Een cruisevakantie, wat is het nou eigenlijk?

Een cruisevakantie, wat is het nou eigenlijk? Een cruiseschip is eigenlijk goed te vergelijken met een hotel. Alleen verplaats je met je hotelkamer naar verschillende locaties zodat je meer ziet. Cruise vakanties zijn goede alternatieven voor een lange vakantie waarin jij veel wilt zien. Je hebt veel verschillende soorten cruises waardoor er altijd wel één soort tussen zit die jou bevalt. Een cruise heeft ontzettend veel voordelen boven een normale vakantie. Toch hebben veel mensen een verkeerd idee van hoe een cruise in zijn werk gaat, er zijn nog steeds veel misverstanden over deze manier van vakantie houden.

Wat is een cruisevakantie nou eigenlijk?

Een cruiseschip is eigenlijk goed te vergelijken met een hotel. Deze schepen hebben net zoals hotels ook sterren variërend tussen de één en vijf sterren. Je hebt kleine schepen voor rond de 500 passagiers en grotere voor ongeveer 3.000 passagiers. De grotere schepen hebben vaak heel veel faciliteiten aan boord, zoals bioscopen, zwembaden, sportzalen, minigolf en sommige schepen hebben zelfs een ijsbaan. Vaak gaan deze schepen naar tropische bestemmingen maar er zijn ook cruises die naar de prachtige wateren van Antarctica et cetera varen.

Misverstanden over cruises

  • Het is niet zo dat je op een cruiseschip standaard zeeziek wordt zoals veel mensen denken. Deze schepen komen vaak niet in de buurt van ruwe wateren waardoor zo een groot scheep niet veel zal schommelen en het is vaak ook te groot om echt te kunnen deinen op de golven.
  • Het is niet zo dat deze cruisevakanties duur zijn. Mensen denken vaak dat een reis van soms wel enkele weken naar de Cariben duur is. Doordat deze vorm van vakanties in België en Nederland niet zo populair is proberen de grote cruisemaatschappijen door relatief lage prijzen de consument in deze twee landen over te halen om mee te gaan. Er zijn zat cruises voor 500, - te vinden.
  • Het derde misverstand over cruisevakanties is dat deze alleen maar voor ouderen zijn die puur voor hun rust op zo een schip gaan zitten en verder de hele dag niks anders doen dan zonnen, bingo spelen en zwemmen waardoor het de hele dag door nogal saai zou zijn op het schip. Het tegendeel is waar. Er zijn zelfs cruiserederijen die vijfenzestigplussers aanraden om buiten het hoogseizoen op een cruise te gaan omdat er dan veel gezinnen met kinderen aan boord zijn waardoor het overdag druk en lawaaiig kan zijn.
  • Een cruise van enkele weken zou heel exclusief zijn met grote balzalen, orkesten en dure diners maar het tegendeel is waar. De cruisebranche probeert dit exclusiviteitslabel van zich af te werpen en wil veel meer voor iedereen beschikbaar zijn. Wereldwijd hebben de Belgen en de Nederlanders nog maar een klein aandeel in de cruisevakantiemarkt maar ook onder ons wordt het steeds populairder. Tegenwoordig kun je een cruisereis bij elk reisbureau boeken en niet alleen meer bij de speciaalzaken van vroeger.

Soorten cruises

Riviercruise

De riviercruise komt voornamelijk voor in Europa. Deze boten zijn vaak vrij klein maar wel goed uitgerust. De rivieren waar deze op varen zijn voornamelijk de Nijl waar heel veel cruises plaatsvinden, maar ook op de Moezel-Rijn worden regelmatig riviercruises gehouden.

Zeecruise

Hierbij kun je de luxe van een vijfsterrenhotel ervaren. Je kunt je hierbij vaak vergapen aan de ene na de andere bezienswaardigheid. Je bagage blijft tenminste aan boord waardoor je er niet telkens mee hoeft te sjouwen. Dit zijn ook de grotere cruiseschepen en hebben vaak een capaciteit van 3.000 passagiers en even zoveel bemanning en het is hun taak om jouw over de hele wereld te vervoeren.

Excursiecruise

Deze soort cruises zijn momenteel een rage. Hierbij wordt gebruikgemaakt van kleinere schepen over kleinere afstanden. Hierbij gaat het dan voornamelijk om transport tussen eilandengroepen of langs kusten. Het comfort van deze soort cruises is niet heel hoog zeker niet in vergelijking met de grote luxe oceaanstomers maar zijn nog steeds comfortabel. Deze cruises zijn vaak voordelig en laten je ook proeven van het bijzondere cruisegevoel. Enkele voorbeelden hiervan zijn de cruises vanuit Cyprus en Griekenland.

Enkele voordelen van een cruise op een rijtje

Aan boord van het schip zijn alle voorzieningen aanwezig waardoor je alles binnen bereik hebt. De kamers hebben bijna altijd wel TV, radio, telefoon, internetverbinding, douche en toilet. Vaak zijn er o.a. een bioscoop, casino, fitness, winkels, kappers en veel meer aanwezig in het schip. Iedere dag kom je nieuwe mooie plaatsen met bezienswaardigheden tegen zonder dat jij jezelf en je bagage hoeft te verplaatsen, wat veel ongemak kan schelen. Cruiseschepen reizen vooral s nachts waardoor je elke dag je benen kan strekken op het vaste land en elke dag nog op een andere plaats ook!
© 2012 - 2020 Weeswijzer, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voor- en nadelen van all-inclusive cruiseschepenVoor- en nadelen van all-inclusive cruiseschepenTerwijl vakanties mooi, noodzakelijk en belangrijk zijn, kunnen ze veel geld kosten. Deze hoge kosten worden vaak geasso…
Voordelen en nadelen van All-Inclusive CruisesVoordelen en nadelen van All-Inclusive CruisesVakantie is een vorm van vrijetijdsbesteding waar velen van genieten. Terwijl vakanties prettig, nodig en belangrijk zij…
Cruise Vakantie Tips voor een goede reisCruise Vakantie Tips voor een goede reisKun je je iets luxer voorstellen dan een cruise vakantie? Het reizen naar exotische plaatsen aan boord van een luxe schi…
Goedkope cruises  Hoe vind je cruise aanbiedingen?Goedkope cruises Hoe vind je cruise aanbiedingen?Wie wel eens een cruise heeft gemaakt, weet dat cruisevakanties erg duur kunnen zijn. Toch is het mogelijk om goedkope c…

Ballonvaren in een heteluchtballonBallonvaren in een heteluchtballonBijna iedereen wil wel eens een tocht in een luchtballon maken, uitkijken over het land en gewoon rustig de horizon tege…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ed2456, Pixabay
  • http://www.beleefcruisen.nl/?gclid=CJWA-f77trACFY5pfAodjEWZ6Q
  • http://www.cruiseinfo.nl/
  • http://www.cruisewinkel.nl/goed-om-te-weten
  • http://www.reizen.info/reis/vervoer/boot/soorten_cruises/

Reageer op het artikel "Een cruisevakantie, wat is het nou eigenlijk?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Weeswijzer
Laatste update: 04-07-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!