Nepal: godsdienst en toerisme

Nepal: godsdienst en toerisme Nepal is een koninkrijk, het is een derde wereldland en ontvangt ontwikkelingshulp en het kent twee godsdiensten. Van de bevolking is 90% Hindoe, 5% boeddhist. De twee religies leven vredig met en naast elkaar. Dat kan leuke effecten hebben, want het is daar heel gewoon een Boeddhabeeld bij een Hindoe heiligdom te zien. Dat dit kan gebeuren komt doordat het Hindoeïsme nieuwe goden als het ware in zich opneemt. Als je een Hindoe probeert te bekeren en bijvoorbeeld gaat vertellen over jouw God, staat je een verrassing te wachten. Als hij jouw God nog niet kent, zal hij geïnteresseerd luisteren, zich netjes aan jouw God voorstellen en je God voortaan meenemen in de religieuze praktijk.

Een echte scheidslijn is er voor een Hindoe dus niet. Voor een boeddhist wel, maar een boeddhist mag alleen onderwijzen als dit onderwijs gevraagd is. Er kan dus welbeschouwd geen conflict komen tussen deze twee religies.
Vooral de Tibetaanse vluchtelingen zijn boeddhist en praktiseren het Tibetaans boeddhisme.

Van de overige 5% is 3% moslim.

Toerisme

Het toerisme in Nepal groeit en groeit. Steeds meer Nepalezen beginnen een eigen bedrijf in de vorm van een tracking agency en het aanbieden van accommodaties voor de toeristen (trekkers in dit geval). De overheid stimuleert het toerisme ook sterk en het land heeft veel te bieden wat betreft natuurschoon en cultuur.

Hooggebergte

Vooral in de gebieden rondom het hooggebergte zorgt het toerisme en de daarbij behorende dienstverlening al voor een groot deel van het geldelijk inkomen. Het toerisme levert veel buitenlandse, harde valuta op.

Dragers

De belangrijkste mensen voor een trektocht zijn de dragers (porters). Zij leveren onvoorstelbare prestaties en kunnen veel meer dragen dan hun eigen lichaamsgewicht. Maar voor dit zware werk worden ze erg onderbetaald. Vaak zijn ze aangewezen op extra giften van de toeristen. Zij dragen ook vaak afgedankte kleding van de trekkers.

Verzekering

De dragers zijn bij dit gevaarlijke werk niet verzekerd. Dit komt enerzijds doordat ze een zwervend bestaan leiden terwijl verzekeringsmaatschappijen een adres willen hebben, maar er is nog een reden. Ik heb me uit laten leggen dat wanneer je dragers bij een trektocht een verzekering aanbiedt, je veel meer dan gewoonlijk dragers aantrekt die een beetje ziek zijn. Dat is een bijproduct van de armoede.

Dat de expeditiemedewerkers zoals de dragers niet verzekerd zijn, kan heel erg akelig uitpakken, wat blijkt uit dit waar gebeurde verhaal. Een expeditie kwam door slechte weersomstandigheden in grote moeilijkheden. De westerse trekkers zijn opgehaald door een reddingshelikopter, maar de Nepalese dragers zijn achtergelaten, want zij waren niet voor zo'n redding verzekerd en konden dit uiteraard ook niet betalen.

Derde wereld

De Nepalezen zijn zich er ook bewust van dat de armoede waarin zij leven voor ons niet gewoon is en dat wij spreken over 'de derde wereld'. Dat kun je ook zien aan de naam van een restaurantje Kathmandu: Restaurant The Third World'.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nepal: een introductieNepal: een introductieNepal is het enige Hindoe koninkrijk ter wereld en het ligt aan de voet van de hoogste bergen ter wereld, de Himalaya. D…
Reisbestemmingen in NepalReisbestemmingen in NepalSinds de grenzen van Nepal in 2010 open gingen voor toerisme, is Nepal als reisbestemming aantrekkelijk geworden. Nepal…
Nepal: economieNepal: economieNepal behoort tot de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. Bijna de helft van de bevolking leeft onder de armoe…
Het boeddhisme - wegen naar verlossingAls je mensen vraagt waar ze aan denken bij het Boeddhisme krijg je vaak het antwoord, een boeddha beeld. Maar er hoort…

Nepal: benutting en inrichting van het woongebiedNepal: benutting en inrichting van het woongebiedDe exploitatie van de landbouwproducten kan de bevolkingsgroei niet bijhouden. Ook slinken de houtvoorraden door onveran…
Nepal: medische voorzieningen, onderwijs en prostitutieNepal: medische voorzieningen, onderwijs en prostitutieDe medische voorzieningen in Nepal zijn erg beperkt en ontoereikend. Op elke 10.000 inwoners is er slechts 1 arts. In de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Yolanda, Pixabay
  • Ed van Hoof
  • Andere bronnen staan vermeld in de Special Nepal
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.