Fietsen langs de Lahn

Fietsen langs de Lahn Fietsen langs de Lahn is voor romantici. Op de route liggen prachtige, oude stadjes zoals Marburg, Weilburg en Limburg; talloze burchten en kastelen tronen hoog boven de Lahn. Bovendien is het landschap bijzonder mooi, vooral daar waar de Lahn ontspringt en daar waar de fietsroute direct langs de Lahn voert.

De Lahn

De rivier de Lahn ontspringt in het Rothaargebirge temidden van stille bossen en lieflijke heuvels. De bron bevindt zich bij de Lahnhof, ongeveer 10 km ten zuidwesten van Feudingen. De Lahn is 248 kilometer lang en met haar vele bochten slingert de rivier zich door het Wittgensteiner Bergland om tenslotte vlakbij Koblenz in de Rijn uit te monden. De Lahn loopt door de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen, Hessen en Rijnland-Palts.

Lahntal-Radweg

Het boekje Lahntal-Radweg uit de Bikeline serie, o.a. verkrijgbaar bij de Fietsvakantiwinkel, beschrijft de fietsroute vanaf de bron tot aan de Rijn. De routebeschrijving is in vier stukken opgedeeld en het totaal aantal kilometers (248) is in vier dagen goed te fietsen. Je krijgt niet echt met onafzienbare stijgingen te maken. Alhoewel er onderweg van veel moois te genieten valt, zijn er toch ook wat storende elementen. Zo zijn er onderweg diverse horizonvervuilende werkzaamheden in verband met het aanleggen of verbreden van wegen, en het onderhoud van spoorwegen. Zoveel mogelijk is geprobeerd de route over rustige wegen te laten verlopen; dat betekent ook dat je langs industrieterreinen wordt geleid en dat je talloze malen van de ene kant van de Lahn naar de andere kant wordt geleid via viaducten en bruggen. Soms moet je een klein stukje langs een drukke autoweg, al dan niet voorzien van een fietspad, en soms moet je een gevaarlijke oversteek maken. Niettemin is en blijft fietsen langs de Lahn een mooie belevenis, vooral de gedeelten van de fietsroute die dicht langs de rivier lopen. Fietsen langs de Lahn is een populaire aangelegenheid, want onderweg kom je veel fietscollega's tegen, zowel Duitsers als Nederlanders. In het hoogseizoen moet je daarom ook tijdig een hotel zoeken of van tevoren boeken.

Van de Lahnquelle naar Marburg, 69 km

Wij begonnen onze route in Feudingen. Wij hadden een overnachting geboekt bij het rustig gelegen Hotel im Auerbachtal (www.auerbachtal.de), waar wij de auto gemakkelijk konden parkeren. Je fietst door bossen, waar de Lahn nog een Lahntje is; langs boerengehuchten, langs korenvelden, soms een stuk van de Lahn af. Deze etappe heeft een paar stijgingen, maar vaker ga je bergafwaarts. Je komt door de mooie vakwerkstadjes Bad Laasphe en Biedenkopf. Het hoogtepunt van deze route is de studentenstad Marburg met de hoog gelegen Altstadt, vanaf beneden ook te bereiken met een lift. Er zijn zelfs containers, waarin je je fiets met bagage en al kunt stallen. Marburg is ook een heel drukke stad met veel opbrekingen, waardoor je tussen auto's, medefietsers en voetgangers moet laveren. Als je in Marburg wilt overnachten, is het zaak tijdig een hotel te boeken. Wij kregen met behulp van Tourist Info nog tenauwernood een hotel, (veel) te ver van de Altstadt gelegen.

Van Marburg naar Wetzlar, 54 km

Dit gedeelte van de route voert langs een paar meertjes (met strandjes) en verder door veel akkerbouwland. Onderweg kom je ook door het aantrekkelijke stadje Giessen. In het oude centrum staat een toren, waarvan de klokken bijna onbetamelijk hard luiden, als we daar om 12.00 uur op een terrasje neerstrijken. De dagetappe eindigt in het leuke vakwerkstadje Wetzlar. Vlakbij de Dom zijn veel restaurantjes met terrasjes, waar je kunt genieten van de Hessische keuken.

Van Wetzlar naar Limburg, 61 km

Aanvankelijk is de route niet zo interessant; je krijgt de indruk dat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Maar vanaf het prachtige stadje Weilburg wordt alles anders. Hier kun je eindelijk gaan zingen: "fietsen langs de Lahn, Lahn, Lahn". Want vanaf hier fiets je voortdurend pal langs de Lahn. We lunchen in het gekke stadje Runkel met uitzicht op de burcht aan de overkant. De eigenaresse van het tentje lijkt een beetje op Ma Flodder en de Bratwurst die zij serveert lijkt wel in paardenvet te zijn gebakken, maar dat mag de pret niet drukken. Via een oude brug rijden we Limburg binnen, vanaf welke brug je een prachtig zicht hebt op de zo kenmerkende Dom van Limburg (zie foto). Je rijdt ook meteen de Altstadt in, zodat je met het moderne Limburg niet in aanraking hoeft te komen. Wel zo idyllisch.

Van Limburg naar Lahnstein, 63,5 km

In deze etappe schuilt een kleine geniepigheid. Het stuk tussen Balduinstein en Laurenburg heeft geen fietspad langs de Lahn. De officiële route verwijst naar het hoger gelegen Holzappel; eerst een aantal kilometers steil omhoog, vervolgens steil omlaag. Bikeline, toch niet afkerig van een heuveltje, ontraadt dit traject. Het alternatief is om dit stukje te overbruggen met de trein (8 km). Bij grote drukte kunnen niet altijd alle fietsen mee. In Duitsland heb je de zogenaamde Bürgerinitiative. Herhaaldelijk is zo bij de Overheid al aangedrongen op de aanleg van een stukje fietspad over deze 8 km, tot op heden zonder resultaat.

Verder is het prachtig fietsen. Het dal wordt smaller. Je kijkt op tegen steile, beboste hellingen. Je komt langs de historische stadjes Diez en Nassau, langs het kuuroord Bad Ems en tenslotte bij Lahnstein. Voor wie nog niet genoeg gefietst heeft: hier kun je overstappen op de Rijnroute!

Terug met de trein

Onderweg kun je overal op de trein stappen. Om naar je beginpunt terug te keren, moet je dan wel een aantal keren overstappen. De treinen hebben speciale fietsenwagons. Houd er wel rekening mee dat je dan je fiets een aantal keren trap-op-trap-af moet sjouwen. De treinen rijden niet zeer frequent. Door spoorwegwerkzaamheden is het traject Buchenau-Biedenkopf tijdelijk niet begaanbaar en worden daarvoor bussen ingezet, waarbij je je fiets niet mee kunt nemen.

Lees verder

© 2011 - 2020 Plato, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Duitsland: wat kan je doen in de streek van de Lahn?Duitsland: wat kan je doen in de streek van de Lahn?De Moezel en de Rijn kennen we allemaal. Wie in diezelfde regio wil genieten van een meer idyllische en rustigere rivier…
Lahnstein: een pittoreske stad aan de romantische LahnLahnstein: een pittoreske stad aan de romantische LahnLahnstein ligt in het Duitse Reinland-Paltz, in het Middenrijndal, dat sinds 2002 Unesco-Werelderfgoed is. De pittoreske…
Bad Homburg: ruim honderd jaar luxe kuuroord bij FrankfurtBad Homburg: ruim honderd jaar luxe kuuroord bij FrankfurtBad Homburg in Hessen in Duitsland staat al ruim honderd jaar bekend als luxe kuuroord. Toen er een casino geopend werd…

Rondreis door ZwedenRondreis door ZwedenZweden is 11 keer zo groot als Nederland en er wonen slechts 9 miljoen mensen. Er zijn veel bergen, bossen en meren. Wij…
Bad Arolsen met veel vakwerkhuizen in het Sauerland (DL)Bad Arolsen met veel vakwerkhuizen in het Sauerland (DL)Bad Arolsen ligt in het mooie Sauerland met leuke stadjes als Brilon, Thülen, Korbach, Wolfhagen en Fritzlar in de buurt…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Fietsen langs de Lahn"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

F. Voorhorst, 21-07-2014 15:28 #2
9Wij willen volgende week beginnen met de Lahndalroute. Hebben een appartement gehuurd in Braunfels en willen eigenlijk vandaaruit met de trein en de fiets naar het beginpunt. DAn bijv. 40 km. fietsen en dan terug naar Braunfels. Zo ook de volgende dagen als we verder fietsen. Weet u of er een speciale treinkaart is om zo 2 weken regelmatig gebruik te maken van de trein?
Alvast bedankt voor uw reactie

Mvg Reactie infoteur, 21-07-2014
Voor alle mogelijkheden kunt u het beste kijken op www.bahn.com. Zelf heb ik geen ervaring met speciale treinkaart. Met vriendelijke groet,

C. Deurwaarder, 19-03-2012 11:56 #1
Wij zijn van plan langs de Lahn te gaan fietsen. Waarschijnlijk gaan we met de trein richting Koblenz. Wat is beter: Vanaf Koblenz richting Feudingen fietsen of eerst met de trein daar naar toe? Normaal fiets je gemakkelijker met de stroom richting mee. (Verhang van de rivier) Graag een goed advies. Reactie infoteur, 19-03-2012
In het boekje Lahntal-Radweg is een grafiek opgenomen. Dan zie je dat de hoogte van de bron van de rivier (Feudingen) 600 meter is en aan het eindpunt zo'n 50 meter. Je gaat dus bergafwaarts vanaf Feudingen. De eerste 40 km tamelijk veel, daarna heel geleidelijk aan. Ik zou dus echt in Feudingen beginnen. Overigens krijg je gedurende het traject dan toch nog hier en daar met heuveltjes te maken, omdat het fietspad niet altijd direct langs de Lahn loopt en je dan door een hogerop gelegen gebied gestuurd wordt. Deze grafiek is ook te zien op de website van de Fietsvakantiewinkel als je naar de webshop gaat - gidsen en kaarten - en in de serie Bikeline Lahntal-Radweg aanklikt.
Hoop dat deze informatie voldoende is.

Infoteur: Plato
Gepubliceerd: 03-07-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Special: Fietsen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 2
Schrijf mee!