recensie

Het vijfde Internationale Festival van Stadspijpers, 2012

Het vijfde Internationale Festival van Stadspijpers, 2012 In het Engelse Colchester werd van 2 tot en met 4 juni 2012 het vijfde Internationale Festival van Stadspijpers (Town Pipers) gehouden. Dit festival van stads-speellieden bracht diverse top-amateurgroepen uit de USA, Engeland en Nederland in diverse bruisende optredens. De enige Nederlandse groep in dit gezelschap: de Stadspijpers van 's-Hertogenbosch.

Muziek uit de middeleeuwen en de renaissance

In Colchester, Engeland, is van 2 tot en met 4 juni 2012 The 5th International Festival of Town Pipers (het vijfde festival van Stadspijpers) gehouden. Voor wie niet bekend is met de term stadspijpers, de ondertitel van het festival maakt veel duidelijk: A celebration of the music of Civic Bands from de Middle Ages and Renaissance (Het vieren van de muziek van stads-speellieden van de middeleeuwen en de renaissance). In de middeleeuwen en renaissance waren stadspijpers de speellieden (muzikanten) in dienst van de stad.

Colchester (Verenigd Koninkrijk)


Colchester

Wie toevallig in Colchester was, in de begindagen van juni 2012, heeft kunnen genieten van een groot aantal van de top-amateurmuziekgroepen met muziek van de middeleeuwen en renaissance. Onder de deelnemers een groot aantal Engelse groepen, één Amerikaanse en één Nederlandse groep: de Stadspijpers van 's-Hertogenbosch. De Stadspijpers (actief in de 14e eeuw tot zeker 1629, en heropgericht in 1985) zijn een van de weinige groepen in dit soort in West-Europa en de enige in Nederland.

Het Internationale Festival van Stadsmuzikanten

Het Internationale Festival van Stadsmuzikanten wordt gehouden sinds 2004, toen de Stadspijpers van 's-Hertogenbosch de eerste gastheer van het festival waren. Sindsdien is het festival elke twee jaar gehouden:
 • 2004 's-Hertogenbosch
 • 2006 York
 • 2008 Lincoln
 • 2010 's-Hertogenbosch
 • 2012 Colchester
Gastheer van het festival van 2012: The Colchester Waits

Festival

Colchester is de oudste Romeinse hoofdstad van Engeland. Sporen van het Romeinse en middeleeuwse verleden zijn in de stad ook nog terug te vinden. Het was dan ook een logische keuze het muziekfestival te laten samenvallen met het middeleeuwse festival dat hier wordt georganiseerd. Op een groot festivalterrein waren allerlei middeleeuwse zaken te bekijken, te genieten en te koop.

Muziekfestival

Alle muziekgroepen waren op diverse locaties in de stad, dus niet alleen op het middeleeuwse festivalterrein, regelmatig te horen en te bekijken. De combinatie van muziek, oude muziekinstrumenten, presentatie en kostuums maakte elk optreden tot iets bijzonders.

Stadspijpers van 's-Hertogenbosch bij de kasteelmuur in ColchesterStadspijpers van 's-Hertogenbosch bij de kasteelmuur in Colchester

Deelnemende groepen

 • Colchester Waits (GB)
 • The Baggeshotte Waites (GB)
 • The Waites of Charlotte (USA)
 • Doncaster Waites (GB)
 • Combinatie van muzikanten van Ely Piper's Noyze en City of Lincoln Waites (GB)
 • The Waite of Cloucester (GB)
 • The King's Lynn Waites (GB)
 • The Leeds Waites (GB)
 • City of Lincoln Waites (GB)
 • De Mowbray's Musicke (GB)
 • De Stadspijpers van 's-Hertogenbosch (NL)
 • The York Waites (GB)

Genieten

Het was bijzonder te zien en te horen hoe gedreven en met hoeveel enthousiasme en plezier de muziek werd vertolkt. Misschien is de muziek dan wel oud, het genieten ervan is van alle tijden. Deze muziek is het waard nog steeds gespeeld en gehoord te worden! Op wel acht locaties in Colchester waren de muzikanten met hun groep op zaterdag 2 en maandag 4 juni 2012 te horen. Maar het absolute hoogtepunt was wel op zondag 3 juni 2012. Op drie tijden en drie plaatsen in de stad speelden alle bands in één gezamenlijk optreden, 'the Big Blow'. De laatste van deze reeks in het supermoderne museum Firstsite in Colchester. Allereerst speelden alle muziekgroepen één of enkele nummers uit het eigen repertoire. Een uitgebreid scala van instrumenten was te zien en te horen: doedelzak, diverse trommen, fluiten, renaissance-trombones, renaissance-trompetten, blokfluiten, één-handsfluiten, lizard, zink, schalmei, dulciaan, etc. Na de afzonderlijke groepen werden een viertal stukken gezamenlijk gespeeld, o.a. Pavana La Bataille (Susato) en Bruder Conrad's Tantzmass (Hessen). Op enkele stukken (The Earl of Oxford en Gathering Peascods) werd een demonstratie gegeven van Tudor-dansen.

Stadhuis

In de imposante hal van de City Hall (stadhuis) werden op zondagavond alle groepen door de locoburgemeester ontvangen. Tijdens het buffet hebben diverse groepen zich nog eens laten horen. Imposant waren hier de optredens van de Colchester Waits, de York Waits en van de Stadspijpers van 's-Hertogenbosch, die een aantal stukken lieten horen.

Herkansing

Het Vijfde Festival van Town Pipers was wederom een groot succes. Voor wie er niet bij was, er zullen in de toekomst gelukkig nog herkansingen zijn. Het zesde festival in 2014 werd weer in het Verenigd Koninkrijk gehouden (Glouchester) en het zevende festival in 2016 weer in Nederland, te 's-Hertogenbosch. Het achtste festival in 2018 vond plaats in King's Lynn (Verenigd Koninkrijk). Het festival van 15 tot 17 mei 2020 in Worcester in het Verenigd Koninkrijk is in verband met de Corona-uitbraak uitgesteld. Een nieuwe datum in 2021 zal nog bepaald worden.
Gelukkig hoef je niet op een festival te wachten om in Nederland van deze muziek te genieten. De Stadspijpers van 's-Hertogenbosch zijn, behalve natuurlijk in 's-Hertogenbosch, op diverse plekken te horen!

Lees verder

© 2012 - 2020 Hansvg, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het achtste Internationale Festival van Stadspijpers, 2018Het achtste Internationale Festival van Stadspijpers, 2018Het Engelse King’s Lynn was van 18 tot 20 mei 2018 het toneel van verschillende culturele evenementen. Zo stond de stad…
Renaissancecomponist Michael PraetoriusRenaissancecomponist Michael PraetoriusEen van de bekende namen onder de de renaissance- en barokcomponisten is die van Michael Praetorius. Naast de compositie…
Gothic: De MuziekVele mensen vragen zich af wat gothic-muziek inhoudt. Deze vraag is heel erg simpel te beantwoorden: het is muziek waar…
Christelijke rockSommige christenen vinden alle harde muziek van de duivel, sommige rockfans denken dat een christen nooit naar goede muz…

MadNes - surf- en muziekfestival op AmelandMadNes - surf- en muziekfestival op AmelandSinds 2008 heeft Ameland een festival met de naam MadNes. Het is een surf-, skate- en muziekfestival en vindt in juni pl…
Naar Londen met het vliegtuig, de ferry of de trein?De Olympische spelen komen steeds dichterbij, voor degene die nog geen reis hebben geboekt naar Londen is het verstandig…
Bronnen en referenties
 • Leaflet "The 5th International Festival of Town Pipers", 2012
 • www.townwaits.org.uk

Reageer op het artikel "Het vijfde Internationale Festival van Stadspijpers, 2012"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Hansvg
Laatste update: 25-03-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 2
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!