Kinderen die alleen reizen met het vliegtuig

Kinderen die alleen reizen met het vliegtuig Kinderen die alleen met het vliegtuig reizen, kan dat eigenlijk. Ja dat kan. Kinderen kunnen in sommige gevallen ook alleen met een vliegtuig vliegen. Aan het vliegen van kinderen in hun eentje zijn echter wel flink wat voorwaarden verbonden. Sommige maatschappijen doen het helemaal niet. Anderen zorgen voor begeleiding van kinderen die alleen met het vliegtuig reizen. Maar daar moet wel voor betaald worden. De regels voor kinderen die vliegen met KLM, Arke-Fly, Corendon en low budgetmaatschappijen zijn wel verschillend.

Kinderen die alleen vliegen

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kunnen kinderen ook alleen op reis. Daar zijn echter wel regels aan verbonden. KLM heeft de leeftijdsgrens voor kinderen die alleen reizen begin september 2009 gewijzigd op internationale vluchten. Mochten kinderen met deze maatschappij tot september 2009 vanaf 12 jaar alleen vliegen zonder begeleiding, deze leeftijd is in 2009 opgeschroefd tot en met 14 jaar.

Unaccompanied minors

Bij KLM heten kinderen die alleen reizen unaccompanied minors, of te wel onbegeleide minderjarigen. KLM zorgt voor die begeleiding als de ouders of verzorgers bij de boeking al aangeven dat hun kind die begeleiding nodig heeft.

De procedure die gevolgd wordt als kinderen alleen een vliegreis maken

 • Ouders of reisbureau moeten via KLM Reserveringen zelf aangeven dat het kind tot en met 14 jaar alleen reist.
 • Bij de boeking moeten de contactgegevens staan van de mensen die het kind brengen en of ophalen van het vliegveld.
 • Op Schiphol (of op een andere luchthaven) tekent de ouder of voogd een “Handling Advice – formulier”dat bij de reservering of voor vertrek bij de luchtvaartmaatschappij wordt ingediend.
 • Het kind kan dan inchecken, maar alleen onder begeleiding van een volwassene
 • Op Schiphol moeten kind en begeleider zich vervolgens bij de assistance desk melden. Op Schiphol is dat tussen vertrekhal 1 en 2. Het kind wordt dan overgedragen aan een begeleider van KLM. Die brengt de minderjarige vervolgens naar de gate
 • In het vliegtuig zorgt het cabinepersoneel voor het kind
 • Wel moet de begeleider op de luchthaven blijven wachten totdat het vliegtuig is vertrokken.
 • Op de plaats van aankomst zorgt een medewerker er persoonlijk voor dat het kind wordt overgedragen aan het persoon die de alleenvliegende jongere weer komt ophalen. De ouder of het kind wordt alleen meegegeven aan de persoon die door de ouder of voogd is gemachtigd om dat te kunnen doen.

Kinderen van 15 tot 17 jaar die alleen vliegen

Een ouder of voogd die het ook lastig vindt dat een kind van 15 tot en met 17 jaar alleen vliegt, kan de bijzondere service overigens ook aanvragen. De procedure is dan hetzelfde als die bij een kind van tussen de 5 en 15 jaar, het is alleen niet verplicht.

Tarief voor begeleiding alleenreizende kinderen

Voor de dienst wordt overigens wel geld in rekening gebracht.
Kinderen van 5 tot en met 14 jaar betalen allereerst het volwassen tarief.
Daar komt dan nog een toeslag overheen van 50 euro voor een enkele reis non-stop of vluchten met een overstap voor Europese bestemmingen
Voor intercontinentale bestemmingen die non-stop worden uitgevoerd of met een overstap moet 75 euro extra over de normale volwassen ticket worden betaald

Kinderen waarvoor begeleiding niet verplicht is, maar de ouders het wel graag willen

Kinderen in de leeftijdscategorie van 15 tot en met 17 jaar waarvoor de service niet verplicht is:
 1. Betalen ook het volwassen tarief met daarboven op een toeslag van 50 euro voor een enkele reis non-stop vluchten voor Europese bestemmingen
 2. Voor Europese bestemmingen enkele reis met een overstap wordt 65 euro in rekening gebracht
 3. Non stop vluchten naar intercontinentale bestemmingen kosten 75 euro extra aan begeleiding.

Begeleiding kinderen bij vliegen bij Arke-Fly

Ook bij Arke-Fly kunnen kinderen begeleid worden. Dit moet dan wel worden aangevraagd. Kosten zijn onbekend.

Low budget maatschappijen en kinderen die alleen vliegen

Low budget maatschappijen zoals Easy Jet laten kinderen jonger dan 14 jaar niet alleen reizen. Ook bieden zij geen begeleiding. Ook Ryanair laat kinderen jonger dan 16 jaar niet alleen vliegen en heeft ook geen service voor deze groep.

Corendon en kinderen die alleen vliegen

Bij Corendon mag een kind tussen 6 en 12 alleen reizen, mits het kind naar de luchthaven van vertrek wordt begeleid door een volwassene. Dit moet dan wel altijd met toestemming van de ouders of legale voogden. Deze volwassene moet op de luchthaven van vertrek het personeel dat incheckt de nodige reisdocumenten kunnen tonen en een schriftelijk bewijs van vrijwaring. Daarnaast is een geldige legitimatie nodig. Er zijn ook kosten verbonden aan het alleen laten reizen van het kind. Die moeten op de luchthaven van vertrek worden betaald.
© 2009 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vliegen: business class, first class of economy classVliegen: business class, first class of economy classDe meeste mensen vliegen altijd economy class als ze met een vliegtuig reizen. In de meeste gevallen is dat gewoon omdat…
Kinderen en vliegenKinderen en vliegenEr komt vast een keer een moment dat u samen met uw kinderen op reis wilt. Of dat één van uw kinderen alleen op reis gaa…
Aviofobie / vliegangstVliegangst oftewel aviofobie is een fobie waarbij mensen angst hebben om te vliegen. Indien men wel een vliegtuig neemt…
Vragen en antwoorden die je zou hebben tijdens het vliegenVragen en antwoorden die je zou hebben tijdens het vliegenAls het op vliegen aankomt hebben we allemaal onze vragen. Over de verlichting in een vliegtuig tot hoe langzaam een vli…

Bestaan goedkope last minutes nog wel?Bestaan goedkope last minutes nog wel?Wat wordt nu precies onder een last minute verstaan? Bestaat de last minute eigenlijk nog wel? Waar moet ik op letten bi…
Wat zijn expats? Waar moet je op letten?Een expat, ook wel expatriate genoemd, is een persoon die verblijft in een land waar een andere cultuur heerst, dan de c…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Gustavmelin0, Pixabay
 • KLM
 • Martinair
 • Ryanair
 • Easyjet
 • Arke-Fly
 • Corendon.nl

Reageer op het artikel "Kinderen die alleen reizen met het vliegtuig"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Diana Post, 25-05-2018 18:08 #59
Mijn dochters van 14 en 17 vliegen samen naar Rome. Daar worden zij opgehaald door hun vader. Mogen zij zonder begeleiding vliegen?

Jane, 28-03-2018 23:32 #58
Hallo ik wil deze zomervakantie naar japan voor 1 week en ik ben 15 is dat mogelijk

Samy, 13-03-2018 23:15 #57
Hai, mijn zoon van 13 jaar wil in de meivakantie met zijn vriend van 15 naar Spanje. Mag hij met onze toestemming vliegen?

Bulut, 24-12-2017 06:21 #56
Ik ben 16 en mijn vriend is ook 16 mogen wij alleen reizen naar Turkije? Zo ja ik heb een toelatingsbrief maar mijn vriend niet en kan het niet gaan halen wegens kerst. Mogen zijn ouders de brief zelf schrijven?

C., 17-12-2017 19:40 #55
Hoi,
Ik ben 17 en wil binnenkort met Wizzair naar Polen en weer terug. Heb ik een officiële brief van mijn ouders nodig om alleen te mogen vliegen?

Angelique, 31-07-2017 13:37 #54
Hoi,
ik word dit jaar 17 en wil volgen jaar graag alleen vliegen zonder mijn ouders is dat misschien mogelijk. Ik vind het jammer dat ik in oktober jarig ben anders was ik misschien wel 18 geweest. Ik wil heel graag naar mijn vriend die ver weg woont, heb ik daar begeleiding voor nodig en wat moet ik dan eventueel aan vragen om dat mogelijk te maken?

Simon, 16-06-2017 13:56 #53
Mijn zoon van 15 wil graag een weekje naar zijn vriendin die in barcelona op vakantie is. Kan hij alleen vliegen met Vueling of kan dat alleen met begeleiding (door Vueling)? Hoe moet je boeken voor een minderjarige want op de site van Vueling is het niet mogelijk om 0 volwassenen te kiezen.
Dank, Simon Reactie infoteur, 07-08-2017
Van 5 tot en met 11 jaar moeten passagiers bij Vueling begeleiding aanvragen en betalen. Bovendien die leeftijd mogen ze zelfstandig vliegen. Begeleiding kan en mag dan overigens wel ingekocht. Dat kost in dat geval 45 euro per eis. Bij Vueling wordt iemand van 16 jaar aangemerkt als volwassen in het boekingsproces. Dat staat er ook onder als je naar de boekingspagina gaat.

Cagla, 15-05-2017 18:20 #52
Hoi,

ik zou graag een reis willen maken naar Turkije. Om op de plaats van bestemming te komen moet ik een overstap maken. Van NL naar IST en dan van IST naar ADA, is er ook een begeleider die je kan begeleiden op IST?

Met vriendelijke groet,
Cagla

Berend, 07-04-2017 20:43 #51
Hey,
Ik ben 15 en wil gaan vliegen maar er is een overstap in het buitenland, mag ik dan alsnog die vlucht alleen maken?

Anouk, 02-04-2017 16:55 #50
Geachte,
Ik ben 16 jaar en wil deze zomervakantie graag naar Marokko naar mijn vriend en zijn ouders die daar dan ook op vakantie zijn maar eerder zijn vertrokken. zou ik dan als 16 jarige alleen mogen vliegen zonder toestemming van mijn ouders ( natuurlijk weten ze wel dat ik ga ). kan ik dan ook niet hier op het vliegveld of in marokko op het vliegveld aangehouden worden wegens dat ik alleen vlieg als 16 jarige? ik vlieg met ryanair.

Met vriedelijke groet,
Anouk

Freddy, 30-03-2017 15:18 #49
Hallo, mijn stiefdochters reizen naar Brazilië voor een bezoek aan hun vader. Ze zijn 13 en 19 jaar. Voor de stiefdochter van 13 jaar heb ik een ondertekende toelating met erkenning van de handtekening van hun moeder. Is dit voldoende om te mogen reizen naar Brazilië? wij wonen, de stiefdochters en hun mama in België. Hun mama is reeds eerder vertrokken naar Brazilië en zal ze daar opvangen bij hun aankomst nu zaterdag 1 april. Alvast bedankt.

Tony, 23-02-2017 22:09 #48
Hallo. Ik heb een relatie met een meisje uit Japan, en ik zou haar graag willen bezoeken na 12 augustus en vóór 30 augustus in 2017. Ik word op 12 augustus 16 jaar oud. Mijn ouders vinden het opzicht prima dat ik alleen ga en dat ik in Japan word opgehaald door mijn vriendin en haar familie, maar ik had hier toch twee vragen over: Mijn ouders weten niet zeker of ze mij als unaccompanied minor willen laten reizen, maar als dit wel zo is, moeten de gegevens van de mensen die mij komen ophalen ook vermeld worden als ik 16 jaar ben, maar als deze service wordt aangevraagd? En als ik een vlucht met tussenstop heb, hoe word ik dan begeleid? Ook vraag ik mij af of er sowieso een toestemmingsverklaring van mijn ouders nodig is zodat ik het vliegtuig in mag, aangezien ik minderjarig ben. Alvast bedankt! Reactie infoteur, 24-02-2017
Het hangt allemaal van de maatschappij af waarmee je vliegt hoe dat is geregeld. En wat je zelf wilt. Heb je wel eens gevlogen? Is het allemaal nieuw voor je? Vraag het gewoon na bij de vliegtuigmaatschappij waarmee je wilt vliegen. Boek je via een reisbureau dan kunnen zij je dat ook vertellen.

Senna, 15-02-2017 20:06 #47
Ik wil over 1 jaar in juli 2018 met een vriend op vakantie naar Spanje via TUI. Maar ik keek alvast voor te boeken of we dan wel mogen reizen. M'n vriend is 16 dan en ik dan 15 maar dan staat er dat we vanaf 18 pas mogen. Maar nu heb ik een vraag, hoe kan je begeleiding regelen voor de vlucht? Alvast bedankt Reactie infoteur, 16-02-2017
Vanaf 18 mag je pas boeken. Dus dat zou iemand anders voor je moeten doen. Bovendien moeten je ouders toestemming geven. Daarvoor moeten jullie contact opnemen met een reisbureau of Tui.
Lees hier: Ten aanzien van minderjarige reizigers moet worden aangetoond dat ouders of voogden toestemming hebben verleend. Indien een reiziger nog geen 18 jaar is, verzoeken wij vriendelijk telefonisch contact met ons op te nemen of langs te gaan bij ons reisbureau in de buurt. Onder het menu Contact is een overzicht te vinden van adressen, telefoonnummers en openingstijden.

Kyra, 30-11-2016 16:30 #46
Hee, Vraagje
Ik ben nu 15 maar ben van plan om met een vriendin van me naar Spanje (Alicante) te vliegen in de herfstvakantie 2017. Ik ben op dat moment 16 en mijn vriendin is dan 15. We vliegen waarschijnlijk vanaf Brussel airlines. Mogen wij dan alleen vliegen zonder een vergoeding te moeten betalen? Ik vond de info die op de site stond niet zo super duidelijk. En we nemen dan de trein vanuit Amsterdam naar Brussel dus mijn ouders kunnen ons niet "uitzwaaien" is dat ook een probleem? Alvast bedankt!

Jaap, 04-11-2016 00:11 #45
Ik ben 15 en wil graag met 4 vrienden van 15 naar Londen met easy jet, kan dit? Want op de site is het niet duidelijk te vinden. Alvast bedankt Reactie infoteur, 07-11-2016
Kinderen in de leeftijd van 14 tot 15 jaar mogen bij Easy Jet zonder een volwassene reizen, op voorwaarde dat ze niet reizen met kinderen in de leeftijd van 13 jaar of jonger. Kinderen van 16 jaar en ouder worden beschouwd als volwassenen.

Firdousse, 27-10-2016 15:40 #44
Geldt dat voor alle landen of alleen in Europa? En kan je ook meereizen met een ander familielid? Reactie infoteur, 30-10-2016
Ja de regels voor kinderen die alleen willen vliegen gelden overal. Maar informeer eerst wel even bij de maatschappij welke regels zij zelf hanteren. Dan kom je niet voor verrassingen te staan. Meereizen met een ander familielid kan ook, maar dan moet die wel de geschikte leeftijd hebben. En een kind moet de juiste papieren hebben natuurlijk, ook al om te voorkomen dat een ouder een kind ontvoert naar een ander land wat helaas toch nog veel te vaak voorkomt.

Onbekend, 12-08-2016 09:58 #43
Hallo ik ben 14 jaar oud, kan ik alleen reizen? Reactie infoteur, 15-08-2016
Zoals je kunt lezen in het artikel hangt dit van de luchtvaartmaatschappij af. Sommige maatschappijen laten kinderen van 14 jaar wel alleen reizen, anderen doen dat niet.

Mgur, 24-07-2016 22:34 #42
Hoi, ik heb een vraagje,

ik ben 15 jaar oud en zou graag over een paar weken alleen willen vliegen naar Turkije, omdat ik daar familie heb. Moet ik een formulier met toestemming van mijn ouders hebben? Of hoe zit dat dan precies? Als ik ga, dan vlieg ik met Pegasus

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 25-07-2016
Is me niet helemaal duidelijk bij deze maatschappij. Ik heb ze een mail gestuurd, maar nog geen antwoord gekregen.

Npm, 02-07-2016 22:58 #41
Hey, ik heb een vraagje

ik heb iemand leren kennen waar ik smoor verlieft op ben geworden, ik heb hem leren kennen in Nederland al sinds 2011, hij is onderhand al 19 ik bijna 16, het ding is… ik zou graag naar hem willen, alleen ik kan geen toestemming vragen aan me ouders, ik zou dan meegaan met een goede vrouw en haar vriend die ik ken, want me familie is heel racistisch, natuurlijk vraag ik eerst wel als ik echt niet mag gaan, want ik doe er alles voor… maar het probleem is hij woont in Indonesië. Ik zou gewoon zo graag bij hem willen zijn, maar ik ga ongeveer wachten tot ik 16/17 ben… zou ik echt perse dat blaadje moeten hebben. Want ik ben niet in zoon goede staat hier in me familie… Reactie infoteur, 11-07-2016
Het hangt ervan af met welke maatschappij je gaat vliegen. Bij sommige maatschappijen mag je vanaf 14 jaar al alleen vliegen, bij anderen pas vanaf 17 jaar. Of het verstandig is om op deze leeftijd zonder toestemming van je ouders naar een vriendje te vliegen, is een andere zaak. Het is een hele andere wereld, je loopt risico's en je weet niet waar je terecht komt. Ik neem aan dat je nog thuis woont, het kan toch ook niet zo zijn dat je zomaar vertrekt? En wie betaalt de reis dan? Kunnen die vrouw en haar vriend je niet helpen met het bespreekbaar maken met je ouders?

Miosotis, 04-06-2016 04:59 #40
Hooii, ik heb een vraag ik ben 18 is het zo dat me vriendin van 17 jaar oud mee met mij zou kunnen reizen met arke fly, van Bonaire naar Amsterdam? Reactie infoteur, 14-06-2016
Ik zou dit specifieke geval toch even navragen, maar in principe zou het kunnen. Maar bel ArkeFly gewoon om dit te vragen. Zij bepalen zelf de regels.

Theresia Kooiman-Snel, 08-12-2015 11:41 #39
Wij, mijn man ik zouden gaarne onze kleinzoons, de aankomende kerstdagen een weekje bij ons willen hebben, de ouders vinden dat geweldig, maar kunnen zelf dit jaar niet mee, nu is onze vraag? Kunnen zij met zijn drietjes, de oudste is 14, 13, 12 jaar als zij door hun ouders op het vliegveld Reus, gebracht worden, en wij ze in Eindhoven ophalen wel samen reizen, of als er 1 opa of oma die kant op reist en dan mee terug in hetzelfde vliegtuig mee reist? Reactie infoteur, 21-07-2016
Nee er moet dan wel iemand mee. Vanaf 15 jaar mogen kinderen alleen reizen en zou de oudste de andere twee kunnen begeleiden. Overigens hangt dat ook nog van de vliegtuigmaatschappij af.

Judith, 09-08-2015 20:12 #38
Mijn zoon van 15 vliegt as donderdag naar de VS. Mogen wij (ouders) hem tot aan de gate begeleiden zonder dat we zelf vliegtickets hebben? Normaal mag je niet zonder vliegticket langs de douane maar misschien dat je een minderjarige wel mag begeleiden? Dank alvast voor het beantwoorden van deze vraag. Reactie infoteur, 15-08-2016
Nee dat mag niet. U mag alleen mee als u zelf meereist.

Chyntia, 10-06-2015 12:46 #37
Hoi!
Ik ben 17 en ik wil heel graag deze zomer naar mijn vriendin toe in Las Vegas. Als ik goed heb begrepen mag ik dan alleen reizen zonder begeleiding? Mijn ouders hebben me toestemming gegeven. Zelf ga ik vliegen met KLM of Lufthansa.

Betekent dit dan dat ik een brief mee moet nemen van het adres waar mijn vriendin woont en een brief van mijn ouders in het Engels dat ik haar mag bezoeken?

Ik hoor graag van jullie! Reactie infoteur, 20-08-2016
Je mag als 17-jarige gewoon alleen vliegen. Zonder brief en zonder toestemming van iemand.

Wvisser, 01-06-2015 22:29 #36
Ik ben 15 jaar en mijn vriendin is 16 jaar en 1 maand, mag ik dan samen met haar vliegen zodat zij mijn begeleider is? (ryanair) Reactie infoteur, 21-08-2016
Ja dat kan als zij 16 jaar is of ouder. Dan mag je bij Ryan Air als 15-jarige samen gaan vliegen.

Angelo, 19-05-2015 18:35 #35
Ik ben 15 en vlieg deze zomer naar Berlijn toe vanuit Düsseldorf.
Nu was vliegtickets voor mij boeken geen probleem want je mag dan alleen vliegen.
Ik vlieg met Germanwings
Mijn moeder brengt me naar de luchthaven Düsseldorf maar in Berlijn word ik niet opgehaald of gebracht.
Kan ik dan problemen met inchecken krijgen?
Gr Angelo Reactie infoteur, 21-08-2016
Als je alleen mag vliegen bij een maatschappij als minderjarige dan hoef je ook niet opgehaald te worden van het vliegveld.

Mw Leeuwin, 30-04-2015 14:50 #34
. een kind van 15 jaar mag alleen reizen bij de KLM
. kan hij ook de begeleider zijn van zijn broertje van 12 jaar? Reactie infoteur, 21-08-2016
Ja een kind van 15 jaar mag een kind van 12 jaar begeleiden bij KLM. Wel aangeven dat dit het geval is.

Jasmijn, 28-04-2015 19:04 #33
Hey,
Wij willen deze zomer met een groep vriendinnen (allemaal rond de 15/16 jaar) naar Spanje vliegen. Bij transavia mogen wij alleen vliegen, maar betekent dat ook dat wij in principe zonder problemen de douane doorkomen? Reactie infoteur, 21-08-2016
Ja hoor, dan kom je ook zo de douane door. Als je alleen mag vliegen, mag je ook alleen aankomen. Lijkt me logisch.

Daria, 16-04-2015 20:35 #32
Hallo,

Ik ben Daria en ik heb een vraag. Ik ben 16 jaar oud en ik wil deze vakantie met mij vriendje van 27 jaar naar Spanje toe. Kan ik dan gewoon vliegen zonder ouders als ik 16 ben? Reactie infoteur, 22-08-2016
Heb je wel toestemming van je ouders om met hem te gaan? Hij zou je begeleider kunnen zijn, maar het lijkt me wel belangrijk dat je ouders ook toestemming geven. Bij heel veel maatschappijen mag je trouwens gewoon alleen vliegen als je 16 jaar bent. Ik weet niet met elke maatschappij je vliegt, maar dat zou je kunnen nagaan.

Effe, 30-03-2015 12:57 #31
Vraag 1. Onze dochter is 17 jaar en 10 maanden. Zij vliegt alleen met germanair. Heeft zij toestemming of een verklaring van ons (ouders) nodig om alleen te mogen reizen?
Vraag 2. Zijn er nog voorwaarden om toegang tot Engeland te hebben? Reactie infoteur, 23-08-2016
Ik ken Germanair niet. Bestaat deze maatschappij wel? Omdat ik hem ook nergens kan vinden, kan ik geen antwoord geven of zij alleen maar vliegen.

Rene, 23-03-2015 07:17 #30
Mijn kind is 17 en vliegt met ryanair ons achterna naar Barcelona.
het schijnt dat hij met alleen een Nederlandse ID niet geaccepteerd wordt. Ik moet eerst met mijn kind naar het politiebureau of gemeente om een soort autorisatie verklaring te ondertekenen. Is dit correct? Reactie infoteur, 23-08-2016
Op de site van Ryanair staat het volgende over het ID dat nodig is:
- Een geldig paspoort.
- Een geldige nationale identiteitskaart uitgegeven door de overheid van een land in de Europese Economische Ruimte (EER). Alleen de volgende EER-landen geven momenteel nationale identiteitskaarten uit die worden geaccepteerd bij Ryanair-vluchten: België, Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk*, Gibraltar, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Zweden, Zwitserland. *De geldigheid van Franse nationale ID-kaarten (uitgegeven voor volwassenen) is verlengd van 10 naar 15 jaar ALLEEN voor kaarten die zijn uitgegeven tussen 2 januari 2004 en 31 december 2013 (met uitzondering van vluchten van/naar Malta).

Chenaya, 11-03-2015 21:31 #29
Zou een kind van 16 zonder toestemming van voogd/ouder mogen reizen? Reactie infoteur, 21-03-2015
In principe kan dat vanaf 14 jaar. Er zijn uitzonderingen, maar dat moet je aan de vliegtuigmaatschappij vragen waar je mee wilt gaan vliegen.

Carmen, 04-03-2015 17:59 #28
Hallo, ik heb een vraag

kun je met Ryanair, Lufhansa, Vueling ook alleen reizen met begeleiding? Reactie infoteur, 21-03-2015
Ja dat kan me begeleiding. Daar moet wel voor betaald worden.

Gina, 29-01-2015 21:59 #27
Ik (oma van 64) ga met mijn kleinzoon van 16 in Oktober 4 dagen naar Barcelona. Wij hebben verschillende achternamen en nu las ik op internet dat iemand daar moeilijkheden mee had (ook een oma met kleinzoon, ik weet alleen niet welke leeftijd) want dan kom je Spanje niet in en nu moeten ze allerlei papieren en geboorteakte inleveren bij het gemeentehuis met stempels anders kunnen ze niet naar Barcelona reizen, klopt dit verhaal? Wat moet ik doen?Ik heb zelf een paspoort en mijn kleinzoon een I.D.

Wilma, 11-01-2015 21:14 #26
Mijn dochter van vijftien gaat binnenkort drie dagen naar Venetië met haar vriend van 19, mag dit? Reactie infoteur, 21-01-2015
Ja vanaf 15 jaar mogen jongeren zonder begeleiding vliegen. Dus ook zonder haar vriend zou dat kunnen.

T., 11-01-2015 19:31 #25
Hey, ik wil deze zomer met mijn vriend van 21 vliegen naar Turkije met Transavia. Ik ben 17 jaar, dus ik kan en mag alleen vliegen. Is er een kans dat ik aan de grens word geweigerd? Reactie infoteur, 21-01-2015
Als je de juiste papieren hebt (een geldig paspoort of ID) dan zie ik niet in waarom je geweigerd zou worden. Wel moet je in Turkije nog een visum kopen.

Z., 05-10-2014 00:27 #24
Hoi ik wil in de zomervakantie voor 6 weken naar turkije vliegen met turkish airlines. Ik ben 15 jaar dus ik wou weten of ik wel alleen mag reizen Reactie infoteur, 05-10-2014
Altijd even navragen bij de vliegmaatschappij zelf.

Eline, 27-09-2014 15:43 #23
Bedankt voor de informatie!
Ik ben al een tijdje aan het sparen om naar Washington te gaan en daar bij vrienden te verblijven. Als ik 15 ben, ik ben nu 14.
Dit is misschien een domme vraag, maar mijn ouders weten het niet dus mijn enige vraag die ik nog heb is-
Als ik een ticket koop, is het dan gelijk betaald voor retour of moet ik voor de terugreis een apart ticket kopen? Reactie infoteur, 05-10-2014
Ik weet niet of het verstandig is om te vliegen zonder je ouders in te lichten. Dat lijkt me wat raar. Tenzij er een dringende reden voor is natuurlijk. Als je een retourticket koopt betaal je heen- en terugreis. Dus dan hoef je niet nog daar weer een ticket te kopen.

Bo, 03-08-2014 18:37 #22
Ik ga naar Spanje en dan wil ik een vriendin laten overvliegen uit Nederland. Ze is 15. Is er in Spanje ook een bepaalde leeftijdsgrens? Want ze mag wel erheen vliegen zonder toestemming naar Spanje maar mijn vraag is of het daar ook toegestaan is dat ze daar 'aankomt' zegmaar. Ze gaat gewoon terug met ons met de auto. Reactie infoteur, 27-08-2014
Ze zal alle papieren mee moeten nemen die nodig zijn zoals een paspoort. Maar als je mag vliegen in je eentje, dan word je toch niet geweigerd aan de grens? Dat is tenminste wat ik uit je vraag begrijp.

Eefje, 26-07-2014 22:11 #21
Ik ga binnenkort met mijn 19 jarige vriend op vakantie naar Valencia. Ikzelf ben 17. Heb ik dan een schriftelijk formulier nodig om door de douane te komen in Nederland en Spanje? Reactie infoteur, 27-07-2014
Nee hoor jij mag gewoon zelfstandig vliegen omdat je 17 jaar bent.

Yvonne, 27-04-2014 15:23 #20
Goedendag,

Wij zijn woonachtig in Israel, nu wil ik mijn kinderen van 14 en 10 alleen naar Nederland laten vliegen om familie te bezoeken.
Kunnen zij samen reizen bij elke maatschappij? Wat zijn de kosten?

Met vriendelijke groet,
yvonne Reactie infoteur, 28-04-2014
Dit zult u toch echt zelf bij de maatschappijen aan moeten vragen. Ook de kosten zijn per maatschappij verschillend.

Channah, 04-03-2014 15:18 #19
Hallo,
ik word over 2 weken 14 en ik ben heel hard aan het sparen voor een vliegticket naar San Francisco. Er wonen daar vrienden die ik heel graag weer wil zien.
Nu heb ik van vrienden gehoord dat Amerika inkomen in je eentje als minderjarige best moeilijk is door allerlei regels enzo.
Wat zijn nou de problemen waar ik tegen aan kan lopen? En heb ik als 14-jarige nog begeleiding nodig of niet? Reactie infoteur, 04-04-2014
Dit zou je per maatschappij moeten vragen. Dat weten ze op het reisbureau of bij de maatschappij zelf. Ik weet namelijk niet met welke maatschappij je wilt gaan vliegen naar de Verenigde Staten als 14-jarige.

Achmed, 14-07-2013 17:44 #18
Hallo ik ga binnenkort met een vliegtuig van de royal air maroc alleen reizen ik ben 15 jaar. en heb dit nog nooit eerder gedaan… Ik ben dus best wel gespannen en zenuwachtig mijn ouders zijn natuurlijk op de hoogte ervan dat ik alleen zal reizen. Mag dat gewoon bij royal air maroc en kunt tips geven voor het maar zo te zeggen voor et eerst met een vliegtuig naar een andere continent te reizen.

Alvast bedankt,
Achmed Reactie infoteur, 30-10-2013
Beste Achmed,

Je zult dat zelf moeten vragen bij de vliegmaatschappij. Die hanteren namelijk allemaal andere regels.

A. Broeren, 24-04-2013 09:57 #17
Ik heb dezelfde vraag over vliegen met RyanAir, ik kom er niet uit, mijn 2 zonen moeten terug vliegen van Carcassonne naar Eindhoven. de oudste is 16 plus 5 mnd en de jongste is 14 jaar. in de voorwaarden staat dat een minderjarige (14) alleen terug mag vliegen als er een begeleider OUDER dan 16 jaar bij is. kan ik in dit geval opmaken dat 16 jaar plus 5 mnd OUDER DAN 16 wordt gezien? en dus dat de oudste de begeleider is van die van 14? het staat een beetje dubbel want een kind van 16 mag wel een hulpbehoevende begeleiden. ook staat er dat bv kinderen uit Frankrijk een schriftelijke verklaring van hun ouders nodig hebben, zou dat ook gelden voor Nederlandse kinderen die vanuit Frankrijk naar huis gaan vliegen. ik wil graag boeken maar ik vind het onduidelijk, en gewoon even bellen naar Ryanair? heb je daar een nummer voor? het zijn nummers waar je alleen specifieke vragen mag stellen over een onderwerp.

Degroote V., 22-04-2013 13:51 #16
Kan in mijn dochter van 15j en haar vriendin van 16j samen laten vliegen naar Spanje met de vliegmaatschappij Ryanair? Ik vind terug niet alleen reizen onder de 16j maar kan het dat ze samen vliegen en dan is de 16 jarige eigenlijk begeleider? Hopend op een duidelijk antwoord wacht ok af om te boeken. Reactie infoteur, 23-04-2013
Ryanair vervoert geen minderjarigen zonder begeleiding (onder de 16 ). Kinderen jonger dan 16 moeten altijd worden begeleid door een passagier die ouder is dan 16 jaar. Er zijn GEEN begeleiders of speciale voorzieningen beschikbaar. Daarnaast zijn er voor mensen met een niet-Nederlands paspoort nog andere bepalingen voor een 15-jarige. Ik zou Ryanair zelf gewoon even bellen om te vragen wat er mogelijk is.

Milad, 18-10-2012 15:37 #15
Hallo, ik ben 15 jaar en wordt over 2 maanden 16 Ik woon alleen hier. Ik wil graag 1 week voor de kerst naar Iran en 1 week na de kerstvakantie terug. Daar is mijn ouders. Mijn familie komt out Afghanistan, want ik kan niet naar eigen land. Mijn vraag is kan ik alleen naar Iran, want ik heb niemand hier om met mij te gaan. Wat ik heb nodig om te reizen? Ik wil graag als dat kan mijn antwoord sturen naar mijn e-mail. Reactie infoteur, 29-10-2012
Je zou bij de vliegmaatschappij waar je mee wilt vliegen moeten vragen of je alleen kunt vliegen of dat er iemand mee moet van de maatschappij zelf om je te begeleiden. Dat is namelijk bij alle maatschappijen anders.

Karima, 11-09-2012 11:45 #14
Mijn vraag is ik ben 17 en word over 2 maanden 18. Eind september ga ik naar mijn zus in Spanje. Ik vlieg met Ryanair. Mag ik dan zonder begeleiding of iets reizen? Graag hoor ik van jullie!

D. Somai, 29-07-2012 23:21 #13
Hallo mijn vraag is.Ik heb twee kinderen met Ned. Paspoort in Suriname.beide kinderen komen met vakantie naar Ned. Leeftijd 14 en 15.Kinderen zijn vaker geweest naar Ned.Moet ik als nog begeleiding aanvragen. Kinderen hebben in feite geen begeleiding nodig.wat kan ik bij deze dan doen? Reactie infoteur, 20-08-2012
Alles hangt af van de maatschappij waarmee gevlogen wordt. U zult informatie moeten inwinnen bij de maatschappij waarmee u de kinderen wilt laten vliegen.

Singalees (infoteur), 15-07-2012 13:57 #12
Dat hangt helemaal van de maatschappij af waarmee je vliegt. Je moet het daar navragen als er al geboekt is, want elke maatschappij hanteert zijn eigen regels.

Melih, 14-07-2012 16:35 #11
Ik ga met mijn zusje op vakantie naar turkije, ik ben zelf 17 jaar oud en mijn zusje is 14 jaar oud nu. Onze ouders weten hiervan en mijn vraag was dan ook of mijn zusje met mij mee kan?

Singalees (infoteur), 13-05-2012 22:38 #10
Het hangt helemaal van de maatschappij af welke regels er gelden voor een kind van een bepaalde leeftijd dat alleen reist, of dat gedeeltelijk alleen reist. U zult dat toch echt bij de maatschappij zelf moeten opvragen en dat ook moeten doen voor het kind gaat reizen, anders kunnen er problemen ontstaan.

R. Mulder, 13-05-2012 10:45 #9
Mijn dochter van 15 gaat met een volwassene met twee kinderen naar Turkije. Mijn dochter blijft twee weken, en het gezin 4. Zij moet alleen terug vanuit Turkije. Mag dat, en wat voor formulieren heb ik nodig. Ik ben gescheiden, moet haar vader ook tekenen. Dus vanuit Turkije alleen terug.

Hicham, 03-05-2012 13:26 #8
Goedendag, ik zou graag aankomende zomer met de vliegtuig naar Marokko willen reizen, daar wordt ik opgehaald door mijn ouders. Ik ben 17 jaar oud. Is dit dus mogelijk? En weet u welke handelingen wij moeten verrichten? Alvast bedankt.

Isabel Leur, 04-01-2012 14:26 #7
Ik ben een meisje van 15 en wil in mijn eentje naar mijn familie in indonesie. Ik ben erg ervaren met het reizen naar indonesie en heb dit dan ook heel vaak gedaan en heb ook gewoon toestemming van mijn ouders, nu is mijn vraag of ik zonder begeleiding mag vliegen en met welke vliegvaart maatschapijen ik dan het beste kan vliegen als ik in singapore of honkong wil overstappen.

Thomas, 23-12-2011 15:30 #6
Ik ben straks 16 in de zomer en wil graag op vakantie gaan in mijn 1tje, maar bij welke maatschappijen mag je boeken dan zonder contact op te nemen?

groetjes thomas,

Lisa, 18-08-2011 20:02 #5
Ik wil alleen reizen naar turkije maar kan dat zonder toestemming van je ouders?
en ik ben 14 jaar mag je dan al alleen gaan en wat zitten er allemaal voor voorwaarden aan vast en regels? Reactie infoteur, 19-08-2011
Nee als je 14 bent mag je niet zonder toestemming van je ouders naar Turkije vliegen. Het is mijn zaak niet, maar waarom zou je als 14-jarige alleen naar dat land gaan en waarom mogen je ouders dat niet weten? Als je op vakantie gaat zouden je ouders daar toch van af moeten weten, lijkt me. Misschien heb je daar wel een vriendje ontmoet, maar bedenk wel dat je op deze leeftijd wel heel kwetsbaar bent als je alleen in een heel ander land bent. Overigens doet dit ook niet terzake, als 14-jarige kun je gewoon niet alleen gaan vliegen als je ouders daar niet de nodige maatregelen voor hebben getroffen.

John, 06-06-2011 17:48 #4
Onze dochter van 15 en zoon van 18 reizen samen met het vliegtuig (trans avia) naar Barcelona. Moeder brengt ze naar airport Eindhoven en vader haalt ze af op airport Barcelona. De vraag is of ze naast haar indentiteitsbewijs en vliegticket nog andere formulieren nodig zijn?

Chris, 22-05-2011 16:51 #3
Mijn dochter gaat met een vriendin op vakantie onder begeleiding van de ouders van de vriendin mijn dochter is 17 moeten wij daar een formulier voor invullen?

C. Baltussen, 23-01-2010 23:33 #2
Mijn dochter gaat komende zomer met een vriendin beide 14 jaar, een broer en vriendin van 16 en 15 jaar samen met ryanair weeze naar venetië. Kan dit zonder begeleiding van ouders of iemand van 18 jaar? Welke maatregelen moeten hiervoor getroffen worden?
Uiteraard worden deze kinderen op het vliegveld opgehaald door één van de ouders.
Graag hebben wij advies hoe we dit moeten begeleiden. Reactie infoteur, 24-01-2010
Ryanair vervoert zelf geen kinderen jonger dan 16 jaar zonder begeleiding en kan die begeleiding ook niet bieden. Het land heeft bovendien voor de verschillende bestemmingen allerlei regels. Het beste is dus om contact op te nemen met Ryan Air om te kijken welke regels van toepassing zijn voor deze specifieke bestemming.

Noyen, 06-12-2009 08:58 #1
Artikel mij niet geheel duidelijk.
Wat zijn bv. de regels en benodigde papieren/toestemmingen voor het reizen naar de USA.
Wat moet bv een 15 jarige die alleen reist naar de USA voor vacantie, buiten een geldig paspoort, aan papieren hebben om binnen te komen
Met vriendelijk groet
A.Noyen

Infoteur: Singalees
Laatste update: 19-07-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 59
Schrijf mee!