InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Diversen > Treinreizen: op vakantie met de trein

Treinreizen: op vakantie met de trein

Treinreizen: op vakantie met de trein Wie reislustig is heeft veel verschillende mogelijkheden om de wereld te verkennen: maak bijvoorbeeld een lange rondreis of boek een leuke stedentrip. Voor vakanties zijn de auto en het vliegtuig veruit het meest gekozen vervoersmiddel. Toch is het, zeker wanneer je niet al te ver weg wilt gaan, ook mogelijk om met de trein op vakantie te gaan. De beschikbare mogelijkheden zijn echter wel afhankelijk van de duur van je vakantie, je vertrekplaats, de gekozen bestemming en je budget.

Voordelen treinreizen

Met het vliegtuig ben je, zeker waar het verre reizen betreft, relatief snel op de plaats van bestemming. Het voordeel van met de auto reizen is dat je alles zelf in de hand hebt en veel eigen bagage kunt meenemen. Deze bagage hoef je bovendien niet ver te tillen. Reizen met de trein heeft echter ook enkele belangrijke voordelen. Zo hoef je tijdens deze milieuvriendelijke manier van reizen niets te doen en kun je makkelijk af en toe de benen strekken. Daarnaast stopt de trein meestal in het centrum van de stad waardoor je, indien je een stedentrip maakt, direct op de plaats van bestemming kunt uitstappen. Ook mag je als treinreiziger zoveel bagage meenemen als je zelf kunt tillen. Bovendien heb je onderweg de kans om alvast van het landschap te genieten.

Nadelen treinreizen

Het reizen met de trein heeft echter ook enkele nadelen. Zo kunnen treinen, zeker in de winterperiode, weleens last hebben van vertragingen. Zeker als je een overstap moet halen, kan dat flink wat stress opleveren. Bovendien zijn niet alle bestemmingen even goed bereikbaar per trein, waardoor je vaak meerdere keren op een andere trein moet overstappen of lang moet wachten op een station. Daarnaast kunnen treintickets prijzig zijn en is het niet altijd mogelijk om lastminute te boeken.

Kosten met de trein op vakantie

Wie met de trein op vakantie wil gaan, kan kiezen uit diverse bestemmingen. Treinreizen kunnen echter prijzig zijn: een internationaal treinkaartje is al snel duurder dan een Europees vliegticket. Woon je dichtbij het centraal station van Amsterdam of Rotterdam, dan bespaar je echter wel op de reiskosten die je normaal gesproken hebt om bij het vliegveld te komen. Wie buiten de randstad woont heeft dit voordeel niet. Kinderen en ouderen kunnen op de treinreis tot aan de Nederlandse grens overigens wel een flinke korting krijgen, waardoor een treinreis naar een buurland toch nog voordelig kan uitpakken. Parkeren in het centrum van een grote stad kan bovendien erg duur zijn, waardoor het soms toch financieel loont om een treinkaartje aan te schaffen.

Treinreizen naar België

België is veruit de meest ideale vakantiebestemming voor treinreizigers. Zo reis je met de HSL rechtstreeks van Schiphol, Rotterdam of Breda naar Antwerpen en ook Brussel is met een directe verbinding te bereiken. Ook andere leuke Belgische steden zoals Gent en Luik bezoek je relatief eenvoudig met de trein. Met name voor reizigers die in Noord-Holland, Zuid-Holland of de regio Noord-Brabant wonen is België dus eenvoudig bereikbaar met de trein.

Treinreizen naar Frankrijk

Het zonnige Frankrijk is ook bereikbaar per trein, al dien je hiervoor wel eerst naar Rotterdam of Amsterdam af te reizen. Vanaf deze stations reis je namelijk met de Thalys rechtstreeks naar Parijs. Van hieruit kun je met hogesnelheidstreinen eventueel doorreizen naar andere Franse steden. In de winter en zomer rijden er bovendien extra treinen naar bekende wintersport- en zonbestemmingen.

Rest van Europa

Ook veel andere Europese bestemmingen kun je in principe bereiken met de trein. Zo gaan er vanuit de randstad treinen naar Londen en vanuit Limburg zijn ook veel Duitse steden, zij het met enkele keren overstappen, goed bereikbaar. Wie de tijd heeft kan eventueel zelfs verder reizen richting Italië, Denemarken of Oost-Europa.

Met de trein de wereld verkennen

Lang niet iedere reis kun je natuurlijk met de trein beginnen. Maak je een langere rondreis, dan is het echter wel soms mogelijk om ter plaatse gebruik te maken van treinvervoer. Zo kun je van geweldige uitzichten genieten tijdens een treinreis door het Peruaanse Andesgebergte. En ook met de beroemde Trans-Siberië Expres en Trans-Monogolie Expres kun je unieke treinreizen maken.
© 2019 Emmasarah, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zakenreizen per trein steeds populairderZakenreizen per trein steeds populairderZakenreizen maken per trein wordt steeds meer populair. Je hebt namelijk niet te maken met lange wachttijden en lange wa…
De voordeelurenkaart van de NSDe voordeelurenkaart van de NSDe voordeelurenkaart van de Nederlandse Spoorwegen (NS) is een kaart die hoort bij een Voordeelurenabonnement. Dit abonn…
Met de nachttrein naar SchipholMet de nachttrein naar SchipholMet de nachttrein naar Schiphol reizen: het kan. ís Ochtends om 5 uur vliegen? Of om 4 uur? Dat betekent dat ouders, vri…
Voordeelurenabonnement van de NS op een OV-chipkaartVoordeelurenabonnement van de NS op een OV-chipkaartDe voordeelurenkaart is veranderd. Tegenwoordig is de voordeelurenkaart ook een OV-chipkaart waarmee niet alleen met de…
Een NS abonnement om in het weekend gratis te kunnen reizenEen NS abonnement om in het weekend gratis te kunnen reizenDe NS heeft een nieuw abonnement op de markt gebracht waarmee je in het weekend gratis kunt reizen. Dit nieuwe abonnemen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 12019, Pixabay
  • https://wandergreen.nl/duurzamer-op-wereldreis-let-op-deze-5-dingen/
  • https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/30/twee-derde-zomervakanties-geboekt-via-internet
  • https://www.reismee.nl/reisloket/voorbereiding/vervoer/met-de-trein/
  • https://www.treinennieuws.nl/voor-en-nadelen-van-treinreizen

Reageer op het artikel "Treinreizen: op vakantie met de trein"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Emmasarah
Gepubliceerd: 10-10-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!