Venetië als stedentrip of start- of eindpunt van een cruise

Venetië als stedentrip of start- of eindpunt van een cruise Venetië is een bekoorlijke stad die vele mogelijkheden biedt om een paar dagen door te brengen. Er is veel te zien en diverse cruiseschepen hebben hun thuisbasis in Venetië. Hierdoor bestaat er een leuke mogelijkheid om de stad te verkennen en daarna aan of van boord te stappen. Bijzonder fascinerend is het wanneer het cruise schip Venetië in- of uitvaart. Je vaart dan op korte afstand door het Canal Grande langs het San Marco plein en het Dogenpaleis. Maar ook een weekend Venetië bezoeken is een leuk uitstapje in voor- of najaar.

Ontstaan van Venetië

Na de ineenstorting van het Romeinse Rijk zo ongeveer in het jaar 500 na Christus vluchtten de bewoners van het vasteland naar de lagune. Hier legden de bruggen aan en ontstonden kleine leefgemeenschappen. De huizen waren gebouwd op palen. Rond 700 gingen de Dogen als soevereine vorsten de stad regeren en zij waren erg machtig. Regelden ook hun eigen opvolging. In veertienhonderd waren de Venetianen rijke kooplieden en toen zij hun eerste overzeese gebieden begonnen te verliezen gingen ze de gebieden dichter bij huis veroveren. Zo veroverden zij Istrië, Vicenza en Verona en grote delen van Lombardije. Marco Polo werd geboren in Venetië en is bekend geworden als wereldreiziger. Zo is er een stad ontstaan in de loop der jaren met 3000 kleine straten, 400 bruggen en 150 kanalen. Het aantal inwoners bedraagt anno 2017 rond de 65000. Canareggio is het oudste stadsdeel van de stad. De stad bestaat tegenwoordig uit zes stadsdelen die de Sestieri worden genoemd en hier omheen liggen nog vele kleine eilandjes. De stad wordt ieder jaar door miljoenen mensen uit de hele wereld bezocht. Het carnaval van Venetië is wereldberoemd en er zijn jaarlijks meerdere regatta's.

Openbaar vervoer in de stad Venetië

Vaak wordt gezegd dat het openbaar vervoer in Venetië erg duur is en dat is ten dele waar. Toch is het heel goed mogelijk om goedkoop te reizen. Zo vertrekt er ieder half uur een shuttle bus van de luchthaven Marco Polo naar het Piazzale Roma. Er zijn hier ook grote parkeergarages. Wil men naar de cruiseterminal dan gaat er vanaf het Piazzale Roma een mono-rail die je rechtstreeks naar de terminal brengt. De shuttle bus kostte in 2017 acht euro voor een enkele reis en vijftien euro retour en de mono-rail 1,50 euro.

Ook is het mogelijk om met de gewone bus naar en van de luchthaven Marco Polo te gaan vanaf genoemd plein en de kosten bedragen dan 2,30 euro (kaartjes kopen bij de Tabbacco). Neemt men een taxi vanaf de luchthaven dan betaalt men tussen de veertig en vijftig euro. Het is eveneens mogelijk om met een watertaxi te gaan. De kosten hiervan bedragen in 2017 vanaf 32 euro, afhankelijk van aantal passagiers. In Venetië is het erg leuk om gebruik te maken van de Vaporetto (stadsbus via het water).

de belangrijkste bezienswaardigheden

Venetië heeft veel bezienswaardigheden en afhankelijk van de tijd zul je een keuze moeten maken. Belangrijke bezienswaardigheden zijn:
  • Het Centro Storico
  • Het Dogenpaleis
  • Piazza San Marco
  • Basilica San Marco
  • Ponte dei rospiri
  • Rialto brug
  • Canal grande

Centro Storico

Dit is het oude deel van Venetië met allemaal kleine straatjes. Hier kan men heerlijk slenteren en de Italiaanse producten bewonderen. Veel mooi glaswerk uit Murano en natuurlijk de maskers voor het carnaval zijn leuk om te bekijken of te kopen. Er zijn veel kleine pleintjes met terrasjes waar men het dagelijks leven kan aanschouwen en vanzelfsprekend de vele toeristen die hier het grootste deel van het jaar zijn.

Dogenpaleis

Hier was in de middeleeuwen het machtscentrum van de politiek gevestigd. Thans is het een museum met schilderijen afkomstig van grote meesters uit de gehele wereld. In de loop van meer dan duizend jaar hebben honderd en twintig dogen recht gesproken over de zeelieden. Het paleis bestaat uit drie vleugels en heeft een met marmer beklede voorgevel. Men duizelt van alle pracht en praal die hier tentoongesteld wordt.

Ponte dei Rosperi

Dit is de beroemde brug der zuchten. Over deze brug gingen de gevangenen over wie recht gesproken was op hun laatste tocht. Zij konden hier nog eenmaal door kleine raampjes naar buiten kijken alvorens in de kerker te verdwijnen.

Piazza San Marco
Het Piazza San Marco is 175 meter lang en is uniek te noemen. Het plein is 800 jaar oud. Hier kan men zien en gezien worden. Langs het plein zijn open galerijen met luxe winkels. De duiven midden op het plein vormen een attractie voor velen en de terrassen aan de zijkanten zijn op ieder uur van de dag goed gevuld. Op de namiddag spelen er bij diverse terrassen kleine orkestjes. De sfeer op het plein is levendig, druk en Italiaans gezellig.

Basilica San Marco

Deze kerk is duizend jaar oud en heeft vijf koepels die al van veraf te zien zijn. De kerk is genoemd naar de relikwi van San Marcus die gestolen werd in Alexandrië. Ook is hier het graf van Sint. Marcus. De vloeren bestaan uit mozaïeken die weliswaar met tapijten veelal bedekt zijn. In de schatkamer zijn Byzantijnse gouden en zilveren voorwerpen te bewonderen die in twaalfhonderd geplunderd werden in Constantinopel. Men kan een bezoek brengen aan de klokkentoren die opzij van de basiliek staat de Campanili di San Marco. Je hebt dan een prachtig uitzicht over de stad.

Rialto brug

Aan de Rialtobrug werd vroeger de handel gedreven. Kooplieden uit veel delen van de wereld kwamen hier hun waren lossen en in deze omgeving waren dan ook de belangrijke handelshuizen en banken gevestigd.

Canal Grande
Een bezoek aan Venetië is niet compleet zonder een tochtje met een Vaporetto over het Canal Grande. Men kan op diverse plaatsen starten o.a. bij het Piazzale Roma en dan vaart men langs diverse vroegere paleizen en mooie kerken. O.a. komt men langs het geboortehuis van Richard Wagner. Thans is hier een casino in gevestigd. Ook vaart men langs de Pescheria, de vroegere vismarkt.

Wat is er bijzonder aan het start- en eindpunt van een cruise in Venetië

Veel cruiseschepen die hun thuishaven hebben in Venetië bieden hun passagiers de mogelijkheid om aan het begin van de cruise een dag eerder in te schepen. Hierbij heeft men dan de mogelijkheid om de stad ook in de avond te bezoeken en bijvoorbeeld een concert of opera bij te wonen. Als het cruiseschip aan zijn vaart begint dan begint de cruise met een sightseeing helemaal langs het Centro Storico waarbij men prachtige opnames kan maken van de oude stad, gezien vanaf het water. Aan het einde van de cruise vaart men ook weer op dezelfde wijze de stad binnen. Men heeft tenslotte de mogelijkheid om een excursie te boeken aan boord waarbij je de stad gaat bezichtigen en aan het eind op de luchthaven wordt afgeleverd. Misschien is het leuker om nog een nachtje een hotel te boeken in de stad of vlak bij de luchthaven en op eigen gelegenheid nog eens wat dieper de stad in te duiken. Een bijzondere ervaring.

Venetië als stedentrip

Soms willen mensen een korte trip maken in voor- of naseizoen. Het is heel gemakkelijk om dan te kiezen voor Venetië. Diverse low cost maatschappijen vliegen voor een heel laag tarief op Venetië en de mogelijkheden om te overnachten zijn legio. Je hebt dan echt het gevoel van een korte vakantie.
© 2011 - 2020 Celientje1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verzekering afsluiten bij RialtoVerzekering afsluiten bij RialtoKun je om welke reden dan ook geen verzekering meer afsluiten bij een reguliere verzekeraar? Waarschijnlijk kun je nog w…
Cuba - Citytrip HavanaHet Caribische eiland Cuba is alom bekend als tropisch paradijs waar de vakantieganger geniet van zonovergoten stranden,…
Kerstmarkt in OberhausenHet is een gezellige tijd. December. De kerstboom wordt van zolder afgehaald het huis wordt versierd, en we gaan gezelli…
Ontdek Parijs per tourOntdek Parijs per tourHoe kun je het beste Parijs ontdekken? Bij een bezoek aan Parijs heb je veel opties waar je uit kunt kiezen. De meeste t…

Amersfoort: uitgaan, attracties, musea, winkelenAmersfoort: uitgaan, attracties, musea, winkelenAmersfoort is een leuke stad waar van alles te zien en te doen is. Het oude centrum heeft vele historische gebouwen en m…
Bezienswaardigheden van de stad StuttgartDe hoofdstad van de Duitse deelstaat Badem-Württemberg is Stuttgart (Zuid-Duitsland). Deze stad staat bekend als de auto…
Bronnen en referenties
  • Marco Polo gids Venetië
  • http://actv.avmspa.it/en/node/775

Reageer op het artikel "Venetië als stedentrip of start- of eindpunt van een cruise"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Celientje1
Laatste update: 08-04-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!