InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Europa > En aan het eind van de Via Appia: Brindisi

En aan het eind van de Via Appia: Brindisi

En aan het eind van de Via Appia: Brindisi In het zuiden van Italië, op de hak van de laars ligt Brindisi. De havenplaats Brindisi is de poort naar de zeeweg naar Afrika, Griekenland en de Balkan. De stad was al in de Romeinse tijd een belangrijke havenstad, het start- of eindpunt van de belangrijkste weg door het Romeinse Rijk, de 'Via Appia'.

Brindisi, op de hak van Italië

Wie de landkaart van Italië wel eens heeft bekeken, en wie heeft dat niet, is natuurlijk de vorm van het land opgevallen. Het lijkt precies op een grote lange laars, Aan de voet en de hak zijn duidelijk zichtbaar. Aan de oostzijde ligt op de hak de havenplaats Brindisi.

Brinsdisi in Zuid-ItaliŽ


Poort van Italië

Je zou Brindisi de poort van Italië kunnen noemen. Vanaf Brindisi kun je met de boot naar havensteden in Albanië en Griekenland varen, bijvoorbeeld naar Igoemenitsa, Korfoe en Patras. En natuurlijk ook andersom. De stad is door zijn strategische ligging en mét een grote haven, een ideale aankomstplaats van mensen en goederen.

Over de stad Brindisi

Brindisi is een middelgrote stad, met ongeveer 90 000 inwoners. De stad is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Brindisi, en ligt in de regio Apulië. Brindisi is voorzien van moderne verbindingen. Behalve aankomsten over water beschikt de stad ook over een station, met een goede treinverbinding naar de hoofdstad Rome. Daarnaast is er ook een vliegveld. In de stad vind je behalve de oude historische straatjes en gebouwen ook brede winkelstraten en promenades. De straatjes strekken zich uit tot langs delen van de haven, waar je het water, de promenades en de vergezichten combineert.
Promenade - tijdens de middagrustPromenade - tijdens de middagrust
JachthavenJachthaven

Romeinen

Al in de Romeinse tijd was Brindisi een belangrijke plaats. De stad was strategisch gelegen aan de zuidoostkant van het Italiaanse vasteland. Na de Romeinse veroveringen in de landen rond de Middellandse zee was Brindisi waar veel van het belangrijke scheepvaartverkeer binnenkwam of vertrok. In die tijd heette de stad Brindisium, soms ook Brundisium genoemd. Vanwege de belangrijke handelsfunctie was een goede bescherming nodig. Logisch dat in de Romeinse tijd in en bij de stad ook legioenen gelegerd waren.

De Via Appia

Legioenen moesten Brindisium snel kunnen bereiken, en omgekeerd was het van belang dat handelswaar en reizigers ook de hoofdstad Rome goed konden bereiken. De Romeinen zagen het belang, en legden de misschien wel allereerste verharde hoofdweg aan, de weg tussen Rome en Brindisium: de Via Appia. Belangrijke delen van deze weg bestaan nog steeds.

Romeinse ruïnes

Zo'n belangrijke Romeinse stad als Brindisium, het is logisch dat hiervan nog veel overblijfselen in de stad te vinden zijn. En dat klopt. Archeologisch onderzoek heeft veel fundamenten van Romeinse gebouwen blootgelegd. In diverse musea zijn hiervan artefacten zichtbaar. Je kunt zelfs in het Archeologisch museum fundamenten, mozaïekvloeren en allerlei voorwerpen bekijken, want het gebouw is over de opgraving heen gebouwd. Op zich niet vreemd, in een stad met zoveel Romeinse historie moeten er veel overblijfselen en fundamenten onder de hedendaagse huizen liggen.
Romeinse funderingen - onder dakRomeinse funderingen - onder dak
Oudheidkundig museumOudheidkundig museum

Middeleeuwen

Het strategisch belang van Brindisi hield niet op met het einde van het Romeinse Rijk. De zuidoostkust van Italië moest ook in later tijden beschermd worden. In de middeleeuwen werd hier een prachtig kasteel gebouwd, wat nog steeds bestaat en te bekijken is.
Gang in het kasteelGang in het kasteel
Concert op de binnenplaats van het kasteelConcert op de binnenplaats van het kasteel

Zee

Brindisi ligt aan de Adriatische kust, de zee is dus vlakbij. Heb je even genoeg van de drukte van de stad, dan biedt het strand een momentje voor jezelf. Zon, zee en strand, in de heerlijke temperaturen die in de zomermaanden gebruikelijk zijn!

Cultuur

Ook op cultureel gebied telt Brindisi mee. Zo wordt er, nu al vijftien jaar, jaarlijks een muzikaal festival gehouden dat ruim een week duurt en geheel in het teken staat van de barokmuziek. De barok is het tijdvak dat begint rond 1600 en volgt op de renaissance. Op het barokfestival van 2012 was ook een Nederlandse groep actief, de Stadspijpers van 's-Hertogenbosch. Een van de activiteiten tijdens dit festival was La Notte Bianca, de witte nacht van de barok. Tijdens deze avond kon het publiek kosteloos genieten van een viertal na elkaar geprogrammeerde concerten, steeds op andere locaties in het historisch centrum van de stad.

Heerlijke vakantie

De stad Brindisi biedt de toerist een heerlijke mix van historische straten en gebouwen, de haven, winkelpromenades en een gezellige, gastvrije bevolking. In de vele restaurants kun je genieten van al het goede dat de Italiaanse keuken biedt. Kijk eens verder dan de traditionele pizza's of spaghetti, en laat je eens verwennen door het lokale menu. Voeg daarbij het heerlijke klimaat van het zuiden: Brindisi is een prima stad om vakantie te vieren!

Lees verder

© 2013 - 2019 Hansvg, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Terracina in Italië: antieke stad aan de Via AppiaTerracina ligt in de buurt van Rome. Reeds meer dan vijfentwintighonderd jaar wonen hier mensen. De Romeinen wilden deze…
Waar....? WeetjesWaar....? WeetjesWaar was de Tuin van Eden en waar de Goudkust? Waar kun je een Maori tegenko-men? Waar ligt de Via Appia of Shangri La?…
De regio Puglia, een vergeten streek in ItaliëDe regio Puglia, een vergeten streek in Italië'La bella Puglia', of Apulië in het Nederlands, is een minder bekende regio in Italië. Onterecht, want het is net één va…
Schoenmode koude maandenSchoenmode koude maandenDe schoenmode voor de koudere maanden is over het algemeen wat meer uitgesproken dan de zomerse maanden. Het schoentje h…
Interessante informatie over ItaliëItalië is een erg populair vakantieland bij Nederlanders om de prachtige natuur en het lekkere eten. Maar wat is allemaa…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia: brindisi

Reageer op het artikel "En aan het eind van de Via Appia: Brindisi"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Hansvg
Laatste update: 10-09-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!