Kamperen op El Hierro, Canarische Eilanden

Kamperen op El Hierro, Canarische Eilanden El Hierro, la Isla Chiquita, is een leuk Canarisch Eilandje, vooral omdat je er een heel ander soort toeristen tegenkomt dan op de andere Canarische Eilanden. Op El Hierro gaan de inwoners van de Canarische Eilanden op vakantie. Je kunt ze vinden op enige camping van het eiland. Hoewel het eiland een vliegveldje heeft, gaat de reis gewoonlijk via Tenerife, per boot naar Puerto de la Estaca.

De reis

Met een gewone boot ben je 4 uur onderweg op de heenreis en ben je 7 uur onderweg op de terugreis. Rara hoe kan dat? Nou, dat is heel eenvoudig, de boot heen vertrekt 's avonds om 20.00 uur vanaf Tenerife en gaat daarna om 24.00 weer terug. Maar de haven op Tenerife gaat pas om 7.00 open. Dus de boot vaart dan gewoon een beetje langzamer, zodat je aankomt als de haven open gaat.

Valverde

Als je daar om 24.00 uur aankomt in Puerto de la Estaca is het warm. Het is ook heel druk, zorg dus dat je een van de weinige taxi's bemachtigt of spreek met een taxichauffeur af dat hij terugkomt om je te halen. Ga met de taxi naar Valverde. Dat is niet ver, maar er is gewoonlijk wel een groot temperatuursverschil doordat Valverde veel hoger ligt en vaak ook in de mist. Het is handig als je vooraf een slaapplaats gereserveerd hebt want er zijn niet veel hotels en pensions.

Kamperen

De volgende dag ga je naar het toeristenbureau in Valverde om daar een toegangsbewijs te kopen voor de camping. Je betaalt vooruit voor de periode dat je er wilt verblijven. En je zorgt voor een auto. Dan naar El Pinar, de camping. De camping op El Hierro is geweldig. Hij ligt vrij hoog, op zo'n 900 meter en hij ligt in de bossen. Dat is iets om rekening mee te houden, want de nachten kunnen er koud en vochtig zijn. Een gewone zomerslaapzak is niet altijd warm genoeg. De camping is ruim, heel erg ruim. Denk hierbij aan een afstand tussen de tenten van minstens 50 meter.

Op de camping loopt af en toe een boswachter rond die je om je toegangsbewijs vraagt en die je de regels van het kamp vertelt:
  • Je mag je tent overal opzetten, behalve in de brandgang. Die wijst hij je ook aan, want dat zie je niet vanzelf.
  • Je mag geen waslijnen spannen, de waslijnen kun je vinden bij het toiletgebouw voor heren.
  • Je mag geen vuur maken en niet bij je tent koken. Koken mag op de kookplaats.

De kookplaats

De kookplaats is een verschrikkelijk leuke voorziening. Uit kleine opgestapelde steentjes is een grote U-vorm geconstrueerd, met daarboven een dakje. Op die steentjes mag je koken. Je kunt je kookspullen er ook gewoon laten staan. Maar als je bijvoorbeeld eieren daar wilt bewaren, doe ze dan wel in een pannetje met een behoorlijk gewicht op het deksel, want de muizen op El Hierro wonen met z'n allen tussen de stenen van de kookplaats van de camping op El Hierro.

Binnen die U-vorm zijn picknicktafels geplaatst, ook in een U-vorm. En omdat er niet bij de tenten gekookt mag worden, is de kookplaats 's avonds een ontmoetingsplaats. En omdat het erg lastig is er voedsel te bewaren (muizen en hitte), moet alles op. Het is daarom heel gewoon dat iedereen vanalles aan het koken is en dit rond deelt onder de aanwezigen. Als het een beetje mee zit krijg je alle specialiteiten van alle Canarische Eilanden spontaan geserveerd. Misschien zelfs met gitaarmuziek.

Wat is er verder te doen?

Verwacht op El Hierro geen uitgaansgelegenheden, terrasjes etc.

La Restinga

Helemaal in het Zuiden ligt La Restinga. Het is daar een beetje warmer dan op de rest van het eiland, er is een strandje, er is een duikschool en er is lava. Je kunt vanuit La Restinga een flink stuk over de lavabrokken klauteren met naast je de blauwe zee.

Tacaron

Bij Tacaron, ook in het Zuiden, is een betere zwemgelegenheid. Je kunt er vanaf de rotsen de zee in en je kunt er met een trapje weer uit.


Wandelen

Het eiland is echter bij uitstek geschikt voor een wandelvakantie. Bijvoorbeeld een dagtocht naar Echedo, Pozo de las Calcosas, Mocanal en door de bergen terug. Goede schoenen aantrekken, er is een gedurende de tocht een hoogteverschil van ongeveer 700 meter.

El Sabinar

Waar beslist naar toe moet, is El Sabinar. El Sabinar is min of meer een bos. Er staan jeneverbesbomen die door de wind helemaal scheef gegroeid zijn. Als het mee zit is het een beetje mistig als je er naar toe gaat, en dan waan je je in een heksenbos. Beslist.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paradijs voor duikers en onderwaterfotografie: El HierroEl Hierro is het kleinste van de 7 Canarische eilanden en het meest westelijk puntje van Europa. El hierro is meer: de w…
Canarische Eilanden: Vakantie en reizen op de Islas CanariasOp de Canarische Eilanden is het altijd lente. Het klimaat is er ideaal, zacht en toch warm. Bovendien is er voor elk wa…
El Hierro, het kleinste Canarische EilandEl Hierro, het kleinste Canarische EilandEl Hierro is bestempeld door vulkanen en zee. Het Canarische Eiland heeft groene bossen, karige woestijnzones, vriendeli…
Aardbevingen El Hierro, komt er een vulkaanuitbarsting?Aardbevingen El Hierro, komt er een vulkaanuitbarsting?Sinds afgelopen zomer (2011) zijn er ruim 10.000 aardschokken en aardbevingen geregistreerd op het vulkanische Canarisch…

Voor het eerst kamperenWat staat je allemaal te wachten als je voor het eerst gaat kamperen? En, wat heb je eigenlijk allemaal nodig tijdens he…
Hoe neem je zo weinig mogelijk spullen mee op vakantie?Hoe neem je zo weinig mogelijk spullen mee op vakantie?Wanneer je op kampeer- of backpackvakantie gaat, is het noodzakelijk om zo weinig mogelijk spullen in te pakken. Je hebt…
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.