InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Evenementen > Qatar – WK Voetbal 2022 in het olieland

Qatar – WK Voetbal 2022 in het olieland

Qatar – WK Voetbal 2022 in het olieland Qatar is een emiraat aan de oostzijde van het Arabisch Schiereiland. Het ligt als het ware in de Perzische Golf. Qatar werd ondermeer bekend als het land dat zichzelf vormgeeft, eigen eilanden en schiereilanden laat maken en als voetballand waar de broers Frank en Ronald De Boer hun voetbalcarrière afsloten. Het is ook het land dat het wereldkampioenschap voetballen voor het jaar 2022 in de wacht wist te slepen. Niet geheel onomstreden.

Qatar is Dawlat al-Qatar

Qatar wordt in het Arabisch Dawlat al-Qatar genoemd. Het is een emiraat in de vorm van een schiereiland aan de oostzijde van het Arabisch Schiereiland. Arabisch is de officiële landstaal maar er wordt ook veel Engels gesproken. Er wonen iets meer dan twee miljoen mensen (stand 2013). In Qatar betaal je met de Qatarese rial, QAR.

Qatar heeft een oppervlakte van iets meer dan 11.000 km2. Het emiraat is 160 kilometer lang en 50 tot 80 kilometer breed. De kustlijn is daarentegen fors te noemen. Het schiereiland steekt met een kust van 700 kilometer lang de Perzische Golf in. Qatar is een absolute monarchie, met emir Tamim bin Hamad al-Thani als staatshoofd. Het land is lid van de Arabische Liga.

Ministaat met woestijn

Het ministaatje is grotendeels kaal woestijngebied. Het klimaat is er buitengewoon warm en relatief vochtig. Van mei tot september kan de thermometer oplopen tot wel 50 graden. De gemiddelde temperatuur bedraagt in die periode 35 graden. Met ook nog eens een hoge luchtvochtigheidsgraad tot wel 90 % is het er ‘s zomers niet aangenaam, zeker niet voor wie er niet aan gewend is. De maanden november tot en met februari zijn aanmerkelijk milder. In de lente wil er nog wel eens een zandstorm opsteken en in december en januari kan het er flink regenen.

Qatar is niet rijk aan planten en dieren, zeg maar gerust arm. Dat komt door de hitte en het gebrek aan water. De enige plant die je er volop tegenkomt is de dadelpalm. Het is dan ook de nationale boom.

Steentijd

Archeologische vondsten wijzen uit dat Qatar in de steentijd al bewoond was en dat het klimaat toen milder was dan nu. Uit de oudheid en Middeleeuwen is weinig in de grond gevonden, alleen enkele grafheuvels.
Qatar werd vanaf 633 onderdeel van het islamitische rijk van de kaliefen en in 900 werd het ingelijfd bij de onafhankelijke staat van de Karmaten. Daarna volgden lokale sjeiks elkaar op, nadat in 1030 de macht van de Karmaten was gebroken. Van 1591 tot 1669 was het onderdeel van het Osmaanse Rijk.

Parelduiker

In de 18e eeuw neemt de Al-Thani familie de macht over. Zij, oorspronkelijk waren het bedoeïenen, hadden zich een eeuw eerder in het land gevestigd. Die familie domineert sindsdien de geschiedenis. Ze werden net als de familie Al-Khalifa, die nu over Bahrein heerst, parelduikers en vissers.

De machthebbers volgden elkaar in rap tempo op, totdat het land in 1804 werd veroverd door een islamitische sekte, de wahhabieten. Qatar werd vanaf het einde van de 18e eeuw vanuit Bahrein geregeerd, maar dat wilde de bevolking halverwege de 19e eeuw niet meer. In 1867 volgde een opstand en de Britten grepen in. Qatar werd onder Brits protectoraat gesteld en Engeland benoemde Mohammed bin-Thani, van de al-Thani familie, tot sjeik. Hij werd de eerste emir en Al-Bida, het huidige Doha, was de hoofdstad van het land.

Adembenemende architectuurAdembenemende architectuur

Olieland

De eerste oliezoekers kwamen in 1930 en daarna ging het economisch bergopwaarts voor Qatar. Bedrijven uit Qatar, Amerika, Engeland en Frankrijk boorden naar het zwarte goud, dat in 1939 werd gevonden. De productie stokte door de Tweede Wereldoorlog, maar daarna ging het snel. Niet dat er zo verschrikkelijk veel olie werd gevonden, maar het was genoeg om de gehele bevolking van Qatar welvarend te maken. Er werden scholen geopend en ziekenhuizen verbeterd.

In 1971 vertrokken de Britten uit de Golfregio - Groot-Brittannië had tijdens de Eerste Wereldoorlog delen van het Midden Oosten veroverd - en Qatar riep op 3 september 1971 de onafhankelijkheid uit. Neef van de emir, Khalifa, nam de macht over. Hij bestuurde in feite het land al 15 jaar, omdat de emir daar niet zoveel zin in had. Een van zijn eerste daden was het indammen van de extravagante levensstijl van sommige leden van de koninklijke familie.
De oliestaat sloot met Groot-Brittannië een vriendschapsverdrag. Qatar ging met Khalifa aan het hoofd een tijd van politieke stabiliteit, stijgende olieprijzen en groeiende welvaart tegemoet.

Defensiepact

Het kleine rijke land sloot zich in 1981 aan bij de Gulf Cooperation Council, een defensiepact van de kleine Arabische Golfstaten met Saoedi-Arabië en er waren nauwe betrekkingen met Groot-Brittannië, Frankrijk en Amerika.
Tijdens de Golfoorlog lagen er bijvoorbeeld soldaten uit Amerika en Canada in Doha. Qatar volgde het veel grotere en machtigere Saudi-Arabië wat betreft het buitenland beleid, maar dat veranderde in de jaren negentig. Het land neigde meer en meer naar Iran en in 1991 sloten beide landen een deal over een onderzeese pijplijn voor vers water, van Iran naar Qatar.

Tijdens de Tweede Golfoorlog van 1991 was Qatar een van de bondgenoten van Koeweit. Qatar was ook een van de eerste landen die diplomatieke betrekkingen aanknoopte met Israël en in 1995 leverde het land gas aan Israël. De handelsbetrekkingen werden in 2009 verbroken vanwege het Gaza-offensief.

Nieuwe emir

In de jaren negentig waren er enkele staatsgrepen die de nodige onrust teweeg brachten, maar het land ontwikkelde zich als een liberaal land, waar vrouwen bij lokale verkiezingen kiesrecht hebben.
Sinds 25 juni 2013 is Tamim bin Hamad bin Khalifa al-Thani staatshoofs van het land.

WK Voetbal 2022WK Voetbal 2022

Voetbal

Qatar stelt alles in het werk om het toerisme naar het land te bevorderen. Het haalt grote sportevenementen naar het land, zoals tennis, motorraces, golf en het wereldkampioenschap voetbal.

WK 2022

Voorzitter Sepp Blatter van de FIFA, de wereldvoetbalbond, maakte op 2 december 2010 bekend dat Qatar het WK voetbal van 2022 mag organiseren. Het is het eerste Arabische en eerste land van het Midden-Oosten land dat een wereldsportevenement organiseert. Wat iedereen al vermoedde werd op 1 juni 2014 uitgesproken: de verkiezing was gecorrumpeerd. Het WK in dit is omstreden vanwege de hitte in het land, die ongezond is om topsport in te bedrijven. Desondanks staat Qatar nog steeds op de agenda van het WK.

Winter

In maart 2015 maakt de FIFA bekend dat het wereldkampioenschap voetbal van 2022 in Qatar in de winter plaatsvindt. Een werkgroep van de FIFA was al tot de conclusie gekomen dat een kampioenschap voetballen in de zomerse hitte niet verstandig was. Het toernooi kon niet verhuizen naar januari en februari van 2022, omdat het dan te dicht op de Olympische Winterspelen van dat jaar zou zitten. Beide grote sportevenementen zouden elkaars concurrenten worden.
De Europese voetbalbond UEFA en de nationale voetbalbonden zijn niet blij. Ze moeten clubtoernooien om het WK heen plannen en de teams in de deelnemende landen zitten vanaf november 2022 zonder de spelers die in het nationale team spelen.
Het toernooi gaat een maand duren. De finale van het WK wordt op zondag 18 december 2022 gespeeld.
Sepp Blatter: “Dan is iedereen voor de kerst weer thuis.”

Qatar

Legenda
A. Doha
B. Arabisch Schiereiland
C. Saudi Arabiλ
D. Oman
E. Jemen
F. Iran
G. Irak
H. Perzische Golf
I. Koeweit
J. Bahrein

Lees verder

© 2015 - 2018 Sjaanfanameland, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Qatar vliegtickets: goedkoop vliegen naar Doha, QatarQatar vliegtickets: goedkoop vliegen naar Doha, QatarQatar Airways kennen de meesten onder ons wel van de sponsoring van voetbalclub FC Barcelona. Qatar is een klein landje…
Het palmares van Tom BoonenAan koosnaampjes geen gebrek voor Tommeke Boonen. Sinds de Bom van Balen in 2005 gans wielerminnend Vlaanderen charmeerd…
Ronde van Qatar: afzegging editie 2017Ronde van Qatar: afzegging editie 2017De Ronde van Qatar is vijftien keer verreden. Deze rittenwedstrijd op de weg is één van de vroegste wielerwedstrijden in…
MotoGP 2014 Qatar: Programma, uitslag, tvMotoGP 2014 Qatar: Programma, uitslag, tvHet MotoGP 2014 gaat officieel van start in het weekend van 20 tot en met 23 maart 2014. Op donderdag 20 maart, zijn de…
WK Wielrennen 2016 in Doha (Qatar)WK Wielrennen 2016 in Doha (Qatar)Van 9 oktober 2016 tot en met 16 oktober 2016 zal het WK wielrennen worden gehouden in Doha (Qatar). De renners zullen i…
Bronnen en referenties
  • http://www.landenweb.net/qatar/ geraadpleegd op 23 maart 2015
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Qatar geraadpleegd op 23 maart 2015
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/03/19/de-fifa-is-eruit-wk-voetbal-qatar-inderdaad-in-de-winter/ geraadpleegd op 23 maart 2015
  • http://www.israel-palestina.info geraadpleegd op 25 maart 2015

Reageer op het artikel "Qatar – WK Voetbal 2022 in het olieland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 17-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Special: Voetbal bijzonderheden
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!