Duitsland: Bad Wimpfen aan de Neckar

Duitsland: Bad Wimpfen aan de Neckar Bad Wimpfen is zo'n typisch Duits versterkt stadje, inclusief mooie vakwerkhuizen en smalle straten. De ligging, op een heuvel aan de rivier de Neckar, maakt het nog aantrekkelijker en superromantisch. Bad Wimpfen is bovendien ook een kuuroord, dus kan je hier meteen het aangename aan het nuttige koppelen.

Waar ligt Bad Wimpfen?

Bad Wimpfen ligt niet ver van het beroemde Heidelberg, op zo'n 57 kilometer ten Zuid-Oosten en zo'n 70 kilometer ten noorden van Stuttgart. Via Autobahn 37 kan je na het bezoeken van Bad Wimpfen door het Neckardal naar Heidelberg of vice versa. Een zeer mooie tocht! Ook Mannheim en Ludwigshafen zijn niet ver uit de buurt.

Een beetje geschiedenis

Rond 500 voor Christus was het plaatsje een Keltische nederzetting. Het zijn trouwens de Kelten die de plaats aan haar naam hebben geholpen. Wimpfen betekent immers "plaats aan de berg". Na de Kelten werd Wimpfen overspoeld door Romeinen. De Romeinen bouwden een houten brug over de Neckar en zo werd de stad de hoofdpoort van de Civitas Alisinensium. In de 3de eeuw werd de plaats bestormd door de Alemanen. In de 13de eeuw was Wimpfen de keizerlijke verblijfplaats van de Hohenstaufen. Aan het einde van de 14de eeuw werd de stad in het dal vernietigd door een brand. In 1930 krijgt Wimpfen de toevoeging "Bad". De ontginning van de zoutmijnen zorgde voor rijkdom in de streek. Het wordt een kuuroord. In 1952 wordt Bad Wimpfen bij Heilbronn gevoegd.

Bezienswaardigheden

Bad Wimpfen bestaat uit twee delen: Bad Wimpfen im Tal en Bad Wimpfen am Berg. Bad Wimpfen im Tal is het oudste deel van de stad. In de 1ste en 2de eeuw voor Christus werd het al gebouwd op de resten van het Romeinse castellum, dat toen één van de belangrijkste Romeinse steden was uit de regio. In die tijd was het veel groter dan het stadje nu is.

Doorheen Bad Wimpfen kan je een stadswandeling maken waarbij je voorbij alle belangrijkste bezienswaardigheden komt.

Stiftskirche

Een prachtige gotische kapittelkerk met een schitterende kloostergang, daterend van rond 1000 N.C. Op aanvraag kan er een rondleiding in de kerk worden gevolgd. Reken hiervoor dik één uur.

De Blauer Turm

De Blauer Turm werd reeds driemaal zwaar beschadigd. Op 18 mei 1984 wordt de Blauwe Turm voor de derde maal beschadigd; ditmaal door een blikseminslag. Ook in 1674 en 1848 kreeg de toren het al zwaar te verduren. Toch staat de toren nu nog steeds in volle glorie te blinken. De top van de toren biedt een schitterend zicht over het dal en de stad. Deze top bevindt zich wel op 53 meter hoogte, dus je moet er wel wat klimwerk voor over hebben om daar te geraken. Er is nog steeds een nachtwacht zoals vroeger. Sinds het einde van de 12de eeuw heeft dit gebruik nooit opgehouden te bestaan. De Blauer Turm maakt deel uit van de Burgenstrasse, een kasteelroute die loopt van Mannheim in Duitsland tot Praag. Deze weg kan ook met de fiets afgelegd worden, via de Burgenstrasse-Radweg.

Museum

In het Romaanse Steinhaus kan je meer leren over de geschiedenis van de stad, van in de Romeinse tijd tot nu. Kijk bij het buitengaan ook eens omhoog naar de schitterende trapgevel uit de 16de eeuw.

Het Kaiserpfalz

Via de ommuring naast het Steinhaus kom je bij een reeks romaanse boogjes met dubbele zuilen. Het is de zuilengang van het voormalige paleis. Onder de Hohenstaufen bereikte de romaanse bouwkunst trouwens haar hoogtepunt.

Hohenstaufentor

De zuidelijke ingang van de keizerlijke site.

Schwibbogengasse

Op nummer 5 van de Schwibbogengasse vind je een prachtig vakwerkhuis uit de 16de eeuw, met Hebreeuwse inscripties uit 1580. Daar is ook de vroegere gebedszaal van de Joodse gemeenschap. Op nummer 16 in diezelfde straat vind je dan weer een klein Romaans huis uit de 13de eeuw.

De Roter Turm

Het laatste verdedigingswerk van de vesting, daterend uit 1200.

De Klostergasse

Prachtige vakwerkhuizen omringd door tuintjes.

De Pfalzkapel

Deze mooie kapel is gebouwd rond 1200 en is gewijd aan Sint-Nikolaas. Er was een tribune aanwezig, voorbehouden voor de keizer. In 1837 werd de kapel omgebouwd tot boerderij met stal en schuur. In 1908 werd de kapel terug in ere hersteld. Nu wordt de kapel gebruikt als museum. Je komt in het museum alles te weten over de geschiedenis van de kerken van de stad en je kan er tal van voorwerpen bezichtigen uit kerken en kloosters uit de buurt.

Badgasse

Op nummer 10 van de Badgasse vind je het "strijkijzerhuisje", zo genoemd omwille van zijn bizarre vorm. Het is dan ook het smalste huisje van de stad. Op nummer 8 een mooi vakwerkhuis uit de 16de eeuw.

Langgasse

Op nummer 15 van de Langgasse vind je dan weer het "Reuzenhuis", een gigantisch huis met weeral prachtig vakwerk.

De adelaarsfontein

Een mooie fontein met daarop het embleem van Bad Wimpfen: een adelaar.

De leeuwenfontein

Deze fontein dateert uit de 16de eeuw. In het blazoen dat de leeuw vast heeft, komt weer de adelaar van de stad terug. Een prachtige plek met bankjes om even te verpozen met een ijsje na een lange wandeling door de oude stad.

Het bastion

Dit gebouw dateert eveneens uit de 16de eeuw en zou zijn getekend door Albrecht Dürer.

Bahnhof

Het mooie station (Bahnhof) van Bad Wimpfen is het enige neogotische stationsgebouw van Zuid-Duitsland. Nu dient het mooie stationsgebouw als VVV-kantoor, is er een restaurant, een bushalte en is het het vertrekpunt voor begeleide stadsrondwandelingen.

Activiteiten

Rondvaart op de Neckar

Met de Barbarossa of de Neckarbummler kan je een prachtige boottocht maken op de Neckar. Voor meer info kan je terecht op www.schifftours-heilbronn.de

Het zwijnenmuseum

In de Krönengasschen 2 bevond zich tot 2011 het Sammler-und Glücksschweinmuseum. In dit grappige museum heel wat weetjes over varkens. Verder ook nog allerlei objecten die met varkens te maken hadden. Sinds 2012 is het museum met heel zijn hebben en houden naar Stuttgard verhuisd. Een leuke attractie voor de kids op een regenachtige namiddag, maar je moet er nu wel een eindje voor rijden!

Talmarkt

Ieder jaar eind juni, begin juli is er de Talmarkt. De oorsprong er van gaat terug tot 965. Oorspronkelijk was het een religieus feest, waarbij vele pelgrims naar de markt kwamen afgezakt. Nu is het nog steeds een enorme markt, met veel kraampjes en een groot reuzenrad.

Carnaval

Carnaval is in Duitsland voor vele mensen het hoogtepunt van het jaar. In Bad Wimpfen is dat niet anders.

Kerstmarkt

Eind november, begin december is er in Bad Wimpfen een leuke kerstmarkt, zoals in zovele Duitse steden. Tal van kraampjes met handwerk (hout, glasblazen...) en natuurlijk lekkere Glühwein!

Voor meer info kan je terecht op www.badwimpfen.de.

Lees verder

© 2012 - 2020 Mapa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Fietsen langs de NeckarEen fietstocht langs de Neckar heeft heel wat te bieden. Je kunt genieten van het natuurschoon van het Schwarzwald en de…
Bad Homburg: ruim honderd jaar luxe kuuroord bij FrankfurtBad Homburg: ruim honderd jaar luxe kuuroord bij FrankfurtBad Homburg in Hessen in Duitsland staat al ruim honderd jaar bekend als luxe kuuroord. Toen er een casino geopend werd…
Vakantie in Duitsland - regio's in het zuidenDuitsland is voor Nederlanders een populaire vakantiebestemming. Geen wonder: het is dichtbij, de taal geeft weinig prob…
Spaarvarkens als spaarpottenSpaarvarkens als spaarpottenVeel spaarpotten hebben de vorm van en varken. Leuk natuurlijk zon varkentje, maar waarom hebben spaarpotten vaak die v…

IFA Continental, Playa Del Ingles - Gran CanariaIFA Continental, Playa Del Ingles - Gran CanariaHotel IFA Continental is gelegen in de populaire badplaats Playa del Ingles op het Canarische eiland Gran Canaria. Deze…
Slovenië: Triglav Nationaal ParkSlovenië: Triglav Nationaal ParkHet Triglav Nationaal Park in Slovenië is een voor velen nog onbekend juweel. Dit park ligt in de Julische alpen en heef…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Targut, Flickr (CC BY-2.0)
  • Plaatselijke brochures
  • Wikipedia
  • Michelin Duitsland
  • Lekturama Duitsland
  • www.badwimpfen.de
  • Artikel infoteur Plato "Fietsen langs de Neckar"

Reageer op het artikel "Duitsland: Bad Wimpfen aan de Neckar"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mapa
Laatste update: 02-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Special: Duitsland: rivieren
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!