InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Steden > Weekendje weg? Stedentrip naar het Ierse Dublin en Howth!

Weekendje weg? Stedentrip naar het Ierse Dublin en Howth!

Weekendje weg? Stedentrip naar het Ierse Dublin en Howth! Dublin is een geliefde stad voor een stedentrip. Een bezoeker hoeft zich in Dublin geen moment te vervelen. Een stedentrip naar de Ierse Dublin en Howth is geschikt voor jong en oud. Wat dat betreft is er voor ieder wat wils. Er zijn veel artikelen over Dublin en het uitgaansleven op internet te vinden, maar de stad zelf en het naburige kustplaatsje Howth bieden de bezoeker zoveel meer. Beide plaatsen hebben een eigen karakter en lenen zich voor verschillende activiteiten. Wat is de geschiedenis van Dublin en Howth en wat zijn hun Keltische namen? Welke geheime 'schatten' zijn in Dublin en Howth te vinden?

Waar liggen Dublin en Howth?

De Ierse hoofdstad Dublin en zijn gelijknamige provincie staan aan de oostkust van Ierland. De rivier Liffey stroomt dwars door deze hoofdstad en verdeelt het in een zuidzijde en een noordzijde. Door zijn unieke ligging is Dublin al vanaf de Vikingen uitgegroeid tot een belangrijke handelscentrum en invloedrijke uitvalsbasis. Het ontstaan van de stad Dublin is onzeker. Op de plaats waar Dublin nu staat, waren ooit twee nederzettingen. De gangbare theorie is dat het voor de komst van de Vikingen (naar schatting 795) een christelijke nederzetting was met de Ierse naam 'Duiblinn'. De oorspronkelijke Vikingen hebben 'Duiblinn' omgedoopt tot 'Dyfin'. Daarnaast bestond het hoger gelegen Keltische gehucht met de naam 'Áth Cliath'. Dit is nog steeds in gebruik als de Keltische benaming voor Dublin. De kustplaats Howth (Binn Éadair) ligt net buiten Dublin (15 km vanaf het centrum van Dublin gerekend) en was oorspronkelijk een vissersplaatsje.

De voordelen van een weekendje weg naar Dublin

Een citytrip naar Dublin heeft alles in zich om een stedentrip tot een succes te maken. Een aantal voordelen op een rij:
 • Vliegtijd bedraagt gemiddeld 1 uur en 20 minuten vanaf Nederland en 1 uur en 45 minuten vanaf Brussel;
 • Dublin kan bereikt worden via Brussel, Eindhoven, Rotterdam of Schiphol;
 • Vliegtickets zijn goedkoop;
 • In Ierland is de euro de betaaleenheid;
 • In het centrum (hier zijn ook de meeste hotels) is alles op loopafstand (winkels - kroegen - restaurants);
 • Er is voor ieder wat wils, voor alle leeftijden: vrijgezellenfeestopties, een bruisend nachtleven, veel musea en bezienswaardigheden, uitstekend eten in alle prijsklassen, diverse stadswandelingen, foodtours of de vrije natuur (Howth) aan de nabije kust;
 • Het openbaar vervoer is uitstekend met meerdaagse toeristenkaarten;
 • De lokale mensen zijn vriendelijk en behulpzaam.

Dublin met zijn schare aan pubs, clubs, restaurants en bars heeft veel te bieden. Vanwege het bruisende uitgaansleven blijven andere aspecten van Dublin mogelijkerwijs wat onderbelicht. Het is daarom goed om zulke aspecten onder de loep te nemen, omdat Dublin veel meer te bieden heeft dan de geneugten van de wijk Temple Bar. Howth is een nabijgelegen kustplaatsje aan de voet van een klif. De inwoners van Dublin gaan graag naar Howth om heerlijk uit te waaien. In het weekeinde kan het er behoorlijk druk zijn. Inmiddels is het uitgegroeid van slaperige vissersplaatsje tot een schilderachtige plaatsje met jachthaven, (vis) restaurants en pubs.

De havens van Dublin

Dublin ligt aan de Ierse zee aan de baai van Dublin. Het heeft twee havens, namelijk Dún Laoghaire Harbour en Dublin Port.
Dún Laoghaire Harbour is een van de grootste onnatuurlijke havens van West Europa. Het ligt in de kustplaats 'Dún Laoghaire' ten zuiden van de stad Dublin. Het centrum van Dublin is via het DART spoorsysteem vanuit de haven binnen twintig minuten te bereiken. In de plaats zelf is van alles te beleven, zoals in een kustplaats te verwachten valt.

In Dublin Port komen de grote cruiseschepen aan. Het is met het openbaar vervoer te bereiken of na een wandeling van dertig minuten langs de rivier. Tijdens deze wandeling kan goed de sfeer van Dublin worden opgesnoven, omdat een aantal bezienswaardigheden worden gepasseerd, zoals de brug genaamd 'the Samuel Beckett bridge', het emigranten vervoersschip uit de negentiende eeuw te weten 'the Jeanie Johnston Tall ship' en het neoklassieke douanehuis 'the Customs house'.

DoDublin pasDoDublin pas

Openbaar vervoer tijdens een stedentrip

Dublin heeft een uitstekende openbaar vervoerssysteem. Er zijn bussen, trams en treinen. Bij de tram- en bushaltes staan digitale tijdschema's, die de vertrektijden aangeven. Dublin heeft een 'DoDublin' 72 uur pas, die online of op het vliegveld bij de 'DoDublin' desk kan worden gekocht. De pas geeft onder meer toegang tot vervoer met de Airlinkexpress, die passagiers van en naar het vliegveld van Dublin vervoert. De Airlinkexpress bus zet passagiers bij vaste haltes af langs zijn route naar het centrum van Dublin en haalt ze daar weer op voor de terugreis. De pas geeft ook toegang tot de toeristenbus ('hop on hop off') en recht op bepaalde kortingen bij attractiebezoeken. Het is niet te gebruiken op de tram of op het stadsspoor (trein). Er gaan regelmatig treinen (DART) naar Howth (eindpunt) vanuit Dublin.

Bezienswaardigheden om niet te missen

Wie een citytrip maakt naar Dublin, zal zich niet vervelen. Aangezien het vaak regent in Ierland, is het geen overbodige luxe om ook een aantal binnenactiviteiten te plannen. De Ieren zijn trots op hun tradities en verleden en dat is overal in Dublin te merken. Een aantal bezienswaardigheden daar zijn:
 • Bierbrouwerij Guiness ('Guiness Storehouse') Een rondleiding door de brouwerij van het beroemdste bier van Ierland;
 • 'General Postoffice' (o' Connellstreet) Wellicht het mooiste gebouw in Dublin;
 • Dublin Castle met musea, bibliotheek, tuinen en café's;
 • Het trendy, oude havengebied van Dublin (tussen Talbot Memorial Bridge en Point Depot) met restaurants, bars en kunst;

Hugenoten begraafplaats in Dublin centrum

Tegenover het stadspark (naast het Shelbourne hotel) ligt een kleine, onopvallende begraafplaats (1693). Het is niet toegankelijk voor het publiek, maar goed tussen het hekwerk te bewonderen. De Hugenoten waren personen die vanwege vervolging in verband met hun geloof waren gevlucht uit hun moederland. Zij vormden een handelsgemeenschap in Dublin, die zich toelegde op diverse beroepen, zoals horlogemaker of textielhandelaar. Zij werden gezien als een aanwinst voor de stadseconomie. Op de begraafplaats staan volgens het gedenkteken 239 Hugenoten geregistreerd als daar begraven.

Stadspark St Stephen's Park

In het centrum van Dublin in de buurt van de bekende winkelstraat Grafton Street staat de rustige, ruim bemeten stadspark, St Stephen's park. Het vormt een oase van rust te midden van alle nabijgelegen hectiek. Rondom het park zijn drukke, centrale wegen met bussen en trams, grote hotels, kerken, restaurants en veel winkelende publiek. Het park is rechthoekig van vorm en heeft meerdere in- en uitgangen, waardoor de bezoeker niet snel zal verdwalen. Het heeft een muziek stand, een aantal kleine fonteinen en een vijver. Her en der staan banken om de rust op te snuiven en om te relaxen. Verder is er een speeltuin voor de kinderen en staan er veel beelden en monumenten. Het park gaat 's avonds dicht.

Een bijzondere tuin speciaal voor blinde of slechtziende bezoekers is in het park aangelegd. In de tuin zijn planten met geurige bloemen gezet, die (veelvuldig) aangeraakt mogen en kunnen worden. De planten zijn voorzien van labels in braille.

Shopping in Dublin

Winkelen in Dublin is een feest. Er zijn twee grote winkelstraten, bekende markten en overdekte winkelcentra, zoals:
 • Grafton Street. Dit ligt aan de zuidzijde van de stad;
 • Henry Street. Dit ligt aan de noordzijde van de stad;
 • Moore Street. Dit is de oudste onoverdekte markt van Ierland (bloemen, groenten en fruit);
 • Dublin flea market. Dit is een grote vlooienmarkt met onder meer tweedehands spullen, vintage, eten, drinken en live muziek;
 • Dunnes supermarkt. Een winkel van de grootste Ierse supermarktketen staat midden in het centrum.

In het centrum zijn diverse overdekte winkelcentra te vinden, zoals de St Stephens Green Shopping Centre. Overdekte winkelcentra zijn in alle maten van grootte te vinden. Voor het winkelende publiek zijn zij een uitkomst in Dublin, omdat het er vaak regent. In het centrum van Dublin staan bekende winkels (Reiss en Coss bijvoorbeeld), die het volledige aanbod aan bijzondere merken in huis hebben. Daarnaast zijn er speciaalzaken met typisch Ierse producten (zoals whisky en wol producten). Het chique warenhuis 'Brown Thomas' heeft uitgebreide collecties van een aantal exclusieve merken, zoals Balenciaga, Stella McCartney en Victoria Beckham.

Personal shopper

Een bijzondere ervaring die winkels bieden is het boeken van een personal shopper, die verbonden is aan de winkel. Het is vooral een uitkomst tijdens een stedentrip, wanneer tijd kostbaar is en de winkels druk zijn. Een ervaren styliste zoekt op basis van jouw opgegeven wensen bepaalde items uit in de winkel, die dan in een exclusieve ruimte en in alle rust kunnen worden gepast onder het genot van koffie of water en/of knabbeltjes. Er zijn allerlei opties om te boeken en soms zelfs als groep te boeken ('bachelorette', bruiloft, feest of zomaar). Het is een gratis service van het warenhuis zonder koopverplichting. Warenhuizen in Dublin die personal shoppers aanbieden zijn bijvoorbeeld Topshop, Arnotts en Debenhams.

Tradities en bijgeloof rondom Trinity College

De universiteit van Dublin (Trinity College 1592) is ondergebracht in een aantal gebouwen met een prachtige architectuur in het centrum van Dublin. In één van die gebouwen (de oude bibliotheek) is 'the book of Kells' ondergebracht. Dat is een wereldberoemde, middeleeuwse manuscript. De voltooiing van dit wereldberoemde boekwerk heeft twintig jaar in beslag genomen en was letterlijk een monnikenwerk. Aangezien het manuscript zo zeldzaam en bijzonder is, wordt voor bezoekers slechts één pagina per dag omgeslagen. Het boek wordt gezien als de meest waardevolle culturele schat van Ierland.

Duizenden studenten volgen hoger onderwijs aan Dublin Trinity College. Jaarlijks ontvangen zeshonderd studenten een volledige beurs (onderwijs, studiemateriaal, huisvesting en eten) om daar te kunnen studeren. De universiteit heeft eeuwenlang vrouwelijke studenten geweerd. In 1904 werd het verbod opgeheven en mochten vrouwen toetreden. Grote tegenstander van vrouwelijke studenten was George Salmon, die in vrouwen een gevaar zag en ooit zei: "Over my dead body will women enter this college". Hij stierf een jaar na het opheffen van het verbod. Een standbeeld van deze George Salmon staat naast de Bell Tower midden op het universiteitsterrein. Het is zowat een verplicht nummer voor vrouwen die hun bul aan Dublin Trinity College hebben gehaald om naast zijn standbeeld in toga op de foto te gaan op de dag van hun afstuderen.

Bijgeloof: Wie tijdens het luiden van de klok onder de Bell Tower loopt zal zakken voor al zijn tentamens

Foodtours

In Dublin worden diverse 'foodtours' aangeboden, die de deelnemer gelegenheid bieden om kennis te maken met een reeks horecalocaties in de stad. Te denken valt aan het proeven van 'pub food' in een typische Ierse kroeg, specialiteiten uitproberen in winkels zoals een chocolaterie of een ijssalon en het eten in een 'fish and chip'-winkel, zoals de befaamde Leo Burdock waar talloze beroemdheden voor zijn gegaan. Het is een uitstekende manier om het centrum van Dublin snel te leren kennen en iets over zijn geschiedenis te leren.

Howth

Howth is een kustplaats aan Dublin Bay. Het beschikt over een jacht- en vissershaven en staat bekend om zijn schaal- en schelpdieren (vangst en kweek). Vanuit Howth kunnen (georganiseerde) wandelingen worden gemaakt langs de kliffen. Vlakbij het station van Howth nabij de jachthaven is een klein toeristencentrum waar enkele wandelingen op de buitenmuur van het gebouw staan aangegeven. In de omgeving van Howth zijn een aantal fascinerende stenen uit de prehistorie te bezichtigen, zoals 'Blackhealth' (lijkt op een Hunebed) en 'Ben of Howth'. Het is de ideale plek om door de weeks aan de drukte van Dublin te ontsnappen om een frisse neus te halen en te genieten van zeevruchten. Elk jaar wordt in Howth een garnalenfestival georganiseerd.

St Stephen's Park DublinSt Stephen's Park Dublin
Jachthaven HowthJachthaven Howth
station Howthstation Howth

Lees verder

© 2018 - 2019 Meus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tips voor een Stedentrip naar DublinDublin is de hoofdstad van Ierland en gesticht door de Vikingen rond 988. Dublin staat bekend om zijn schrijvers, dichte…
Dublin: bezienswaardigheden, uitgaan, overnachten en reizenDublin: bezienswaardigheden, uitgaan, overnachten en reizenDublin is de hoofdstad en tevens de grootste stad van Ierland. Dublin is een bekende en populaire bestemming voor toeris…
Dublin - UNESCO LiteratuurstadDe Ierse hoofdstad Dublin is door de UNESCO uitgeroepen tot City of Literature ofte Literatuurstad. Niet verwonderlijk w…
Het bruisende DublinDublin, de hoofdstad van Ierland en tevens de stad, naar men zegt, met de hoogste pubdichtheid. De stad die bruist van h…
Goedkoop op vakantie: Goedkope stedentrip BerlijnGoedkoop op vakantie: Goedkope stedentrip BerlijnBesparen en op vakantie, twee zaken die in eerste instantie niet samen lijken te gaan. Toch is er met een dosis creativi…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Dublin
 • http://www.irishmegaliths.org.uk/dublin.htm
 • https://www.inyourpocket.com/dublin/Dublin-A-Short-History_70271f
 • https://www.visitdublin.com/see-do/travel-and-planning/cruise
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Early_Scandinavian_Dublin
 • https://en.wikipedia.org/wiki/County_Dublin
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Huguenot_Cemetery,_Dublin
 • https://www.tripsavvy.com/howth-1542290
 • http://www.irishmegaliths.org.uk/dublin.htm
 • https://www.stephensgreen.com/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Moore_Street
 • https://www.visitdublin.com/see-do/details/dublin-flea-market#53.337755|-6.277122|16
 • http://www.brownthomas.com/
 • http://www.topshop.com/en/tsuk/category/topshop-personal-shopping-4886705/home?geoip=noredirect
 • http://www.debenhams.ie/content/personal-shopper2
 • https://www.dublinsightseeing.ie/freedomticket/travel-card
 • https://en.wikipedia.org/wiki/St_Stephen%27s_Green
 • https://www.tcd.ie/visitors/book-of-kells/
 • http://www.universitytimes.ie/2014/03/over-my-dead-body/
 • http://jeaniejohnston.ie
 • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Custom_House
 • https://lovindublin.com/best-of/the-top-10-ice-creams-in-dublin
 • http://www.leoburdock.com/about/halloffame/index.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Temple_Bar,_Dublin

Reageer op het artikel "Weekendje weg? Stedentrip naar het Ierse Dublin en Howth!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Meus
Laatste update: 22-04-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Special: Europese stedentrips
Bronnen en referenties: 24
Schrijf mee!