InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Steden > Weekendje Newcastle (upon Tyne)

Weekendje Newcastle (upon Tyne)

Als je eens een lekker weekendje weg wil, in combinatie met cultuur snuiven, uitgaan en shoppen. Dan is een weekendje Newcastle (upon Tyne) misschien wel iets voor jou. Deze bruisende stad heeft echt alles te bieden. Vooral voor de shop a holics onder ons in Newcastle een walhalla. Misschien is een weekend daar eigenlijk wel te kort voor.

De Tyne

Newcastle upon Tyne of kortweg Newcastle genaamd, ligt in het noorden van Engeland aan de rivier de Tyne. Eigenlijk stroomt de rivier tegenwoordig dwars door Newcastle heen. Maar vroeger was het echt upon Tyne (aan de Tyne). De Tyne is ook een van de grootste trekpleisters van Newcastle. Als je langs de rivier kijkt, zie dat dat historische gebouwen en supermoderne gebouwen de oevers van de Tyne sieren. Deze mix van historie en moderne bouw, maakt dat Newcastle zo een leuke en interessante stad is om te bekijken. Naast de gebouwen zijn ook de vele imposante bruggen over de Tyne erg leuk om te zien. Hierbij wisselen oude en nieuwe bruggen elkaar af. Momenteel is een van de grootste trekpleisters dan ook de Gateshead Millenium Bridge.

Gateshead Millennium Bridge

De Gateshead Millennium Bridge (niet verwarren met de Millenium Bridge in Londen) is in september 2001 officieel in gebruik genomen. Deze brug is uitsluitend te gebruiken door voetgangers en fietsers. Deze brug over de Tyne verbind het noordelijke Newcastle en het zuidelijke Gateshead met elkaar. Door zijn structuur (wat op een oog lijkt), heeft deze brug al vele prijzen gewonnen. De brug werd ontworpen door de architect Wilkinson Eyre en de Gifford-ingenieurs. De brug bevind zich in het moderne stadsgedeelte Quayside.

Kathedralen

Newcastle bezit vele Kathedralen. Ben je dus een Kathdralen liefhebber, dan zit je in deze stad goed. De bekenste kathdralen zijn
De Newcastle Cathedral of Saint Nicholas Cathedral is de grootste Anglicaanse kerk van Newcastle. En de St Mary’s Cathedral. Dit is de Rooms-katholieke kathedraal van Newcastle. De Saint nicholas werd in 1359 voltooid. De kerk is gewijd aan Sint Nicolaas, patroonheilige van zeevaarders en boten. Door Schotse indringers werd de kerk in 1640 zwaar beschadigd. Queen Victoria wijdde in 1862 de kerk in als kathedraal. De lantaarnvormige spits is het opvallendste element van de Kathedraal, die gebouwd werd in 1448. Door de afgaande op de spits konden schepen zich goed oriënteren. Nog een opvallend detail zijn de 12 klokken die in de toren hangen..

Zoals al eerder genoemd is de St Mary’s Cathedral de Rooms-katholieke kathedraal van Newcastle. Het is de hoofdkerk van het Rooms-katholieke bisdom van Hexam & Newcastle. Tussen 1842 en 1844 is de door Augustus Welby Pugin onworpen kerk gebouwd. De mooiste aan deze kathedraal zijn de mooie glas-in-loodramen. Deze kathedraal staat bol van verassingen. want nog niet zo heel lang geleden, in 2003, is er een verborgen crypte ontdekt. Hierin zijn de lichamen bewaard van de eerste twee priesters van de kerk.

Parken

Een park wat absoluut niet overgeslagen mag worden is het Jesmond Dene. Di openbare park ligt in het oostelijke deel van Newcastle. De ligging is in een smalle, steile vallei waardoor de kleine Ouse Burn stroomt. Het park werd aangelegd door William George Armstrong en zijn vrouw in de jaren ’60 van de 19de eeuw. Je vind hier rust door de bossen, watervallen en meertjes. Maar voor kinderen is er ook een kleine kinderboerderij, ‘Pet’s Corner’ genaamd. Voor volwassenen als kinderen is dit park de ideale locatie om even tot rust te komen.

Ondanks dat de naam anders doet vermoeden is het St, James' Park geen echt park. het is namelijk een voetbal stadion. Van de succesvolle voetbalclub Newcastle United, is dit de thuisspeelhaven. Deze club speelt in de Premier League, het hoogste voetbalniveau in Engeland. Newcastle United speelt in de clubkleuren zwart-wit. In de Premier League zijn ze 4 keer kampioen geworden, en 3 keer in het Championship (eerste divisie). Ook het voetbalstadion is een bezichtiging waard.

Shop till you drop

Wie alleen voor het winkel naar Newcastle gaat, kan zijn hart ophalen. Hier vind je echt werkelijk alles. Van grote winkelstraten en winkelcentra's tot kleine ietwat afgelegen bijzondere snuisterij winkeltjes. Van de grote winkelstraten is de Northumberlandstreet de grootste. en als winkelcentra en warenhuis kun je niet om metroCentre, Fenwick en Eldon square heen. Met slecht weer zijn deze ideaal. Winkelen in Newcastle in echt belevenis. Met deze tips wordt winkelen in Newcastle een ware belevenis en kom je met leukere spullen thuis dan iemand anders die op een stedentrip naar Newcastle is geweest. Zowel mannen (ja, je leest het goed) als vrouwen winkelen hier graag. De winkels zijn ruim opgezet en staan niet ver van elkaar vandaan. De prijzen van artikelen zijn hier ook zeer goed te doen, het is immers geen Londen. Om van extra goedkoop te kunnen shoppen, wacht dan op de uitverkoopperiodes. Hou er dan wel rekening mee dat het dan extreem druk kan zijn.

Uit gaan

Newcastle kent een bruisend uitgaans leven. De vele pubs en barretjes zijn niet te tellen. Wat heel erg opvalt is dat de uitgaande mensen nogal jong zijn. met je 25+ ben je al echt oud. Maar naast de pubs en barretjes kun je je plezier ook vertoeven in een bioscoop, dance club of het casino.

Prijzen weekendje weg Newcastle

Afhankelijk van wanneer je gaat kan een weekendje weg tussen de €50,- en €300,- p.p. liggen. En dan is het ook nog afhankelijk of je je auto mee neemt (is eigenlijk niet nodig, openbaar vervoer is uitstekend en niet duur). En of je er een of meerdere nachten blijft slapen. Vaak heeft DFDS Seaways leuke aanbiedingen.

Lees verder

© 2012 - 2018 Lautof, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Newcastle, bruisend winkelparadijsNewcastle, bruisend winkelparadijsHet Engelse Newcastle is een wereldse stad waar moderne winkelparadijzen en ouderwetse markten wonderbaarlijk samen gaan…
Speelschema Premier League 2013-2014Speelschema Premier League 2013-2014Op 17 augustus 2013 zullen de eerste wedstrijden in de Premier League 2013-2014 plaatsvinden. In verband met het wereldk…
Premier League 2014-2015 programmaPremier League 2014-2015 programmaManchester City is kampioen geworden van de Premier League in 2013-2014. Liverpool stond lang bovenaan maar wist in de l…
Speelschema Premier League 2012-2013Speelschema Premier League 2012-2013Speelschema Premier League 2012-2013. De Premier League is de hoogste divisie voor het voetbal in Engeland. De Premier L…
Speelschema Premier League 2011-2012Speelschema Premier League 2011-2012Speelschema Premier League 2011-2012. De Premier League is het hoogste niveau waarop gevoetbald kan worden in Engeland.…
Bronnen en referenties
  • http://www.take-a-trip.eu
  • DFDS seaways

Reageer op het artikel "Weekendje Newcastle (upon Tyne)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lautof
Laatste update: 27-08-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Special: Weekendje weg
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!