De vlecke Joure: watersport en koffie

De vlecke Joure: watersport en koffie De vlecke Joure ligt centraal in Friesland tussen de Friese meren. Het is daardoor een watersportdorp bij uitstek. Natuurlijk is het ook bekend door de fabriek van Douwe Egberts, die voor veel werkgelegenheid in het dorp zorgt. Het oude centrum en verschillende activiteiten maken het de moeite waard dit dorp eens te bezoeken, ook als je geen watersporter bent. Zo kun je bijvoorbeeld het museum bezoeken om alles te weten te komen over Douwe Egberts, om daarna ouderwets snoepgoed te kopen in de museumwinkel.

Locatie

Joure, of in het Fries De Jouwer, ligt in het zuidwesten van Friesland, ongeveer midden tussen Heerenveen en Sneek. Het is één van de grootste plaatsen van de gemeente De Friese Meren. Deze gemeente is per 1 januari 2014 ontstaan door het samengaan van de gemeenten Gaasterlân-Sleat (Balk, Sloten en omgeving), Lemsterland (Lemmer en omgeving) en Skarsterlân (Joure en omgeving). Op 1 juli 2015 is de naam veranderd in de Friese vertaling van de oorspronkelijke naam: De Fryske Marren.

De vlecke Joure

Het is niet helemaal duidelijk hoe Joure aan zijn naam is gekomen. De meest waarschijnlijke verklaring is dat de naam is afgeleid van het Germaanse woord voor water: ‘ghebhara’. In de omgeving van Joure is veel water te vinden. Joure behoort niet tot de Friese elf steden, maar is met zo’n 13.000 (2012) inwoners te groot om een dorp genoemd te worden. Daarom wordt het ook wel een ‘vlecke’ genoemd, naar oud-Fries gebruik.

Bijzonderheden

Watersport

Door de ligging in de buurt van de Friese meren is Joure een echte watersportplaats. De Langweerder Wielen, het Sneekermeer en het Tjeukemeer liggen allemaal op korte afstand. Er is een jachthaven met ruimte voor meer dan 500 boten van de leden van de Jouster watersportvereniging. Daarnaast is er langs de Grienedyk ruimte voor passanten. Deze ligplaatsen liggen dicht bij het centrum, waardoor vanaf hier makkelijk een uitstapje gemaakt kan worden naar het dorp.

Douwe Egberts

Douwe Egberts is een belangrijke werkgever in JoureDouwe Egberts is een belangrijke werkgever in Joure
In 1753 begon Egbert Douwes samen met zijn vrouw een winkeltje in Joure, De Witte Os. Ze verkochten daar koloniale waar, zoals koffie, thee en tabak. De oudste zoon van dit echtpaar, Douwe Egberts, ging in de winkel werken en begon later voor zichzelf als handelaar in koloniale waren. Hieruit ontstond de koffie- en theefabriek Douwe Egberts.

Museum Joure

Het Museum Joure bestaat uit een tiental gebouwen en een museumtuin. Op het terrein bevindt zich onder andere het geboortehuis van Egbert Douwes. Dit huis stond oorspronkelijk in Idskenhuizen maar is in 1981 overgebracht naar Joure. Verder is er museumwinkel De Witte Os, waar vers gebrande koffie, thee en ouderwets snoepgoed wordt verkocht. In een expositieruimte wordt hedendaagse kunst tentoongesteld.

Watertoren

In 1928 is de watertoren gebouwd. Deze toren was nodig om druk op het waterleidingnet op peil te houden. De toren is gebouwd in aanvulling op de watertoren in Heerenveen toen één watertoren in het gebied niet voldoende bleek te zijn. De watertoren in Joure is tot 1987 in gebruik geweest. Vervolgens is de watertoren omgebouwd tot woonhuis. Sinds 1990 wordt de toren bewoond.

Activiteiten

Jouster Merke

In 1466 kreeg Joure het recht markten te houden. Eerst was dat een weekmarkt, maar vanaf 1492 mocht er ook een jaarmarkt komen. Deze Jouster Merke wordt nog steeds elke vierde donderdag van september gehouden. Er is dan niet alleen een jaarmarkt, maar ook een kermis. Het Friese woord ‘merke’ betekent namelijk kermis.

Ballonfeesten

Sinds 1986 worden jaarlijks de Friese Ballonfeesten in Joure georganiseerd. Tijdens dit vijfdaagse evenement stijgen ’s morgens en ’s avonds heteluchtballonnen op. Daar is ook altijd een aantal ‘special shapes’ bij. Dit zijn ballonnen in bijzondere vormen, zoals een clown of een collectebus. ’s Avonds als het donker is, wordt een aantal ballonnen opgeblazen terwijl ze wel aan de grond blijven. Dit wordt ‘candlelighting’ genoemd: de ballonnen zijn net grote kaarsen. Tijdens de ballonfeesten wordt ook de boerenbruiloft gehouden. Dit is een bruiloft helemaal in de stijl zoals dat rond 1850 gebruikelijk was.

Bekende Jousters

Douwe Egberts

Egbert Douwes begon in Joure zijn winkel in koloniale waren. Vanuit deze winkel begon zijn zoon, Douwe Egberts, zijn eigen bedrijf. Het jaar waarin de winkel opende, 1753, wordt gezien als het ontstaansjaar van het bedrijf Douwe Egberts.

Charles Groenhuijsen

Charles Groenhuijsen heeft journalistiek gestudeerd en is werkzaam als presentator, correspondent en verslaggever. Hij is vooral bekend geworden door zijn functie als correspondent voor de NOS in Washington.

Bereikbaarheid

De grote rotonde die kenmerkend is voor JoureDe grote rotonde die kenmerkend is voor Joure
Joure ligt bij een knooppunt van de snelwegen A6 en A7. Vanuit het zuiden is het daardoor via de A6, door de Flevopolder bereikbaar. Via de A7 is Joure bereikbaar over de Afsluitdijk. Het dichtstbijzijnde treinstation is te vinden in Heerenveen, waarvandaan bussen naar Joure rijden.

Overnachten

In Joure is voldoende gelegenheid om te overnachten. Er zijn drie hotels, waarvan één direct naast de snelweg en één in het centrum. Daarnaast is het mogelijk te overnachten bij een Bed & Brochje (Bed & Breakfast). Verder is er een aantal campings in de omgeving. En je kan natuurlijk met de boot komen en in je eigen boot overnachten.
© 2014 - 2020 Paulienschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koffie - van Douwe Egberts naar Jacob Douwe EgbertsKoffie - van Douwe Egberts naar Jacob Douwe EgbertsHet is een bekende naam in Nederland; wie koffie zegt, zegt al gauw Douwe Egberts. Douwe Egberts is de zoon van Egbert D…
Op vakantie in zuidwest FrieslandZuidwest Friesland wordt in Friesland 'De Zuidwesthoek' genoemd, een andere naam is 'De Friese Meren'. De Zuidwesthoek s…
Ballonfeesten in Friese Joure: jaarlijks terugkerend festijnBallonfeesten in Friese Joure: jaarlijks terugkerend festijnSinds 1986 vinden er in het Friese Joure jaarlijks in juli de ballonfeesten plaats. Gedurende vijf dagen ziet de hemel e…

Kessel (Limburg): activiteiten, campings en restaurantsKessel (Limburg): activiteiten, campings en restaurantsKessel is een dorp in Limburg met een rijke geschiedenis. Kessel ligt op een prachte locatie aan de Maas en hierdoor zij…
Beek (Zuid-Limburg)Beek is een plaats in de gelijknamige gemeente Beek in Limburg. Samen met Beek, is ook o.a. Spaubeek, Neerbeek, Genhout,…
Bronnen en referenties
  • www.defriesemeren.nl
  • http://www.vvvjoure.nl/Dorpen.html
  • www.museumjoure.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Watertoren_(Joure)
  • http://www.omroepmax.nl/omroep-max/presentatoren/charles-groenhuijsen/

Reageer op het artikel "De vlecke Joure: watersport en koffie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Paulienschrijft
Laatste update: 17-08-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!