Cruisen is luxe en biedt mogelijkheden voor excursies

Cruisen is luxe en biedt mogelijkheden voor excursies Er zijn mensen die altijd op dezelfde plaats hun vakantie door brengen maar anderen kiezen weer voor diversiteit. Men kan op rondreis gaan en/of gaan kamperen. Ook is een verblijf in hotel of huisje mogelijk. Wie wil reizen en veel wil zien kan overwegen om eens een cruise te kiezen. Het voordeel is dat men slechts één maal de koffer uitpakt en toch in één reis veel verschillende plaatsen kan bezoeken. Veel mensen schrikken terug voor de prijs maar met een beetje zoekwerk in de last-minute aanbiedingen kan dit best meevallen.

Wat is een cruise en hoe maak je een keuze

Een cruise is eigenlijk een rondreis op een meestal erg luxe boot en deze rondreis kan gaan langs diverse landen en steden. Omdat veel van het dagelijks leven zich afspeelt rond of in de nabijheid van havensteden kan men op deze rondreizen veel bewonderen. Vooraf maak je een keuze wat je wilt gaan bezoeken. Er zijn ook riviercruises maar dit artikel gaat over zeecruisen.

Vragen die je jezelf eerst moet stellen

Kies je voor een natuurreis of een stedenreis of een combinatie? Wil je in Europa blijven of kies je voor een cruise door de Caribbean of een overtocht over de Atlantische Oceaan? Welk tijdstip van het jaar kies je en hoe is dan de temperatuur op de plaats van bestemming? Kies je voor een klein schip of juist een groot schip? Kleine zeeschepen hebben rond de 600 tot 700 passagiers aan boord en zij kunnen kleinere havens bezoeken. Zij zijn wat beperkter in het aantal voorzieningen aan boord, zoals bijvoorbeeld minder winkeltjes. Op grote schepen van meer dan 2000 passagiers zijn meer voorzieningen mogelijk maar ze zijn ook massaler. Het duurt wat langer om van boord te gaan en ook bij de receptie is het vaak wat drukker. Maar de mogelijkheden van entertainment zijn ruimer.

Cruisen

Voordeel van cruisen is dat je slechts één maal je koffer uit pakt en je altijd een kluisje beschikbaar hebt zodat je geen papieren en geld mee van boord hoeft te nemen. Slechts datgene wat je die dag denkt nodig te hebben neem je mee. Een kopie van je paspoort is voldoende. Aan boord ontvang je een boordpas waarmee je al je betalingen verricht. Dit is tevens de sleutel voor je kamer en hiermee kun je in- en uitchecken op de boot. Er mag beslist geen eten of drinken mee aan boord gebracht worden!

Hoe boek je een cruise?

Steeds meer reisbureaus bieden cruises aan en deze zijn meestal geheel compleet met indien nodig een vlucht naar de plaats van bestemming en soms vanaf een andere luchthaven terug. Ook wordt de mogelijkheid geboden van verlenging in een hotel in de stad waar men vertrekt en/of aan komt.

Soms goedkoop en gemakkelijk te boeken

Het is soms handig om via een internet reisbureau alleen de cruise te boeken. Dit kan in Nederland maar ook rechtstreeks in Amerika of in Duitsland. Je kunt dan zelf via het internet de vluchten erbij boeken. Ook hotels kan men zelf heel goed boeken via internet. Het zelf boeken geeft meer vrijheid. Je kunt je reis verlengen en zelf de beste of goedkoopste aanbiedingen uitzoeken. Wel dien je er voor te zorgen dat je buiten Europa minstens één dag voor aanvang van de cruise in de stad van het vertrek aanwezig bent. Bij het boeken van de terugvlucht dien je ook rekening te houden met de aankomst van het cruiseschip wat altijd vertraging kan oplopen. Voorbeelden van reisbureau's die cruises aanbieden zijn:
 • Cruisedeals.com (Amerikaans)
 • VCK travel
 • Zeetours
 • Cruisetravel
 • Kapitein Cruise
 • Kreuzfahrten.De.( Duitse maatschappij)

Het is zeker lonend om de cruise prijzen op het internet onderling te vergelijken. Ook kun je goed vergelijken met traditionele reisbureaus die vastgestelde pakketten hebben. Bij de Amerikaanse maatschappijen reken je terug van dollar naar euro. Denk wel aan de havengelden die hier soms apart vermeld staan. Een last minute cruise is soms voordelig is maar de vlucht kan dan inmiddels veel duurder geworden zijn. Daarom is het handig om voor jezelf een totaal pakket berekenen.

Wat voor hut of cabine zullen we kiezen

Er zijn veel aanbiedingen op het internet waarbij wordt gesproken over een garantie- binnen of buiten-hut. Dit kan zeer voordelig zijn maar dan is de keuze beperkt. Je krijgt in ieder geval een binnenhut, waarbij het de rederij vrij staat om een hut in een hogere categorie te geven. Dit kan soms een buitenhut zijn, al of niet met beperkt zicht. Wanneer je direct een buitenhut boekt dan kun je vaak kiezen op welk dek je wilt verblijven. Ook is het mogelijk een hut met balkon te boeken. Het voordeel is dan dat je zelf kunt luchten, hetgeen bij de andere hutten niet mogelijk is. Bij een binnenhut is er helemaal geen zicht naar buiten. Er wordt gewerkt met spiegels om een ruimtelijk effect te krijgen maar je merkt niets van daglicht. Voor mensen met claustrofobie zijn binnenhutten absoluut ongeschikt. Bij een buitenhut is er soms alleen een patrijspoort maar het kan ook zijn dat er een mooi groot raam is. Er zijn hutten met beperkt zicht en dan hangt er een reddingsboot voor het raam. Je hebt dan geen uitzicht maar merkt wel het onderscheid tussen dag en nacht. Aan iedere hut hangt een eigen prijskaartje en het is goed om hier zorgvuldig in te kiezen, zeker als het om een wat langere cruise gaat.

Procedure van inchecken aan boord

Als je een cruise geboekt hebt dan kan er vooraf al worden aangemeld bij de rederij via het internet. Dit voorkomt onnodig wachten bij de terminal. Bij aankomst bij de terminal geef je je bagage met je label met daarop het nummer van je hut aan de kruier en dan loop je naar de balie. Hier wordt je paspoort gecontroleerd en de gegevens van je creditcard. Daarna ga je aan boord. Meestal is dit rond lunchtijd en dan kan men eerst lunchen en het schip bekijken, terwijl ondertussen de hutten klaar gemaakt worden en inmiddels zijn de koffers gearriveerd in je hut. Bij grote schepen krijg je een kleine plattegrond en die heb je in het begin ook nodig.

Boordpas

De boordpas is een gewichtig document. Hiermee open je de hut en tevens wordt deze gebruikt bij het in- en uitchecken. Maar tevens is de boordpas het enige betaalmiddel waarmee je aan boord kunt betalen. Aankopen, excursies en drankjes worden middels je boordpas op je rekening geboekt. Na afloop van de cruise ontvang je de rekening.

eigen afbeeldingeigen afbeelding

Wat is er te zien en te doen aan boord

Tijdens een cruise zijn er altijd één of meerdere dagen op zee. Je hoeft je dan beslist niet te vervelen. Een greep uit de vele mogelijkheden:
 • voordrachten over wat we gaan zien
 • voordrachten op gebied van gezondheid
 • walk a mile (lopen op het bovendek)
 • zwemmen en bubbelen, zonnebaden op het dek
 • spa en sauna (tegen betaling)
 • kookdemonstraties en wijn proeven
 • casino en spelletjes zoals bingo en triviant
 • danslessen en dansmogelijkheden
 • golf, tafeltennis en sportschool en bibliotheek
 • shows en/of film in de avonduren

Op ieder schip is een groot atrium met mooie trappen. Hier worden vaak foto's gemaakt en er speelt 's avonds muziek. Er zijn gezellige zitjes en barretjes en er wordt gedanst. Op het hoogste dek is een lounge waar je een prachtig uitzicht hebt over zee. Dit is ook de plaats waar je vaak rustig met een boek kunt ontspannen.

Excursies

Ieder cruise schip biedt vele mogelijkheden tot excursies. Vooraf thuis zijn deze al in te zien en eventueel te boeken. Deze excursies zijn over het algemeen erg prijzig vooral als er nog maaltijden bij zitten. In bijna alle gevallen is het zo dat men de mogelijkheid heeft om zelf op excursie te gaan. Een goede voorbereiding van de mogelijkheden is dan ook van het grootste belang zodat je vooraf weet wat je wilt gaan doen of bezichtigen. Soms kun je met anderen samen een taxi huren. Een enkele maal blijkt dat het zelf haast onmogelijk is om datgene te bezoeken wat je graag wilt en dan bieden de excursies van de boot zeker goede mogelijkheden. Dagelijks ontvang je in de hut een programma voor de volgende dag waarop staat wat er aan boord te doen is en je ontvangt ook aan het begin van de cruise nog een compleet programma van de excursies.

eigen afbeeldingeigen afbeelding

Veel diverse mogelijkheden voor eten en drinken

De maaltijden zijn een belangrijk onderdeel van een cruise en er wordt dan ook veel aandacht aan besteed. Ontbijt en lunch gaan meestal in buffetvorm waarbij vermeld dient te worden dat koffie en thee 24 uur per etmaal beschikbaar zijn. Op de meeste schepen zijn ruime tijden voor ontbijt en lunch. Om 4 uur volgt de high tea of middagsnack en 's avonds krijgt men een diner wat geserveerd wordt en waarbij soms met twee zittingen wordt gewerkt. Echter de meeste rederijen kiezen voor "Any time dining". Ook zijn er op veel schepen nog aparte specialiteitenrestaurants waarvoor men dan dient te serveren en een kleine betaling extra wordt gevraagd. Om 12 uur ' s nachts worden nog snacks geserveerd, soms ook in buffetvorm. Alcoholische dranken zijn prijzig vooral omdat er nog 15% op de boordrekening wordt bijgeschreven.

Systeem van fooien

Ieder schip hanteert een fooiensysteem. Over het algemeen wordt een bedrag van tussen de 10 en 12 dollar per persoon per dag op je boordrekening bijgeschreven. Dit is gebruikelijk op Amerikaanse schepen. De Duitse schepen hanteren een bedrag van tussen de 6 en 8 euro per persoon per dag. Dit bedrag wordt door de directie verdeeld en ter hand gesteld aan het personeel. Zij verblijven meestal 8 tot 10 maanden aan boord en werken dan 7 dagen per week in wisselende diensten. Kost en inwoning wordt betaald maar het salaris bestaat grotendeels uit de fooien. Het is echt hard werken maar altijd hartverwarmend om te zien hoe lief er voor je gezorgd wordt aan boord. Personeel is afkomstig uit alle landen van de wereld maar vooral mensen uit Azië zijn sterk vertegenwoordigd. Na deze periode gaan ze met vakantie naar huis en solliciteren daarna weer bij de rederij voor een nieuwe baan. Derhalve is een goede beoordeling ook heel belangrijk voor hen.

De Boordrekening

Aan het einde van de cruise ontvang je de laatste nacht de boordrekening. Het is belangrijk om tevoren bij de receptie aan te geven dat men de rekening in dollars wenst te ontvangen. Dit scheelt zeker 3 % op je rekening. Sommige maatschappijen laten op de televisie tijdens de cruise je boordrekening zien. Dit is erg gemakkelijk. Bonnetjes wel bewaren want al gebeurt het niet zo vaak, er kunnen fouten gemaakt worden.

Proces van uitchecken

Aan alles komt een einde. Op de laatste avond kan men de bagage buiten de hut zetten en deze vindt je dan bij vertrek terug in de terminal. Er komen labels aan de bagage en deze labels geven ook het tijdstip aan waarop je van boord zult gaan. Omdat je meestal uit een ander land komt is er douane aan boord, dus paspoorten gereed. Transfer naar de luchthaven kan men regelen via de receptie maar het is altijd mogelijk zelf een taxi te nemen. Houd daarbij wel rekening met soms lange wachttijden.
© 2011 - 2020 Celientje1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Met een cruiseschip op vakantieMet een cruiseschip op vakantieEen cruise maken wordt steeds populairder, lees hier hoe een boordrekening werkt en alles over het eten, drinken en verm…
Voor- en nadelen van all-inclusive cruiseschepenVoor- en nadelen van all-inclusive cruiseschepenTerwijl vakanties mooi, noodzakelijk en belangrijk zijn, kunnen ze veel geld kosten. Deze hoge kosten worden vaak geasso…
Voordelen en nadelen van All-Inclusive CruisesVoordelen en nadelen van All-Inclusive CruisesVakantie is een vorm van vrijetijdsbesteding waar velen van genieten. Terwijl vakanties prettig, nodig en belangrijk zij…
Tips voor een betaalbare, onvergetelijke, luxe zeecruiseTips voor een betaalbare, onvergetelijke, luxe zeecruiseBijna iedereen kent de vroeger TV-serie Loveboat, waar chique dames en bemiddelde heren in dure sportkleding een partijt…

Reizen bij medicijngebruik: denk aan uw medicijnpaspoortReizen bij medicijngebruik: denk aan uw medicijnpaspoortGaat u reizen en gebruikt u medicijnen die door een arts zijn voorgeschreven? Dan heeft u een medicijnpaspoort nodig, oo…
Bieden op vakanties - Vakantieveilingen.nlBieden op vakanties - Vakantieveilingen.nlBieden op vakanties is eenvoudig. Eén van de websites waar je kunt bieden op vakanties is Vakantieveilingen.nl. Hoe het…

Reageer op het artikel "Cruisen is luxe en biedt mogelijkheden voor excursies"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Celientje1
Laatste update: 13-12-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!