Oslo – Wat is er te doen en te zien

Oslo – Wat is er te doen en te zien Wat is er te zien en te doen is Oslo? Dat wordt een langer verhaal dan op te noemen wat er niet te zien en te doen is in Oslo. Er is voor elk wat wils aan cultuur, recreatie en landschap. En voor het hele gezin, want er zijn ook attractieparken voor de kinderen die de moeite waard zijn!

Algemene informatie

Land: Noorwegen
Munteenheid: de Noorse Krone (1 Euro is 7,80 Krone)
Inwoneraantal: ongeveer 600.000 inwoners
Stad oppervlakte: 454 vierkante kilometer
Temperaturen: Zomers ongeveer 20 graden en in de winter gemiddeld -4 graden

Geschiedenis

De stad Oslo is opgericht in het jaar 1000. In het jaar 1536 wordt Noorwegen een provincie van Denemarken en verandert de naam van de stad Oslo in Christiana, vernoemd naar de Deense Koning Christian. In 1905 wordt Noorwegen onafhankelijk verklaard en krijgt Oslo zijn oude naam terug. In 1952 worden in Oslo voor de eerste keer de Olympische winterspelen gehouden en in 1998 wordt de eerste luchthaven van Oslo geopend bij Gardermoen. Momenteel ondergaat Oslo een hele verandering waarbij de populatie gestaag groeit en er zo ook een gestage groei plaats vindt van woningen, bedrijven en recreatie.

Cultuur

Oslo pas

Als je naar Oslo komt met de intentie veel museums te bezoeken, dan is het een goed idee om een Oslo pas aan te schaffen. Er zijn passen voor 24, 48 en 72 uur. Met een Oslo pas krijg je niet alleen veel kortingen op bezienswaardigheden, maar de toegang tot de meeste museums is gratis, en het openbaar vervoer is dan ook gratis. De Oslo pas is onder andere verkrijgbaar bij de toeristenwinkels.

Fram Museum

De Fram is een van de meest beroemde schepen die expedities uitvoerde naar zowel de noord-als de zuidpool. Dit schip is van binnen te bezichtigen in dit museum en je komt er van alles te weten over de bemanning en hun verhalen tijdens hun expedities. In 2011 viert het museum zijn 75-jarig bestaan en zullen er speciale exposities te zien zijn in het museum.

Transport

In Oslo kun je ruim gebruik maken van het openbaar vervoer, er rijden vele bussen die je naar alle attracties en gebieden kunnen brengen. Kom je echter met je auto, dan zul je verschillende tolwegen door moeten. De handigste oplossing is om voor je aankomst een zogenaamde Autopass aan te schaffen. Via de website www.autopass.no kies je voor “ visitors payment” en kun je een prepaid account creeeren met je creditcard. Nu kun je door tolweg stations rijden. Bij elke tolweg station wordt dan een foto gemaakt van je nummerplaat en het tolbedrag wordt dan automatisch van je rekening in mindering gebracht. Er zijn verschillende soorten tolweg stations die verschillende manieren van betalen hebben, maar met de Autopass kun je bij allen gewoon doorrijden.

Landschap

Behalve de pittoreske haven van Oslo is er natuurlijk ook de mogelijkheid te genieten van de natuur. De bossen van Oslo zijn het zeker waard om te gaan wandelen of mountain biken. Er zijn verschillende routes en paden uitgelegd in het bos met geweldige landschappen en meren. Vergeet ook niet de geweldige fjorden die Oslo omringen.

Economie

Toegegeven, Noorwegen is een duur land. Reken op bedragen die bijna 3 keer zo duur zijn als in Nederland. Dit geldt dan zeker voor een stad als Oslo. Oslo (en de rest van Noorwegen) is dus niet geschikt als je een klein budget hebt, tenzij je veel tijd en moeite zult steken in het zoeken van de goedkoopste accomodaties en attracties. Maar wil je een geweldige paar dagen erop uit, dan is Oslo zeker een bezoek waard.

Bezienswaardigheden

Haven van Oslo

Natuurlijk is de haven van Oslo zeker een bezichtiging waard. Er zijn ook diverse restaurants en barretjes te vinden waar je lekker kunt eten en drinken. Je kunt vanaf hier ook besluiten om een mini-cruise te maken. Er zijn diverse opties die worden aangeboden naar diverse locaties varierend van een aantal uren tot een dag. Er is ook een “Hop on-Hop off” boot, waar je een ticket koopt voor 24 uur en je op diverse locaties kunt uitstappen en later weer kunt opstappen naar de volgende locatie. Voor meer informatie: www.boatsightseeing.com

Bezichtigingen per bus

Je kunt ook besluiten om een aantal bezienswaardigingen in een korte tijd te bezichtigen door een bustour te maken. Hiervoor zijn er verschillende opties varierend van een paar uur tot een halve dag. De te bezichtigen attracties zijn onder andere het Maritiem museum, het Fram museum, Downtown Oslo, het Vigeland Sculpture park en een stop bij het Opera huis. De bussen pikken je dan ‘s morgens op bij je hotel. Voor meer informatie: www.hmk.no

Museums

Er zijn teveel museums om allemaal op te noemen, en er is voor elk wat wils. Er zijn musea over kunst, muziek, geschiedenis, cultuur en nog veel meer. Vergeet hierbij niet de Oslo pas aan te schaffen, hierbij krijg je ook gratis toegang tot het openbaar vervoer om je van museum naar museum te brengen.

De regio’s in Oslo

Behalve de museums, haven en andere bezienswaardigheden zijn onderstaande regio’s in Oslo ook de moeite waard:

Noord Oslo

Hier kun je je hart luchten in de natuurlandschappen en gebruik maken van de wandel routes en mountainbike routes. Je vindt hier onderweg vele historische Viking bezienswaardigheden.

Zuidwest Oslo

Hier vindt je de vele kleine eilandjes die Oslo heeft. De meeste zijn beschermde natuurgebieden. Hier kun je zowel gebruik maken van wandelroutes maar ook kun je hier winkelen in het grootste winkelcentrum van Noorwegen dat Sandvika Storsenter heet.

Zuid-oost Oslo

In de zomertijd vind je hier veel mensen die gebruik maken van de stranden en sommige van de eilanden zijn dan toegankelijk per boot. In deze region vindt je ook het grootste amusementspark van Noorwegen “Tusenfryd”. Dit park is overigens maar een korte busreis verwijderd van het centrum van Oslo.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Noorwegen - een prachtig, maar duur landNoorwegen - een prachtig, maar duur landNoorwegen ligt relatief dichtbij Nederland. Een vliegtuigticket naar de hoofdstad Oslo is niet erg duur. Veel Noren zijn…
Wandelvakantie in NoorwegenEen wandelvakantie in Noorwegen is een echte belevenis. In Noorwegen vind je uitgestrekte hoogvlaktes, heidevelden, ruig…

Het Šumava Nationaal Park of het Boheemse woud, TsjechiëHet Šumava Nationaal Park of het Boheemse woud, TsjechiëIn het westen van Tsjechië ligt het Šumava Nationaal Park. Dit natuurgebied beslaat bijna 70 000 hectare. Het park heeft…
Originele herfstvakantie in WalesMocht je uitkijken naar een buitengewone bestemming voor de herfstvakantie dan moet je beslist Wales in overweging nemen…
Bronnen en referenties
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 30-10-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.