InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Evenementen > Populaire gratis festivals in 2016

Populaire gratis festivals in 2016

Populaire gratis festivals in 2016 Tickets voor de grote populaire festivals kunnen best wel in de papieren lopen, zeker als je meerdere dagen gaat. Gelukkig worden er het hele jaar door ook volop kleinere evenementen georganiseerd waarvoor geen entreegeld wordt gevraagd. De onderwerpen zijn zeer divers, van jazz tot klassiek en van dance tot theater. Voor iedereen is wel wat wils te vinden voor een leuk en goedkoop dagje uit!

Prilpop

Al sinds 1983 vindt Prilpop plaats, ieder jaar in het weekend van Pasen. Je vindt er meerdere podia en tenten waar beginnende bands en dj’s optreden. Gedurende 4 dagen kun je naar meer dan 50 acts kijken en luisteren, geïnspireerd door verschillende muziekstijlen uit alle windstreken en alle tijden. Het festival is alleen toegankelijk voor mensen van 18 jaar en ouder. Kamperen kan niet op het terrein, maar wel op campings in de omgeving. Kom ook genieten van een bruisend Paasweekend en ontdek de talenten van morgen!

 • Waar: Sevenum, OJC Walhalla
 • Wanneer: 25 t/m 28 maart 2016

Ribs & Blues

Ribs & Blues is met 50.000 verwachte bezoekers het grootste gratis festival voor blues en roots. Ieder jaar komen er in het Pinksterweekend internationaal bekende artiesten en bands uit binnen- en buitenland. Jong en oud zullen zich vermaken met de muziek en de gezellige sfeer inclusief spareribs en openluchttheater. Daarnaast zijn er kraampjes in oude VS-stijl waar leuke hebbedingen te koop zijn. Het is traditie dat op de vooravond van het festival (14 mei) op het terrein al optredens plaatsvinden van topacts, in 2016 onder andere Waylon en Racoon. Voor het vooravondprogramma moet wel entree betaald worden (20 euro in de voorverkoop; 25 euro aan de kassa).

 • Waar: Raalte, Domineeskamp
 • Wanneer: 15 t/m 16 mei 2016

Sniester

Symbool van het Sniesterfestival is een zwarte kat met rock ’n roll-look. In de korte tijd dat het festival georganiseerd wordt (sinds 2014), is de kat uitgegroeid tot een waar idool. Sniester is de opvolger van het Pophotspotfestival en wordt georganiseerd door de Grote Markt Den Haag, het Haags Pop Centrum en Paard van Troje. Verspreid over verschillende binnen- en buitenpodia nabij het centrum van Den Haag worden spetterende optredens verzorgd door meer dan 40 muzikale acts. Daarnaast is er eten om van te smullen, een leuk programma voor de kleintjes, theater en afterparties. Blikskaters goed!

 • Waar: Den Haag, Grote Markt
 • Wanneer: 27 mei 2016

Broccoli festival

Een fris, duurzaam festival voor mensen die gewoon een leuke, ontspannen dag willen beleven. Er is van alles te beleven, dus laat je uitdagen en verwonderen door inspirerende workshops en lezingen en natuurlijk goede muziek. Ook kun je yogasessies volgen, luisteren naar een lunchconcert, meedoen aan een avondmeditatie of watersportlessen nemen. Ondertussen is er heerlijk en gezond eten te krijgen, of misschien maak je wel je eigen drankje in de workshop groene smoothies maken. Voor sommige activiteiten moet een kleine bijdrage betaald worden.

 • Waar: Almere
 • Wanneer: 4 juni 2016

CityProms

Het vierdaagse CityProms festival trekt ieder jaar tienduizenden bezoekers. Doel van het festival is mensen kennis te laten maken met klassieke muziek in al haar facetten. Door samenwerking met dans- en theatergroepen valt er veel te beleven en bekijken, waardoor de muziek nog meer gaat leven. Ook wordt er een brug geslagen tussen klassieke muziek en meer moderne muzikale stijlen. Het programma is zeer gevarieerd, van grote orkesten tot kleine strijkkwartetten, met amateurs, professionele musici en jonge talenten. Daarnaast ondersteunt CityProms het hele jaar door activiteiten en projecten om muziek dichter bij de mensen te brengen, zoals instrumenten maken van afval of workshops Muziek & Dementie. Tijdens het festival laten deze initiatieven ook van zich horen!

 • Waar: Leeuwarden centrum
 • Wanneer: 23 t/m 26 juni 2016

Manus van Alles festival

Een feest der verbroedering in een aantal staten en pleintjes van Maastricht. Met zijn ruim 10.000 bezoekers staat het multiculturele Manus van Alles festival bekend in binnen- en buitenland. Er zijn drie podia waarop maar liefst 25 nationaliteiten muziek en dans uit alle hoeken van de wereld zullen presenteren. De Maastrichtse ambiance vermengd met exotische culturen zorgt voor een unieke en levendige sfeer. Daarnaast kun je een culturele wereldmarkt bezoeken met kleurrijke kramen en geurige gerechten en een dorpje van Afrikaanse nomadententen waar je gastvrij onthaald wordt. Voor kinderen is er op twee locaties het Jumbo Kidsfestival met spelletjes uit de hele wereld.

 • Waar: Maastricht, Wittevrouwenveld
 • Wanneer: 26 juni 2016

Hobnob

In 2016 is al weer de elfde editie van het Hobnob festival, het grootste gratis pop- en rockfestival van Twente. Hobnob wordt georganiseerd door oud-leden van een voormalig jongerencentrum uit Almelo met dezelfde naam. In het Engels betekent het “samen drinken”. Ieder jaar komen er duizenden bezoekers af op het gevarieerde programma en de gemoedelijke sfeer van het festival. Er zijn twee podia waarop bekende en onbekende artiesten nummers uit de jaren 60 tot actuele muziek van nu brengen. Dus een feest der herkenning voor alle leeftijden, maar ook een prachtige gelegenheid voor jong en oud om weer nieuwe favorieten te ontdekken!

 • Waar: Almelo, Schelfhorstpark
 • Wanneer: 2 juli 2016

Big Rivers festival

De eerste editie van het Big Rivers festival vond plaats in 1998 als Bluesfestival Dordrecht. Inmiddels is het festival uitgegroeid tot een cultureel evenement met muziek, dans, dichters en straattheater. Tien dagen lang is het feest in de historische binnenstad van Dordrecht! De aftrap van het Big Rivers festival vindt plaats op 8 juli 2016 in Bibelot. Ieder jaar wordt het festival afgesloten met het Big Rivers Muziekweekend waarbij meer dan 100 acts op 9 verschillende podia te zien en beluisteren zijn. Feest mee en geniet van blues, rock, ska, funk en tal van andere verrassende muzikale acts.

 • Waar: Dordrecht centrum
 • Wanneer: 8 t/m 17 juli 2016

Rotterdam Unlimited

In 2013 werden het Dunya Festival en Zomercarnaval gecombineerd tot een nieuw toonaangevend evenement, Rotterdam Unlimited. De kleurrijke Zomercarnaval Straatparade is natuurlijk onderdeel gebleven van het programma en start op 30 juli op de Blaak. Ook het oude Dunya-publiek zal aan haar trekken komen want tijdens Dunya Day zijn er veel optredens op het gebied van wereldpodiumkunsten, theater, dans en zang. Tijdens Poetry International zijn optredens te zien van festivaldichters en acts op het gebied van film, muziek en nog veel meer. En op 29 juli vindt op het Hofplein de Battle of Drums plaats. Kortom, zes dagen vol diversiteit, cultuur en natuurlijk gezelligheid op vijf locaties in Rotterdam.

 • Waar: Rotterdam
 • Wanneer: 25 t/m 30 juli 2016

Culemborg Blues

Sinds 1994 organiseert Stichting Culemborg Blues ieder jaar op de vierde zaterdag in augustus een gratis bluesfestival. Er worden verschillende buitenpodia opgesteld in het historische centrum van Culemborg. Op het hoofdpodium voor het middeleeuwse stadhuis treden de meeste bands en de bekendste bluesartiesten op. In 2016 kun je onder andere de Bluetails, Big Bo, Ian Siegal, Travellin’Brothers, Bertus Borgers & The Young Retro’s en de Leif de Leeuw Band verwachten. Vlakbij het hoofdpodium wordt de MARKT Culemborg Blues gehouden, die voor een nog gezelligere sfeer in de binnenstad zorgt.

 • Waar: Culemborg centrum
 • Wanneer: 27 augustus 2016

Appelpop

In 2016 vindt de 25ste editie plaats van Appelpop, één van de grootste gratis popfestivals. Er zijn drie podia aanwezig waarop een grote diversiteit aan artiesten optreedt, van Nederlandse top tot internationale acts en veelbelovende regionale bands. In het verleden hebben bijvoorbeeld artiesten als Anouk, Racoon, Golden Earring en Kensington opgetreden op het festival. Naast muziek is er ook een festivalmarkt waar je leuke accessoires en gadgets kunt kopen. Op het terrein kan niet gekampeerd worden, op de campings buiten de stad wel. Er rijden pendelbussen van en naar het Appelpop-terrein.

 • Waar: Waalkade Tiel
 • Wanneer: 9 en 10 september 2016
© 2016 - 2017 Liesbos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gentse Feesten: 14 t/m 23 juli 2017Gentse Feesten: 14 t/m 23 juli 2017De Gentse Feesten behoren tot de oudste en grootste culturele evenementen van Europa. Voor iedereen is er wat wils op he…
Evenementenorganisator Mojo ConcertsEvenementenorganisator Mojo ConcertsNederland is het festivalland bij uitstek. In de zomermaanden kun je elk weekend wel naar een nieuw festival. Er zijn ze…
Goedkope en gratis dagjes weg in eigen landGoedkope en gratis dagjes weg in eigen landSteeds minder mensen kiezen voor een vakantie in het buitenland. Veel mensen kiezen ervoor om als alternatief dagjes weg…
Margriet Winter Festival 2017: openingstijden en ticketsHet Margriet Winter Festival hult de Brabanthallen in de maand november in winterse sferen. Voorheen vond het Margriet W…
Tong Tong Fair: 25 mei - 5 juni 2017Tong Tong Fair: 25 mei - 5 juni 2017Het grootste Indische evenement ter wereld, de Tong Tong Fair, vindt weer plaats op het Malieveld in Den Haag. Voorheen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: HotlantaVoyeur / Flickr
 • http://www.prilpop.nl/
 • http://ribsenblues.nl/
 • http://www.sniester.nl/
 • http://www.broccolifestival.nl/
 • http://cityproms.nl/
 • http://www.manusvanallesfestival.nl/
 • http://www.hobnob.nl/
 • http://www.bigrivers.nl/
 • http://rotterdamunlimited.com/
 • http://www.culemborgblues.nl/
 • http://www.appelpop.nl/

Reageer op het artikel "Populaire gratis festivals in 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Liesbos
Gepubliceerd: 18-04-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 12
Schrijf mee!