Ariège: de grotten

Ariège: de grotten Frankrijk is aan het einde van de 19e eeuw begonnen met de exploitatie van grotten. Eerst onder leiding van E.A. Martel, later onder leiding van R. Joly. Tegenwoordig zijn de grotten van Frankrijk een toeristische trekpleister geworden, waar jaarlijks bijna zes miljoen bezoekers komen. Er zijn in Frankrijk duizenden grotten, dat is teveel om ze allemaal te noemen. Ik beperkt me hier daarom tot de belangrijkste grotten in de Ariège.

Locaties

De grotten die hier genoemd worden liggen allemaal rond Foix, op ongeveer een uurtje rijden ten Zuiden van Toulouse. Alle genoemde grotten zijn te bezichtigen.

De grot van Mas d'Azil

De grot van Mas d'Azil ligt bij Mas d'Azil. Er gaat daar een autoweg onder een overkapping van rotsen door. Ongeveer in het midden van dat stukje weg ligt de ingang van de grot. In de grot vind je muurschilderingen, sieraden, gebruiksvoorwerpen en skeletdelen van o.a. een mammoet. Verder heeft men in deze grot een Magdalenische stookplaats gereconstrueerd.

Bij deze grot wordt in de zomer een toneelstuk opgevoerd. Het toneelstuk laat zien hoe de prehistorische stam leefde die in de grot gewoond heeft.

De grot van Labouiche

De grot van Labouiche ligt vlak bij Foix en het is een grot met een onderaardse rivier. Je gaat met boot over die rivier, 50 meter onder de grond. Met die boot ga je door zalen en langs watervallen, over een afstand van ongeveer 2 km.

De grot van Niaux

De grot van Niaux vind je bij Tarascon-sur-Ariège. De grot van Niaux is beroemd doordat er een grote ronde ruimte in is, de Salon Noir, waar de prehistoriche mensen muurschilderingen op hebben aangebracht. Je vind er verbazingwekkend knap getekende afbeeldingen van o.a. paarden, steenbokken, herten en bizons. Daarnaast zijn er in de grot van Niaux afdrukken van voetstappen van kinderen. Dit deel van de grot is erg kwetsbaar en daarom niet voor het publiek opengesteld.

De grot van La Vache

De grot van La Vache vind je bij Alliat. Het is een prehistorische grot. Er is bij de grot een klein museum waar o.a. botten te zien zijn waar in de prehistorie tekeningen in gekrast zijn.

De grot van Bedeilhac

De grot van Bedeilhac ligt bij Bedeilhac. Het is een grote grot met een enorme ingang. Ook in deze grot zijn prehistorische muurschilderingen te bezichtigen.

AriègeDe grot van Lombrives

De grot van Lombrives ligt bij Tarascon-sur-Ariège. Het is de grootste grot van Europa.

In en grot is het altijd 12 graden. Dat kan heerlijk zijn als het overal te warm is...
De grot van Lombrives ligt vlak bij Tarrascon-sur-Ariège, ongeveer 5 kwartier met de auto ten Zuiden van Toulouse. De grot is te bezichtigen en dat is de moeite waard.

Prehistorie

De grot heeft verschillende ingangen en moet in de prehistorie een ideale plaats om te wonen zijn geweest. Bescherming tegen de weersomstandigheden en tegen roofdieren. De grot is ook duidelijk bewoond geweest, dat is te zien aan de verzameling van allerlei botten die er gevonden zijn. En er is een verzameling primitieve gereedschappen gevonden.

Middeleeuwen

De grot is door de eeuwen heen door allerlei groepen mensen gebruikt en bewoond geweest. In de middeleeuwen is het een toevluchtsoord geweest voor o.a. katharen.

De bezichtiging

Een gewone bezichtiging van de grot neemt ongeveer twee uur in beslag. De ingang van de grot ligt hoog, maar je hoeft alleen het eerste stukje te klimmen. Daarna kun je met een treintje mee tot aan de ingang. In grot moet je kunnen bukken, je door nauwe doorgangetje wriemelen en soms over stenen glibberen. Het is allemaal niet moeilijk en niet zwaar, maar niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Wandelschoenen aantrekken is een aanrader, een warme trui is een noodzaak.

Er zijn verschillende, met elkaar verbonden grotten, tot 7 lagen hoog. Het is er stikdonker en uitgestrekt genoeg om te kunnen verdwalen, dus blijf in de buurt van je gids. Je gids heeft het licht en hij of zij leidt je langs allerlei herkenningspunten. En dan vertelt hij of zij je een verhaaltje. In het Frans.... Als dat voor jou niet te volgen is, vraag dan rustig een uitleg in het Engels. De gidsen zijn geologie studenten, dus dat kunnen ze best.

Pyrène

Aan de grot van Lombrives is een legende verbonden: in de grot bevindt zich het graf van Pyrène. Dat graf kun je ook bezichtigen. Pyrène was een koningsdochter. Hercules was haar geliefde. Toen Pyrène gedood werd, werd Hercules daar zo boos over dat hij de aarde verkreukelde. Die kreukels zijn de Pyreneeën.

Kosten

Om in de grot te kunnen moet je een entreeprijs betalen, inclusief de diensten van de gids en inclusief het tochtje met het treintje naar de ingang van de grot zijn. En het is daar warm. Je bent blij met dat treintje want het scheelt je een klim. De entreeprijs is exclusief een fooi voor gids. Denk daar ook even aan, want de gidsen zijn studenten.

Grot van Lombrives

© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: La Vache et le Prisonnier met FernandelrecensieFilmrecensie: La Vache et le Prisonnier met FernandelEen man en een koe, op weg van Duitsland naar Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met in de hoofdrol de Franse act…
Grotten en DruipsteengrotGrotten en DruipsteengrotHoe ontstaan grotten precies? Hoe diep kunnen grotten zijn? Waar kun je ijsgrotten vinden? Wat is een druipsteengrot, he…
De grotten van Han, een paradijs voor mens en dierIn de Belgische Ardennen, op een half uurtje van Namen, liggen de grotten van Han. Een toeristische trekpleister die jaa…
Franse film: La Vache van Mohamed HamidiFranse film: La Vache van Mohamed HamidiVoor wie niet houdt van die typische Franse humor is La Vache, een schattige road movie van Mohamed Hamidi, misschien we…

Carla-Bayle: de kunstrouteCarla-Bayle: de kunstrouteOngeveer een uurtje rijden ten Zuiden van Toulouse ligt Carla-Bayle. Carla-Bayle is een dorpje dat zich prima als 'pitto…
Zuid-Frankrijk: KatharenlandIn West-Europa ontstond tussen de 11e en de 13e eeuw een religieuze beweging die in ieder land anders genoemd werd. In Z…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • France, Pays des Grottes
  • Foto: www.morguefile.com / alanmort
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.