Cruise naar Zweden, Rusland en de Baltische Staten

Cruise naar Zweden, Rusland en de Baltische Staten In juni 2009 maakten wij een cruise vanaf Amsterdam, via Stockholm, en Helsinki naar St. Petersburg. Vervolgens via Tallinn en Kopenhagen weer terug naar Amsterdam. Deze cruise is bijzonder mooi omdat het je in de gelegenheid stelt om kennis te maken met Sint Petersburg. Je kunt een bezoek brengen aan de Hermitage maar ook het bezoeken van diverse steden zoals Tallinn in Estland en Helsinki zijn de moeite waard.

Vertrek uit Amsterdam naar de Baltische staten

Al vanuit de trein kun je het Cruiseschip zien liggen en vanaf het station kun je te voet naar de Terminal. Hier wordt de bagage ingenomen en daarna kan men direct aan boord. Het schip vertrok om 17 uur maar al tijdens de middaguren is het erg leuk om over het water te kijken naar alle kleine bootjes en pleziervaartuigen. Er wordt veel gezwaaid naar de passagiers aan boord. De tocht door het Kanaal op weg naar de sluizen van IJmuiden is op zichzelf al een prachtige ervaring. Het is zo geheel anders om de omgeving vanuit de Lounge op dek 12 hoog boven het water te bekijken dan wanneer je over de weg rijdt. Na ongeveer 2 uur varen ga je door de sluizen en daarna kom je op open zee. Daarna volgden twee cruisedagen waarbij de zee soms wat onstuimig was en op de eerste dag sommige passagiers ook echt zeeziek werden.

Stockholm is een prachtige stad om te bezoeken

Het binnenvaren in Zweden is prachtig. Je vaart langs schitterende natuurgebieden waar mooie huizen aan het water staan in een erg groene omgeving. Stockholm bestaat uit diverse eilanden die vaak door mooie bruggen met elkaar zijn verbonden. De eerste aanblik is die van een statige en groene stad. Grote brede straten, een goede bewegwijzering, mooie parken, veel water en rustig verkeer.

Al snel kom je in Gamla Stan. Dit is het oude middeleeuwse centrum waar prachtige oude panden staan. Er zijn veel leuke boetiekjes, waar Zweedse producten te koop zijn. Het Koninklijk Paleis is beslist een bezoek waard, alleen al de wisseling van de wacht is bijzonder leuk.In de directe omgeving bevindt zich Storkyrkan, een prachtige en beroemde kathedraal.
De tweede dag bezochten we het moderne centrum en brachten een bezoek aan de Ice Bar in het Nordic Hotel.Hier is de temperatuur -5 graden en het is een leuke ervaring om hier je drankje te drinken.

Helsinki

Wanneer je in Helsinki van boord stapt dan sta je direct op een groot marktplein waar allerlei soorten groenten en fruit verkocht worden maar ook veel plaatselijke handwerkproducten. Helsinki is een stad met veel witte gebouwen die wel de dochter van de Baltische Zee wordt genoemd. Het Senaatsplein is indrukwekkend met de witte kathedraal en het Universiteitsgebouw. Een goede manier om snel veel van deze stad te zien is met Tramlijn 5 een rondrit door de stad te maken. Deze lijn gaat langs de belangrijkste bezienswaardigheden en daarna kun je, afhankelijk van de beschikbare tijd, een keuze maken, wat nog bezocht kan worden aan musea etc. Heel apart is de Temppeliaukio kerk die is uitgehouwen uit de rots.Deze kerk werd gebouwd in 1969 in een rotsheuvel waar men met explosieven een gat in heeft geslagen. De koepel is van glas en de kerk heeft een prachtige akoestiek. Er worden hier veel concerten gegeven.

Sint Petersburg

Voor het bezoeken van St. Petersburg is een visum vereist. Indien men excursies via de rederij boekt wordt men opgenomen in het groepsvisum. Er is dan echter geen mogelijkheid om op eigen gelegenheid de stad te verkennen.

St. Petersburg heeft in de geschiedenis diverse namen gehad. Van 1914 tot 1924 heette de stad Petrograd. Vanaf 1924 tot 1991 heette zij Leningrad en thans spreken we over St. Petersburg. Wanneer men de haven verlaat dan zie je de eerste tijd alleen woonkazernes en niets verraad de schoonheid van deze 300 jaar oude stad. Maar schijn bedriegt hier wel heel erg! St. Petersburg is beslist een der mooiste steden ter wereld te noemen en nodigt uit tot een wat langer bezoek dan de twee dagen die ons ter beschikking stonden. We bezochten de Hermitage, een schitterend en groot museum wat kunst uit de gehele wereld bevat. De Hermitage bestaat uit 6 gebouwen en je moet vooraf een keuze maken wat je wilt gaan bekijken. Wij waren blij dat we gekozen hadden voor de groepsexcursie, aangezien er urenlange wachttijden zijn alvorens men een kaartje kan bemachtigen. 's Middags maakten we een boottocht door de grachten en bezochten we de 4 kilometer lange winkelstraat Nevski Prospekt. De tweede dag bezochten we het Paleis en het Alexander Nevski klooster. Ook de Petrus en Paulusvesting is een bezoek waard.

St. Petersburg heeft diverse kathedralen zoals:
  • De Kazankathedraal,
  • Kathedraal van de Opstanding
  • St. Nicolaaskathedraal.

Gedurende de lange zomernachten waarbij het niet donker wordt blijven de bruggen open. Dit is ook de periode waarin er veel huwelijken worden gesloten, dus bij diverse kathedralen zie je bruidsparen met fotografen.Men noemt dit de witte nachten.

Tallinn

Deze stad heette vroeger Reval. Vanaf de haven kun je lopend naar de oude binnenstad. Deze is geheel ommuurd en bestaat uit twee gedeelten. Het oude gedeelte is de Domberg en hier woonde vroeger de adel en geestelijkheid.Beneden woonden de burgers. Er zijn diverse mooie poorten te vinden bij de stadsmuren. Het oude centrum heet Vanalinn. Er zijn hier prachtige oude koopmanshuizen met mooie gevels. De Alexander Nevski Kathedraal is gelegen in de oude stad. Vanaf de Citadel is er een mooi uitzicht over de zee. Het moderne centrum ligt ten oosten van de stad. Er is met veerboten een snelle verbinding met Helsinki waarmee nauw wordt samengewerkt.

Kopenhagen

Als men vanaf de haven naar de stad loopt dan passeert men al snel Den Lille Havfrue ofwel het beeldje van de zeemeermin, misschien wel het meest gefotografeerde beeldje uit Denemarken. De stad Kopenhagen is vooral een gezellige stad met haar terrassen aan het water en haar aardige voetgangersgebied. Het Koninklijk Paleis is een bezoek waard alsmede het Raadhuis. Nyhavn is gelegen aan het kanaal en heeft aardige terrassen.

Na het bezoek aan Kopenhagen was er nog een cruisedag op zee en vervolgens kwamen we in de vroege morgen weer aan in Amsterdam.

Het Cruiseschip

Deze cruise maakten wij met de Celebrity Century een luxe cruiseboot met ongeveer 2000 passagiers. We hadden een buitenhut met groot venster en het personeel deed alle mogelijke moeite om het eenieder naar de zin te maken. Dagelijks werd informatie verstrekt over de te bezoeken plaatsen, geld wisselen was mogelijk aan boord. Het diner werd geserveerd in twee zittingen en was een waar genot. Zwembad en sauna zijn eveneens aanwezig op dit luxe schip.'s Avonds worden er shows gegeven en er is een casino aan boord voor de liefhebbers.
© 2010 - 2020 Celientje1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Helsinki, FinlandHelsinki, een van de mooiste steden aan de Oostzee. En zeker een stad die een bezoek waard is, al is het alleen maar om…
Ferry overtocht FinlandFinland, bekend als het land van de duizend meren, ligt in het noord-oosten van Europa. Finland is bekend om zijn pracht…
Wat heeft Malmö (Zweden) te bieden?Wat heeft Malmö (Zweden) te bieden?De Zweedse stad Malmö ligt in de meest zuidelijke provincie van Zweden: Skåne. Na Stockholm en Gotenburg is Malmö de der…
Gävle in Zweden: koffie en handel aan de Baltische ZeeGävle in Zweden is een stad van ongeveer zeventigduizend inwoners (2006), maar die wel ruim tienduizend studenten herber…

Individuele rondreis door Equador met Quito en CuencaIndividuele rondreis door Equador met Quito en CuencaEnige jaren geleden maakten wij een individuele rondreis door Ecuador. Dit was een unieke belevenis waarbij we veel gele…
Oost-Indonesië: over diverse grenzen heenOost-Indonesië: over diverse grenzen heenIndrukwekkende vulkaankraters met hallucinerend gekleurde meren. Prehistorische ‘draken’. En een zee vol bodemschatten.…

Reageer op het artikel "Cruise naar Zweden, Rusland en de Baltische Staten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Celientje1
Laatste update: 04-01-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Schrijf mee!