InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Reisverhalen > Zomervakantie en roadtrip naar Noorwegen

Zomervakantie en roadtrip naar Noorwegen

Zomervakantie en roadtrip naar Noorwegen Als u nog geen vakantieplannen heeft dan is Noorwegen zeker een aanrader. Noorwegen is een land van ongekend natuurschoon. Prachtige robuuste bergen met schitterende watervallen en glas heldere meren. Een land waar je dagen in de bergen kunt rondtrekken zonder iemand tegen te komen. Hieronder volgt een kort reisverslag.

Overtocht

In augustus 2006 vertrokken we met ons gezin richting Noorwegen. We kwamen ruim op tijd aan bij de boot in Hirtsals, Denemarken. Checkten in en parkeerden onze auto in de daarvoor bestemde vakken. Het is raadzaam om van te voren een ticket te kopen via internet. Dan weet je zeker dat een plek op de boot hebt. Er varen verschillende ferry’s van Denemarken naar Noorwegen. Het was de planning dat we om acht uur op de boot zouden gaan. Helaas werden we geconfronteerd met een vertraging van een paar uur. ’S avond om een uur of tien arriveerde de boot pas in de haven. Tijdens het wachten in de auto werden de kinderen natuurlijk aardig ongeduldig. Gelukkig waren er momenten dat ze even in slaap vielen. Aan het wachten hebben we niet zulke goede ervaringen over gehouden. Tijdens de bootreis sliepen we in de lounge. Hier hebben we voor gekozen omdat het in eerste instantie goedkoper was en ten tweede vonden we met een gezin praktischer. Naderhand zou ik adviseren om als gezin met kinderen toch een hut te reserveren. Je komt zelf weinig aan slapen toe omdat je steeds op de kinderen moet letten.

Larvik

Het panorama tijdens de reis en bij aankomst in Larvik, Noorwegen, maakte het lange wachten weer goed. Het was een stralende morgen. De zon kwam op boven een diep blauwe zee. Voor ons de bergen van zuid Noorwegen met daarin de haven van Larvik. Staande op het bovenste dek van de ferry keken we op kleine houten huisjes en grote houten huizen. Alles bij elkaar was een schitterend kleurenpalet. De frisse zeelucht vermengd met houtlucht vanuit de bergen maakte ons wakker. In de haven verliep alles voorspoedig. Het schip meerde vlot aan. De ferry leek een groot zeemonster die zijn bek open deed en waaruit hij zijn prooien liet gaan. Indrukwekkend dat zo’n schip tientallen vrachtwagens en auto’s kan vervoeren.

Lillehammer

Onze bestemming lag niet in het zuiden van Noorwegen maar een stuk noordelijker, Kristiansund. We hadden dus nog een uur of tien reizen voor de boeg. Om naar het noorden te reizen is de snelweg E6 de beste manier. Let overigens wel op je snelheid. Je mag op de meeste plekken in Noorwegen niet harder dan 70 km. Noorwegen kent daarin een streng beleid dus kijk uit voor snelheidsovertredingen. Tijdens het reizen in Noorwegen betaal je af en toe tol voor de weg een tunnel of een brug. Zorg dus dat je voldoende losgeld op zak hebt. We reden richting Oslo en vanaf daar namen we de autoweg E6 richting Lillehammer. Een prachtige route. Vooral bij Lillehammer als je langs het meer richting de stad rijd. De ski-schans van de Olympische Winterspelen uit 1994 siert trots uit boven de stad. Een bezoek aan de stad en de schans is zeker de moeite waard.

Nationaal Park Dovrefjelle

Richting Otta en Dovre ontmoet je steeds meer de ongerepte natuur waar Noorwegen om bekend staat. Elke meter die je aflegt geeft een nieuw perspectief op het natuurschoon.

Sneeuw

De reis door het Nationaal Park Dovrefjelle is onvergetelijk. De snelweg E6 is aangelegd over het bergplateau. Hier moet je eigenlijk een dag voor uitrekken. Als je in dit nationaal park niet stopt om één te worden met de natuur ontbreekt een wezenlijk gedeelte van je reis door Noorwegen. In dit park leven muskusossen en vele zeldzame planten. Als je in de zomer in in het noorden van Noorwegen bent kun je rustig je ski’s meenemen. Op sommige plekken liggen nog dikke pakken sneeuw en zul je denken dat het winter is.

Free Willy

Onze reis eindigt in Kristiansund. De stad ligt op een eilandengroep voor de kust. Kristiansund is een mooie stad met een gezellige haven. Voor de toerist biedt Kristiansund ruim genoeg faciliteiten. Net buiten de stad aan de kust zijn mooie stranden om te zwemmen en te zonnen. In de nabije omgeving hebben we een oud fort uit de tweede wereld oorlog bezocht. Ik weet niet meer of het een duits of een Noors fort was maar indrukwekkend was het zeker. Voor de kinderen was een bezoek aan de laatste verblijfplaats van de orka Keiko (bekend van de film Free Willy). Keiko ligt in de baai van Taknes begraven onder een berg stenen. Net voor de vakantie hadden de kinderen alle delen van de film nog bekeken en nu stonden ze op de plek waar de grote kindervriend begraven ligt. De baai is overigens een mooie plek waar je uren lang rustig kunt doorbrengen. Ideaal om te vissen of te zwemmen.

Atlanterhavsveien

Tenslotte is een rit over de Atlanterhavsveien (Atlantische weg) absoluut de moeite waard. Als je deze route niet hebt gereden heb je echt wat gemist. Vanaf Kristiansund zijn we met een ferry overgevaren naar het eiland Averoy. Vanaf daar begint de route over de Atlanterhavsveien. De weg gaat over verschillende eilanden die maar door liefst acht bruggen worden verbonden. De heenreis was schitterend maar de terugreis was nog mooier omdat de ondergaande zon een intens uitzicht creerde in combinatie van zon, zee en land. De route is onlangs uitgeroepen tot mooiste autoroute.

Tips voor vakantie naar Noorwegen

  • www.noorwegen.nl
  • www.norsk.nl
  • www.noorwegen.startpagina.nl
  • www.visitnorway.com/nl
© 2009 - 2019 Hessel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…
Vakantie op de VeluweVakantie op de VeluweDe Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Dankzij honderden hectares bos, heidevelden, zandvl…
Vakantiebank. Voorwaarden en informatie voor gratis vakantieVakantiebank. Voorwaarden en informatie voor gratis vakantieDe vakantiebank is speciaal in het leven geroepen voor mensen die nooit op vakantie kunnen. Stichting Vakantiebank biedt…
Geen lening afsluiten voor een vakantieGeen lening afsluiten voor een vakantieIn de zomer een paar weekjes naar de zon, of in de winter op wintersport, kunt u echt aan toe zijn. Het kost u veel geld…
Schoolvakanties in BelgiëIn België vallen de schoolvakanties op andere data dan in Nederland. Er zijn een aantal vaste vakanties: de herfstvakant…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay

Reageer op het artikel "Zomervakantie en roadtrip naar Noorwegen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Hendrik (infoteur), 20-05-2009 19:44 #2
Volgend jaar hoop ik aanwezig te zijn bij het songfestival in Oslo.

Hendrik (infoteur), 12-05-2009 11:52 #1
Lijkt me leuk om hier ook eens naar toe te gaan

Infoteur: Hessel
Laatste update: 10-04-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Schrijf mee!