België - steden & bezienswaardigheden

België - steden & bezienswaardigheden België heeft voor zo'n relatief klein land veel te bieden: gezellige stedentrips naar Brussel, Antwerpen, Brugge of Gent, een mooie kustlijn met leuke badplaatsen, mogelijkheden voor actieve vakanties in de Ardennen... Noem het maar op! Voor ieder wat wils dus. Een groot voordeel is ook dat België lekker dichtbij is, vanaf Utrecht ben je binnen 2 uur rijden al in Antwerpen.

Algemene Informatie over België

  • Hoofdstad: Brussel
  • Taal: Frans (in het zuiden), Nederlands (in het noorden) en Duits (bij de Duitse grens)
  • Munteenheid: Euro
  • Religie: Rooms-katholiek
  • Klimaat: Gematigd zeeklimaat
  • Beste reistijd: Zomermaanden. Stedentrips het gehele jaar. In de Ardennen ook wintersportmogelijkheden
  • Tijdverschil: Geen

Bezienswaardige plaatsen en gebieden in België

Er wordt gebruik gemaakt van de volgende indeling:
  • De kust
  • Laag-België (van de kuststrook tot de Maas-Sambre vallei)
  • Hoog-België (het gebied ten oosten en zuiden van de Maas-Sambre vallei)

De Belgische kust

België heeft een kuststrook van 67 kilometer lang. Langs de kust zijn talloze hotels, appartementen en bungalowparken. Omdat de kust langzaam afloopt, is het strand ook heel kindvriendelijk. Ook worden er vaak diverse activiteiten georganiseerd, voor volwassenen en voor kinderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wandeltochten, surfen en paardrijden.

Badplaatsen in de luxe-klasse
Knokke / Bron: Bernardhermant, UnsplashKnokke / Bron: Bernardhermant, Unsplash
  • Knokke-Heist
  • Blankenberge
  • Oostende

Populaire badplaatsen, ook voor kinderen

  • De Haan
  • Nieuwpoort
  • De Panne

’T Zwin

’T Zwin is een natuurreservaat ten noorden van Knokke-Heist. Er komen veel vogelsoorten voor, die hier veelal ook broeden. Daarnaast vind men een duinlandschap wat te vergelijken is met het Nederlandse duinlandschap.

Laag-België

Gildehuizen op de Grote Markt in Antwerpen / Bron: Manfreeed, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Gildehuizen op de Grote Markt in Antwerpen / Bron: Manfreeed, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Laag-België is vooral een geschikt gebied voor een stedentrip. In dit gebied liggen de vier meest bezochte steden van België: Brussel, Antwerpen, Gent en Brugge.

Antwerpen

Antwerpen is volgens velen de gezelligste stad van het land. Deze havenstad bevat een groot havengebied en is gelegen langs de rivier de Schelde. Dankzij deze ligging kun je goed wandelen langs de rivier, en onderweg iets eten of drinken in de talloze restaurantjes. Ook de binnenstad is absoluut de moeite waard. De Grote Markt met zijn mooie stadhuis en het beeld van Brabo, de Onze Lieve Vrouwe Kathedraalen talloze musea zijn slechts enkele bezienswaardigheden. De Zoo is een absolute must, het is een van de mooiste dierentuinen in Europa. Ook shopliefhebbers komen aan hun trekken. De Meir is de grootste winkelstraat van de stad, hier vind je alle grote merken. Duik echter ook zeker de zijstraten in om boetiekjes en antiekwinkels te ontdekken.

Brugge

Brugge, een stad die stamt uit de 15e eeuw, heeft diverse bezienswaardigheden. Het stadhuis en het Begijnhof zijn zeker een bezoekje waard. Daarnaast is het marktplein erg gezellig en omringd door mooie historische gebouwen, zoals het Belfort en de Halle. Ook leuk is een boottochtje over de grachten van Brugge, hiervan zijn er zoveel dat Brugge ook wel 'Het Venetië van het Noorden' wordt genoemd.

Manneken Pis / Bron: Walter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Manneken Pis / Bron: Walter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Brussel

Deze hoofdstad is de enige tweetalige hoofdstad in Europa, en alleen daarom al heel bijzonder. Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat de voertaal voornamelijk Frans is, en dat je met Nederlands niet overal even goed terecht kunt. Naast dit speciale aspect zijn er natuurlijk nog talloze andere typisch Brusselse items: bier, wafels, Manneken Pis, het Atomium en Mini-Europe bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er diverse historische gebouwen te bezichtigen, en zijn er enkele interessante musea. Gezelligheid is echter troef in Brussel, en dat is te merken aan de talloze cafés en restaurants. Met name de Grote Markt is hiervoor een echte aanrader, met de mooie gildehuizen en het stadhuis. Ten zuidoosten van Brussel ligt Walibi Belgium, een pretpark voor de hele familie.

Waterloo

Deze stad is natuurlijk bekend geworden door de Slag bij Waterloo, waarbij er in 1815 een einde kwam aan de macht van Napoleon.

Gent

Gent wordt steeds populairder als stedenbestemming. Deze gezellige stad heeft veel charme en de mensen zijn er zeer gastvrij. De stad telt vele historische gebouwen, ook kun je er goed winkelen.

Hoog-België

Grotten van Han / Bron: Hullie, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Grotten van Han / Bron: Hullie, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Ardennen

In de Ardennen merk je pas echt dat je in het buitenland bent en niet meer in Nederland. Een bergachtig landschap strekt zich uit. De Ardennen is dan ook de ideale bestemming voor mensen die van een actieve vakantie houden. Wandelen, fietsen en kanoën zijn geliefde activiteiten. Een uitzondering is het kuurstadje Spa, waar behalve kuren niets te beleven is. Een unieke bezienswaardigheid vormen de druipsteengrotten. Er zijn er meerdere, maar de grotten van Han zijn veruit de bekendste. Mocht je dus slechts 1 grot willen zien, ga dan naar Han. De Ardennen vormen ook een geliefde bestemming voor survivals.

Luik (Liège)

De bekendste attractie van Luik is de Marché de la Batte, deze grootste markt van België vindt elke zondag plaats. Daarnaast vind je in de stad verschillende historische gebouwen en musea.

Namen (Namur)

Een stad langs de Maas en de Sambre. Deze stad is geliefd als winkel- en uitgaansbestemming. Daarnaast zijn er nog enkele historische bezienswaardigheden.

Dinant

Een charmant plaatsje dat tegen rotsen is opgebouwd. Vanaf de citadel heb je een mooi uitzicht over de stad. De kerk aan de rots heeft als extraatje spectaculaire gebrandschilderde ramen, die de grootste van Europa zijn. In de omgeving van Dinant zijn er veel mogelijkheden om te kajakken. Vlakbij Dinant ligt Han-sur-Lesse, waar zich de grotten van Han bevinden.

Orval

Orval ligt in de Ardennen. In dit stadje staat een Abdij, waar de kloostergemeenschap van het klooster grote zorg besteed aan het onderhouden van hun tuinen. Uit dit stadje komt het bekende Orval-bier

Bouillon

Stadje dat bekend is geworden door de legendarische Godfried van Bouillon, bezienswaardig is de gelijknamige burcht.

Durbuy

Durbuy is het kleinste stadje van België. Leuk om even doorheen te lopen, maar er is niet veel beleven.

Grotten van Remouchamps / Bron: Toubib, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Grotten van Remouchamps / Bron: Toubib, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Coo

Coo is bekend door de waterval van Coo. De watervallen zijn 15 meter hoog en daarmee de hoogste watervallen van het land. Naast de waterval is een pretpark gebouwd. Dit park is met name geschikt voor kinderen tot een jaar of 12. Bij het park hoort een wildpark.

Remouchamps

Remouchamps heeft als enige toeristentrekker druipsteengrotten. Deze zijn mooi, maar evenaren qua grootte de Grotten van Han niet.

Hoge Venen

De Hautes Fagnes is een beschermd natuurgebied met een aparte flora en fauna. Deze streek is vooral geliefd bij wandelaars. In de winter kan men hier wintersporten.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toerisme in België met grootste trekpleistersBelgië kent een aantal steden die als kunststeden zijn te beschouwen en als zodanig veel toeristen trekken. Koploper van…
Deelfietsen in BelgiëDeelfietsen in BelgiëFietsen is snel en makkelijk, zeker in de grote stad. Niet iedereen heeft echter een eigen fiets. Je eigen fiets moet je…

De Madeira-archipel | Madeira & Porto SantoDe Madeira-archipel | Madeira & Porto SantoDe Madeira-archipel ligt in de Atlantische Oceaan. De archipel behoort tot Portugal en is zowel ’s zomers als ’s winters…
Luxemburg, buitenland op slechts 4 uur rijden!Luxemburg, buitenland op slechts 4 uur rijden!Luxemburg is een ideale bestemming, dichtbij maar je hebt toch het echte buitenlandgevoel. Er is genoeg te doen, vooral…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.