Een stedentrip maken naar het Duitse Billerbeck

Een stedentrip maken naar het Duitse Billerbeck Het Duitse Billerbeck heeft alles in zich om een geslaagde stedentrip te zijn. Het ligt relatief gezien dichtbij Nederland, want wie vanuit midden Nederland na het ontbijt vertrekt, komt in Billerbeck ruimschoots op tijd aan voor de middagmaaltijd. De glooiende omgeving doet on-Nederlands aan en biedt interessante recreatiemogelijkheden aan elke bezoeker, ongeacht leeftijd of portemonnee. De Duitse keuken uit de regio is ondanks de korte afstand tot de grens ook wezenlijk anders dan de gebruikelijke Hollandse pot. Een stedentrip maken naar het Duitse Billerbeck voelt – zoals een stedentrip ook hoort – gewoon 'lekker weg'.

Het Baumbergegebied in Duitsland

Het landelijke Baumbergegebied met zijn bossen en uitgestrekte weilanden ligt tussen Münster en Coesfeld in. Het is zeer geliefd bij natuurliefhebbers vanwege de diversiteit aan vogel- en vleermuissoorten, als ook om zijn uiteenlopende recreatiemogelijkheden. Deze karakteristieke omgeving nodigt uit om te fietsen en te wandelen (zoals Nordic walking) Zo kuiert de 30 km lange wandelroute Baumberger Ludgerusweg langs allerlei bijzondere plekjes van de regio. In het Baumbergegebied zijn uitnodigende stadjes te vinden om uitstapjes te maken, zoals Coesfeld, Billerbeck, Dülmen en Lüdinghausen. Het Baumbergegebied is als beschermde natuurgebied opgenomen in het Natura 2000 netwerk van de Europese Unie (EU). Natura 2000 richt zich op het behoud en herstel van de biodiversiteit in de aangesloten landen en het zal een ieder duidelijk zijn die daar komt, dat een gebied als Baumberge gekoesterd dient te worden.

Waar ligt het Duitse stadje Billerbeck?Het kleine, pittoreske stadje Billerbeck (in plat Duits Billerbiek) ligt in een westelijke deelstaat van Duitsland (Noordrijn-Westfalen), te midden van het glooiende landschap van het Baumbergegebied. Deze deelstaat grenst aan het Nederlandse Limburg, Gelderland en Overijssel. Het stadje Billerbeck – dat sinds 1302 al stadsrechten heeft – wordt ook wel ‘de parel van de Baumberge’ genoemd. Vanuit Nederland gezien, ligt de stad ongeveer ter hoogte van de Gelderse stad Winterswijk.

Het centrum van Billerbeck is klein. Rondom de centraal gelegen kerk, de Sint Ludgerusdom (verder de Dom), staan een aantal schilderachtige, oude gebouwen met fraaie gevels, zoals het 'Haus Beckebans' uit 1560. In het 'Haus Beckebans' zijn een kunstatelier en kunstwinkel gevestigd. De sfeer in het stadje is – ondanks het immer aanwezige toerisme – ongedwongen en het straatbeeld is verzorgd, pittoresk en netjes. Zo zijn de straten rond de Dom geplaveid met kinderkopjes en de gevels van de gebouwen rond de Dom voorzien van seizoensgebonden gevelcorsages. Veel oude bomen dragen bij aan de charme van de stad. Overal is ook de aanwezigheid van water duidelijk. Her en der zijn er bronnen en fonteintjes te vinden of kabbelende beekjes te horen. Er zijn ruimschoots parkeermogelijkheden aanwezig net buiten het centrum. In het weekend kan het centrum vooral druk zijn door allerlei plaatselijke activiteiten zoals bruiloften, uitvaarten of druk bezochte kerkdiensten in de Dom. Het toeristeninformatiecentrum staat aan de Markt 1 in het centrum van Billerbeck.

De markante dubbele torenspitsen van de Dom dienen vaak als baken voor bezoekers, zodat zij de stad vanaf een grote afstand gemakkelijk kunnen traceren. De twee torens zijn namelijk vanuit de gehele omtrek zowat vanaf elke punt boven het dal te bewonderen. Vanuit Billerbeck beginnen veel fiets- en wandelroutes door het Baumbergegebied. Het is niet verwonderlijk, dat het toerisme een grote bron van inkomsten vormt voor Billerbeck met al zijn attracties.

De stad Münster ligt op nog geen 30 minuten rijden van Billerbeck en vormt een aantrekkelijke plek voor personen, die bijvoorbeeld in de sferen van een ‘drukke, grote stad’ willen shoppen of graag terras hoppen en mensen willen kijken. De ontspannen sfeer van Billerbeck wordt na een dag in de grote stad extra benadrukt.

Waarom juist een stedentrip maken naar het Duitse Billerbeck

De naam Billerbeck doet wellicht wat oubollig aan en het zijn van een pelgrimsoord heeft mogelijk ook een wat stoffig imago. Wie door dit alles heen kan kijken en een stedentrip naar Billerbeck maakt, zal zeker niet teleurgesteld worden, want het stadje heeft veel charme. Er staan in en rond Billerbeck veel sfeervolle, oude gebouwen en het Berkel-wandelgebied ligt er om ontdekt te worden. Billerbeck staat zeker niet stil zowel wat cultuur als sporten en recreatie betreft. De volgende kenschets geeft een beeld wat de nieuwsgierige bezoeker zoal te wachten staat.

Cultureel centrum die Kolvenburg

Het cultureel centrum ‘die Kolvenburg’ is gevestigd in een prachtig oud gebouw aan de rand van het centrum. Zijn ontstaansgeschiedenis – als woonhuis voor een lage adellijke familie – voert terug naar de veertiende eeuw. In het cultureel centrum worden tentoonstellingen gehouden, concerten gegeven en lezingen gehouden. Daarnaast is het een populaire, sfeervolle trouwlocatie.

Wandelingen vanuit Billerbeck

De stad en omgeving zijn bij uitstek geschikt voor wandeltochten. Een gecombineerde stads- en natuurwandeling die gemaakt kan worden, begint bij de Dom. De wandeling voert vanaf de Dom richting spoorstation (Bahnhofstrasse) langs een aantal prachtige huizen. Op het trottoir staan telkens kleine beelden die betrekking hebben op allerlei theater- of sprookjesfiguren. Bij het station moet de wandelaar rechts af langs een parkeerplaats en na de parkeerplaats links afslaan het spoor over richting theater Freilichtbühne aan de Weihgarten lopen. De weg gaat al vanaf de Bahnhofstrasse langzaam omhoog. Een wandelaar komt al gauw na het theater in een bosrijke omgeving waar diverse wandelroutes staan aangegeven (van verschillende lengte) door bossen en langs velden. Men zal hier zelden verdwalen, omdat de twee torenspitsen van de Dom de weg terugwijzen.

Het moderne schatzoeken: geo caching

Geo caching is een buitensport, die door nieuwe opties in de mobiele telefonie rond het jaar 2000 is opgekomen. In de omgeving van Billerbeck zijn de coördinaten van diverse 'schatten' en bijbehorende logboeken online uitgezet, die met behulp van een gps-ontvanger of telefoon met gps-functie kunnen worden gelokaliseerd.

Billerbeck culinair

Wat het eten en drinken betreft is het goed toeven in Billerbeck en omgeving. De stad geniet een goede reputatie wat de zogeheten hartige, vullende ‘Münsterländer Küche’ (keuken van Munsterland) betreft. Er zijn voldoende etablissementen van snackbar tot pizzeria tot gedegen (hotel)restaurant in allerlei prijsklassen om uit te kiezen. Er zijn ook verschillende horecagelegenheden met een terras of ‘Biergarten’ te vinden rondom de Dom. In het voorjaar staan de plaatselijke vers gestoken asperges (‘Spargel’) te kust en te keur in allerlei gerechten op het menu. Sowieso zijn er veel streekproducten uit eigen regio verkrijgbaar. De porties zijn – zoals men in Duitsland gewend is – ruim bemeten en de kwaliteit is uitstekend te noemen. In het stadshart – in de winkelstraat 'Langstrasse' – is een delicatessenwinkel te vinden met lokale producten. In het najaar begint het wildseizoen. Gezien de landelijke, bosrijke omgeving (en de lokale jachtopbrengst) is dit een uitstekende periode voor een stedentrip op culinaire leest. Op vrijdagmiddag wordt een weekmarkt gehouden in de winkelstraat met veel lokale producten.

Een ‘Konditorei’ (das kleine Café) gelegen aan het plein bij de Johanneskirche (Sint Johannes kerk) aan de kop van de winkelstraat serveert van oudsher uitstekende koffie met flinke punten zelfgemaakte taarten, zoals ‘Stachelbeertorte’ (kruisbessentaart). Het biedt tevens in het weekend ontbijtbuffet mogelijkheden. Vooral tijdens de markt is het een komen en gaan van gasten. Met droog weer kan men buiten onder de schaduw van Sint Johannes kerk op het terras zitten en de wereld voorbij zien trekken.

De Sint Ludgerus Dom

Ludger geneest Bernlef van zijn blindheid / Bron: ER (Ed. Rahms), Wikimedia Commons (Publiek domein)Ludger geneest Bernlef van zijn blindheid / Bron: ER (Ed. Rahms), Wikimedia Commons (Publiek domein)
De naam Billerbeck is in Duitsland onlosmakelijk verbonden met de bedevaart. Billerbeck is namelijk in heel Duitsland een zeer bekende pelgrimsstad. Duizenden pelgrims maken jaarlijks een bedevaartgang naar het nagebouwde kapel (die Sterbkapelle St Ludgerus) in de Sint Ludgerusdom die gewijd is aan Ludgerus, een gedreven missionaris en de eerste bisschop van Münster.

Waarom is Billerbeck eigenlijk een pelgrimsoord geworden?

De bisschop Ludger (St Ludger/Liudger/ Lüdiger 742 – 809 AD) stierf in Billerbeck. Aangezien hij bekend stond om zijn wonderen en profetieën, werd de plaats waar zijn sterfbed in Billerbeck stond een bedevaartsoord. In de elfde eeuw werd een kerk opgetrokken rondom de plaats waar hij zou zijn gestorven. Rooms katholieke gelovigen uit alle richtingen stroomden toe om de kerk en sterfplaats te bezoeken. De kerk werd in 1730 verbouwd tot een kapel. Eind 19e eeuw werd de kapel vervangen door de ‘Ludgeri-Dom’. Dit is het huidige gebouw met zijn twee torenspitsen. Voluit heet de kerk in het Duits: ‘die Propstei- und Wallfahrtskirche Sankt Ludgerus’. Binnen in de Dom is de voormalige kapel (verkleind) nagebouwd.

De wonderen van St Ludger

De herkenbare Dom wordt vaak gebruikt als de stadslogo van Billerbeck. Sint Ludger (26 maart) was een tijdgenoot van Bonifacius en Karel de Grote. Ludger was een bevlogen, maar bescheiden man en wilde niet dat zijn wonderen werden genoteerd of uitgedragen. Een aantal wonderen die hij heeft verricht, zijn wel opgetekend. Zo zou Sint Ludger de dichter Bernlef uit het Warffumse Groningen van zijn blindheid hebben genezen. Verder heeft hij de drooggevallen omgeving van Billerbeck met behulp van twee ganzen van een waterbron voorzien. De overlevering is wisselend hoe dit precies tot stand is gekomen.

De rode draad door de vertellingen heen, is dat de bronnen van de stad droog waren gevallen en dat Sint Ludger met behulp van (gravende) ganzen een nieuwe bron wist aan te boren en zo de stad heeft gered. De bronnen die bedoeld worden, zijn de beroemde Ludgerusbronnen (Ludgerusbrunnen), die nog steeds te bezichtigen zijn en volop water geven. Sint Ludger staat vanwege dit wonder vaak afgebeeld tussen twee ganzen (of zwanen) in. Bij de bronnen is de Brunnenkapel te vinden. De bronnen en het kleine parkje waarin zij staan is – vanuit het centrum gerekend – binnen 15 minuten te bereiken.

Sint Johannes de Doperkerk (Johanneskirche)

Een andere bijzondere kerk in Billerbeck is de Rooms-Katholieke Johanneskirche (verder Johanneskerk). Deze kerk dateert uit de elfde eeuw en is in de loop der tijd meermalen verbouwd. Levensgrote beelden die Bijbelse taferelen uitbeelden, zijn rondom de kerk in de gevel nissen aangebracht. De kerk ligt aan een dorpsplein dat omzoomd wordt door diverse lieflijke gebouwen. In het weekend wordt aan de voet van deze kerk een boekenmarkt gehouden. De Johanneskerk ligt aan de rand van de stad. Wie achter de kerk de doorgang neemt richting parkeerterrein en bushalte, komt al gauw in het waterrijke wandelgebied rondom Billerbeck.

Abdij Gerlève

Vlakbij Billerbeck ligt de Benedicter abdij Gerlève. De abdij heeft een actieve gemeenschap. Het biedt de bezoeker diverse mogelijkheden. Zo kan gelogeerd worden (er zijn diverse pensionopties) en is er een restaurant met 'Kloster Konditorei' traktaties uit de eigen bakkerij. Verder zijn er diverse retraitemogelijkheden (Huis Ludgerirast) voor personen die zich in alle rust willen afzonderen.

Het is een geliefde bezigheid van bezoekers aan de abdij om de kerkdiensten bij te wonen om te bidden of om te luisteren naar het Gregoriaanse gezang van de monniken. Pelgrims op weg naar Santiago da Compostella kunnen op diverse locaties in de abdij hun 'stempel' halen voor in de pelgrimspass. Het forum Gerlève van de abdij organiseert lezingen en concerten.

Berkelquelle wandelgebied

'Der Furt' in de Berkel 'Der Furt' in de Berkel
Een wandeling door het waterrijke gebied van de rivier de Berkel mag tijdens een stedentrip aan Billerbeck eigenlijk niet ontbreken. Wie het water volgt komt langs een aantal unieke stukjes Billerbeck. Het oude buitenzwembad uit 1924 bijvoorbeeld of de voorde ('ein Furt' is een ondiep doorwaadbare stukje water) op de toegangsweg naar een boerderij. De wandelvereniging van Billerbeck heeft langs de route informatieborden opgehangen zowel in de Duits als in het Nederlands. Naamborden staan ook bij een aantal bomen, zodat de wandelaar ze moeiteloos kan determineren. De Berkel die bij Billerbeck ontspringt, vindt zijn weg via allerlei kronkels naar Nederland toe. Langs deze Berkel wandeltochten staan diverse steigers en opstapjes om het zicht verbeteren op de aanwezige flora en fauna.

Lees verder

© 2018 - 2020 Meus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De heilige Liudger (Sint Ludger) - biografieDe heilige Liudger (Sint Ludger) - biografieDe heilige Liudger (Sint Ludger) staat bekend als de 'Apostel der Friezen'. De beroemdste legende over hem is 'de wonder…
Senioren: stedentripWat is er nou leuker dan op zijn tijd een prachtige stad te bezoeken, waarbij u in enkele dagen tijd een stad goed leert…
Stedentrip naar hoofdstad BerlijnTegenwoordig zijn stedentrips erg in trek bij mensen die van cultuur houden of er gewoon even tussenuit willen. Bekende…
Geschiedenis: de reformatie van de kerkGeschiedenis: de reformatie van de kerkDe reformatie in de kerk een paar honderd jaar geleden heeft erg veel invloed gehad. Door deze reformatie kennen we tege…

Airbnb vaak meer dan een leuke bijverdiensteAirbnb vaak meer dan een leuke bijverdiensteEnerzijds wil Airbnb de leuke buurman zijn, die bemiddelt in verhuur van prachtige kamers die anders toch maar leeg staa…
Stedentrip Gdansk Polen: bezienswaardigheden in GdanskStedentrip Gdansk Polen: bezienswaardigheden in GdanskGdansk is één van de belangrijkste toeristische havensteden van Polen. De stad ligt aan de Oostzee, op de plek waar de w…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Günter Seggebäing, Coesfeld, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0/bewerkt)
 • https://www.mooistedorpjes.nl/landen/duitsland/noordrijn-westfalen/billerbeck/
 • https://www.routeyou.com/nl-de/location/walk/47272621/wandelen-in-billerbeck-overzicht-van-alle-wandelroutes
 • https://www.natur-erleben-nrw.de/natura-2000/regionen-und-gebiete-in-nrw/details/baumberge/
 • https://www.geheimoverdegrens.nl/wandelen-in-duitsland/baumberger-ludgerusweg/
 • http://www.wandermap.net/nl/route/3366632-baumberger-ludgerusweg-hauptweg/#/z9/51.9205556,5.8488464/terrain (wandelkaart)
 • https://www.50vitaalplus.nl/misschien-wel-mooiste-moment-om-duitse-grensstreek-ontdekken-herfstvakantie/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Billerbeck
 • https://www.eigenwijzereizen.nl/fietsvakanties/duitsland/billerbeck.html
 • http://www.oudheidkundelichtenvoorde.nl/node/314
 • https://www.telegraaf.nl/nieuws/974522/baumberge-verborgen-geheim
 • http://www.rivierenlandschap.eu/nl/de-berkelroute/
 • https://travel.sygic.com/nl/poi/sint-johannes-de-doperkerk-poi:14829162
 • http://corlangen.blogspot.nl/2012/01/het-geheim-van-billerbeck.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Ludger
 • http://www.englewood.oh.us/174/About-Billerbeck
 • https://www.digibron.nl/search/detail/ea9bf493a8f5c77f8eb4ff864a3335b4/liudger-en-zijn-ganzen-brachten-de-saksen-het-woord-en-water
 • https://books.google.nl/books?id=Em6EkPDY8Z8C&pg=PA94&lpg=PA94&dq=Billerbeck%2Bganzen&source=bl&ots=H84MCuEdR9&sig=eAmmOpsBx15rNt26hRCInPlArVg&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjAnvCwhMjYAhVIJOwKHQYoAxE4ChDoAQhGMAQ#v=onepage&q=Billerbeck%2Bganzen&f=false
 • https://www.kunstwerkstatt-meyer-landrut.de/interieur/
 • http://www.billerbeck.de/staticsite/staticsite2.php?menuid=543&topmenu=30
 • Afbeelding Ludgerus Dom: © Günter Seggebäing, CC BY-SA 3.0
 • http://www.abtei-gerleve.de/nl/klooster/
 • http://www.kolvenburg.de/fileadmin/Kolvenburg/downloads/Kolvenburg_web.pdf
 • http://www.baumberge-touristik.de/pages/posts/berkelquelle-in-billerbeck-95.php
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Geocaching
 • http://www.berkelspaziergang.de/index.php/nederlands-informatie/
 • Afbeelding bron 1: ER (Ed. Rahms), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Een stedentrip maken naar het Duitse Billerbeck"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Meus
Laatste update: 07-03-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Special: Europese stedentrips
Bronnen en referenties: 27
Schrijf mee!