u gratis kunt parkeren met de auto in de buurt van het strand en de duinen. Als u voor een langere tijd wilt parkeren bent u aangewezen op de vele parkeergarages in Scheveningen.

Hoek van Holland

Hoek van Holland wordt ook wel in de volksmond ‘Rotterdam aan Zee” genoemd. In totaal is er rond deze plaats circa 250km aan strand te vinden. Honden mogen echter niet het hele jaar rondlopen in dit prachtige gebied. In de duinen mag er het hele jaar gelopen worden met de hond, maar er zijn hier geen losloopgebieden te vinden.

Hondenstrand

Strandopgang nummer 1 (eind van de Koningin Astrid Boulevard) tot aan Katwijk is er totaal 4km aan hondenstrand met aangegeven losloopgebieden. Deze is het hele jaar door beschikbaar voor de trouwe viervoeter en de baas. Het algemene strand is tussen 1 oktober en 1 mei beschikbaar voor honden. Op de drukkere stranddagen van het jaar mogen de honden tussen 19.00 en 09.00 loslopen op dit algemene strand. Buiten deze tijden is het enkel toegankelijk voor toeristen en dagjesmensen zonder hond.

Gratis parkeren

U heeft het hele jaar door de mogelijkheid om bij dit hondenstrand gratis te parkeren. De parkeerstrook op de Koningin Emmaboulevard bestaat uit 230 gratis parkeervakken. Vanaf deze gratis parkeerplek is het niet lang lopen voordat u de duinen hebt bereikt. Daarnaast kunt u aan de Paviljoenweg parkeren. Daar zijn er 430 parkeervakken dicht bij de duinen.

Algemeen strand

Strandweg 3151 HV
Hoek van Holland

Katwijk aan Zee

Katwijk heeft in totaal vier kilometer aan hondenstrand. Dit strand loopt van Katwijk tot en met Noordwijk en de honden mogen hier het gehele jaar lopen. De overige stranden in Katwijk en nabije omgeving zijn helaas niet het hele jaar toegankelijk voor u en uw viervoeter. Tussen 1 oktober en 1 april mogen honden overal loslopen.

Wandelroute met uw hond

De ANWB heeft in samenwerking met Pedigree een wandelroute speciaal voor honden uiteengezet. Als u deze route loopt dan heeft uw hond alle tijd om eerst zijn of haar behoefte in de duinen te doen om daarna met u op het strand te spelen. De route staat op de website van de ANWB. De parkeerplaats in Katwijk staat bij de route aangegeven. Dit is echter wel een betaalde plek.

Gratis parkeren?

Op zondagen parkeert u op alle parkeerplekken bij het strand gratis. De rest van de dagen zijn helaas betaald parkeren in geheel Katwijk, tenzij u een vergunning heeft.

Navigeren naar Katwijk

Voor €1,60 kunt u parkeren op de Zuid-Boulevard in Katwijk. Een dagkaart kost slechts €6, in het geval dat u een flinke wandeltocht wilt maken met de hond of puppy.

Noordwijk

Het hondenstrand van Noordwijk aan zee loopt vanaf Katwijk naar Noordwijk. De bovenstaande informatie is ook op Noordwijk van toepassing. Daarnaast vindt u hier het populaire strand Langevelderslag

Hondenstrand

Voor alle strandgedeelten die binnen de gemeentegrenzen liggen, geldt dat honden tussen 1 september en 1 juni los mogen lopen. Buiten deze dagen zijn honden verboden op het strand. Het strand Langevelderslag ligt aan de noordkant van de boulevard en hier geldt na 1 juni een aanlijn- en opruimplicht. Nadat u strandpaal 73.000 bent gepasseerd kunt u de hond het hele jaar los laten lopen.

Gratis parkeren

In het hoogseizoen kunt u alleen in de blauwe zones van Noordwijk gratis parkeren met een parkeerschijf, bijvoorbeeld in een aantal woonwijken in de buurt bij de duinen of als u de borden strand Noordwijkerhout volgt. Het gemiddelde tarief €1,50 per uur op de betaalde grote parkeerplaatsen aan het strand.

Adres

In uw navigatiesysteem kunt u het adres: Langevelderslag, 2204 AH, Noordwijk invoeren om zo bij de betaalde parkeerplaats in Noordwijk te komen. Het hondenstrand is hier niet ver vandaan.

Kijkduin

Kijkduin is een rustige badplaats die naast de duinen en aan het strand ligt. Deze duinen zijn voor honden toegankelijk, zolang ze aangelijnd blijven. Er zijn tientallen strandtenten aan de boulevard te vinden waar, op de dagen dat honden zijn toegestaan, ook een plek is voor uw hond.

Hondenstrand

Honden mogen tussen 15 mei en 1 oktober niet op het algemene strand in Kijkduin komen. Na deze drukke toeristische periode mogen honden hier loslopen. Na strandpaal nummer 36 (Westduinpark), tussen Kijkduin en de haven van Scheveningen, mogen honden altijd loslopen. Er geldt hier wel een opruimplicht voor hondenpoep.

Gratis parkeren

Parkeren in Kijkduin is overal gratis. Er zijn parkeerterreinen te vinden in de buurt van de duinen. Op drukke en zonnige dagen kunt u het beste zo vroeg mogelijk gaan om zo zeker te zijn van een parkeerplek. In uw navigatie kunt u kijkduin als bestemming invoeren. De parkeerterreinen en route naar het strand staan dan duidelijk op de borden aangegeven.

Monster

Het strand bij het dorpje Monster wordt ook wel het familiestrand of zeenhondenstrand genoemd. Op het gebied de Zandmotor worden regelmatig zeehonden gezien. Een plek waar u met de hond, op de juiste dagen, gewoon kunt kijken. Er zijn diverse winkeltjes, restaurantjes en strandtenten aanwezig waar u met de hond welkom bent. Bij de meeste gelegenheden wordt de hond verwelkomt met gratis water en brokjes.

Hondenstrand

Tussen 15 mei en 15 september bent u met de hond welkom op het hondengedeelte van het strand van Kijkduin. Het hondenstrand loopt vanaf het einde van het parkeerterrein aan de Machiel Vrijenhoeklaan tot aan Monster zelf. Op alle andere stranden mogen honden tussen 19.00 en 10.00 rondlopen. Er geldt dan wel een opruimplicht voor de hondenpoep.

Parkeren

U kunt op twee plekken bij het strand goedkoop parkeren. Zo kunt u navigeren naar de strandweg, Ter Heijde of naar Molenslag, 2684, Ter Heijde.

Strand van Oostvoorne naar Rockanje

Op de Zuid-Hollandse eilanden vindt u de badplaatsen Oostvoorne en Rockanje. Bij de Haringvliet begint het 10km lange zandstrand wat volledig toegankelijk is voor honden; het hele jaar door. Daarnaast kunt u een tocht maken door de stuifduinen. In deze duinen moeten de honden echter wel aangelijnd zijn omdat er vogels en andere kleinere diersoorten bivakkeren.

Hondenstrand

In het strandgebied van Oostvoorne kunt u het hele jaar door met de hond terecht. De honden mogen gewoon loslopen en erg geldt een opruimplicht voor hondenpoep. Op het hondenstrand in de buurt van Rockanje moeten honden tussen 1 april en 1 oktober aangelijnd lopen. Op de dagen daaromheen mogen de honden wel loslopen

Gratis parkeren

In de lente en de zomer kunt u in Rockanje alleen betaald parkeren als u in de buurt van het strand en de stuifduinen wilt staan. Het tarief ligt rond de €1,20 per. Buiten het drukke seizoen is het parkeren gratis. In Oostvoorne kunt u tegen een klein bedrag parkeren als u navigeert naar: Noordoever Oostvoornse Meer 1, Oostvoorne. Hier vindt u tevens een groot restaurant met terras waar de hond ook buiten welkom is.

Wassenaar

In Wassenaar vindt u een hondenstrand dat speciaal voor honden is ingericht. De honden mogen hier het gehele jaar loslopen. U vindt dit strand tussen strandpaal nummer 91 en 92 in. Buiten dit gebied mogen honden in de zomermaanden (van 15 mei tot en met 15 september) alleen tussen 19.00 en 7.00 aangelijnd lopen. Buiten deze zomermaanden om zijn de honden wel welkom.
© 2014 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Losloopgebieden voor honden in UtrechtLosloopgebieden voor honden in UtrechtEr zijn nog best veel stukken waar de hond los mag echter zijn dit vaak kleine gedeeltes en kunt u een boete krijgen als…
De Blauwe vlag – eco label voor stranden en jachthavensWie het milieu hoog in het vaandel heeft staan, kan ervoor kiezen om een strand te bezoeken met een Blauwe Vlag. Ook jac…
Vakantiehuizen aan zeeVakantiehuizen aan zeeNederland kent vele plaatsen die direct aan zee liggen. Het is dan ook niet zo moeilijk een leuk vakantiehuisje aan zee…
De mooiste trouwlocaties van Zuid-HollandBen je op zoek naar een romantische locatie in Zuid-Holland voor jullie bruiloft? Wat dacht je van een sprookjesachtig k…

Vakanties: indeling regio's noord, midden en zuidVakanties: indeling regio's noord, midden en zuidIn Nederland vinden de vakanties niet overal gelijktijdig plaats. Om drukte op de wegen en bij toeristische trekpleister…
Leuke activiteiten voor in de winterLeuke activiteiten voor in de winterSneeuw, ijs en kou. De winter is een seizoen waarin veel mensen de neiging krijgen binnen voor de openhaard te zitten. N…
Bronnen en referenties
  • http://www.hondmee.nl/wandelen3.html
  • http://www.katwijk.nl/cultuur-sport-en-vrije-tijd/vrije-tijd/strand/
  • http://www.anwb.nl/binaries/pdf/sig/wandelen/wandelen-noordwijk-14423.pdf
  • http://www.noordwijk.info/NL/Strand/Hondenophetstrand.aspx
  • http://uitgelatenhond.nl/alle-honden-stranden-op-een-rij
  • http://www.parkeer-wijzer.nl/parkeren/Monster.aspx
  • http://www.kwispelgids.nl/
  • http://www.havana.nl/index.php/havana/strand
  • http://www.westvoorne.nl/bezoeker/info-toerisme_42397/item/strand-van-oostvoorne_14877.html
  • Afbeelding bron 1: Jvhertum, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Hondenstranden in Zuid-Holland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Laatste update: 26-05-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!